Fiilimsiler (Eylemsiler) - Test

Konu 'Dil ve Anlatım Konu Testleri' bölümünde Lizard King tarafından paylaşıldı.

  1. Lizard King

    Lizard King Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.291
    Beğenileri:
    444
    Ödül Puanları:
    36

    1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda
    Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü
    Düşlerin yok olmaya başladığı anda
    Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü
    Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli atan
    Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanıl*mamıştır?
    A) Annem bir sarma yapar ki sorma.
    B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.
    C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.
    D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.
    E) Çocukları anlayan bir öğretmendi.

    3. Parkın ortasında tıpkı bir deniz kıyısı gibi sığ başlayan ve ilerledikçe derinleşen, beton zeminli bir havuz vardı ve dalgalanıp duruyordu.
    Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E)6

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?
    A) Terk edilmişliğin acısını içinde yaşıyordu.
    B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.
    C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.
    D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu.
    E) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.

    5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.
    B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.
    C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?
    D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.
    E) Anadolu'yum ben, tanıyor musun beni?

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.
    B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.
    C) İçeride tanıdık kimse yoktu.
    D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.
    E) Sararmış yapraklar yolları doldurmuştu.

    7. Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?
    A) İzmir’e giderken beni de götür.
    B) Beni unutan gözleri ben de unuttum.
    C) Bugün her sıkıntı bizde, her olanak onlardadır.
    D) Kıyıda gezerken ayağına çivi batmış.
    E) Seni görünce ne yapacağımı şaşırdım.

    8. I. O gelince çok sevinmiştik.
    II. Tartışma kurallarını bilmiyoruz.
    III. Bizim için söylenmedik söz mü kaldı?
    IV. Araştırma zevki kazanmıştı.
    V. Sakın onu bulmadan gelme.
    Yukarıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ortaçtır?
    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    9. "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?
    A) uğultu B) yanınca C) olmuş D) canlanıvermişti E) yeniden

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil farklı bir görevde kullanılmıştır?
    A) Okumayan insan, lütfen tartışmaya katılmasın.
    B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.
    C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.
    D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.
    E) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.

    11. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.
    Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?
    A) Bu yörede oldukça güzel günlerimiz oldu.
    B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.
    C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.
    D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.
    E) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) yoktur?
    A) Sinemadan çıkınca arkadaşını gördü.
    B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.
    C) Geleli çok olmadı, dedi.
    D) Evi sora sora bulabildik.
    E) Gelir gelmez beni aramış.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?
    A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.
    B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.
    C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.
    D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.
    E) Gelen mektuplardan bir şey anlamadım.

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) cüm*leye zaman anlamı katmamaktadır?
    A) Ders çalışırken not tutuyormuş.
    B) Akşam olunca eve gider hep.
    C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.
    D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.
    E) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.

    15. "Onunbizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6

    16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç vardır?
    A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.
    B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.
    C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.
    D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.
    E) Sabahları sahilde yürümek onu dinlendiriyor.

    17. ÖYS'de her testin sorularını çözmeye zaman ayırın.
    Bu cümlede bulunan fiilimsi türünün benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
    A) insanlar iyi günler görmek umuduyla yaşarlar.
    B) Bizim için ayırdığınız koltuk takımı satıldı mı?
    C) İnsan yanınca Kerem gibi yanmalı.
    D) Bir işte çalışıp para kazanmalısın.
    E) Güneş doğarken Nemrut'ta olmalısın ki...

    18. Yarı aralık pencereden içeriye dolan ay ışığına dikti göz*lerini.
    Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakiler*den hangisinde yoktur?
    A) Kimse, tuttuğu takımın yenilmesini istemez.
    B) Geç varıyordu gideceği yerlere.
    C) Unutulmuş yazın kırgın yolcusu yüreğini kıyıya vurur.
    D) Ormanlık bir alanda yürümeye başladılar.
    E) Akşamları olmadık şeyler düşünüyorum.


