Edebi Sanatlar 10

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. İçimde kor donar, buzlar tutuşur,
    Yağan ateş midir, kar mıdır bilmem
    İkiliğin ikinci dizesinde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Telmih
    B) Cinas
    C) İstiare
    D) Tecahül-i Arif
    E) Teşbih








    2. “Çatma kurban olayın çehreni ey nazlı hilal!”
    dizesinde hangi edebi sanatlar vardır?
    A) Teşhis – Mecaz-ı Mürsel
    B) Teşhis – Hüsn-i Ta’lil
    C) Cinas – Tevriye
    D) Teşbih – Hüsn-i Ta’lil
    E) Kinaye – Telmih








    3. “Can kafeste durmaz, uçar gider bir gün elbet”
    Yukarıdaki dizede görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) İstiare
    C) Kinaye
    D) Tevriye
    E) Telmih
    4. Güğüm bir gün testiye,
    “Yola çıkalım” dedi.
    Testi “Korkarım” dedi.
    Evde kalmak istedi.
    Bu dizelerde “güğüm”e insan özellikleri verilerek konuşturma yoluyla yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşhis B) İstifham C) Leff ü Neşr
    D) İntak E) Seci





    5. I. Ağaçlar sonbaharda elbiselerini soyunur.
    II. O zeytin gözlere doyamadım, diyerek sız- lanıyordu.
    III. Taşıma su ile değirmen dönmez.
    IV. Nihat’ın golüyle stat ayağa kalktı.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde bulunan söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
    A) Tevriye – Teşbih-i beliğ – Cinas – Teşbih
    B) Kinaye – İstiare – Tevriye – Teşbih
    C) Teşhis – Teşbih-i beliğ – Kinaye – Mecaz-ı Mürsel
    D) Tevriye – Teşbih – Kinaye – Seci
    E) Teşhis – İstiare – Tevriye – Mecaz-ı Mürsel





    6. “O evine çok bağlı bir insandı.” cümlesinde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Gelecek çağ, sevgi çağı olacaktır.
    B) Mum dibine ışık vermez.
    C) Bu adam, tilki gibi kurnaz biridir, dikkat et.
    D) Dost dost diye nicesine sarıldım.
    E) Necip Fazıl’ı okumaktan bir an bile sıkılmam.
    7. Kara gözler, kara gözler
    Kararmış kara gözler
    Gemim deryada kaldı
    Yelkenim kara gözler
    Bu dörtlükteki altı çizili sözcüklerle yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mecaz-ı Mürsel
    B) Kinaye
    C) Tariz
    D) Tevriye
    E) Cinas






    8. Ben gidersem sazım sen kal dünyada,
    Gizli sırlarımı aşikar etme.
    Yukarıdaki dizelerde ağır basan edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kinaye
    B) Telmih
    C) Tevriye
    D) Teşhis
    E) İstiare






    9. İçmiş gibi geceyi bir yudumda,
    Göğün mağrur bakışlı bulutları.
    Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Tecahül-i Arif
    C) Teşhis
    D) Tevriye
    E) İstiare
    10. Çukurova bayramlığın giyerken
    Çıplaklığın üzerinden soyarken
    Şubat ayı kış yelini kovarken
    Cennet demek sana yakışır dağlar
    Bu dörtlükteki en belirgin edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İstiare
    B) Teşbih-i beliğ
    C) Teşhis
    D) İntak
    E) Mecaz-ı Mürsel





    11. Yıllardır bir kılıcım kapalı handa
    Kimsesizlik dört yanımda bir duvar gibi
    Sanıyorum saçlarımı okşuyor bir el
    Kıpırdamak istemiyor göz kapaklarım
    Bu dörtlükte görülen edebi sanatlar aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
    A) İstiare – Tariz
    B) Teşbih – Mecaz-ı Mürsel
    C) Tezat – Cinas
    D) Kinaye – Teşbih
    E) İstifham – İstiare





    12. Zaman mı tükendi neden durdu saatler
    Evvel bahar yaz ayları gelende
    Akar boz bulanık neden dereler
    Yukarıdaki dizelerde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tecahül-i Arif
    B) İstifham
    C) Tariz
    D) Tevriye
    E) Kinaye
    Test 10
    1 D
    2 A
    3 B
    4 D
    5 C
    6 E
    7 E
    8 D
    9 C
    10 C
    11 B
    12 A
    Mehmet Yurt bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş