halk edebiyatı test 4

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. I. Umumiyetle aşk duygularını ve tabiat güzel- liklerini anlatan lirik şiirlerdir.
    II. 11’li (6 + 5 veya 4 + 4 + 3) hece vezniyle söylenen dörtlüklerden meydana gelir.
    III. Ezgilerine ve yapılarına göre ayrıca isim- lendirilir.
    Yukarıda özellikleri verilen nazım şekli aşa¬ğıdakilerden hangisidir?
    A) Koşma
    B) Mani
    C) Semai
    D) Destan
    E) Ninni







    2. Aşağıdakilerden hangisi Tasavvuf edebiyatı nazım biçimlerinden değildir?
    A) Semai
    B) İlahi
    C) Şathiye
    D) Devriye
    E) Nefes







    3. Aşağıdakilerden hangisi “koşma”nın konula¬rına göre isimlendirilişlerinden biri değildir?
    A) Taşlama
    B) Koçaklama
    C) Ağıt
    D) Hicviye
    E) Güzelleme
    4. Yrü bre Bulgar dağı
    Hemen dağlar sende m’olur
    Yaylalı sümbüllü yurtlar
    Büyük evler sende m’olur
    Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıda¬kilerden hangisidir?
    A) Koşma B) Semai C) Rubai
    D) Destan E) Varsağı





    5. İncecikten bir kar yağar
    Tozar Elif Elif diye
    **** gönül abdal olmuş
    Gezer Elif Elif diye
    Bu tür hecenin 8’li kalıbıyla söylenir. Dörtlük sayısı 3–5 arasında değişir. Konu bakımından aşk, tabiat, ayrılık duygusu temaları işlenir.
    Sözü edilen bu tür aşağıdakilerden hangi-sidir?
    A) İlahi B) Rubai C) Koşma
    D) Kalenderi E) Semai





    6. Ala gözlü nazlı dilber
    Seni kandan sakınırım
    Kandan değil hey efendim
    Seni candan sakınırım
    Bu dörtlükten Halk şiiri ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
    A) Redif sıklıkla kullanılır.
    B) Halk söyleyişi ve yalın bir dil tercih edilir.
    C) Şiirlerde hece ölçüsü kullanılır.
    D) Dörtlük nazım birimiyle söylenir.
    E) Klasik edebiyatın etkileri yer yer görülür.
    7. Aşağıdakilerden hangisi tümüyle Halk ede¬biyatı nazım şekilleridir?
    A) Koşma – destan – varsağı – mesnevi
    B) Semai – varsağı – koşma – mani
    C) Mani – ilahi – koşma – rubai
    D) Şarkı – türkü – mani – varsağı
    E) Varsağı – tuyuğ – türkü – koşma









    8. Aşağıdaki sanatçı–eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
    A) Aşık Paşa – Garipname
    B) Köroğlu – Genç Osman Destanı
    C) Kaygusuz Abdal – Budalaname
    D) Hacı Bektaşi Veli – Malakât
    E) Yunus Emre – Risalet’ün Nushiyye









    9. Derdim var seller gibi
    Diyemem eller gibi
    Kurudum kadîd oldum
    Meyvesiz dallar gibi
    Bu şiir için aşağıdakilerden hangisi söyle¬nemez?
    A) Yedili hece ölçüsüyle söylenmiştir.
    B) Düz kafiye örneğidir.
    C) Halk söyleyişlerine yer verilmiştir.
    D) Kesik mani örneğidir.
    E) Kelime halinde redif kullanılmıştır.
    10. Aşağıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlış¬lığı vardır?
    A) Halk edebiyatı din etkisi dışında oluşturu-lan bir edebiyattır.
    B) Dede Korkut Hikayeleri on iki hikaye ve bir önsözden oluşur.
    C) Türkünün asıl sözlerinin bulunduğu bölü-me bent denir.
    D) Taşlamalar Divan şiirinde hicviye, Batı ede¬biyatında satir adını alır.
    E) Semai Toroslardaki “Varsak” boyunun özel ezgiyle söyledikleri şiirin adıdır.






    11. Aşık edebiyatında bir kişiyi ya da sosyal düze-ni eleştiren hiciv konulu şiirlere ...; bunun yanı sıra tabiat güzelliklerini veya kadın, at, silah gibi sevilen varlıkları övmek için söylenen şiir-lere ... denir.
    Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilme¬lidir?
    A) Hicviye – güzelleme
    B) Taşlama – şarkı
    C) Taşlama – güzelleme
    D) Güzelleme – koçaklama
    E) Satirik – lirik






    12. I. Türkü
    II. Semai
    III. Varsağı
    IV. Tekerleme
    V. Şarkı
    Yukarıdakilerden hangisi Halk edebiyatı nazım biçimlerinden biri değildir?
    A) V B) IV C) III D) II E) I

    Test 4
    1 A
    2 A
    3 D
    4 E
    5 E
    6 E
    7 B
    8 B
    9 D
    10 E
    11 C
    12 E

Sayfayı Paylaş