    19. "Konuşmamayı düşündüğü için önce susmayı tercih
    I II III
    etmiş, sonra giderek ortama ısınıp düşüncelerini
    IV V
    açıklamış." cümlesinde altı çizili sözcüklerden hangi*si fiilimsi değildir?
    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç var*dır?
    A) Tanımadığım insanlarla konuşmam.
    B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?
    C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.
    D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.
    E) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.

    Cevap Anahtarı: 1)E 2)A 3)C 4)E 5)B 6)A 7)C 8)C 9)B 10)D 11)E 12)B 139A 14)D 15)E 16)C 17)A 18)D 19)D 20)B
    ceren_oz', asi95, karal2 ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. Lizard King

    Lizard King Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.291
    Beğenileri:
    444
    Ödül Puanları:
    36
    1. (I) Kimi genç şairler yazdıklarını göndermekle kalmayıp kendileri de gelirler beni görmeye. (II) Dinlerim ya da kendim okurum o gençlerin şiirlerini. (III) Çoğu bakarım sevebileceğim şiirlerden değil. (IV) Güzel, çirkin diye yargılamıyorum şimdi, belki güzel, çok güzel, yıllar bo*yu beğenilecek şiirler; ama benim hoşlandığım türden değil. (V) Mutlaka öylelerini de beğenenler vardır.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde "isim-fiii, sıfat-fiil, zarf-fiil"in üçünün de örneği vardır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    2. Son diye bir şey yoktu sanki. Yaşadığımız an vardı. Düşen kar taneleri arasında eriyenler olsa bile hemen üstüne bir tane daha yağıyordu. Eğer son diye bir şey yoksa, gerçekten kazanmak ya da kaybetmek diye bir şey de yoktu. Yaşanılan süreç vardı sadece. Yaşamın sırrı buradaydı.
    Bu parça ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) İsim fiil kullanılmıştır.
    B) Sıfat fiil kullanılmıştır.
    C) Çekim eki alarak adlaşmış sıfat fiile örnek gösteri*lebilir.
    D) İyelik eki almış sıfat fiile örnek gösterilebilir.
    E) Zarf fiil kullanılmıştır.

    3. (I) Çocukken insanları çöp adam gibi yapardık. (II)-Dağlar koni şeklinde olurdu. (III) Evleri de sembolik bir geometriyle resmederdik. (IV) Ağaçlan çizerken bir gövdenin üzerine yaprakları, hatta dalları olmayan bu*lutsu bir yuvarlak oturturduk. (V) En fazla yeşile boyar ve "işte ağaç" derdik.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde eylemsi kullanılmıştır?
    A) I. B) II. C)III. D) IV. E) V.

    4. Sıfat fiiller de iyelik eki alabilirler.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır?
    A) Önemli toplumsal yıkımların çoğu, birtakım sav*saklamaların sonucudur.
    B) Büyük romancılarımız ve köklü bir roman gelene*ğimiz olmadığı için romanımız kendisini yenileyemiyor.
    C) Roman geleneğini özümsememiş birinin romanda gerçek anlamda yenilik yapabilmesi düşünülemez.
    D) Genç romancıların talihsizliği, insanları hareketsizlendiren politik ve sosyal hareketlilikten uzaklaş*mış bir dönemde yaşamalarıdır.
    E) Önemsenmediğimiz hatalar, ileride başa çıkılama*yacak sorunlar olarak karşımıza çıkar.

