Edebi Sanatlar 9

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. “Her an kalbimde sivri bir ok.” dizesinde hangi söz sanatı vardır?
    A) Teşbih
    B) Tezat
    C) Tariz
    D) İstiare
    E) Mecaz-ı mürsel






    2. Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
    Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak
    Ve bir zaman semaya bakacaksın ağlayarak
    Bu dizelerdeki altı çizili sözle yapılan edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mecaz-ı mürsel
    B) Teşbih-i beliğ
    C) Kinaye
    D) Telmih
    E) İstiare






    3. Pazara gittiğimizde bir satıcının “lokuma gel hanım, lokuma” diye bağırdığını işitiriz. Yanına vardığımızda lokum değil de kayısı sattığını fark ederiz.
    Satıcı, bu söz oyunuyla hangi edebi sanata başvurmuş olur?
    A) İstiare
    B) Teşbih
    C) Tevriye
    D) Tenasüp
    E) Cinas
    4. Neden
    Her aşkın içinden ayrılık geçiyor biraz?
    Neden
    Seni seviyorum diye bağırıyorum, avaz avaz?
    Bu dizelerde görülen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tecahül-i arif (Bilmezlikten gelme)
    B) İstiare (Eğreltileme)
    C) Mecaz-ı mürsel (Ad aktarması)
    D) Telmih (Anımsatma)
    E) Tariz (Dokundurma)





    5. “Elma yanaklı, selvi boylu yâr.”
    Yukarıdaki dizede aşağıdaki sanatlardan hangisi vardır?
    A) Aliterasyon
    B) Seci
    C) Kinaye
    D) İstiare
    E) Teşbih-i beliğ





    6. Çağır Karacaoğlan çağır
    Taş düştüğü yerde ağır
    Gönül sevdiğinden soğur
    Görülmeyi, görülmeyi
    Bu dörtlüğün ikinci dizesinde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tecahül-i arif
    B) Mecaz-ı mürsel
    C) İrsal-i mesel
    D) Leff ü Neşr
    E) Terdid
    7. “Evet oğlum, Hoca sevmezdi bilirim Saray’ı
    Ama sövmezdi de hoşlanmadığından dolayı”
    Bu dizelerde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Telmih
    C) Tekrir
    D) Mecaz-ı Mürsel
    E) Tariz






    8. Kapım dillenir geceleri
    Saçların yüzümü örttükçe
    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Kinaye
    C) Teşhis
    D) İntak
    E) Tevriye






    9. Ağla, ağla halime
    Gülme, kapat gözlerini
    Görme, hiçbir şey söyleme!
    Altı çizili sözcükler arasındaki anlam ilişkisine benzer bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) İyi gün dostu çok olur.
    B) Alçak yerin tepeciği kendini dağ sanır.
    C) Boş çuval dik durmaz.
    D) Dipsiz bir kuyudur aşk.
    E) Bir kız vardı, yok gibi güzel.
    10. Büyüksün İlahi büyüksün büyük
    Büyüklük yanında kalır pek küçük
    Birinci ve ikinci dizede yapılan söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
    I. dize II. dize
    A) Telmih Tariz
    B) Tezat Teşbih
    C) Tekrir Tezat
    D) Teşbih Tekrir
    E) Tariz Telmih





    11. “Dertli bağrımda camdan bir kalp var.” cümlesinde bulunan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İstiare
    B) Kinaye
    C) Tariz
    D) Terdid
    E) Mübalağa





    12. Nasrettin Hoca’ya bir mecliste sohbet ederken içlerinden biri:
    – “Hocam, kızmayın ama karınız çok geziyor.” der.
    – Hoca da: “İftira etmeyin, o kadar çok gezse de ara sıra bizim eve uğrar.” diye karşılık verir.
    Nasrettin Hoca’nın bu sözü aşağıdaki edebi sanatlardan hangisine örnek olabilir?
    A) Mecaz-ı Mürsel
    B) Kinaye
    C) Tariz
    D) İstiare
    E) Tevriye
    Test 9
    1 A
    2 E
    3 A
    4 A
    5 E
    6 C
    7 D
    8 C
    9 E
    10 C
    11 A
    12 C

Sayfayı Paylaş