halk edebiyatı test 3

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdakilerden hangisi Tekke (Tasavvuf) edebiyatının genel özelliklerinden değildir?
    A) Konu ilahi aşk ve felsefi düşüncedir.
    B) Hem aruz hem de hece ölçüsü kullanıl-mıştır.
    C) Mevlevilerde olduğu gibi şiir, musiki eşli-ğinde söylenmiştir.
    D) Şiirlerde öğretici ve yol gösterici, insanları iyi¬lik ve güzelliğe sevk edici bir tutum görülür.
    E) Nazım birimi beyit, dili ağırdır.






    2. Bektaşilerde “nefes”, Alevilerde “deme” adını alan nazım türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Şathiye
    B) Nutuk
    C) İlahi
    D) Semai
    E) Devriye






    3. I. Risalet’ün Nushiyye
    II. Garipname
    III. Nutuk
    IV. Genç Osman Destanı
    Yukarıda eseri verilmeyen sanatçı aşağıda-kilerden hangisidir?
    A) Kayıkçı Kul Mustafa
    B) Yunus Emre
    C) Hacı Bayram Veli
    D) Pir Sultan Abdal
    E) Aşık Paşa
    4. I. Malakât
    II. Garipname
    III. Nutuk
    Yukarıda verilen eserlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 13. yüzyılda yaşamış sanatçılar tarafından yazılmaları
    B) Bektaşi tarikatına bağlı sanatçılar tarafın-dan yazılmaları
    C) Aruz ölçüsüyle yazılmaları
    D) Tasavvuf edebiyatına bağlı sanatçılar ta-rafından yazılmaları
    E) Arapça olarak yazılmaları



    5. 16. ve 17. yüzyılda yaşadığını tahmin etti¬ğimiz saz şiirinin en ünlü şairidir. Bütün şiirlerini din dışı konularda yazmıştır. Elinde sazı, dilinde sözüyle Anadolu’yu köy köy, diyar diyar dola-şarak insan sevgisini, doğa güzelliklerini dile getirmiştir. Süsten ve gösterişten uzak samimi bir anlatımı vardır. Şiirlerini hece ölçüsüyle ve konuşma diliyle söylemiştir.
    Paragrafta sözü edilen şair aşağıdakiler¬den hangisidir?
    A) Köroğlu B) Karacaoğlan
    C) Dadaloğlu D) Gevheri
    E) Aşık Ömer



    6. Bahçede hanımeli
    Derdinden oldum ****
    Alemde hüner odur
    Sevmeli sevilmeli
    Yukarıdaki bu tür, yedi heceli ve dört mısralı tek kıtadan meydana gelir. İlk iki dize doldur-ma, asıl anlam son iki dizededir.
    Örneği ve açıklaması verilen bu tür aşağı-dakilerden hangisidir?
    A) Rubai B) Ninni C) Koşma
    D) Mani E) Türkü
    7. Dinleyin ağalar methin eyleyim
    Elma yanaklımın kara kaşlımın
    O gül yüzlerine kurban olayım
    Dal gerdanlımın da sırma saçlımın
    Koşmadan alınan bu dörtlüğün konusuna göre aldığı isim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Koçaklama B) Güzelleme C) Ağıt
    D) Taşlama E) Türkü







    8. Aşağıdakilerden hangisi Halk edebiyatı sanatçılarından değildir?
    A) Bayburtlu Zihni B) Gevheri
    C) Seyrani D) Bağdatlı Ruhi
    E) Sümmani







    9. Şair, 1984’te Sivas’a bağlı Sarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde doğmuş, 21 Mart 1971’de aynı köyde vefat etmiştir. Yedi yaşında gözle¬rini çiçek hastalığı ve bir kaza neticesinde kaybetmiştir. Babasının yanına gelen aşıkların uyandırdığı ilgi ve sevgi neticesinde saz çal¬maya başlamıştır. Şiirlerinde sade bir dil göz-lemlenir. Aşk, yurt ve toprak sevgisini işlemiş¬tir. Şiirleri “Dostlar Beni Hatırlasın” adlı kitapta toplanmıştır.
    Paragrafta bahsedilen ozanımız aşağıdaki¬lerden hangisidir?
    A) Aşık Veysel Şatıroğlu
    B) Konyalı Aşık Mehmet Yakıcı
    C) Şeref Taşlıova
    D) Murat Çobanoğlu
    E) Aşık İlhami
    10. I. Semai
    II. Koşma
    III. Türkü
    IV. İlahi
    V. Mani
    Yukarıdaki nazım biçimleri Halk edebiya-tında kullanıldığı bölümlere göre eşleştiril-diğinde hangisi dışta kalır?
    A) V B) IV C) III D) II E) I







    11. I. Anonim Halk edebiyatı nazım türüdür.
    II. İlk iki dize doldurmadır, asıl söylenmek istenen son iki dizededir.
    III. Sadece aşk üzerine söylenir.
    IV. Son dörtlükte şairin mahlası geçer.
    V. Çoğunlukla hecenin 7’li kalıbıyla söylenir.
    Yukarıda “mani”yle ilgili numaralandırılmış cümlelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?
    A) Yalnız I B) Yalnız V C) I ve III
    D) III ve IV E) II ve V







    12. I. Nutuk
    II. İlahi
    III. Semai
    IV. Koşma
    V. Devriye
    Yukarıdakilerden hangileri Tekke edebiyatı nazım biçimlerinden değildir?
    A) I ve II B) II ve III C) IV ve V
    D) III ve IV E) II ve V

    Test 3
    1 E
    2 C
    3 D
    4 D
    5 B
    6 D
    7 B
    8 D
    9 A
    10 B
    11 E
    12 D

Sayfayı Paylaş