Fiil Çatıları ile İlgili Test Soruları ve Cevapları

Konu 'Türkçe 8. Sınıf' bölümünde zeynoomm tarafından paylaşıldı.

  1. zeynoomm

    zeynoomm Üye

    Katılım:
    16 Mart 2010
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0

    arkadaşlar ne olur fiil çatıları ile ilgili test lazım hoca bizi pazartesi sınav yapcak çalışmam lazım ne olur:(

  2. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    972
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi, bir ekle nesne alabilir duruma getirilmiştir?

    a) Sizinle bu konuyu yine görüşelim.

    b) Arkadaşıyla bir olup beni dövmeye kalkmıştı.

    c) Beni çarşıda bol bol gezdirdi.

    d) Sıcak tavırlarıyla kendisini herkese sevdirdi.

    e) Çocuk daha çok geceleri ağlıyordu.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz?

    a) Karlar erimeye başlayınca dereler sularla dolup taştı.

    b) Evin içinde insanlar dolaşıyor gibiydi.

    c) Bütün yaz tatilimi evimde geçirdim.

    d) Toplantıda sinirli bir konuşma yaptı.

    e) O toplantıda çok tanıdık sima gördüm.



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş çatılı fiil, farklı bir anlam ilgisi kurmuştur?

    a) Ziyafetin gecikmesinden korkan aşçı kadınlar koşuşuyordu.

    b) Sorunlarımızı kavga etmeden konuşup tartışıyoruz.

    c) Yüzlerce endişe kafamda uçuşuyordu.

    d) Salondaki pek çok hastayla sükunet içinde bekleşiyorduk.

    e) Yan odadaki misafirler, zaman zaman konuşmayı kesip gülüşüyordu.



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin kökü geçişsizdir?

    a) Felaket anını aklımdan çıkaramıyorum.

    b) Bu habere hiç kimse sevinmemişti.

    c) Parazit olduğu için sözleri anlaşılmıyordu.

    d) Bu hafta iki kez görüştük.

    e) Bana da bir şeyler sordu.



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi eylem çatısı bakımından ötekilerden farklıdır?

    a) En büyük ödülü o kazandı.

    b) Belediye bütün gecekonduları yıktı.

    c) Bu romanı tam beş yılda yazdı.

    d) Kardeşini bir saatliğine görebildi.

    e) Bu olaya kahkahalarla güldü.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem geçişli değildir?

    a) Bu sınavda zamanı iyi kullandı.

    b) O günlerin havasını düşündüm.

    c) Bu eserleri yeniden okuyordum.

    d) Soğuk sularda günlerce yüzdük.

    e) Evi yok pahasına satmıştı.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, yapılışı yönünden farklı bir özellik göstermektedir?

    a) Çocukları çayırda güreştiriyordu.

    b) Yağmur hızlı hızlı serpiştiriyordu.

    c) Lokmaları çabuk çabuk atıştırıyordu.

    d) Bir oraya, bir buraya koşuşturuyordu.

    e) Birini bitirmeden ötekini yetiştiriyordu.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, özneye dönmektedir?

    a) Anahtarını bulabilmek için akşama kadar arandı.

    b) Arkadaşım bugün telefonda sürekli arandı.

    c) Hasta için yakınları tarafından kan arandı.

    d) Son baskısı da tükenen o kitap çok arandı.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli bir eylemdir?

    a) Onun sözlerine arkadaşı sinirli sinirli gülüyordu.

    b) Çocuklar, hava güzel olursa yarın maça gidecekler.

    c) Babasıyla İstanbul’a gideceğine çok seviniyor.

    d) Siz de bizimle sinemaya gelmez misiniz?

    e) Televizyondaki yeni diziyi izliyor musun?



    10. Yangın çok geçmeden söndürülmüştür.” cümlesindeki özne-yüklem ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

    a) O acılı haberi duyunca çok üzülmüştü.

    b) Yüzbaşı Cemil savaşın ilk gününde omzundan vurulmuştu.

    c) Çocuk yatağından kalkarak annesine sıkı sıkı sarıldı.

    d) Ahmet Refik, yokuşun başına doğru yorulmuştu.

    e) Onların bağırtılarını duydukça sinirleri iyice gerilmişti.