    5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde eylemsi kullanıl*mıştır?
    A) Güneş doğdu mu
    Bütün tomurcuklar açacak yapraklarını
    B) Kaç güzelliği kurban verdi çağlara
    Ne yıllar tükendi ne baharlar.
    C) Yollar uzayıp gidiyor bozkırlarda
    Ben sessiz sedasız bir yolcu
    D) Odamdaki duvarlardan sıkıldım
    Yürüsem şöyle bir sahile
    E) Tarihin her anı tanıktır bize
    İlk kez bu toprakta dinlenmiştik

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil kullanıl*mıştır?
    A) Bu yol üzerinde, Dirhemli hariç dört köy daha bu*lunuyordu.
    B) Yol üstündeki diğer köylerde de evler ahşaptı, taş malzemeye hiç rastlanmıyordu.
    C) Derinkuyu'da dikkatimizi çeken bir başka şey de yan yana sıralanmış çömlekçilerin göz alıcı sergi*leriydi.
    D) Kasabanın kuzey sınırında üç derslikli bir ilkokul ile karakol bulunuyordu.
    E) İğneli çamlarla çevrili bölge, sahile birkaç kilometre kala daralır;sahile yaklaştıkça çoraklaşır.

    7. Heyecanlandım nedense
    Hep sevgiden konuşmak istiyorum
    Bu dizelerdeki eylemsinin türce özdeşi olan ey*lemsi aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?
    A) Kağıt kayıkları yüzdürdük Derenin boz bulanık sularında
    B) Derdimiz bize yeterken Komşularınki de üstüne tuz biber eker
    C) Sevgi bir çocuğun gülen gözleridir Ve özgür bir uçurtmadır gökyüzünde
    D) Konarsan güle kon, dikene konma Eski düşmanların dost olur sanma
    E) Aydınlığı bu kadar soğutabilmek ne zor Bulutları küçük camlara sığdırabilmek

    8. İsim-fıiller bir isim tamlamasında tamlayan ya da tam*lanan olabilir.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamayı örnek*lendiren bir kullanım vardır?
    A) Reşat Nuri birçok roman yazmış olmakla beraber, tiyatroyu çok severdi.
    B) Romanlarında tiyatro havasının sezilmesi belki de bundandır.
    C) Romanın yanında piyes okumayı da sevdiğini ken*disi de söylerdi.
    D) Hayatı her haliyle hoş gören Reşat Nuri'nin kale*minden yüreği burkan bir şey çıkmamıştır.
    E) Hayatın yıkıntısını yaşayanlar bu bakımdan belki onu biraz hafif bulurlar.

    9. (I) Birkaç gündür süren yağışlı, kapalı ve bulanık havaların acısını çıkarmak ister gibi masmavi berrak gök. (II) Kış ayı için yadırgatıcı, neredeyse tedirgin edici bir sıcaklıkla güneş dört bir yanı kucaklıyor.
    (III) Akçıl aydınlıkta dokunmuş bir kumaş gibi dümdüz uzanan yolda, evler arasına serpilmiş yatıyor gün.
    (IV) Sağ ve soldaki birçok binaların ardına kadar açıl*mış pencerelerinden havalandırılmak üzere yatak ve yorganlar sarkıyor. (V) İki arkadaş geçerken halı ve kilimlere inen sopalar kısa bir süre bekletiliyor.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde ^ eylemsi kullanılmamıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    10. Bir yazarın kitabının aynı anda birkaç yayınevi tarafından basılması garip geliyor bana. Yazar yaşarken bir yayınevine yayın hakkını verebilir. Bu durumda sade*ce o yayınevi o kitapları basar. Oysa bizde telif sorunu olmadığı için isteyen yayınevi istediği kitabı basıp yayımlıyor. Batı'da yazarın ölümünden yetmiş yıl geç*medikçe, aynı kitabı şu veya bu biçimde birden fazla yayınevi basamaz.
    Bu parçada kaç zarf fiil vardır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat fiil kullanılmıştır?
    A) Bilinsin bilinmesin, kalıcı ve güzel sözler söyleyen her insan; insanlığa güzellikler sunan bir gönül elçisidir.
    B) Kızgınken karar verenler, fırtınalı havada yelken açan gemicilere benzerler.
    C) Politika, ehil insanların elinde uygarlık ateşi, cahil ve kurnazların elinde yangın alevidir.
    D) Bir edebiyat dergisini gereksiz kılan en önemli şey, o derginin, çevresindeki her şeyi ve herkesi birleş*tirici bir meselesinin olmamasıdır.
    E) Sanatçıyla okur arasında kurulan duygu ve düşün*ce bağı, okur, kitabı bitirinceye kadar sürer.

