dil anlatım 2. yazılı soruları ve cevapları

Konu 'Dil ve Anlatım 12. Sınıf Yazılı Soruları' bölümünde hilly tarafından paylaşıldı.

  1. hilly

    hilly Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1.548
    Beğenileri:
    1.711
    Ödül Puanları:
    113

    S.1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yada hangileri anlamı bakımından olumsuz cümledir? (10 Puan)

    I.Bu söylenenler doğru olamaz. II.Yaşlı annesini evine bıraktı.
    III. Seni sürekli dinlemiyor değilim. IV.Yazdıklarını çözebilen yok şimdiye kadar.

    A)Yalnız I B)II ve III C)Yalnız III D)I ve III E)I ve IV




    SÖYLÜYORUM SİZE

    Ben doğayı sevdim
    Her şey onda gizli çünkü
    Örneğin bir yaprak nasıl terk eder
    Sonbaharda doğayı
    Yada kar nasıl çıldırır zemheri kışları sokaklarda
    Her şey doğada gizli; söylüyorum size
    Ay yeryüzünü sararken nasıl titretir geceyi
    Güneş nasıl parlar avuçlarında buharlaşan nemlilikte
    Hadi sor bilgelere
    Yeryüzü nasıl donatır birden bire hislerimizi…

    Murat Akarsu.
    S.2. “Söylüyorum Size” şiirinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangisinin daha ağırlıklı olarak izleri görülmektedir? (10 Puan)

    A)Tartışma B)Açıklama

    C)Öyküleme D)Benzetme

    E)Örnek Gösterme



    S.3. Forum dinleyicisinin özelliklerinden beş tanesini yazınız. (10 Puan)













    S.4. Aşağıdakilerin hangisi forum başkanının özelliklerinden biridir? (10 Puan)

    A)Konuşmacıların hatalarını sürekli araya girerek düzeltir.
    B)Bahsedilen konuyla ilgili az da olsa bilgi sahibi olur.
    C)Konuşmaların akışına hiçbir şekilde müdahale etmeden işi konuşmacılara bırakır.
    D)Konular arasındaki Bağlantıların kurulmasında aktif davranır.
    E)Foruma katılan konuşmacıların ve dinleyicilerin eğilimleriyle ilgilenmez.


    S.5. Aşağıdaki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. (10 Puan)


    a.Dinleyicilerde belli bir birikim olması tüm………………………………………………….türlerinde olması gereken bir özelliktir.

    b.Açık oturumda konu çeşitli yönlerden tartışılırken……………………………………………………………………’larda daha çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    c………………………………………..’da konuşmalar en fazla 20 dakika ile sınırlıdır ve sonunda forum yapılmak istenirse toplam

    süre bir saati aşmamalıdır. Konuşmalarda da tartışmadan çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    d.Açık Oturumların amacı şudur:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    e.Açık Oturumlarda konuşmacı sayısı………………………………………………………arasında değişir.



    S.6. Konferans, forum ve sempozyumlarda aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisi genellikle kullanılmaz. (10 Puan)

    A)Tartışma B)Öyküleme C)Açıklama D)Tanık gösterme E)Örnekleme




    S.7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yada hangilerinde iyelik eki kullanılmamıştır? (10 Puan)

    I.Biliyorum, evleri uzaktaymış. II.Çocukları okula bugün sen götür.
    III.O çocuğun gözleri her şeyi görür. IV.Bize olan sevgileri hiç bitmeyecek.
    V.Yaşlıları ilgisiz bırakamayız.

    A)Yalnız I B)Yalnız V C)II ve IV D)III ve IV E)II ve V


    S.8. Aşağıdaki kelimeleri yapısına ve çeşidine göre tablodaki uygun yerlere yazınız. (10 Puan)

    “birçok, eseri, kütüphane, hakiki, bütün, uçan, tarihçi, mısra, bilgi, birkaç, ufak, buraya”



    İSİM Basit İsim
    Türemiş İsim
    Birleşik İsim


    SIFAT Basit Sıfat
    Türemiş Sıfat
    Birleşik Sıfat

    S.9. I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.
    II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler, ÖSYM merkezine başvursun.
    III. Görevliler, ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.
    IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.
    V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız, dedi.
    Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır? (10 Puan)

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    S.10. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkân yok mu?”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır? (10 Puan)

    A) Gereksiz sözcük kullanımı B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.
    C) Özne eksikliği D) İyelik eki eksikliği
    E) Çatı uyuşmazlığı






    Not Baremi: Her sorunun puanı sorunun yanında yazmaktadır ve sorular toplam 100 puandır. Başarılar…




    MURAT AKARSU
    DİL VE ANLATIM DERSİ ÖĞRETMENİ.






