    CEVAPLAR: 1.a 2.b 3.b 4.a 5.e 6.d 7.a 8.a 9.e 10.b
  3. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    972
    Ödül Puanları:
    0
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne – yüklem ilişkisi diğerlerinden farklıdır?
    a)Odunlar, kapının karşınsına yığıldı. b)Üzümler kurutulmak için damlara seriliyordu. c)Eşyalar birkaç saat içinde toplandı. d)Küçük çocuklar merakla çevresine bakındı. e)Van Gölü’nde canavar görülmüş.

    2.
    1.Onlara da istedikleri gibi bir elbise alındı. 2.İşe yaramayan kitaplar, köye gönderildi. 3.Sınıfı, geçtiğini öğrenince çok sevindi. 4.Ev, gelecek yıl konuklar için güzelce temizlendi. 5.Genç kız, aynanın karşısında saatlerce süslendi.
    Verilen cümlelerden hangi ikisinde eylem, yapılışı (çatısı) yönünden diğerlerinden farklıdır?
    a)1 – 2 b)3 – 5 c)1 – 3 d)4 – 5 e)1 – 5

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne yüklem ilişkisi diğerinden farklıdır?
    a)Bahçede onu da gördü. b)Kardeşine bir kalem aldı. c)Güneşte ayakları pişti. d)Ona da bir mektup yazdı. e)Odadaki örtüleri topladı.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, “Eşyaları yerinde göremeyince telaşla etrafına bakındı.” cümlesi ile özne – yüklem ilişkisi yönünden özdeştir? a)Eşyaları, iki saatte taşındı. b)Çöpler, şu derede yakıldı. c)Kentin sokakları, ilk defa temizlendi. d)Bu kez de yolun uzunluğundan yakındı. e)Kilimlerin çoğu Uşak’ta dokundu.

    5. “Bu işe kendi isteğiyle atıldı” cümlesi ile özne – yüklem ilişkisi yönünden özdeştir? a)Zavallıya haksız yere dayak atıldı. b)Grev nedeniyle on kişi işten atıldı. c)Daha çok kazanmak için ticarete atıldı. d)Üşüyen hastanın üstüne bir battaniye atıldı. e)Havaya üç el silah atıldı.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçişsiz çatı özelliği görülür?
    a)Okula iki yeni öğretmen getirdi. b)Yolun sonuna kadar beni takip etti. c)Adam günlerce bu olayı araştırdı. d)Kuşlar, bu sabaha karşı serbest kaldı. e)İnsanları bu yönleriyle anlamak istemiyordu.

    7. Onlar da iki yıldır yazışıyorlar.
    Cümlesi özne – yükle ilişkisi yönündün aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?
    a)Bugün iki aile tanışacaklar. b)Birlikte iki saat bekleştiler. c)Bu garip davranışa gülüştüler. d)Olay yerine doğru koşuşturlar. e)Onun başında sabaha dek ağlaştılar.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan bellidir?
    a)Başka bir göreve verildim. b)Okulun camları kırılmış. c)O da bugün işyerine gönderildi. d)Arkadaşı, bugün işten kovuldu. e)Son zamanlarda iyice açıldı.

    9. “Dün işten ayrıldı.” cümlesi eylemin yapılışı yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir? a)Yol, trafiğe açıldı. b)Kapı, öğretmen tarafından açıldı. c)Konuşmacı, kürsüde iyice açıldı. d)Kutu burada açıldı. e)Kitaplar, bir bir açıldı.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem aldığı ekle “oldurgan” nitelik kazanmıştır?
    a)Kitapları dün sattırdı. b)Kapının önünü güzelce temizletti. c)Kardeşini uzun bir mektup yazdırdı. d)Kitaplar ona bir bir imzalattı. e)Sözleriyle onları güldürdü.

    CEVAPLAR: 1.d 2.b 3.c 4.d 5.c 6.d 7.a 8.e 9.c 10.e
  4. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    972
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yüklemine göre ötekilerden farklıdır?
    a)Gönül kimi severse güzel odur. b)Göz görür, gönül sever. c)Her damardan kan alınmaz. d)Azı bilmeyen çoğu hiç bilmez. e)İşten artmaz, dişten artar.

    2. Aşağıda verilenlerden hangisinde sözde özne yoktur?
    a)Sarsıntı ta uzaklardan hissedilir. b)Olay, büyük bir gizlilik içinde anlatılır. c)Oğlunu gören adam ileri atılır. d)Halı, burada çok ucuza satılır. e)Komşunun çocuğu eve getirilir.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ettirgen” çatı görülmez?
    a)Bugün saçını kestirdi. b)Bahçeye bir baraka yaptırdı. c)Yavrusuna sütü zorla içirdi. d)Mektubu komşusuna okuttu.

