Edebi Sanatlar 8

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Bir sözü hem mecaz hem gerçek anlamını düşündürecek biçimde kullanmaya “kinaye” denir.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek kullanılmıştır?
    A) Ey kimsesizler, el veriniz kimsesizlere
    Onlardır ancak el verecek kimse sizlere
    B) Bir damla inciydi kirpiklerinde
    Aşkın ıstıraplarla dolu rüyası
    C) Bulmadım dünyada gönüle mekan
    Nerde bir gül bitse etrafı diken
    D) Ne içindeyim zamanın
    Ne de büsbütün dışında
    E) Ve günlerden bir gün, bir sabah erken
    Kuşluk vaktinde, bülbüller öterken



    2. Eskici dükkanındaki asma saat,
    Çelik bir şal atmış omuzlarına.
    Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?
    A) Benzetme B) Abartma C) Hüsn-i Ta’lil
    D) Cinas E) Teşhis



    3. Aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi için kullanılan örnek dize yanlıştır?
    Edebi sanat Örnek cümle
    A) Hüsn-i Ta’lil O kadar çaldı ki yürekten; türküler aşındırdı kavalı.
    B) Akis Senin aşkın ateştir, ateşin gül bahçesi.
    C) Kinaye Gül, dikensiz olmaz.
    D) Aliterasyon Kara bağrım kar altında kütür kütür kütüler.
    E) Tezat Ne zeki çocuk; on yaşında okumayı söktü.
    4. Yarın dudağından getirilmiş
    Bir katre alevdir bu karanfil
    Bu dizelerde görülen söz sanatları hangi seçenekte doğru verilmiştir?
    A) Güzel benzetme – Tenasüp
    B) Benzetme – Tevriye
    C) Tenasüp – Tezat
    D) Güzel benzetme – Aliterasyon
    E) Benzetme – Tenasüp





    5. Rengin uçmuş nen var sunam, ak sunam
    Söyle bana, emret, sana can sunam
    Bu iki dizede geçen “sunam” sözcükleri arasında hangi söz sanatı vardır?
    A) Benzetme
    B) Abartma
    C) Tevriye
    D) Telmih
    E) Cinas





    6. Ey name sen ol mah-likeden mı gelirsin
    Ey hüdhâd-ı ümmid Saba’dan mı gelirsin
    dizelerinde “Saba” melikesi Belkıs ile Süleyman kıssası hatırlatılmıştır.
    Örneği ve açıklaması verilen bu edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Telmih
    B) Tenasüp
    C) Tevriye
    D) İstiare
    E) İstifham
    7. Bugün keyfim yok
    Karnım da aç değil idi
    Bir çeyrek inekle
    İki kasa ekmek yiyebildim
    Bu dörtlük halk arasında söylenen anonim bir söyleyiştir.
    Yukarıdaki dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mübalağa
    B) Telmih
    C) Tenasüp
    D) Assonans
    E) Leff ü Neşr



    8. Kani ol gül gülerek geldiği demler şimdi
    Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz
    Bu beytin birinci ve ikinci dizesinde görülen edebi sanatlar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
    A) Teşbih – Tezat
    B) Tevriye – Aliterasyon
    C) İstiare – Tezat
    D) Teşbih – İstiare
    E) İstiare – Teşbih



    9. Deniz beni bekliyor.
    Yavuklum, sokaklar
    Beni bekliyor.
    Ben adımı kazıyorum
    Yaz gölünde geyik gibi
    Yüzen ağaca.
    Bu dizelerde ağır basan edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İntak
    B) Seci
    C) Teşhis
    D) Assonans
    E) Tecahül-i Arif
    10. “Murathan Mungan, günümüz edebiyatının güçlü kalemlerindendir.” cümlesinde hangi söz sanatı vardır?
    A) Kinaye
    B) Tevriye
    C) Tecahül-i Arif
    D) Mecaz-ı Mürsel
    E) Seci








    11. “Tatilde onunla yaşadıklarım bir rüya gibiydi.”
    Yukarıdaki cümlede yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İstiare
    B) Teşbih
    C) Tezat
    D) Kinaye
    E) Tevriye








    12. Aşağıdakilerin hangisinde teşhis sanatı yapılmamıştır?
    A) Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış.
    B) Camekandaki kitap beni al diye gözlerimin içine bakıyordu.
    C) Koca şehirde ışıklar dans ediyor.
    D) Her yokuşun bir inişi vardır diyorlar.
    E) Uyanan bir düşünce bir daha kolay kolay uyuyamaz.

    Test 8
    1 C
    2 E
    3 E
    4 A
    5 E
    6 A
    7 A
    8 C
    9 C
    10 D
    11 B
    12 D

Sayfayı Paylaş