    MUSTAFAKEMALPAŞA LİSESİ 2008/2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 20.04.2009
    12/TM-A SINIFI DİL VE ANLATIM DERSİ 2. DÖNEM 2. SINAVI
    CEVAP ANAHTARIDIR:

    CEVAPLAR: A GRUBU

    S.1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yada hangileri anlamı bakımından olumsuz cümledir? (10 Puan)

    I.Bu söylenenler doğru olamaz. II.Yaşlı annesini evine bıraktı.
    III. Seni sürekli dinlemiyor değilim. IV.Yazdıklarını çözebilen yok şimdiye kadar.

    A)Yalnız I B)II ve III C)Yalnız III D)I ve III E)I ve IV

    Cevap: E şıkkı



    SÖYLÜYORUM SİZE

    Ben doğayı sevdim
    Her şey onda gizli çünkü
    Örneğin bir yaprak nasıl terk eder
    Sonbaharda doğayı
    Yada kar nasıl çıldırır zemheri kışları sokaklarda
    Her şey doğada gizli; söylüyorum size
    Ay yeryüzünü sararken nasıl titretir geceyi
    Güneş nasıl parlar avuçlarında buharlaşan nemlilikte
    Hadi sor bilgelere
    Yeryüzü nasıl donatır birden bire hislerimizi…

    Murat Akarsu.
    S.2. “Söylüyorum Size” şiirinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangisinin daha ağırlıklı olarak izleri görülmektedir? (10 Puan)

    A)Tartışma B)Açıklama

    C)Öyküleme D)Benzetme

    E)Örnek Gösterme


    Cevap: B şıkkı

    S.3. Forum dinleyicisinin özelliklerinden beş tanesini yazınız. (10 Puan)

    Cevap: a.Konu dışına çıkacak sorulardan kaçınmalıdır. b.Sorular ve açıklamalar için izin alır.
    c.Sorduğu soruları kısa ve açık sorar. d.Kırıcı olmaktan kaçınır.
    e.Saygılı ve sabırlı olur. e.Konuyla ilgili birikime sahip olmalıdır.

    S.4. Aşağıdakilerin hangisi forum başkanının özelliklerinden biridir? (10 Puan)

    A)Konuşmacıların hatalarını sürekli araya girerek düzeltir.
    B)Bahsedilen konuyla ilgili az da olsa bilgi sahibi olur.
    C)Konuşmaların akışına hiçbir şekilde müdahale etmeden işi konuşmacılara bırakır.
    D)Konular arasındaki Bağlantıların kurulmasında aktif davranır.
    E)Foruma katılan konuşmacıların ve dinleyicilerin eğilimleriyle ilgilenmez.

    Cevap: D şıkkı

    S.5. Aşağıdaki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. (10 Puan)

    a.Dinleyicilerde belli bir birikim olması tüm SÖZLÜ ANLATIM türlerinde olması gereken bir özelliktir.

    b.Açık oturumda konu çeşitli yönlerden tartışılırken KONFERANS ve SEMPOZYUM’larda daha çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    c.SEMPOZYUM’da konuşmalar en fazla 20 dakika ile sınırlıdır ve sonunda forum yapılmak istenirse toplam süre bir saati aşmamalıdır. Konuşmalarda da tartışmadan çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    d.Açık Oturumların amacı şudur: KÜLTÜREL KANLKINMA, ÇEŞİTLİ MESELELERİN ÇÖZÜMÜ ve KONUYA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI GETİRMEKTİR.

    e.Açık Oturumlarda konuşmacı sayısı 3 ile 5 arasında değişir.