    4. “Önemli belgeleri ele geçirdi.” Cümlesindeki eylemin çatı özelliği, aşağıdakilerden hangisinde görülmez? a)Çocuğu iyice doyurdu. b)Bu fırsatı ona da sağlattı. c)Bizi de bu işte uyuttu. d)Çocuğu çok ağlattı. e)Göz göre göre sandalı batırdı.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan eylemden etkilenen değildir?
    a)Onları gördüğüne çok sevindi. b)Günlerce bu soğuk suda yıkandı. c)İki gün önce işten ayrıldı. d)Bu sokağın başında dövüldü. e)Durmadan bu konu üzerine söylendi.

    6 . “O gün iki aile tanışacaktı.”
    Cümlesindeki eylemin yapılışı, aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?
    a)Bugün, sizinle tartışacaktık. b)Yolcular, korkup kaçıştılar. c)Durakta bekleşiyorduk. d)Kuşlar, masmavi gökyüzünde uçuşuyor. e)Çocuklar, gün geçtikçe gelişiyor.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?
    a)Babam kedileri çok sever. b)Bütün sınıf fıkraya güldü. c)Kardeşim odasında uyuyordu. d)Müdür, camdan bize bakıyordu.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi etken çatılıdır?
    a)Bizim sokak her gün temizleniyor. b)Çocuklar, televizyondan etkileniyor. c)Ülkemizde çok az kitap satılıyor. d)Bu çöpler şehir dışında yakılıyor.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi işteş çatılı bir fiildir?
    a)Parmağı kapı aralığına sıkışmış. b)Bazı kentler çok hızlı gelişmiş. c)Kısa sürede yeni okuluna alışmış. d)Yolda eski bir arkadaşıyla karşılaşmış.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir?
    a)Evimiz geçen ay boyandı. b)Annesini görünce sevindi. c)Söylenen her söze inandı. d)Bahçenin etrafını dolandı.

    CEVAPLAR: 1.a 2.c 3.c 4.b 5.d 6.a 7.a 8.b 9.d 10.a
  5. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    972
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz çatılı bir fiildir?
    a)Dün, öğrencileri geziye götürdüler. b)Kütüphanedeki kitapları düzenlediler. c)Yorgunluktan koltukta uyuyakaldı. d)Çocuklar, uyumadan önce kitap okudular.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından farklıdır?
    a)Bir yıldır sınavlara hazırlanıyor. b)Ablası ay sonunda evleniyor. c)Evimizin dış cephesi sıvanıyor. d)Her sabah ılık suyla yıkanıyor.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ettirgen bir fiildir?
    a)Annem bize güzel bir yemek pişirmiş. b)Annesi küçük çocuğu uyuttu. c)Dolandırıcılar bazı adamları kandırmıştı. d)Dedem, mektubu bana okuttu.

    4. Özne – yüklem ilişkisi yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Bayramda bütün sokaklar süslendi. b)Evlerin camlarına bayraklar asıldı. c)Her yerde kutlamalar yapıldı. d)Ninem dışarıya çıkamayınca üzüldü.

    5. “Kasadaki çürüyen meyveler çöpe atıldı.”
    Cümlesindeki görülen özne – yüklem ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde yoktur?
    a)Okulu bitirip hemen hayata atıldı. b)Bu fabrikadan pek çok işçi atıldı. c)Sanatçının üzerine gül atıldı. d)Suç, babasının üzerine atıldı.

    6. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin birlikte yapılması söz konusudur?
    a)Eksi arkadaşıyla parkta karşılaştı. b)Sorunlarını çözmek için müdürle görüştü. c)Arkadaşıyla iki yıl mektuplaştı. d)Yağmur bastırınca insanlar kaçıştı.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin çatısından söz edilemez?
    a)En sevdiği iş, okumaktır. b)İnsanları çok severim. c)Kardeşim yazmayı bilir. d)Zorluklar karşısında yılma.

    8. Çatısı yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Bu elbiseyi annem aldı. b)Çiçekleri vazoya koyabilirsin. c)Sabaha kadar ****ksiz uyudu. d)Ülkemi her şeyden çok severim.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiildir?
    a)Herkes olayın olduğu yere koşuyordu. b)Ödevlerimi yapmayı nedense unutmuştum. c)Öğretmenimin beni çok sevdiğini anladım. d)Onu ilk defa tiyatroda gördüm.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir?
    a)Evin bahçesindeki ağaçlar budandı. b)Benim söylediğim sözlere alındı. c)Küçük çocuk bizi görünce utandı. d)Ödevlerini bitirince bir süre dinlendi.

    CEVAPLAR: 1.c 2.c 3.d 4.d 5.a 6.d 7.a 8.c 9.a 10.a
  6. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    972
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki eylemlerden hangisinde “birlikte yapma” anlamı vardır?
    a)Pehlivanlar minderde güreşiyor. b)İki ülke yıllardır savaşıyor. c)Fıkrayı duyunca hepimiz gülüştük. d)Sokaktaki çocuklarla biraz atışmıştık.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi dönüşlü bir fiildir?
    a)Balık ağları kıyıya çekildi. b)Elektrik faturası ödendi mi? c)Bizim takım ikinci maçta da yenildi. d)Derdini söylemeye çekindi.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dönüşlülük özelliği olan bir fiil vardır?
    a)Oda düzenlendi. b)Sınıf temizlendi. c)Duvarlar boyandı. d)Bahçede gezindi.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
    a)Bu kütüphane daha iki aya önce açıldı. b)İlkokul öğretmenine hemen bağlandı. c)Köpek balıkları en son iki yıl önce bu sahillerde görülmüş. d)Şehrin bütün caddeleri güzelce temizlendi.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
    a)Masanın üzerindeki kitaplar raflara güzelce dizildi. b)Toplantıda bu konunun üzerinde çok duruldu. c)Mine, olayların böyle gelişmesinden yakında. d)Çalışkan öğrencilere kitap hediye edildi.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, özne – yüklem ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklıdır?
    a)Denizden çıkınca hemen kurulanmalısın. b)Karşısında öğretmenini görünce çok utanmıştı. c)Aynı karşısında saatlerce sisleniyor Zeynep. d)Belediye tarafından kaldırımlardaki ağaçlar ilaçlandı.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi dönüşlü bir fiil değildir?
    a)İşe girmek için erkenden hazırlandı. b)Bahçe kapısından içeri girdi. c)Pencereden etrafa bakındı. d)Çocuk, hediyeye çok sevindi.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi çatısı bakımından farklıdır?
    a)Aynanın karşısında taranıyor. b)Erkenden kalkmış yıkanıyor. c)Yeni elbisesini giyiniyor. d)Okul çantaları hazırlanıyor.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi etken çatılıdır?
    a)Semtimize bu yıl yeni parklar yaptırılıyor. b)Otomobilimiz on gündür boyanıyor. c)Hırsızlar, her gün birer ikişer yakalanıyor. d)Çocuklar oyun sahasının yokluğundan yakınıyor.

    10. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin karşılıkla olarak yapılması söz konusudur?
    a)Çocuklar palyaçoyu görünce gülüştüler. b)Sinemaya gitmek için sözleştiler. c)Çukurova’da başaklar erken olgunlaşır. d)Gürültüyü duyan keklikler hemen uçuştular.

    CEVAPLAR: 1.c 2.d 3.d 4.b 5.c 6.d 7.b 8.d 9.d 10.a
  7. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    972
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ge*çişli bir fiildir?
    A) Bize yapacağı kötülüklerden hepimiz korktuk.
    B) Bugün güneş bir başka güzel batıyor.
    C) Çocuklarının davranışlarına çok üzülüyormuş.
    D) istediklerini yapmadığınız için size küstü.
    E) Sorunun cevabını ilk önce o bildi.
    2. Yüklemi geçişli fiil olduğu halde nesne kullanıl*mamış cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Uzun süredir susuyorum.
    B) Uzun süredir çabalıyorum.
    C) Uzun süredir bekliyorum.
    D) Uzun süredir bakıyorum.
    E) Uzun süredir dinleniyorum.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemin kar*şılıklı yapıldığı anlamı vardır?
    A) Matematik sınavına çok iyi çalıştık.
    B) Patlama olunca sağa sola kaçıştık.
    C) Bir an göz göze gelip bakıştık.
    D) Problemi çözmek için çok uğraştık.
    E) Hayatın güçlüklerine artık iyice alıştık.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne - yüklem iliş*kisi bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A) Alnımıza kara yazı yazıldı.
    B) Düşman gelip tabur tabur dizildi.
    C) Tüfek icat oldu mertlik bozuldu.
    D) İşe yaramayanlar çöpe atıldı.
    E) Daha gün doğarken süt sağıldı.
    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne - yüklem ilişkisi ötekilerden farklıdır?
    A) Yollar seni gide gide yoruldum.
    B) Olanlara senden fazla üzüldüm.
    C) Kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
    D) Babasını görünce hemen toparlandı.
    E) Yaramazlık yapan öğrenciler azarlandı.