    12. Eğer bir ülkede okumayı, kültür sahibi olmayı ve sana*tı seven insanlar rahat bir ekonomik hayat sürme im*kanından yoksun kalıyorsa;buna karşın kitaptan ve sanattan nefret edenler kolayca büyük servetlere eri*şiyorlarsa, o ülkede düzgün giden hiçbir işten söz edilemez.
    Bu parçada kaç eylemsi vardır?
    A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

    13. Yolda iki kişi gidiyor. Biri uzun boylu, biri orta. Geniş yol uzanıp gidiyor, gençlik yıllarının büyücek bir bölü*münü geride bırakan iki kişi hararetli bir konuşmaya dalmış, sağlarına sollarına pek dikkat etmeden, birkaç gündür sürekli yağan yağmurun yer yer göllendirdiği dar kaldırım üzerinde ağır ağır yürüyor.
    Bu parçada kaç eylemsi vardır?
    A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi (eylemsi) kullanılmıştır?
    A) İyi bir yazar, seslendiği okur kitlesinin niteliğini dik*kate alır.
    B) Sanatın büyüklüğünü, nedense hala anlayamadık.
    C) Siyah beyaz fotoğraflardaki özgür yorum gücü her zaman ilgimi çekmiştir.
    D) Gazeteler, İnsanların ilgisini artık çekmiyor.
    E) Batılı veya doğulu olsun her insan düş kurar.

    15. Sıfat fiiller, tamlayan göreviyle kullanılabilirler.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya örnek bir kullanım vardır?
    A) iki arkadaş az önce köhne ve kapalı bir mahalle kahvesinde oturmuş, sohbet ediyorlardı.
    B) Yazarlığın birinci kuralı, en az bir konunun dünya kalitesinde uzmanı olmaktır.
    C) Bu kitap, balık tutmayı çok seven; ama bu işi be*ceremeyenlerin el kitabı niteliğindedir.
    D) Kitap fuarını ziyaret edenlere kitap almadıkların*dan dolayı kuru kalabalık denmesini doğru bulmuyorum.
    E) Yazar edebiyat dünyasına; romanına sahip çık*madığı için kırıldığını söylüyor.

    16. Güldürü dergileri, neden bu kadar çok okunuyor sanı*yorsunuz? Onca sorun, çevre kirliliğinin, savaşın, ölü*mün, çıkarcılığın, cahilliğin yer aldığı dünyamızda sevgi, iyimserlik ve neşeye her zamankinden fazla ge*reksinimimiz var da ondan. Bu nedenle hayatınızı da*ha güzel yaşamak istiyorsanız, önce içinizdeki güzel*likleri geliştirin, ortaya çıkarın, sevinin, düşünün, konu*şun, iyimser olun ve bütün bunları elde etmek için de doyasıya gülün.
    Bu parçada kaç eylemsi vardır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5


    Cevap Anahtarı: 1)A 2)E 3)D 4)E 5)C 6)E 7)E 8)B 9)B 10)B 11)B 12)E 13)E 14)A 15)C 16)C
    asi95, karal2 ve DGGC bunu beğendi.
  3. Lizard King