    S.6. Konferans, forum ve sempozyumlarda aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisi genellikle kullanılmaz. (10 Puan)

    A)Tartışma B)Öyküleme C)Açıklama D)Tanık gösterme E)Örnekleme

    Cevap: B şıkkı

    S.7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yada hangilerinde iyelik eki kullanılmamıştır? (10 Puan)

    I.Biliyorum, evleri uzaktaymış. II.Çocukları okula bugün sen götür.
    III.O çocuğun gözleri her şeyi görür. IV.Bize olan sevgileri hiç bitmeyecek.
    V.Yaşlıları ilgisiz bırakamayız.

    A)Yalnız I B)Yalnız V C)II ve IV D)III ve IV E)II ve V

    Cevap: E şıkkı

    S.8. Aşağıdaki kelimeleri yapısına ve çeşidine göre tablodaki uygun yerlere yazınız. (10 Puan)

    “birçok, eseri, kütüphane, hakiki, bütün, uçan, tarihçi, mısra, bilgi, birkaç, ufak, buraya”



    İSİM Basit İsim Eseri, mısra
    Türemiş İsim tarihçi, bilgi

    Birleşik İsim kütüphane, buraya


    SIFAT Basit Sıfat hakiki, bütün, ufak
    Türemiş Sıfat uçan
    Birleşik Sıfat birçok, birkaç

    S.9. I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.
    II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.
    III. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.
    IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.
    V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.
    Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır? (10 Puan)

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    Cevap: D şıkkı

    S.10. “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkân yok mu?”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır? (10 Puan)

    A) Gereksiz sözcük kullanımı B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.
    C) Özne eksikliği D) İyelik eki eksikliği
    E) Çatı uyuşmazlığı

    Cevap: D Şıkkı




    Not Baremi: Her sorunun puanı sorunun yanında yazmaktadır ve sorular toplam 100 puandır.




    MURAT AKARSU
    DİL VE ANLATIM DERSİ ÖĞRETMENİ.






























    Adı: MUSTAFAKEMALPAŞA LİSESİ 2008/2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 20.04.2009
    Soyadı: 12/TM-A SINIFI DİL VE ANLATIM DERSİ 2. DÖNEM 2. SINAV SORULARIDIR.
    No:

    SORULAR: B GRUBU

    S.1. Aşağıdaki konulardan hangisi üzerine açık oturum yapılması daha uygun olur? (10 Puan)

    A)Modern dünyada ekonomik bunalım.
    B)Maddenin yapısı ve doğadaki yeri
    C)Zeka türleri ve gelişimi
    D)Özürlü çocukların eğitimi
    E)Şiirin edebiyattaki yeri


    S.2. Aşağıdaki kelimeleri yapısına ve çeşidine göre tablodaki uygun yerlere yazınız. (10 Puan)

    “Birkaç, evi, hastane, esaslı, bütün, seven, izleyici, mısra, kuşkulu, birçok, küçük, buraya”



    İSİM Basit İsim
    Türemiş İsim
    Birleşik İsim


    SIFAT Basit Sıfat
    Türemiş Sıfat
    Birleşik Sıfat

    S.3. Bir konferans verecek olsanız, aşağıdakilerden hangisi en uygun konu olurdu? (10 Puan)

    A)Montaigne ve edebiyatta deneme.
    B)Küresel krizin ülkemize etkisi.
    C)Silahsızlanmanın dünya barışına katkısı yada zararları.
    D)Türkçülük akımının kültürümüze etkisi
    E)Teknik imkanlar mı yoksa gelişme düşüncesi mi ülkeyi kalkındırır?


    S.4. “Belediye tarafından inşa edilmekte olan dokuz katlı mağazanın inşaatı ekim ayında bitecek ve faaliyete geçecektir.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerden hangisidir? (10 Puan)

    A) Nesne eksikliği B) Gereksiz sözcük kullanılması
    C) Yüklem eksikliği D) Yükleme ek eylemin getirilmesi
    E) Özne eksikliği


    S.5. Aşağıdaki türlerden hangisinde dinleyici konuşmalara hiç katılmaz yada daha az katılır? (10 Puan)

    A)Konferans B)Sempozyum C)Açık Oturum

    B)Münazara E)Forum


    S.6. Forum dinleyicisinin özelliklerinden beş tanesini yazınız. (10 Puan)













    S.7. Aşağıdakilerin hangisinde yada hangilerinde iyelik eki kullanılmıştır? (10 Puan)

    I.Biliyorum, evleri uzaktaymış. II.Çocukları okula bugün sen götür.
    III.O çocuğun gözleri her şeyi görür. IV.Bize olan sevgileri hiç bitmeyecek.
    V.Yaşlıları ilgisiz bırakamayız.