    6. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir?
    A) Size güzel bir gömlek alayım.
    B) Bu sözleri bana nasıl söylersiniz?
    C) Onu, dünden beri hiç görmedim.
    D) Çantadaki evrakları bana teslim edeceksiniz.
    E) İki yıldan beri bu mahallede oturuyoruz.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne - yük*lem ilişkisi ötekilerden farklıdır?
    A) Bu kumaşı biraz daha keselim.
    B) Hava soğuksa dışarı çıkmayın.
    C) "Küçük Ağa"yı mutlaka okuyun.
    D) Radyonun sesini biraz açalım.
    E) Öğretmeni sessizce dinlemeliyiz.

    8. I. Hamdi Usta gelip başıma dikilmişti.
    II. Yalçın da; "gezintiye katılacağım." diyor.
    III. Şişedeki meyve suyuna iki bardak da su katıl*mıştı.
    IV. Tarihi eserlerimizin çoğu yurt dışına kaçırıldı.
    V. Siz de bu fırsatı kaçırdınız.
    Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangileri dönüşlü çatılı fiildir?
    A) I. ve II. B) III. ve IV. C) I. ve III.
    D) I. ve V. E) II. ve IV.

    9. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük nes*ne - yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?
    A) Her şeyi teker teker yokluyordu.
    B) Yıllar sonra bu şehirde buldum onu.
    C) Önüne katıp saatlerce sürükledi.
    D) Herkesten korkuyor, gene de aldırmıyordu.
    E) İkinci defa alıyorum inan.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, ettir*gen çatılı bir fiildir?
    A) Onu hep sen ağlatıyorsun.
    B) Dedem bizi hep güldürür.
    C) Manavdan bir kilo salatalık aldıracağım.
    D) Çocuğu zorla uyuttum.
    E) Gecikeceksin diye uyandırdım.

    11. I. Uzatmak
    II. Utandırmak
    III. Sulamak
    IV. Çalıştırmak
    V. Üzülmek
    Bu fiillerden hangisi nesne alabilme özelliğine sahip değildir?
    A)l. B) II. C) IH. D) IV. E) V.

    12. Edilgen - geçişsiz çatılı fiillerin yüklem olduğu cüm*lelerde özne bulunmaz.
    Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu açıklamaya örnek olabilir?
    A) Saatler durmuştu; ortalıkta çıt yoktu.
    B) Televizyonlar kapatılıp uyanacaktı.
    C) Herkes merak içinde etrafı gözlüyordu.
    D) Yollara dökülen çocuklar geri çekildi.
    E) Ağaçlar budanmış, tarlalar ekine hazırlanmıştı.

    13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi aldı*ğı ekle geçişli olmuştur?
    A) Komik davranışlarıyla kendini sevdirdi.
    B) Takım elbisesini karşıdaki terziye diktirdi.
    C) Sabahtan akşama kadar kardeşini bekletti.
    D) istemeye istemeye fotoğrafını çektirdi.
    E) Trafik polisi sadece kamyonları durdurdu.

    14. Edilgen çatılı fiiller genellikle sözde özne alırlar. An*cak bu cümlelerde bazen örtülü özne de bulunabi*lir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde örtülü özne kullanılmıştır?
    A) Camlar silindi, masalar temizlendi.
    B) Kara haber erken duyuldu.
    C) Kasadaki bütün paralar çalınmış.
    D) Haylaz öğrenci, öğretmen tarafından sınıftan atıldı.
    E) Bahçe ve tarla yüksek bir fiyatla satıldı.
    15. I. Nakısı başkasına işletti.
    II. Olayları fazlaca büyüttü.
    III. Kitaplarını babasına aldırttı.
    IV. Kapıyı hızla kapattı.
    V. Dedemi masaya zorla oturttu.
    Yukarıdaki cümlelerin hangi ikisinde "-t" eki, fi*ili geçişli hale getirmiştir?
    A) I. ve II. B) II. ve III. C) IV. ve V.
    D) II. ve V. E) III. ve V.