    Lizard King Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.291
    Beğenileri:
    444
    Ödül Puanları:
    36
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, zaman kavramı bildirmemektedir?
    A) Bundan böyle karşıya geçerken arabalara dikkat et.
    B) Her sabah yarım saatlik bir yürüyüş yapıyor.
    C) Onu merak etmeyin, biraz sonra geleceğini söyledi.
    D) Üniversite yıllarında ailesinin maddî durumu iyi olmadığı için hem çalışmış hem okumuş.
    E) Her sabah kalkıp kahvaltıyı hazırladıktan sonra çocukları kaldırırım.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapısı bakımından birleşik bir sözcüktür?
    A) Aynada, artık olgunluğunu yansıtan yüzüne baktı.
    B) İki dili bu kadar mükemmel kullanan bir yazar gös*teremezsiniz.
    C) Her aile çocuğunun eğitimi için iyi bir ortam sağ*lamalı.
    D) Ayaklarıma kara sular indi sabahtan akşama kadar çarşıda dolaşmaktan.
    E) Doğru bildiklerini her ortamda çekinmeden açıkça söyler.

    3. (I) Çocuğun, duygularını ifade etmesine olanak veril*melidir. (II) Kızgınlığı, hüznü, korkusu ve neşesi hep., utanca boğulmuştur; çocuğun en baskın duygusu utançtır. (lll)Çocuk, zamanla her duygudan, utanç du*yar. (IV) Bu insan kendi öz kişiliğini sosyal maskeler arkasına saklamaya çabalar. (V) Görünüşte gülen, bir kişi izlenimi veren bu maskenin ardında yalnız bir in*san olarak yaşar.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi çekimlenmiş bir fiil değildir?
    A) I.
    B) II.
    C) III.
    D) IV.
    E) V.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapısı bakımından ötekilerden farklıdır?
    A) Karlı bir kış günü tavşan avına giderken bana hi*kayesini anlattı.
    B) Eşyalarını yerleştirmeden önce masanın üzerini güzelce temizledi.
    C) Kalabalık dağıldıktan sonra ortalıkta kimsecikler kalmadı.
    D) Adamın yüzündeki yumuşak ifade, duydukları kar*şısında birden bire sertleşti.
    E) Bu adamın gizemli yüzü nedense her gördüğümde içimi ürpertiyor.

    5. I. Vapur gözden kayboluncaya kadar elini alnına siper ederek uzun süre baktı.
    II. Bütün sevdiklerini, hatıralarını geride bırakarak hiç bilmediği bir ülkeye doğru yola çıktı.
    III. Vapurun güvertesinde dakikalarca tanıdık bir yüz aramasına rağmen bulamadı.
    IV. Bir süre, bir kenara çekilip uçsuz bucaksız denize bakakaldı.
    V. Gözyaşları, yanaklarına düşen yağmur damlaları*na karışıp gitti.
    Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangilerinde birleşik eylem kullanılmıştır?
    A) I. ve II.
    B) II. ve III.
    C) III. ve IV.
    D) III. ve V.
    E) IV. ve V.

    6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem çekimlen*miş bir fiil değildir?
    A) İnsan yağmur kokan bir güneşe karşı Hatırlar bir gün geç kaldığını
    B) Ayın nuru çok uzaklara gider Geceye bırakıp yorgun yüzünü
    C) Söylenmemiş aşkın güzelliğindedir Kâğıtlarda yarım kalmış şiir
    D) Yolunu gözlüyor lamba ve merdiven Susmuş ninnilerle gıcırdıyor beşik
    E) Lavanta çiçeği kokan ellerinin üstü Hoyrat kış akşamları arar yüzümü

    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem farklı kiptedir?
    A) Yıllarca siyah ufka bakarak derin derin Bekledik gelmeyecek yağmurunu göklerin
    B) Çamurlu sulara eğik dudağı İçilmesi beklenen suya değdirin
    C) Bu akşam, artık seni anmayan İstanbul'un Bomboş bir yerinde uyumak istiyorum.
    D) Gemiler geçer rüyalarımdan
    Allı pullu gemiler, damların üstünden
    E) Pencerenden bir gül attığın zaman Işıklarla dolacak kalbimin içi.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "olmak" sözcüğü, yardımcı eylem olarak kullanılmamıştır?
    A) Eskiden kasabanın ileri gelen zenginlen başı dar*da kalanlara yardımcı olurlardı.
    B) Çocuğunun bir trafik kazasındaki feci ölümü zaval*lının içine dert olmuştu.
    C) Yağmurlar birkaç gün daha böyle yağmaya devam ederse bu yıl ürünler bol olacak.
    D) Hiç merak etmeyin en geç uçağın kalkmasına ya*rım saat kala havaalanında oluruz.
    E) Çok uğraştım, ama en sonunda ikna oldu.

