enerjiyle ilgili 5 soru

Konu 'Fizik 9. Sınıf' bölümünde irem ebru tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. irem ebru

    irem ebru Üye

    Katılım:
    22 Kasım 2009
    Mesajlar:
    21
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    arkadaşlar enerjiyle ilgili 5 tane soru lazım çok acil yardımlarınızı bekliyorum:shy:
  2. -Yağmur-

    -Yağmur- Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2009
    Mesajlar:
    103
    Beğenileri:
    39
    Ödül Puanları:
    0
  3. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    973
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki büyüklerden hangisi vektöreldir?

    A)Kütle B)Kuvvet C)Enerji D)Zaman



    2. Ağırlık aşağıdaki ölçü aletlerinden hangisi ile ölçülür?

    A)Terazi B)Dinamometre C)Termometre D)Cetvel



    3. Aralarında 90 derecelik açı olan iki kuvvetin bileşkesi 15 N’dur. Kuvvetlerden biri diğerinin 2 katı ise büyük kuvvet kaç N’ dur.

    A)3√5 B)6√5 C)3 D)5



    4. Aşağıdakilerden hangisinde hareketlinin ivmesi sıfırdır.?

    A)Sabit hızla yere inen paraşütçü B)Duvar saatinin sarkacı

    C)Fren yapan otomobil D)Hızlanarak harekete geçen asansör



    5. Yer çekimi ivmesinin 10 m/s2 olduğu bir ortamda belli bir yükseklikten

    Serbest bırakılan bir top 3 sn içersinde kaç m/sn’ lik hız kazanır.

    A)25 B)30 C)45 D)55



    6. Bir öğrenci 20 N ağırlığındaki bir çantayı 80 cm yüksekliğindeki raftan alıp 140 cm yüksekliğindeki rafa 25 de kalırsa , bu iş sırasında öğrencinin gücü kaç W olur?

    A)-6 B)24 C)60 D)240



    7. Aşağıdakilerden hangisi ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirir?

    A) Patlarlı Motor B)Su türbini C)Elektrik Motoru D)Jeneratör



    8. Joul/ Newton aşağıdakilerden hangisini verir?

    A)Watt B)Mete C)Saniye D)Kilogram



    9. Aşağıdaki aletlerden hangisinin çalışma prensibi çıkrağa benzemez?

    A)Pense B)Anahtar C)Direksiyon D)Kahve değirmeni



    10. Yüksekliğinin uzunluğuna oranı 3/5 olan eğik düzlemde 120N’lık yükü yukarı çıkarabilmek için kaç N’lik kuvvet gerekir?

    A)25 B)40 C)48 D)72
  4. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    973
    Ödül Puanları:
    0
    cevap anahtari:



    1)b 2)b 3)b 4)a 5)b 6)a 7)a 8)b 9)a 10)d
  5. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    973
    Ödül Puanları:
    0
    POTANSİYEL ENERJİYİ HESAPLAMA

    Potansiyel enerji 3 şeye bağlıdır: cismin kütlesi, cismin yerden yüksekliği ve yerçekimi. Bunların hepsiyle doğru orantılıdır, yani biri arttığında potansiyel enerji de artar.
    Yukarıda verilen bilgilere de dayanarak potansiyel enerjinin fomülünü vermek istiyorum. Hatırlarsanız Enerjiyi “E”, potansiyel enerjiyi de “EP" olarak gösteriyorduk.


    EP=kütle x yerçekimi x yükseklik yani EP=m x g x h


    Örnek

    Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule’dür? (g=10N/s2)


    EP=m.g.h

    EP=10kg . 10 m/s2 . 5 m

    EP=10kg m2/s2

    EP=10 J

    KİNETİK ENERJİ

    Bir cismin kinetik enerjisinin 0’dan büyük olması bize o cismin hareket ettiğini anlatır. Yani kinetik enerji sadece hareketlilerde mevcuttur ve bu enerjiyi “cismin hereket ettiği için sahip olduğu enerji” diye tanımlarız. Bu enerji elektrik üretmede kullanılabilir.






    KİNETİK ENERJİYİ HESAPLAMA
    Kinetik enerji, potansiyel enerjiden farklı olarak 2 şeye bağlıdır: cismin kütlesi ve cismin hızı. Bunların ikisiyle de doğru orantılıdır.
    Kinetik enerjinin fomülü şu şekildedir. Hatırlarsanız Enerjiyi "E", kinetik enerjiyi de "EK" olarak gösteriyorduk.


    EK=½ x m x v2

    Örnek



    2 saniyede 520 m yol alan ve 300 000 kg kütleye sahip olan bir Boeing 747’nin sahip olduğu kinetik enerji tam hız giderken kaç Joule’dür?



    EK = ½ . 260 .260 . 300 000

    EK = 2602. 150 000

    EK =10 140 000 000 J
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş