edebi sanatlar testi

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde фуля tarafından paylaşıldı.

  1. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0

    1)Ümidimiz bu:Ölürsek de biz,yaşar mutlak
    Vatan sizinle şu zindan karanlığından uzak
    Bu dizelerde ''istiare''den başka hangi söz sanatı vardır?
    a)Hüsn-i talil
    b)Tezat
    c)Abartma
    d)Kişileştirme
    e)Tecahül-i arif


    2)Lalelim
    Laleli'de oturur
    Laleli,lale kokar lalelimden
    Laleli'den geçilir
    Lalelimdem geçilmez
    Bu dizelerde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi vardır?
    a)Hüsn-i talil
    b)Tekrir(tekrar)
    c)Kinaye
    d)Teşbih
    e)İstiare


    3)Güğüm,bir gün testiye:
    -yola çıkalım,dedi
    Testi:''Korkarım.''dedi.
    Evde kalmak istedi.
    Yukarıdaki dörtlükte görülen söz sanatı,aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    a)Yeryüzünü gökler gibi seyrediyorum
    Güneş gelsene uzaklardan
    b)Kızılırmak nittin allı gelini
    Nasıl aldın allı pullu gelini
    c)Dağlara yaslanıp yatan güneşi
    Yaralı,hastadır,yorgundur sandım
    d)Boyu uzun servi gibi
    Beli ince bir dal gibi
    e)Dal bir gün dedi ki tomurcuğuna
    -Tenimde bir yara işler gibisin


    4)Kimi zaman baş yetmez
    Ellerden yardım alırız
    Bu dizelerdeki altı çizili sözcükte hangi söz sanatı vardır?(altı çizili ellerden)
    a)İstiare
    b)Cinas
    c)Tevriye
    d)Teşbih
    e)Teşhis


    5)Herkes gece gündüz ders çalışıyor;sen hala uyuyorsun
    Yukarıdaki altı çizili sözcükte hangi edebi sanattan yararlanılmıştır?(altı çizili
    uyuyorsun)
    a)Benzetme
    b)Kinaye
    c)Tecahül-i arif
    d)Mecaz-ı mürsel
    e)Tevriye


    6)Yaralar,yaralar
    Gül teninde yaralar
    Bu ayrılık hem seni
    Hem beni yaralar
    Yukarıdaki dizelerde hangi söz sanatı vardır?
    a)Cinas
    b)Tevriye
    c)Tenasüp
    d)Hüsn-i talil
    e)Teşhis


    7)Aşağıdakilerden hangisinde teşhis(kişileştirme) yapılmamıştır?
    a)Ve evin yüzü burkuldu
    Bir kıpırtı vardır şakaklarından
    b)Kararsız nereye dursa şimdi
    Hüzne eğik dallar
    c)Aya haber sal,çıksın bu gece
    Görürsün şöyle gönlümcegg
    d)Şimdi öksürtür beni
    Yıllar önce içtiğim o paslı sigara
    e)İşte kayıklar duruyor
    Kimi karaya çekili kıyıda,kimi salınıyor sularda


    8)Garip bir kuştu gönlüm
    Elimden uçtu gönlüm
    Saçının tellerine
    Takıldı düştü gönlüm
    Yukarıdaki dizelerde en belirgin söz sanatı,aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Kişileştirme
    b)Kinaye
    c)Abartma
    d)Benzetme
    e)Hüsn-i talil


    9)Benzetme ilgisi olmaksızın bir başka ilgi nedeniyle bir sözün kendi anlamı dışında başka bir söz yerine kullanılmasına mecaz-ı mürsel(ad aktarması) denir.
    Aşağıdakilerin hangisinde ad aktarması yoktur?
    a)Bu kafasız insanlarla uğraşamam
    b)Bir gecede dağ taş yeşerin
    c)Bir dikişte şişeyi bitirdi
    d)Ankara böylesi tahriklere kapılmayacaktı
    e)Bunların hepsi kuzu gibi çocuklardı


    10)Önce Kerem oldum Aslı'yı seven
    Sonra Ferhat oldum dağları delen
    Bu dizelerde edebi sanatlardan hangisi vardır?
    a)Teşhis
    b)Tevriye
    c)Telmih
    d)Kinaye
    e)Cinas


    11)Gonca gülsün gül açılsın,cüy(nehir) feryad eylesin
    Sen sus ey bülbül biraz gülşende yarim söylesin
    Bu beyitte,altı çizili sözcüklerin bir arada kullanılması hangi sanatı oluşturur?(altı çizili sözcükler gonca,bülbül,gülşende)
    a)Tenasüp
    b)Leff ü neşr(açma ve yayma)
    c)Tariz
    d)Telmih
    e)Mübalağa


    12)Aşağıdakilerden hangisinde dört ögesi de bulunan bir benzetme vardır?
    a)Kutu gibi bir dairede oturuyorlar
    b)Zavallı çocuk deli giniydi
    c)Tilki gibi kurnaz bir kiracımız var
    d)Yaş kesen baş keser
    e)Kafası kazan gibi oldu


    13)Yedi tepeli şehrimde
    Bıraktım gonca gülümü
    Bu dizelerin ikincisinde aşağıdaki söz snatlarından hangisi vardır?
    a)Teşbih
    b)mecaz-ı mürsel
    c)Tecriye
    d)Açık istiare
    e)Kinaye


    14)Çay taşı çakmak taşı
    Yarin çatıktır kaşı
    Çirkin ile bal yenmez
    Güzel ile taş taşı
    Bu dörtlükte hangi edebi sanatlar vardır?
    a)Cinas-tezat
    b)Cinas-tevriye
    c)Tezat-teşbih
    d)Teşhis-kinaye
    e)Telmih-istiare


    15)Gevheri,Seyrani,Sümmani'yi an
    Ömer gibi ağla,Kerem gibi yan
    Bu dizelerde hangi edebi sanat vardır?
    a)Kinaye
    b)Telmih
    c)Teşhis
    d)İntak
    e)Tezat


    CEVAPLARI:
    1-D
    2-B
    3-E
    4-C
    5-B
    6-A
    7-D
    8-D
    9-E
    10-C
    11-A
    12-C
    13-D
    14-A
    15-B
  2. samet_fen

    samet_fen Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    367
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    16
    paylaşımın için teşekkürler.
  3. фуля

    фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    804
    Beğenileri:
    474
    Ödül Puanları:
    0
    rica ederim
  4. tugba güneş

    tugba güneş Üye

    Katılım:
    12 Aralık 2009
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    gerçekten çok sağol un

Sayfayı Paylaş