    9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlıdır?
    A) Nüfus yoğunluğu ve ekonomik sorunlar büyüme hızını olumsuz yönde etkiliyor.
    B) İşçi temsilcileri ve hükümet yetkilileri uzlaşmak için tekrar toplanacaklarmış.
    C) Bu lokantada ev yemekleri güzel bir servisle size sunuluyor.
    D) Günlük ya da haftalık gazetelerden alıntılar yap*mak gerekebilir.
    E) Bu programda sanatçıların karşılaştıkları sorunlar üzerinde duruldu.

    10. Küçüklüğümde bir masal dinlemiştim. Bilmem hangi ^ küçük sultanı kaçırmak için uzak bir dağın arkasından
    bir eski zaman ordusu geliyormuş. Askerler gündüzleri mağaralarda saklanıyor, geceleri yürüyorlarmış. Ka*ranlıkta görünmemek için bütün vücutlarını siyah ke*fenlere sarıyorlarmış. Böylece aylarca zaman yol git*tikten sonra, tam şehri basacakları gece Allah küçük sultana acımış, karanlıkta sinsi sinsi ilerleyen bu siyah kefenli gece ordusunu taşa çevirmiş.
    Bu parçada birleşik zamanlı kaç eylem vardır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem kipinde zaman kayması yoktur?
    A) Ertesi gün akşama doğru, yağmurlu bir havada, Haydarpaşa istasyonuna iniyorum.
    B) Karşı yakadan gelen müşterilerini, kapının dışında iken karşılıyordu.
    C) O akşam eve geldiğinde hiç ummadığı bir tavırla karşılaşıyor.
    D) Ailesi muhacirlik yıllarında üç yıl boyunca bir dilim ekmeğe muhtaç yaşar.
    E) Evine geldiği zaman, annesinin iplere dizip ağaçlar arasına astığı kırmızı biberleri görecek.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem kipinde zaman kayması yoktur?
    A) Avcılar bu ormana her yılın sonunda geliyorlar.
    B) Bundan iki yıl önce ortaokula başlarken babası ona güzel bir takım elbise alıyor.
    C) Artık çevremizde ne güler yüzlü insanlar ne cıvıl cıvıl çocuklar kalıyor.
    D) Pencereden bahçenin havuzunu tamir eden işçiler görünüyor.
    E) Her bayram sabahı, bizi, daha güneş doğmadan, tatlı sesiyle uyandırıyor.

    13. Güneş kasabanın üstünde bir yerden doğmuştu. (II) Güneşin ilk ışıkları, sarı bir şerit gibi uzandı. (III) Sonra ılık bir şey ihtiyarın sırtına dokundu. (IV) Bir ışık deme*ti arkasından gizlice süzülüp, atların, arabanın üzerin*den aştı, karşıdan yayılarak gelen şeritlerle birleşti. (V) Geniş bozkır birdenbire gülümsedi, çiğ taneleri ışıl ışıl ışıldadı.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlıdır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çekim*lenmiş bir fiildir?
    A) Günümüzde yazarların çoğunun tek düşüncesi, başarının sarhoş eden mutluluğunu tatmaktır.
    B) Profesyonel bir futbolcunun eski takımına karşı bü*tün hünerlerini göstererek oynaması gayet doğaldır.
    C) Bu olaydan birkaç gün sonra elinde bir demet kır*mızı gülle ziyarete gelmişti bizi.
    D) İki yüzden fazla eseriyle bir nesle okuma zevkini tattıran esaslı bir Tanzimat sanatçısıdır.
    E) Şiir, duyguların kağıda yazılmış biçimidir.

