filimsiler ile ilgili soru

Konu 'Dil ve Anlatım 10. Sınıf' bölümünde Prototype tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. Prototype

    Prototype Üye

    Katılım:
    18 Mart 2012
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    0

    Fiilimsilerin olumsuzu yapılabilirmi ?
  2. mervem dağ

    mervem dağ Üye

    Katılım:
    20 Mart 2012
    Mesajlar:
    38
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    tabi bir saniye
  3. mervem dağ

    mervem dağ Üye

    Katılım:
    20 Mart 2012
    Mesajlar:
    38
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda
    Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü
    Düşlerin yok olmaya başladığı anda
    Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü
    Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli atan
    Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanıl*mamıştır?
    A) Annem bir sarma yapar ki sorma.
    B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.
    C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.
    D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.
    E) Çocukları anlayan bir öğretmendi.

    3. Parkın ortasında tıpkı bir deniz kıyısı gibi sığ başlayan ve ilerledikçe derinleşen, beton zeminli bir havuz vardı ve dalgalanıp duruyordu.
    Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E)6

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?
    A) Terk edilmişliğin acısını içinde yaşıyordu.
    B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.
    C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.
    D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu.
    E) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.

    5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.
    B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.
    C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?
    D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.
    E) Anadolu'yum ben, tanıyor musun beni?

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.
    B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.
    C) İçeride tanıdık kimse yoktu.
    D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.
    E) Sararmış yapraklar yolları doldurmuştu.

    7. Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?
    A) İzmir’e giderken beni de götür.
    B) Beni unutan gözleri ben de unuttum.
    C) Bugün her sıkıntı bizde, her olanak onlardadır.
    D) Kıyıda gezerken ayağına çivi batmış.
    E) Seni görünce ne yapacağımı şaşırdım.

    8. I. O gelince çok sevinmiştik.
    II. Tartışma kurallarını bilmiyoruz.
    III. Bizim için söylenmedik söz mü kaldı?
    IV. Araştırma zevki kazanmıştı.
    V. Sakın onu bulmadan gelme.
    Yukarıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ortaçtır?
    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    9. "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?
    A) uğultu B) yanınca C) olmuş D) canlanıvermişti E) yeniden

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil farklı bir görevde kullanılmıştır?
    A) Okumayan insan, lütfen tartışmaya katılmasın.
    B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.
    C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.
    D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.
    E) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.

    11. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.
    Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?
    A) Bu yörede oldukça güzel günlerimiz oldu.
    B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.
    C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.
    D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.
    E) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) yoktur?
    A) Sinemadan çıkınca arkadaşını gördü.
    B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.
    C) Geleli çok olmadı, dedi.
    D) Evi sora sora bulabildik.
    E) Gelir gelmez beni aramış.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?
    A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.
    B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.
    C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.
    D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.
    E) Gelen mektuplardan bir şey anlamadım.

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) cüm*leye zaman anlamı katmamaktadır?
    A) Ders çalışırken not tutuyormuş.
    B) Akşam olunca eve gider hep.
    C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.
    D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.
    E) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.

    15. "Onunbizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6

    16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç vardır?
    A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.
    B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.
    C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.
    D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.
    E) Sabahları sahilde yürümek onu dinlendiriyor.

    17. ÖYS'de her testin sorularını çözmeye zaman ayırın.
    Bu cümlede bulunan fiilimsi türünün benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
    A) insanlar iyi günler görmek umuduyla yaşarlar.
    B) Bizim için ayırdığınız koltuk takımı satıldı mı?
    C) İnsan yanınca Kerem gibi yanmalı.
    D) Bir işte çalışıp para kazanmalısın.
    E) Güneş doğarken Nemrut'ta olmalısın ki...

    18. Yarı aralık pencereden içeriye dolan ay ışığına dikti göz*lerini.
    Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakiler*den hangisinde yoktur?
    A) Kimse, tuttuğu takımın yenilmesini istemez.
    B) Geç varıyordu gideceği yerlere.
    C) Unutulmuş yazın kırgın yolcusu yüreğini kıyıya vurur.
    D) Ormanlık bir alanda yürümeye başladılar.
    E) Akşamları olmadık şeyler düşünüyorum.


    19. "Konuşmamayı düşündüğü için önce susmayı tercih
    I II III
    etmiş, sonra giderek ortama ısınıp düşüncelerini
    IV V
    açıklamış." cümlesinde altı çizili sözcüklerden hangi*si fiilimsi değildir?
    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç var*dır?
    A) Tanımadığım insanlarla konuşmam.
    B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?
    C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.
    D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.
    E) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.

    Cevap Anahtarı: 1)E 2)A 3)C 4)E 5)B 6)A 7)C 8)C 9)B 10)D 11)E 12)B 139A 14)D 15)E 16)C 17)A 18)D 19)D 20)B


    buyrun
  4. Prototype

    Prototype Üye

    Katılım:
    18 Mart 2012
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda
    Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü
    Düşlerin yok olmaya başladığı anda
    Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü
    Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli atan
    Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanıl*mamıştır?
    A) Annem bir sarma yapar ki sorma.
    B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.
    C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.
    D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.
    E) Çocukları anlayan bir öğretmendi.

    3. Parkın ortasında tıpkı bir deniz kıyısı gibi sığ başlayan ve ilerledikçe derinleşen, beton zeminli bir havuz vardı ve dalgalanıp duruyordu.
    Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5 E)6

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?
    A) Terk edilmişliğin acısını içinde yaşıyordu.
    B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.
    C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.
    D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu.
    E) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.

