Edebi Sanatlar

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Bir meleksen görelim: Azrail!
    Can alırken de nezaket göster.
    Bu dizelerde, “asıl söylenmek istenenin, sözün tersiyle belirtilmesi” yoluyla yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tariz
    B) Tezat
    C) Tenasüp
    D) Tevriye
    E) Teşbih







    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “kişileştirme (teşhis)” vardır?
    A) Yaralı kuşa kurşun atılmaz.
    B) İyi gün dostu çok olur.
    C) Sabahtan uğradım ben bir fidana.
    D) Martılar ağlardı çöplüklerde.
    E) Ağlanacak halimize güleriz.







    3. O zaman gönlünde ne varsa diner
    Yüzlere tül gibi bir buğu iner.
    Bu dizelerdeki edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tezat
    B) Teşhis
    C) Cinas
    D) Teşbih
    E) Kinaye
    4. Renkli, lezzetli olması bir yemeğin
    Çatalın ona dokunmasındandır.
    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisine örnek olabilir?
    A) Tezat B) Kinaye C) Mecaz-ı Mürsel
    D) Tevriye E) Hüsn-i Ta’lil






    5. Kesik bir kol gibi
    Hâlâ çırpınır Hiroşima
    Bu dizelerde yapılan söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Ateşten kızaran bir gül arar da
    Gezer bağdan bağa Çoban Çeşmesi
    B) Bana Sabr-ı Eyyub, ömr-ü Nuh lâzım
    Ah efendim nice bir bu intizâr
    C) Koyup kaldırmada iki de bir de
    Kazan devrildi söndürdü ocağı
    D) Nişan eyle Gevherî’nin sözüne
    Gelirsin sevdiğim bir zaman olur
    E) Merkez-î hâke atsalar da bizi
    Kürre-î arzı patlatır çıkarız






    6. “O kadar gayretli ki bir şiiri bir yılda anca ezberledi.” cümlesinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?
    A) Teşbih (Benzetme)
    B) Tenasüp (Uygunluk)
    C) Teşhis (Kişileştirme)
    D) Tariz (Dokundurma)
    E) Tehmih (Anımsatma)
    7. Çok geç kalmışız canım
    Vakit bu vakit değil
    Eski radyolar gibi
    Çatıya saklanmış aşk
    Öyle sanmışız canım
    Artık ölümsüz değil
    Leyla’yla Mecnun gibi
    Çoktan masal olmuş aşk
    Bu dizelerde aşağıdaki açıklamaların hangisine uygun bir söz sanatı yoktur?
    A) Aralarında benzerlik ilgisi bulunan iki kavramdan birini diğerine benzetme
    B) Herkesçe bilinen meşhur bir hadiseye, kıssaya, atasözüne yer verme
    C) Belli kelimeleri tekrar etme
    D) Cansız varlıklara insan özelliği verme
    E) Karşıt kavramları bir arada kullanma




    8. Nevbahar oldu gelin azm-î gülistan idelüm
    Açalım gonca-î kalbi gül-î handan idelüm
    Yukarıdaki beyitte görülen söz sanatı aşağıdakilerin hangisidir?
    A) Leff ü Neşr
    B) Aliterasyon
    C) Seci
    D) Tenüsüp
    E) Tevriye




    9. ****kanlım, işaret aldığın gün atandan
    Yürüyeceksin! Millet yürüyecek arkandan!
    Yukarıdaki dizelerde kullanılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nida
    B) Aliterasyon
    C) Akis
    D) Rücû
    E) Tekrir
    10. Zekâ: Nar, ayva ve portakal gibi geç renk ve koku kazanan bir sonbahar mahsulüdür.
    Bu cümlede yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teşbih
    B) Mecaz-ı Mürsel
    C) Kinaye
    D) Tevriye
    E) Hüsn-i Ta’lil




    11. İstanbul, İstanbul olalı
    Hiç görmedi böyle keder
    *****iyorum aşkından
    Kalmadı bende gururdan eser
    Yukarıdaki dörtlükte görülen edebi sanatlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    İlk iki dize Son iki dize
    A) Teşhis Tariz
    B) Teşbih Mecaz-ı Mürsel
    C) İstiare Mübalağa
    D) Teşbih Kinaye
    E) Teşhis Mübalağa




    12. Yokluğunda konuşmadım
    Hiçbir gülü koklamadım
    Hayalini yorgan yaptım
    Yine sensiz uyuyamadım
    Gülüm!
    Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcükte görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kinaye
    B) Teşbih
    C) İstiare
    D) Cinas
    E) Tevriye

    1 A
    2 D
    3 D
    4 E
    5 B
    6 D
    7 E
    8 D
    9 A
    10 A
    11 E
    12 A

Sayfayı Paylaş