    15. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla çekimlen*miş eylem kullanılmıştır?
    A) Yılların telaşla bu kadar çabuk Geçip gideceği akla gelir mi
    B) Keder sokulgan adımlarıyla Gelip kıvrılıyor yüreğime
    C) Sevdim seni delicesine İstedim sen de sevesin
    D) Yalnızlığımızla doldurup da her yeri Kaybolduk gecenin koynunda şimdi
    E) içimi titreten bir sestir her gün Saat her çalışında tekrar eder.

    Cevap Anahtarı: 1) A 2)B 3)B 4)C 5)C 6)C 7)B 8)D 9)B 10)D 11)E 12)D 13)A 14)C 15)C
    asi95, karal2 ve DGGC bunu beğendi.
  4. Lizard King

    Lizard King Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.291
    Beğenileri:
    444
    Ödül Puanları:
    36
    22/4/2008 - FİİLİMSİLERLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

    FİİLİMSİLERLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

    1. Gözlerimiz giderek yalnızlaşıyor
    Fermanlı bir deliliğe karışır gibi
    Gözlerimiz yıldızlara hücum ediyor
    Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a) Bağ – fiil
    b) Kurallı bileşik eylem
    c) Türemiş eylem
    d) Yardımcı bileşik eylem
    e) Çekimli birden çok eylem

    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat – fiil kullanılmamıştır?
    a) Gündüzün geceyle buluşan noktasında
    Yaklaşıyor musikisi eteklerinin
    b) Ey pembe akşamların kara sevdalıları
    Güzelliklerine doyulmamış zamanlar
    c) Bir bahar sabahının karanlığında ussuz
    Gökte diz çökmüş, iki titrek ışıklı yıldız
    d) Besteler, kıllarım vatan ırmaklarından
    Sazlara sinmiş bir şarkıdır belki dönüşün
    e) Gözlerin kararan yollarda üzgün
    Ve bir zambak kadar beyazdır yüzün

    3. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?
    a) Yolunu şaşırmış meltemlerle gelen
    Bir eski şarkı dolanır kıyılarımda
    b) Sararmış dağ çiçeklerine ve hatıralara
    Bir mavi yağmur gibi damlar
    c) Ay gibi bir söz doğar içime yollarda
    Işığında zamanlar sohbete durmuş
    d) O beni bilmezse seyrederken uzaktan
    Yaşamak üstüne türküler yakardı
    e) Oysa susturulmuş bir orkestradır yüreğim
    Bir boşansa akıllı kızın türküsünü söyler

    4. “-acak, -ecek” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde gelecek zaman çekim eki olarak kullanılmıştır?
    a) Defterinde yazacak yer kalmamıştı.
    b) Dikilecek kumaşları terziye götürdü.
    c) Köyde ekilecek birkaç tarla kalmıştı.
    d) Paket yarın gelecek, çocuklar.

    5. Ad – eylemler de adlar gibi iyelik eki alabilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya bir örnek vardır?
    a) Çalışmanın gerekliliğini hiç unutmayın.
    b) Müdürün konuşması bitince yarışma başladı.
    c) Araba kullanmayı babam öğretmişti.
    d) Bu görüşü benimseyenle hiç de az değil.
    e) Öğrencilere dayanışmanın önemin kavratılmalı.

