Edebi Sanatlar 7

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. “Dişin mi ağrıyor?
    Çek kurtul.
    Başın mı ağrıyor?
    Bir çeyreğe iki aspirin.
    Verem misin?
    Üzülme onun da çaresi var,
    **ür gidersin...”
    Bu dizelerde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tezat B) Terdid C) Telmih
    D) Tariz E) Mübalağa








    2. “Doya doya sevemedim kuzumu.” cümlesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih- Beliğ
    B) Hüsn-i Ta’lil
    C) Açık eğreltileme
    D) Kapalı eğreltileme
    E) Mecaz-ı Mürsel








    3. “Kaçan balık büyük olur
    Kaçamayan ızgara.”
    Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcükle yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İstiare B) Teşhis C) Teşbih-i Beliğ
    D) Cinas E) Tevriye
    4. “Aramızdan bir çınar daha devrildi.” cümlesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih-i Beliğ
    B) Mecaz-ı Mürsel
    C) Tecahül-i Arif
    D) Tevriye
    E) Eğreltileme








    5. Hiç korkmadım çelişkiden
    Onaylanmayan ilişkiden
    Ne çoğaldım övgüden
    Ne azaldım yergiden
    Yukarıdaki dörtlükte altı çizili kelimelerle yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih B) Kinaye C) Tezat
    D) Tevriye E) Cinas








    6. Bana kaderimin bir oyunu mu bu?
    Aldı sevdiğimi, verdi zulümü
    Dünyaya doymadan göçüp gideceğim
    Yoksa yaşamanın kanunu mu bu?
    Bu dörtlükte “şairin bildiği bir durumu bilmezlikten gelme” yoluyla yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Rücu B) İstifham C) Hüsn-i ta’lil
    D) Tecahül-i arif E) Tenasüp
    7. Her nefeste eyledik yüz bin günah
    Bir günaha etmedik hiçbir gün ah
    Bu dizelerde olduğu gibi, söylenişleri bir, anlamları ayrı iki sözü bir arada bulundurma sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Cinas
    B) Tevriye
    C) Hüsn-i Ta’lil
    D) Teşbih
    E) Tenasüp






    8. Deveye, “İniş mi seversin, yokuş mu?” diye sormuşlar; “Düz başıma mı yıkıldı?” demiş.
    Yukarıdaki diyalogda görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Cinas
    C) İntak
    D) Telmih
    E) Seci






    9. I. Ağlarım yâdıma geldikçe gülüştüklerimiz (Tezat)
    II. Bizim gemi martı gibi pek oynak (Teşbih)
    III. Çal sevdiceğim, çal güzelim, çal meleğim (Cinas)
    IV. Bakıyorum bugün erkencisin! (Tariz)
    V. Bedr’in aslanları ancak bu kadar şanlı idi (Telmih)
    Numaralandırılmış dizelerden hangisinde parantezle gösterilen söz sanatı yanlış verilmiştir?
    A) I B) II C) III D) IV E) V
    10. Gördükler, cevizler, iğdelerin
    Gidin bakın gölgeleri orda mı?
    Yukarıdaki dizelerde kullanılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kinaye
    B) Telmih
    C) Tezat
    D) Tecahül-i Arif
    E) Teşbih








    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişileştirme yapılmıştır?
    A) Her gün binlerce öykü kaydediyor Beyoğlu’nun ****** sokakları
    B) Şirket kurulurken bana da ortaklık teklif edileceğini sanmıştım.
    C) Minicik adam, kalın sesiyle seyircinin dikkatini çekmişti.
    D) Bu küçük odaya tıkıldık, kaldık.
    E) Yüzünden düşen bin parça, gül biraz!








    12. “Zavallının yüzüne kara çaldılar.” cümlesinde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Abartma
    B) Kinaye
    C) İstiare
    D) Telmih
    E) Tariz

    Test 7
    1 B
    2 C
    3 A
    4 B
    5 C
    6 D
    7 C
    8 C
    9 C
    10 D
    11 A
    12 B

Sayfayı Paylaş