    5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.
    B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.
    C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?
    D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.
    E) Anadolu'yum ben, tanıyor musun beni?

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.
    B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.
    C) İçeride tanıdık kimse yoktu.
    D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.
    E) Sararmış yapraklar yolları doldurmuştu.

    7. Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?
    A) İzmir’e giderken beni de götür.
    B) Beni unutan gözleri ben de unuttum.
    C) Bugün her sıkıntı bizde, her olanak onlardadır.
    D) Kıyıda gezerken ayağına çivi batmış.
    E) Seni görünce ne yapacağımı şaşırdım.

    8. I. O gelince çok sevinmiştik.
    II. Tartışma kurallarını bilmiyoruz.
    III. Bizim için söylenmedik söz mü kaldı?
    IV. Araştırma zevki kazanmıştı.
    V. Sakın onu bulmadan gelme.
    Yukarıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ortaçtır?
    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    9. "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?
    A) uğultu B) yanınca C) olmuş D) canlanıvermişti E) yeniden

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil farklı bir görevde kullanılmıştır?
    A) Okumayan insan, lütfen tartışmaya katılmasın.
    B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.
    C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.
    D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.
    E) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.

    11. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.
    Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?
    A) Bu yörede oldukça güzel günlerimiz oldu.
    B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.
    C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.
    D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.
    E) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) yoktur?
    A) Sinemadan çıkınca arkadaşını gördü.
    B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.
    C) Geleli çok olmadı, dedi.
    D) Evi sora sora bulabildik.
    E) Gelir gelmez beni aramış.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?
    A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.
    B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.
    C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.
    D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.
    E) Gelen mektuplardan bir şey anlamadım.

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) cüm*leye zaman anlamı katmamaktadır?
    A) Ders çalışırken not tutuyormuş.
    B) Akşam olunca eve gider hep.
    C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.
    D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.
    E) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.

    15. "Onunbizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?
    A) 2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6

    16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç vardır?
    A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.
    B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.
    C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.
    D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.
    E) Sabahları sahilde yürümek onu dinlendiriyor.

    17. ÖYS'de her testin sorularını çözmeye zaman ayırın.
    Bu cümlede bulunan fiilimsi türünün benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
    A) insanlar iyi günler görmek umuduyla yaşarlar.
    B) Bizim için ayırdığınız koltuk takımı satıldı mı?
    C) İnsan yanınca Kerem gibi yanmalı.
    D) Bir işte çalışıp para kazanmalısın.
    E) Güneş doğarken Nemrut'ta olmalısın ki...

    18. Yarı aralık pencereden içeriye dolan ay ışığına dikti göz*lerini.
    Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakiler*den hangisinde yoktur?
    A) Kimse, tuttuğu takımın yenilmesini istemez.
    B) Geç varıyordu gideceği yerlere.
    C) Unutulmuş yazın kırgın yolcusu yüreğini kıyıya vurur.
    D) Ormanlık bir alanda yürümeye başladılar.
    E) Akşamları olmadık şeyler düşünüyorum.


    19. "Konuşmamayı düşündüğü için önce susmayı tercih
    I II III
    etmiş, sonra giderek ortama ısınıp düşüncelerini
    IV V
    açıklamış." cümlesinde altı çizili sözcüklerden hangi*si fiilimsi değildir?
    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç var*dır?
    A) Tanımadığım insanlarla konuşmam.
    B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?
    C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.
    D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.
    E) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.

    Cevap Anahtarı: 1)E 2)A 3)C 4)E 5)B 6)A 7)C 8)C 9)B 10)D 11)E 12)B 139A 14)D 15)E 16)C 17)A 18)D 19)D 20)B


    buyrun
    Genişletmek için tıkla...
    Ben sana ne sordum sen ne cevap verdin? Yinede saol (güzel Kopyala yapıştır)
  • mervem dağ

    mervem dağ Üye

    Katılım:
    20 Mart 2012
    Mesajlar:
    38
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    evet ne soru sordun ki
  • Prototype

    Prototype Üye

    Katılım:
    18 Mart 2012
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    0

    Fiilimsilerin olumsuzu yapılabilirmi ?
  • mervem dağ

    mervem dağ Üye

    Katılım:
    20 Mart 2012
    Mesajlar:
    38
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
  • mervem dağ

    mervem dağ Üye

    Katılım:
    20 Mart 2012
    Mesajlar:
    38
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    kusura bakma malesef yok üzgünüm
  • Özel Üye Esra

    Özel Üye Esra Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2009
    Mesajlar:
    1.272
    Beğenileri:
    465
    Ödül Puanları:
    83
    Bunlar artık fiil olarak kullanılma özelliğini kaybettikleri için fiil çekim eklerini (olumsuzluk eki hariç) alamazlar; isim çekim eklerini alabilirler, isim sıfat ve zarf (tümleci) olarak kullanılırlar; yancümlecik kurarlar. :)
  • mervem dağ

    mervem dağ Üye

    Katılım:
    20 Mart 2012
    Mesajlar:
    38
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    tavsiyen için saol yazdığın mesajları sil moderatörler görürse ceza yeriz
  • Konu Durumu:
    Mesaj gönderimine kapalı.

    Sayfayı Paylaş