Evde Hasta Bakımı

Konu 'Sağlık Dersi' bölümünde Max Payne tarafından paylaşıldı.

1. Max Payne

Max Payne Üye

10 Ekim 2009

Kendi sunumumuz için yazdım sizlerlede paylaşmaktan gurur duyuyorum :)

EVDE HASTA BAKIMI

Bulaşıcı hastalığı olan herkesin hastanede yatması mümkün değildir. Bu hastaların çoğunun evde bakılması gerekir. Bu yüzden evde hasta bakımı yapacak ve hastayı takip edecek kişilerin temel bakım prensiplerini çok iyi bilmesi gerekir. Evde hasta bakımının önemli noktaları şöyle açıklanabilir.

a.)İlaç Kullanımı
    Evde hasta bakımında en önemli konulardan biri ilaçların kullanımıdır. Her ilaç insan vücuduna yabancı bir maddedir. Bu yüzden insan organizmasını zorlayıcı etkileri vardır ve sadece hekimin tavsiye ettiği ve gerektiği zamanlarda kullanılmalıdır. Bu görev hastaya bakan kişiye düşmektedir. İlaçların kullanımında önerilen miktar ve zamana uyulmazsa beklenen etki görülmez veya zararlı yan etkiler oluşur. İlaçlar kullanılmadan önce son kullanma tarihine bakılmalı, süresi geçmişi tortulaşmış, rengi bozulmuş ilaçlar kullanılmamalıdır. İlaçların amaç dışı kullanımı engellenmeli, ilaçlar çocukların erişemeyeceği, yüksek ve kapalı bir yerde saklanmalıdır.

b.)Hasta Odası
    Evde hasta bakımı yapılırken gürültüden uzak, aydınlık ve kolay havalanabilen bir oda seçilmesi gerekir. Hasta odası sık sık havalandırılmalı, güneşlendirilmelidir. Hastanın uygun şartlarda istirahatının tedavi sürecine olumlu katkıda bulunacağı unutulmamalıdır. Çok sıcak odalarda hastanın ateşinin yükseleceği hatırlanmalıdır.

c.)Ateş ve nabız takibi
    Hasta bakımında, hastanın genel durumunun, ateş ve nabız sayısının takibi çok önemlidir. Böylece hastalığın seyri, iyileşme süreci, zararlı yan etkilerin oluşup oluşmadığı izlenebilir. Ateş, beden termometresiyle dil altından, koltuk altından, kasıktan veya makattan ölçüm yapılabilir.

Koltuk altından ölçüm yapılacaksa koltuk altı iyice kurulanmalı, nemli ve terli olmamalıdır. Koltuk altından ölçülen normal değer 36,5 °C’tur. Dil altı ve makattan ölçümde ise normal değer 37-38 °C’tur. Ateş ölçümünde önce sabunlu suya batırılmış bir pamukla termometre, yukarıdan aşağıya doğru iyice silinir. Silkelenerek cıva sütununun haznenin içine girmesi sağlanır. Daha sonra termometre dil altına, makata veya koltuk altına konularak 2-3 dakika beklenir. Termometre okunduktan sonra temizlenerek kaldırılır. Ağızda ve makatta kullanılan termometrelerin birbirinden ayrı olması gerekir.

Hasta takibinde nabız sayımı büyük önem taşır. Hastalığın seyrine ve hastanın ateşine göre nabız sayısı değişir. Örneğin; vücut ısısının 1 derece yükselmesine karşın nabız 20 atım artmaktadır. Kalp atımlarının en kolay sayılabileceği yerler şakaklar, el bileğinin iç kısmı ve ayaklar üzerinde yüzeysel atardamarlardır. Yetişkinlerde el bileğindeki atardamar üzerine elimizin 2,3 ve 4. parmağı ile hafifçe bastırılarak 1 dakikalık atım sayılır.

Nabız Tablosu

Yenidoğan --> 120
    2 Yaş --> 100
    8 “ --> 90
    10 “ --> 85
    14 “ --> 80
    18 ve üzeri --> 70

*Bebeklerde kalp üzerinden atımları saymak en uygun yöntemdir.

d.)Beslenme
    Bulaşıcı hastalıkların tedavisinde beslenmenin önemli yeri vardır. Beslenmeden kast edilen çok yemek değil, yeterli ve dengeli beslenmektir. Böylece vücut direnci artırılır ve iyileşme süreci kısaltılmış olur. Hastalar genelde iştahsızdır. Mide bulantısı olabilir. Bu yüzden, az miktarda fakat sık sık beslenmeleri gerekir. Bazı hastalarda hekim tavsiyesine uygun özel beslenme şekilleri uygulanır. Örneğin; bağırsak iltihaplarında ve ishallerde sık dışkılamaya bağlı olarak vücuttan su, tuz ve mineral kaybı olur. Bu hastalara bol sulu gıdalar verilir. Bir litre suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat katılıp kaynatılır. Soğuduktan sonra hastaya içebileceği kadar içirilir. Sarılıkta hastaya karbonhidrat ve protein bakımından zengin gıdalar verilir.

e.)Tecrit
    Bulaşıcı hastalıklarda tecrit (ayrım) çok önemlidir. Böylece sağlam bireylere hastalığın bulaşması önlenir. Hastaya bakacak kişinin belirlenmesi ve diğer bireylerin hastayla temasının kesilmesi gerekir. Hastaya bakan kişinin hastalığının cinsine göre alması gereken tedbirler vardır. Havayla bulaşan hastalıklarda hasta odasının sık havalandırılması ve hastayla aynı havayı solumaktan kaçınılması, ellerin sık yıkanması gerekir. Hasta çarşaf ve havlularının yemek takımlarının, artık kapların nasıl temizleneceği altta anlatılmaktadır.

f.)Mirkoptan arındırma
    Evde hasta bakımında, temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Böylece hastalığın yayılması da engellenmiş olur. Bulaşıcı hastalıklar birbirinden farklı yayılır. Bu yüzden alınacak önlemler de farklılık gösterir. Hastalıkların bulaşma yolları hava yolu, su ve besinler, vektörler ve temas yolu olarak dörde ayrılır. Hava yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak için solunan havanın temiz olması gerekir. Öksüren hastalardan uzak durmak, odalarını sık havalandırmak çok önemlidir. Hastanın ve yanındaki kişilerin ellerini su ve sabunlar sık yıkaması gerekir. Hasta kişinin kullandığı havlu, çarşaf, yatak takımları vb. eşyalar başkalarıyla ortaklaşa kullanılmamalıdır. Hasta atıkları (idrar, dışkı, kusmuk) uygun şekilde zararsız hale getirilerek sağlam insanlara bulaşması engellenir. Hastanın yatak takımları, havlu, çamaşır, pijama gibi eşyaları kaynar suyla yıkanmalı, gerekirse dezenfekte edilmelidir. Hastanın idrar, dışkı, kusmuk, balgam gibi atıklarının toplandığı kaplar kireç kaymağıyla veya içine alkol yakılarak temizlenmelidir. Hasta odalarında olabilecek hamam böceği, fare, karasinek gibi hastalık taşıyıcı hayvanlar yok edilmelidir. Hastaya kullanılan enjektör, başkalarının kullanamayacağı şekilde imha edilmelidir. Temasla bulaşan hastalıklarda sağlam kişiyle hastaların doğrudan temasının kesilmesi gerekir. Hastalarla öpüşmekten, el sıkışmaktan kaçınılmalıdır. Cinsel temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için tek eşlilik ve güvenli cinsel ilişki kurallarına uyulmalıdır.