edebi sanatlar test

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    SÖZ SANATLARI



    1. “Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!”

    dizesinde hangi edebi sanatlar vardır?

    A) Teşhis - hüsn-i talil
    B) Telmih – kinaye
    C) Mecaz-ı mürsel – teşhis
    D) Hüsn-i talil – tecahül-i arif
    E) Tevriye – cinas





    2. Benzetmenin iki temel unsurundan (benzetilen ve benzeyen) sadece biri söylenerek yapılan teşbihe “istiare” denir.

    Aşağıdaki dizelerin hangisinde istiare sanatı vardır?

    A) Can kafeste durmaz, uçar gider bir gün elbet.
    B) Ölüler, hepimiz için yalvarın Allah’a!
    C) Eski geceler, sevdiklerimle dolu odalar...
    D) Arıyorum aklımda bir ninni bestesini...
    E) Nerde kaldı sevgilim, seni ilk öptüğüm gün?





    3. Gül-i ruhsarına karşu gözümden kanlı akar su
    Habibim fasl-ı güldür bu akarsular bulanmaz mı?

    Bu beyitteki sanat için aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?

    A) Şair, çok iyi bildiği bir şeyi bilmezlikten
    gelmiştir.
    B) Sebebi bilinen bir olay, bir durum, gerçek sebebi
    dışında daha güzel bir sebebe bağlanmıştır.
    C) Bir kelime, aynı yerde birden fazla manada
    kullanılmıştır.
    D) Herkes tarafından bilinen geçmişteki bir olay ,
    bir veya birkaç kelime ile hatırlatılmıştır.
    E) Ses bakımından (okunuş ve yazılışları) aynı veya
    birbirine çok yakın fakat manaları ayrı
    kelimeler bir arada kullanılmıştır.





    4. Yar sana,
    Çağlar sular yarsana,
    Çünkü Ferhat’ım dersin,
    Bulunmaz mı yar sana?

    Bu dörtlükte hangi söz sanatları vardır?

    A) Hüsn-i talil – tecahül-i arif
    B) Mecaz-ı mürsel – kinaye
    C) Telmih – teşhis
    D) Cinas – telmih
    E) istifham – teşbih



    5. Güğüm bir gün testiye,
    “Yola çıkalım” dedi.
    Testi “Korkarım” dedi.
    Evde kalmak istedi.

    Bu dörtlükteki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tevriye
    B) Cinas
    C) İntak
    D) Tariz
    E) Kinaye



    6. Aşağıdaki dizelerden hangisinde bir “istiare” sanatı vardır?

    A) Ağaçlar sonbaharda elbiselerini soyunur.
    B) Nefes almak, içten içe, derin derin…
    C) Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler.
    D) Ürkmeden su içsinler yavaşça, susun, susun!
    E) Mermer basamaklarda uçuşur beyaz tüyler.




    7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde benzetmenin dört unsuru da vardır?

    A) O altın sarısı saçlarını yeniden okşasam,
    okşasam…
    B) Şimdi o güzelim günleri nasıl özlüyorum bir
    bilsen!
    C) Mehmetçik, cesaret ve kahramanlıkta aslan
    gibidir.
    D) O zeytin gözlere doyamadım, diyerek
    sızlanıyordu.
    E) Oğul, gelecek günler, geçmişten güzel
    olmayacak.





    8 Her nere gidersen eyle talanı,
    Öyle yap ki ağlatasın güleni,
    Bir saatte söyle yüz bin yalanı,
    El, bir doğru söz söylerse inanma.

    Bu dörtlükteki en belirgin edebi sanat, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Telmih
    B) Tariz
    C) Hüsn-i talil
    D) Teşbih
    E) Tevriye





    9. Kara gözler, kara gözler
    Kararmış kara gözler,
    Gemim deryada kaldı,
    Yelkenim kara gözler.

    Bu dörtlükteki en belirgin edebi sanat, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tecahül-i arif
    B) Kinaye
    C) Mübalağa
    D) Teşbih
    E) Cinas





    10. Dest-busi arzusuyla ölürsem dostlar
    Kuze eylen toprağım sunun anınla yare su

    Bu beyit için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Belirli ses ve heceler tekrarlanmıştır.
    B) Benzetmenin dört öğesinden yalnız biri
    kullanılmıştır.
    C) Nedeni herkesçe bilinen bir olayın nedeni
    bilinmezlikten gelinmiştir.
    D) Cansız bir varlığa insani özellikler
    kazandırılmıştır.
    E) Anlamca bir birinin karşıtı olan sözcükler bir
    arada kullanılmıştır.





    11. Haliçte bir vapuru vurdular dört kişi
    Demirlemişti, eli kolu bağlıydı, ağlıyordu.

    Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?

    A) Yaşlı bir nine oluncaya kadar çok yaşa
    Barış masalları anlat, ölüm değil torunlarına
    B) Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,
    Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu
    C) İçmiş gibi geceyi bir yudumda,
    Göğün mağrur bakışlı bulutları.
    D) İşim gücüm budur benim,
    Gökyüzünü boyarım her sabah,
    E) Bir mide düşünürüm midemde,
    Bir ayak düşünürüm ayağımda




    12. “Alem sele gitti gözlerimin yaşından”

    dizesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Benzetme
    B) Telmih
    C) Hüsn-i talil
    D) Mübalağa
    E) Tezat




    13. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde kinayeli bir söyleyiş yoktur?

    A) Mum dibine ışık vermez.
    B) Hamama giren terler.
    C) Taşıma su ile değirmen dönmez.
    D) Yuvarlanan taş yosun tutmaz.
    E) Bugünün işini yarına bırakma.



    14. “O çay ağır akar,yorgun mu bilmem,
    Mehtabı hasta mı,solgun mu bilmem”

    Bu dizelerdeki söz sanatının özdeşi aşağıdaki dizelerden hangisinde vardır?

    A) Kar suyundan süzen çeşme göl olmaz
    Gül dikende biter diken gül olmaz
    B) Cahil okur amma alim olamaz
    Kâmillik ilmini herkes bilemez
    C) Bir sarmaşık uyanıyordu uykusunda
    Geriniyordu bir eski duvarın sıvasında
    D) Ferhat Şirin için kestiği taşlar
    Benim senin için döktüğüm yaşlar
    E) Güzelliğin on par'etmez
    Şu bendeki aşk olmasa




    15. Nihat’ın golüyle tüm stat ayağa kalktı

    cümlesindeki altı çizili sözcükteki sanatlı söyleyiş aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

    A) Yazar, daha çok hece ölçüsünü kullanmıştır.
    B) Siz niçin okula gidiyorsunuz, amacınız ne?
    C) Bildiklerini arkadaşınla paylaşman güzel bir şey.
    D) Gelecek çağ, sevgi çağı olacaktır.
    E) O evine çok bağlı bir insandır.



    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetmenin dört unsurundan sadece “benzeyen” ve “benzetilen” kullanılmıştır?

    A) Oysa bütün arkadaşlarım o geziye gitmişti.
    B) Çok heyecanlandığından elleri titriyordu.
    C) Bu adam, tilki gibi kurnaz biridir, dikkat et.
    D) Çocuklarına, karısına yıllarca cehennem hayatı
    yaşattı.
    E) Hayatta kalma savaşı veren bir genci anlatıyor,
    yazar.




    17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “tecahül-i arif” sanatı vardır?

    A) Dost dost diye nicesine sarıldım,
    Benim sâdık yârim kara topraktır.
    B) Ben gidersem sazım sen kal dünyada ,
    Gizli sırlarımı aşikar etme.
    C) Kazak Abdal der rivâyet eyledim,
    Üç yüz altmış er ziyâret eyledim.
    D) İçimde kar donar, buzlar tutuşur,
    Yağan ateş midir, kar mıdır bilmem.
    E) Ormanda büyüyen adam azgını,
    Çarşıda pazarda insan beğenmez!




    18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “hüsn-i talil” sanatına başvurulmuştur?


    A) Uykudan uyanmış şahin bakışlım.
    B) Işkun aldı benden beni, bana seni gerek seni!
    C) Karşımızda canım İstanbul canım deniz…
    D) Kimse alamaz elimizden bu ümidi!
    E) Yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak.





    19. “Bir ah çeksem dağı taşı eritir,
    Gözüm yaşı değirmeni yürütür”

    Bu dizelerdeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tevriye
    B) Tezat
    C) Kinaye
    D) Mübalağa
    E) Teşhis




    20. Her gün bu kadar güzel mi bu deniz?
    Böyle mi görünür gökyüzü her zaman?

    Bu dizelerdeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İstifham
    B) Tenasüp
    C) Mübalağa
    D) Cinas
    E) Tariz
  2. 1.KAAN

    1.KAAN Üye

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    TEŞEKKÜRLER ÇOK İŞE YARADI
  3. sametkorkmaz369

    sametkorkmaz369 Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2008
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bunun cevapları nerde
  4. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36
    Cevap Anahtarı:1. C 2. A 3. B 4. D 5. C 6.A 7. C 8. B 9. E 10. A 11. C 12. D 13. E 14.C 15. E 16.D 17. D 18. E 19. D 20. A

Sayfayı Paylaş