    A)Yalnız I B)Yalnız V C)II ve IV D)I, III ve IV E)II ve V


    S.8. Aşağıdaki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. (10 Puan)

    a.Dinleyicilerde belli bir birikim olması tüm………………………………………………….türlerinde olması gereken bir özelliktir.

    b.Açık oturumda konu çeşitli yönlerden tartışılırken……………………………………………………………………’larda daha çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    c………………………………………..’da konuşmalar en fazla 20 dakika ile sınırlıdır ve sonunda forum yapılmak istenirse toplam

    süre bir saati aşmamalıdır. Konuşmalarda da tartışmadan çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    d.Açık Oturumların amacı şudur:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    e.Açık Oturumlarda konuşmacı sayısı………………………………………………………arasında değişir.


    S.9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yada hangileri anlamı bakımından olumlu cümledir? (10 Puan)

    I.Bu söylenenler doğru olamaz. II.Yaşlı annesini evine bıraktı.
    III. Seni sürekli dinlemiyor değilim. IV.Yazdıklarını çözebilen yok şimdiye kadar.

    A)Yalnız I B)II ve III C)Yalnız III D)I ve III E)I ve IV




    SÖYLÜYORUM SİZE

    Ben doğayı sevdim
    Her şey onda gizli çünkü
    Örneğin bir yaprak nasıl terk eder
    Sonbaharda doğayı
    Yada kar nasıl çıldırır zemheri kışları sokaklarda
    Her şey doğada gizli; söylüyorum size
    Ay yeryüzünü sararken nasıl titretir geceyi
    Güneş nasıl parlar avuçlarında buharlaşan nemlilikte
    Hadi sor bilgelere
    Yeryüzü nasıl donatır birden bire hislerimizi…

    Murat Akarsu.
    S.10. “Söylüyorum Size” şiirinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangisinin daha ağırlıklı olarak izleri görülmektedir? (10 Puan)

    A)Tartışma B)Öyküleme

    C) Açıklama D)Benzetme

    E)Örnek Gösterme













    Not Baremi: Her sorunun puanı sorunun yanında yazmaktadır ve sorular toplam 100 puandır. Başarılar…




    MURAT AKARSU
    DİL VE ANLATIM DERSİ ÖĞRETMENİ.




















    MUSTAFAKEMALPAŞA LİSESİ 2008/2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 20.04.2009
    12/TM-A SINIFI DİL VE ANLATIM DERSİ 2. DÖNEM 2. SINAVI
    CEVAP ANAHTARIDIR:

    CEVAPLAR: B GRUBU


    S.1. Aşağıdaki konulardan hangisi üzerine açık oturum yapılması daha uygun olur? (10 Puan)

    A)Modern dünyada ekonomik bunalım.
    B)Maddenin yapısı ve doğadaki yeri
    C)Zeka türleri ve gelişimi
    D)Özürlü çocukların eğitimi
    E)Şiirin edebiyattaki yeri

    Cevap: A şıkkı.

    S.2. Aşağıdaki kelimeleri yapısına ve çeşidine göre tablodaki uygun yerlere yazınız. (10 Puan)

    “Birkaç, evi, hastane, esaslı, bütün, seven, izleyici, mısra, kuşkulu, birçok, küçük, buraya”



    İSİM Basit İsim Evi, mısra
    Türemiş İsim izleyici
    Birleşik İsim Hastane, buraya


    SIFAT Basit Sıfat Bütün, küçük
    Türemiş Sıfat Esaslı, seven, kuşkulu
    Birleşik Sıfat Birkaç, birçok

    S.3. Bir konferans verecek olsanız, aşağıdakilerden hangisi en uygun konu olurdu? (10 Puan)

    A)Montaigne ve edebiyatta deneme.
    B)Küresel krizin ülkemize etkisi.
    C)Silahsızlanmanın dünya barışına katkısı yada zararları.
    D)Türkçülük akımının kültürümüze etkisi
    E)Teknik imkanlar mı yoksa gelişme düşüncesi mi ülkeyi kalkındırır?

