Divan Edebiyatı Testi

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde фуля tarafından paylaşıldı.

  1. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0

    1-ilk divan şairi olarak bilinen sanatçı 13. yüzyılda yaşamıştır. vatan hasretini yansıtan şiirlerinde oturmuş, durulmuş bir üslubu vardır. yirmi beyitlik ''Selçuklu Şehnamesi'' çok önemlidir.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Sultan Veled
    B)Mevlana
    C)Ahmedi
    D)Baki
    E)Hoca Dehhani

    2-biyografi türünün divan edebiyatındaki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Münşeat
    B)Hamse
    C)Tezkire
    D)Mesnevi
    E)Harname

    3-aşağıdakilerden hangisi,divan şairi Fuzuli için söylenemez?
    A)Şiirlerinde aşk acısından duyduğu mutluluğu dile getirir
    B)Divan,Tekke ve saz şairleri üzerinde etkili olmuştur
    C)Leyla ile Mecnun mesnevisinde ilahi aşkı işlemiştir
    D)İstanbul çevresinde yaşamış ve bu çevreyi şiirlerine yansıtmıştır
    E)Eserlerinin bazılarını mesnevi tarzında yazmıştır

    4-aşağıdakilerden hangisi Nedim ile Baki'nin ortak özelliklerindendir?
    A)Her ikisi de şarkı türünde eserler vermiştir
    B)Mahalileşme akımının güçlü temsilcisi olmuşlsrdır
    C)İkisi de dindışı konullarda şiirler yazmıştır
    D)İki şairin de dili oldukça sadedir
    E)Lale Devri'nin zevk eğlence ortamında şiirler yazmışlardır

    5-aşağıdakilerden hangisi, divan nesrinin özelliklerinden bir özelliği olamaz?
    A)Cümleler oldukça kısadır
    B)Noktalama işaretleri kullanılmamıştır
    C)Yer yer çok ağır bir dil kullanılmıştır
    D)Süslü bir ifade tarzı benimsenerek düşünce ikinci plana atılmıştır
    E)Süslü nesirde ''seci''lere yer verilmiştir

    6-aşağıdaki eserlerden hangisi, türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A)Seyahatname
    B)Fezleke
    C)Tazarruname
    D)Harname
    E)Cihannüma

    7-
    1.divan şiirinin soyut güzelliklerine Lale Devri'nin özelliklerini eklemiş ve ''şarkı'' türünün yaratıcısı olmuştur.
    2.Siham-ı Kaza'daki kaside,terkib-i bent ve kıt'alarında devrin ileri gelenlerini hicvetmiştir.
    3.13. yüzyıl anadolusunda din ve tasavvuf edebiyatının güçlü olduğu bir dönemde aşk ve şarap şiirleri yazmış, divan şiirinin ilk temsilcisidir.
    4.didaktik şiirin en büyük ustasıdır,onun şiirlerinde duygu ve hayalden çok düşünce vardır.
    numaralanmış cümlelerde sözü edilmeyen şair,aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Hoca Dehhani
    B)Nedim
    C)Nef'i
    D)Nabi
    E)Baki

    8-14. yüzyılda devlet adamlığı da yapan sanatçı aruz ve hece ile yazdığı Türkçe şiirlerinde Azeri şivesini kullanmıştır. gazel ve tuyuğlarıyla tanınmıştır. arapça ve farsça şiirleri yanında türkçe divanı da vardır.
    Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Ali Şir Nevai
    B)Ahmet Yesevi
    C)Süleyman Çelebi
    D)Kadı Burhaneddin
    E)Seyyit Nesimi

    9-aşağıda verilen bilgilerden hangisi Nedim'le ilgili değildir?
    A)Lale Devri'nin zevk ve eğlencesini dile getiren şiirler yazmıştır
    B)İstanbul Türkçesini Divan edebiyatında başarıyla kullanmıştır
    C)Tasavvuf edebiyatının etkisiyle dini konuları işleyen şiirler yazmıştır
    D)Şarkı türünün en ünlü şairidir
    E)Aşk,şarap,hayattan zevk alma temalarını işlemiştir

    10-
    1.Siham-ı Kaza
    2.Hüsn ü Aşk
    3.Hayrabad
    4.Risaletü'n-Nushiyye
    5.Hayriyye
    Yukarıda numaralanmış eserlerden hangileri aynı sanatçıya aittir?
    A)1. VE 2.
    B)2. VE 4.
    C)2. VE 5.
    D)3. VE 5.
    E)4. VE 5.



    CEVAPLAR:
    1-E
    2-C
    3-D
    4-C
    5-A
    6-D
    7-E
    8-D
    9-C
    10-D
  2. samet_fen

    samet_fen Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    367
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    16
    paylaşımın için teşekkürler fulya
  3. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0
    rica ederim
  4. 2αн!_∂3

    2αн!_∂3 Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.350
    Beğenileri:
    454
    Ödül Puanları:
    36
    Fulya paylaşımın için sağol
    çok işime yaradı canım ;)
  5. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0
    önemli değil
  6. AyŞeGüL!

    AyŞeGüL! Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    11 Şubat 2008
    Mesajlar:
    1.193
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    ÇOK SAĞOL CANIM.
  7. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0
    rica ederim canım

Sayfayı Paylaş