    6. Bir insanın konuşmasından ya da yazdıklarından eğitimi, dünya görüşü ve bilgi birikimi kolayca anlaşılabilir.
    Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a) bileşik eylem
    b) belirteç
    c) ilgeç
    d) bağlaç
    e) belgisiz önad

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok bileşik eylem vardır?
    a) Kimi benim gibi erir derinden
    Kimi senin gibi çok mutlu olur.
    b) Bahsetti derinden ona halim
    Aşkın bu onulmaz yarasından
    c) Soldu günden güne sessiz soldu
    Dediler hep: “Kıza bir hal oldu.”
    d) Bir öğreniversin aşkı
    Ağacı o vakit seyredin
    e) Dalıveriyoruz arada bir
    Belli, bir şey var aramızda

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur?
    a) Damlaya damlaya göl olur.
    b) Atılan ok geri dönmez.
    c) Ateş demekle ağız yanmaz.
    d) Deveden büyük fil var.

    9. Aşağıdakilerin hangisinde isim – fiil vardır?
    a) Ekmek parası için çalışıyoruz.
    b) Dolmuş çok hızlı gidiyordu.
    c) Gülmek sana yakışıyor.
    d) Annem çok güzel dolma yapar.

    10. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilimsi yoktur?
    a) Bir sürçen atın başı kesilmez.
    b) Aşk olmayınca meşk olmaz.
    c) Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp.
    d) Deliye her gün bayram.



    CEVAPLAR: 1.b 2.c 3.c 4.d 5.b 6.c 7.d 8.d 9.c 10.d
    asi95, karal2 ve DGGC bunu beğendi.
  5. Lizard King

    Lizard King Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.291
    Beğenileri:
    444
    Ödül Puanları:
    36
    22/4/2008 - FİİLİMSİLERLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

    FİİLİMSİLERLE İLGİLİ TEST SORULARI 2


    11. Aşağıdakilerin hangisinde zarf – fiil (bağ – fiil) yoktur?
    a) İşine hor bakan, boynuna torba takar.
    b) Bin ölçüp bir biçmeli.
    c) Deli deliyi görünce değneğini saklar.
    d) Üzüm üzüme baka baka kararır.

    12. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat – fiil vardır?
    a) Çalışkan insanları herkes sever.
    b) Yıkık duvarın üzerinden atladık.
    c) Solgun yüzünde gülücükler açtı.
    d) Eskiyen elbiselerini eskiciye sattı.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim – fiil yoktur?
    a) Yarışmalardan sonra dinlenmek gerekir.
    b) Yoğun bir şekilde başlayan yağmur henüz dinmedi.
    c) Mutlu yaşamak herkesin hakkıdır.
    d) Belirli zamanlarda roman okumayı çok seviyorum.

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
    a) Sınavı kazanıp istediğim okula gideceğim.
    b) Öğle yemeği için evden bir şeyler getirdim
    c) Herkesçe bilinen kitapları okuyorum.
    d) Kaybolmuş yıllarımı şimdi arıyorum.

    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim – fiil yoktur?
    a) Kayıt için okul müdürüyle görüştüm.
    b) Açılışa Kaymakam Bey de katılacak.
    c) Her hafta çocuğunu görmeye gelir.
    d) Tatile gitmek için hazırlıklarını tamamladı.




    CEVAPLAR: 11.a 12.a 13.b 14.b 15.a
    asi95, karal2 ve DGGC bunu beğendi.
  6. (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯)

    (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯) Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    5 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.270
    Beğenileri:
    310
    Ödül Puanları:
    36
    güzel testler ben 11. sınıfım haftaya bunlardan yazılıyız iyi olur sağol...............
  7. Lizard King

    Lizard King Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.291
    Beğenileri:
    444
    Ödül Puanları:
    36
    Kağıt üzerinde

    [​IMG]
    9.[​IMG]
    karal2 bunu beğendi.
  8. manyax

    manyax Üye

    Katılım:
    6 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    ellerine sağlık çok iyi olmuş yazılı için hazırlanmada iyi olur sağol
  9. ahmet58581

    ahmet58581 Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    çok sağol
  10. ilyasoral

    ilyasoral Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2008
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    saol çok saol çok iyi olmuş

Sayfayı Paylaş