    16. Sular kesildi çeşmelerden
    Nerden dolacak bu tas nerden?
    Aşağıdakilerin hangisinde yüklem, bu dizelerde-ki altı çizili eylemle çatı yönünden özdeştir?
    A) Genç yaşımda terk eyledim vatanım
    B) Bir seher uğradım göl kenarına
    C) Bülbül olmuş gülistanı beklerim
    D) Ilgıt ılgıt seher yeli esiyor
    E) Alnımıza kara yazı yazılmış.

    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisi için çatı kavramı söz konusu olamaz?
    A) Bu saatlerde bütün kapılar kilitlidir.
    B) Size işin doğrusu anlatılmıştır.
    C) Kapılar, pencereler yeniden boyandı.
    D) Dağlarda karlar erimeye başlamış.
    E) Bu köyde üç gün kalındı.

    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne - yüklem iliş*kisi yönünden ötekilerden ayrı bir özellik göste*rir?
    A) Bakışından bu fikri kabul etmediği anlaşılıyordu.
    B) Her kafadan bir ses çıkmaya, sert emirler veril*meye başlandı.
    C) Birbirine geçen iki odada oyun oynanıyordu.
    D) Herkes yemeye ekmek bulamazken onlar rahat rahat geçiniyorlardı.
    E) Bu yol kırk elli dakikada yürünür.

    19. Birkaç sokak trafiğe kapatılmış.
    Bu cümlede görülen özne-yüklem ilişkisi aşağı*daki cümlelerin hangisinde vardır?
    A) Sinirlenince kendi kendine söylendi.
    B) Yapıt eleştirmenlerce övüldü.
    C) Onların duyacağı şekilde mırıldandı.
    D) Yaptığı iş beğenilince sevindi.
    E) Gemi uzaktan göründü.

    20. Köyün ardındaki çayırda ara sıra güreşirdik.
    Bu cümledeki özne-yüklem ilişkisi aşağıdaki cümlelerden hangisininkiyle benzerlik göster*mektedir?
    A) Sizi uzun süre burada bekledi.
    B) Konuyla ilgili düşüncelerini söyledi.
    C) Yıllardır bu fabrikada çalıştı.
    D) Hapisteki oğluyla geçen hafta görüştü.
    E) Bu şarkıyı daha önce de dinlemiştik.

    21. Aşağıdaki yargıların hangisinde kendi kendine olma anlamı vardır?
    A) Güneşin doğmasına çok az kala her yer aydın*landı.
    B) Ülkemizde yayımlanan romanların sayısı iyice çoğaldı.
    C) Üniversiteli öğrenciler konferansı dinlemek için gelmişti.
    D) Ünlü yazarlarımız edebiyatımızın sorunlarını tar*tıştı.
    E) Baharın gelişiyle birlikte çiftçiler tarlaları sürme*ye başladı.

    22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem dönüş*lü bir fiildir?
    A) Yazdığı şiirleriyle durmadan övünüyordu.
    B) Evin duvarları iki yılda bir boyanıyordu.
    C) Hafta sonları tüm çamaşırlar yıkanıyordu.
    D) Şehrin caddeleri gece yarısından sonra temizle*niyordu.
    E) Halıların çoğu Niğde'nin ilçelerinde dokunuyor*du.

    23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi işteş çatılıdır?
    A) Adam, hemen kalabalığa karıştı.
    B) iki yıldır onunla mektuplaşıyoruz.
    C) Otobüsün ardından güçlükle yetişti.
    D) Fırtına, sabaha doğru yatıştı.
    E) Adamın çantasını alıp oradan sıvıştı.


    Cevap Anahtarı: 1)E 2)E 3)E 4)B 5)E 6)E 7)B 8)A 9)D 10)C 11)E 12)B 13)E 14)D 15)D 16)E 17)A 18)D 19)B 20)D 21)A 22)A 23)B 24)D 25)B 26)D
  8. ~Dryad

    ~Dryad Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.199
    Beğenileri:
    513
    Ödül Puanları:
    36

Sayfayı Paylaş