    Cevap: A şıkkı

    S.4. “Belediye tarafından inşa edilmekte olan dokuz katlı mağazanın inşaatı ekim ayında bitecek ve faaliyete geçecektir.”

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerden hangisidir? (10 Puan)

    A) Nesne eksikliği B) Gereksiz sözcük kullanılması
    C) Yüklem eksikliği D) Yükleme ek eylemin getirilmesi
    E) Özne eksikliği

    Cevap: E şıkkı

    S.5. Aşağıdaki türlerden hangisinde dinleyici konuşmalara hiç katılmaz yada daha az katılır? (10 Puan)

    A)Konferans B)Sempozyum C)Açık Oturum

    B)Münazara E)Forum

    Cevap: C şıkkı

    S.6. Forum dinleyicisinin özelliklerinden beş tanesini yazınız. (10 Puan)

    Cevap: a.Konu dışına çıkacak sorulardan kaçınmalıdır. b.Sorular ve açıklamalar için izin alır.
    c.Sorduğu soruları kısa ve açık sorar. d.Kırıcı olmaktan kaçınır.
    e.Saygılı ve sabırlı olur. e.Konuyla ilgili birikime sahip olmalıdır.

    S.7. Aşağıdakilerin hangisinde yada hangilerinde iyelik eki kullanılmıştır? (10 Puan)

    I.Biliyorum, evleri uzaktaymış. II.Çocukları okula bugün sen götür.
    III.O çocuğun gözleri her şeyi görür. IV.Bize olan sevgileri hiç bitmeyecek.
    V.Yaşlıları ilgisiz bırakamayız.

    A)Yalnız I B)Yalnız V C)II ve IV D)I, III ve IV E)II ve V

    Cevap: D şıkkı



    S.8. Aşağıdaki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. (10 Puan)

    a.Dinleyicilerde belli bir birikim olması tüm SÖZLÜ ANLATIM türlerinde olması gereken bir özelliktir.

    b.Açık oturumda konu çeşitli yönlerden tartışılırken KONFERANS ve SEMPOZYUM’larda daha çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    c.SEMPOZYUM’da konuşmalar en fazla 20 dakika ile sınırlıdır ve sonunda forum yapılmak istenirse toplam süre bir saati aşmamalıdır. Konuşmalarda da tartışmadan çok konu çeşitli yönleriyle açıklanır.

    d.Açık Oturumların amacı şudur: KÜLTÜREL KANLKINMA, ÇEŞİTLİ MESELELERİN ÇÖZÜMÜ ve KONUYA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI GETİRMEKTİR.

    e.Açık Oturumlarda konuşmacı sayısı 3 ile 5 arasında değişir.


    S.9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yada hangileri anlamı bakımından olumlu cümledir? (10 Puan)

    I.Bu söylenenler doğru olamaz. II.Yaşlı annesini evine bıraktı.
    III. Seni sürekli dinlemiyor değilim. IV.Yazdıklarını çözebilen yok şimdiye kadar.

    A)Yalnız I B)II ve III C)Yalnız III D)I ve III E)I ve IV

    Cevap: B şıkkı



    SÖYLÜYORUM SİZE

    Ben doğayı sevdim
    Her şey onda gizli çünkü
    Örneğin bir yaprak nasıl terk eder
    Sonbaharda doğayı
    Yada kar nasıl çıldırır zemheri kışları sokaklarda
    Her şey doğada gizli; söylüyorum size
    Ay yeryüzünü sararken nasıl titretir geceyi
    Güneş nasıl parlar avuçlarında buharlaşan nemlilikte
    Hadi sor bilgelere
    Yeryüzü nasıl donatır birden bire hislerimizi…

    Murat Akarsu.
    S.10. “Söylüyorum Size” şiirinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangisinin daha ağırlıklı olarak izleri görülmektedir? (10 Puan)

    A)Tartışma B)Öyküleme

    C) Açıklama D)Benzetme

    E)Örnek Gösterme


    Cevap: C şıkkı
    burcc ve zErEm bunu beğendi.
  2. Zeynep5

    Zeynep5 Üye

    Katılım:
    1 Nisan 2016
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    2
    Cevapladığınız sorulara bir bakın ya şiirde açıklama ne alaka Cevaplarda yanlışlar var dikkat edin derim .

Sayfayı Paylaş