Edebi Sanatlar 6

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Yeşil ördek yayılıyor çemende
    Mehdi günü doğar ahir zamanda
    Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Kinaye
    C) Assonans
    D) Telmih
    E) Tevriye





    2. Şişede durduğu gibi durmaz ki kâfir
    Tutar insana yaşamayı sevdirir
    Yukarıdaki beyitte görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tekrir
    B) Terdid
    C) Rücu
    D) İrsal-i Mesel
    E) Akis





    3. Genç şairlerden biri Necip Fazıl’a bir konferansta şaka yapmak ister. Kürsünün üzerine bir salatalık bırakır. Kürsüye çıkan üstat, durumu inceden sezer ve topluluğa dönerek:
    – İçinizden biri kimliğini düşürmüş, der.
    Yukarıdaki fıkrada görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mübalağa
    B) Tariz
    C) Tezat
    D) İstiare
    E) Nida
    4. “Mutluluk dağlar gibidir; ses verir ama kımıldamaz; bekler ki sen ona gidesin.”
    Yukarıdaki cümlede hangi söz sanatlarına başvurulmuştur?
    A) İstiare – teşhis
    B) Cinas – tezat
    C) Hüsn-i ta’lil – tezat
    D) Teşbih – istiare
    E) Teşbih – teşhis







    5. Birçok giden memnun ki yerinden
    Çok seneler geçti dönen yok seferinden
    Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İstiare (Eğreltileme)
    B) Teşbih (Benzetme)
    C) Telmih (Anımsatma)
    D) Tecahül-i arif (Bilmezlikten gelme)
    E) Teşhis (Kişileştirme)







    6. Bir cefam vardı bin oldu
    Aktı gözüm yaşı sel oldu
    Bu dizelerde görülen edebi sanatlar aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
    A) Teşbih – Mübalağa
    B) İstiare – Kinaye
    C) Tezat - Tecahül-i arif
    D) Cinas – Teşbih
    E) Tevriye – Kinaye
    7. “Yüce dağ başında siyah tül vardır.”
    Yukarıdaki dizede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Mübalağa
    C) İstiare
    D) İstifham
    E) Seci








    8. Sabret, sabret inci tanem, bekle beni
    Döneceğim mutlaka, sabret!
    Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tekrir – Teşbih
    B) Tenasüp – İstiare
    C) İstiare – Tekrir
    D) Mecaz-ı Mürsel – Teşbih
    E) Tenasüp – Mecaz-ı Mürsel








    9. (I) Körfezin rengini günlerce unutamadım. (II) Kıyıdan dağları denizi seyrettim bir gün. (III) Dağlar, denizin etrafında bir duvar oluşturuyor. (IV) Yeşil, gösterişli bir kürk gibi. (V) Suyun rengi kimi yerde mavi, kimi yerde yeşil oluyor.
    Bu paragrafta numaralandırılmış cümlelerden hangisi ikisinde benzetme sanatı yapılmıştır?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
    D) I ve IV E) II ve V
    10. Kitap, Anadolu’nun ortasındaki bu köyün sorunlarını ele alıyor.
    Yukarıdaki cümlede aşağıdaki söz sanatlarından hangisi yapılmıştır?
    A) Teşbih
    B) Ad Aktarması
    C) Teşhis
    D) Telmih
    E) Nida








    11. Yüreğim sıcak, yüreğim soğuk, yüreğim ayaz
    Bir gülsen kar yağacak bembeyaz
    Bu dizelerdeki edebi sanatlar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A) Teşbih – Teşhis
    B) Tekrir – Teşbih
    C) Tezat – Tekrir
    D) Tezat – Teşhis
    E) Telmih – Tekrir








    12. “Ankara BM’nin son kararına karşı gereken önlemlerin kısa bir sürede alınacağını açıkladı.” cümlesinde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mübalağa
    B) Tariz
    C) Ad Aktarması
    D) Tenasüp
    E) İstiare
    Test 6
    1 D
    2 B
    3 B
    4 E
    5 A
    6 A
    7 C
    8 E
    9 C
    10 B
    11 C
    12 C

Sayfayı Paylaş