Edebi Sanatlar 4

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Sarp, engebeli bir yoldan geçerek köye vardık. (I) Köyün girişinde masum köylüler karşıladı bizi. (II) Yüzleri güneşin etkisiyle kavrulmuş, kararmıştı. (III) Hepsi sanki birer abideydiler. (IV) Abideleri dikilesi, çilekeş, yalnızlığın türküsünü söyleyen köylüler... (V)
    Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde bir teşbihten söz edilebilir?
    A) V B) IV C) III D) II E) I






    2. Sen beni bırakıp gidince
    Bulutlar ağladı.
    Bu dizelerde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hüsn-i ta’lil
    B) Mecaz-ı mürsel
    C) Kinaye
    D) Tecahül-i arif
    E) Telmih






    3. Hani her şeyindim ben senin
    Hani kor dudaklındım
    Hani kırlarda açan çiçektim
    Vazgeçilmezdim.
    Bu dizelerde bulunan söz sanatları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
    A) İstiare – tezat
    B) Teşbih-i beliğ – tekrir
    C) Tekrir – istiare
    D) Kinaye – tezat
    E) Mübalağa – teşbih-i beliğ
    4. Ucuza yaşamalısın hayatı
    Uğraşmasız, kolay
    Atın ardından gider bil
    Büyürken tay.
    Yukarıdaki dörtlükte görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) İstiare
    C) Tezat
    D) Tevriye
    E) Kinaye





    5. Bulutlar ağlıyor güneş yüzünü asmış
    Kelebekler kederli, kuşlar ağaca küsmüş
    Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşhis
    B) İntak
    C) Teşbih
    D) İstiare
    E) Tezat





    6. Uzun ince bir yoldayım
    Gidiyorum gündüz gece
    Yukarıdaki dizelerde bulunan söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
    I. dize II. dize
    A) Kapalı istiare Tezat
    B) Teşbih Tekrir
    C) Hüsn-i ta’lil Cinas
    D) Açık istiare Tezat
    E) Kinaye Tevriye
    7. Kaş, Muğla’nın bir incisi. (I) Şimdiye dek gördüğüm en harikulade yer. (II) Uzun, sarp geçitlerden, dağların sırtlarından geçerken içinize işlenen o görüntü sizi alıp götürebilir. (III) Evet, evet bu konuda size kefilim. (IV) İsterseniz hemen bir yolcu bileti, birkaç giyecek şey, biraz da para alın ve kendinizi Kaş’a teslim edin; çünkü Kaş’tan size davet var. (V)
    Bu paragrafta numaralandırılmış yerlerin hangisinde teşbih, hangisinde teşhis sanatı yapılmıştır?
    Teşbih Teşhis
    A) III II
    B) II V
    C) V II
    D) I V
    E) II I





    8. Neşesi kalmadı adanın, denizin tadı yok artık
    “Biz Heybeli’de bir gece mehtaba çıkardık”
    Bu dizelerde görülen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) İstiare
    C) Telmih
    D) Kinaye
    E) Tezat





    9. “Halk ne düşünürse düşünsün, Ankara’nın ne düşündüğü önemlidir.” cümlesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tevriye
    B) Kinaye
    C) Telmih
    D) Mecaz-ı mürsel
    E) Tezat
    10. Bir gün bana: “Amin Mauluf’u okumayı ne zaman bırakacaksın?” deseler, sanırım o beni bıraktığı zaman derim.
    Bu cümlede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kinaye
    B) Teşbih
    C) Ad aktarması
    D) İstiare
    E) Tezat







    11. Misafir gelse mutluluk da gelir.
    Yukarıdaki atasözünde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Tenasüp
    C) Hüsn-i Ta’lil
    D) Cinas
    E) İstiare







    12. Hayata sıfırdan başladı
    Daha sıfır, daha sıfır
    Şimdi çok sıfırlı bir hesabın sahibi
    Hâlâ sıfır
    Yukarıdaki dörtlükte görülen en belirgin edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşhis
    B) Tekrir
    C) Mecaz-ı Mürsel
    D) Telmih
    E) Tezat

    1 B
    2 A
    3 C
    4 E
    5 A
    6 D
    7 D
    8 C
    9 D
    10 C
    11 C
    12 B

Sayfayı Paylaş