Edebi Sanatlar 5

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Selamın geçiyor besbelli
    Yeşerdi telgraf telleri
    Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatının benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Ekmek Leyla oldu bre dostlarım
    Mecnun oldum peşi sıra giderim
    B) Taze elinden gülü vermez misin?
    Gül gibi yahut gülüvermez misin?
    C) Sen yoksun diye bahçemde
    Çiçekler açmıyor bak
    D) Akşam, yine akşam, yine akşam
    Göllerde bu dem bir kamış olsam
    E) Bir ateş düştü canıma
    Yararım kimseler bilmez




    2. Beni göğsünde bir gül gibi sayardı
    Yar benden incinir şimdi
    Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tevriye
    B) Tezat
    C) Cinas
    D) Aliterasyon
    E) Kinaye




    3. Sadece benzeyen ve kendisine benzetilen iki öğeden oluşan benzetmelere “kısaltılmış benzetme (teşbih-i beliğ)” denir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu tanıma uygun bir kullanımda değildir?
    A) Yurt anadır.
    B) Vakit nakittir.
    C) Mehmetçik aslandır.
    D) Ülkem cennettir.
    E) Vakit değerlidir.
    4. I. Kadın, genç kız kadar hareketliydi.
    II. Alem sele gitti gözüm yaşından.
    III. Eylül küsmüş, sararmış yollarda.
    IV. Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
    V. Yarimin kaşları narin bir keman gibi.
    İçerdikleri söz sanatlarına göre numaralı dizeleri ikişerli gruplarsak hangisi dışta kalır?
    A) V B) IV C) III D) II E) I






    5. Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini
    Yazık olmuş o güzlerden sana akan yaşlara
    Bir zamanlar sevginle ateşlenen başımı
    Dizlerinin yerine dayasaydım taşlara
    Bu dörtlükte altı çizili sözde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kinaye
    B) Teşbih
    C) Tenasüp
    D) Cinas
    E) Tevriye






    6. “Sezai Karakoç’u okumak; Satre’i, A. Camus’u, Victor Hugo’yu, Şeyh Galip’i, M. Arabi’yi, M. Akif’i okumaktır.”
    Yukarıdaki cümlede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mecaz-ı Mürsel
    B) Kinaye
    C) Teşbih
    D) Telmih
    E) Tecahül-i Arif
    7. İstanbul... ey İstanbul ey!
    Acılar kraliçesi...
    Umudun ve direncin yorgun anası!
    Ve ay, çıldırmak üzere olmanın
    Çamurlu ikonası!
    “Bu dizelerde şair İstanbul’u duyan, düşünen, hareket eden bir insan kişiliğine bürümüştür.”
    Böyle bir kullanım hangi söz sanatını örneklendirir?
    A) İntak B) Teşbih C) Teşhis
    D) Telmih E) İstifham






    8. Prometheus’tum zincire vurulurken
    Ciğerimi kartallara yedirdim.
    Spartaküs’tüm köleliğin çığlığında,
    Arslanlara yem oldum, tükendim.
    Kör kuyuların dibinde Yusuf’tum,
    Kerbela çölünde Hüseyin.
    Zindanlarda Cem Sultan,
    Sehpalarda Pir Sultan.
    Ve Madımak’ta otuz yedi can...
    Yukarıdaki dizelerde bulunan en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tecahül-i arif B) Cinas C) Mübalağa
    D) Telmih E) Leff ü Neşr






    9. Dünya kırk kulplu kazan,
    Bir kulpundan tut sen de kazan.
    Bu dizelerde altı çizili sözcüklerle yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tevriye B) Aliterasyon C) Cinas
    D) Seci E) Assonans
    10. Vahdedün şarabından
    Bir cür’a nûş edeyin
    Enel-Hak çağuruben
    Dara gireyim Mevla
    Bu dörtlükteki söz sanatı aşağıdakilerden hangisine örnek olabilir?
    A) Telmih B) Cinas C) Leff ü Neşr
    D) Nida E) Tezat









    11. Bi lodos lazım şimdi bana,
    bi kürek bi kayık.
    Zulada birkaç şişe yakut,
    yer gök kırmızı.
    Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcükte görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih B) İstiare C) Kinaye
    D) Cinas E) Tezat









    12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde teşhis (kişileştirme) sanatı yoktur?
    A) Ben ağlarım çayır ağlar çimen ağlar.
    B) Sakarya’nın sular nâmın söyleşir.
    C) Kuşlar Kemal’im der günler günü çağrışır.
    D) Dev boyunlu morca dağlar divan durmuş bekleşir.
    E) Her geçen seni bizden parça parça götürür.

    Test 5
    1 C
    2 A
    3 E
    4 C
    5 A
    6 A
    7 C
    8 D
    9 C
    10 A
    11 B
    12 E

Sayfayı Paylaş