halk edebiyatı test soruları

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde Moderatör Gül tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    973
    Ödül Puanları:
    0

    1) I. Anonim halk edebiyatı nazım ürünüdür.
    II. Genellikle 7′li hece ölçüsüyle söylenir.
    III. İlk iki dize doldurmadır, asıl olan son dizelerdir.
    IV. Son dörtlükte şairin mahlası bulunur.
    V. Yalnızca aşk üzerine söylenir.

    Yukarıda mani için verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

    A) I ve IV
    B) II ve IV
    C) I ve II
    D) I ve III
    E) IV ve V





    2) “……. , şekil olarak koşmaya benzer. Maniye benzeyenler de vardır. Genellikle 11′li hece ölçüsüyle yazılır. Anonimdir. Ezgiyle söylenir. Aşk, savaş, kahramanlık konuları işlenir.”
    Yukarıdaki parçada bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Semai B) Türkü C) Ninni D) Tekerleme E) İlahi





    3) I. Koşma Aşık edebiyatı nazım biçimlerindendir.
    II. Uyak şeması abab, cccb, dddb şeklindedir.
    III.11′li hece ölçüsüyle yazılır.
    IV. Taşlama, güzelleme, koçaklama, ağıt gibi türleri vardır.
    V. Söyleyeni belli değildir.

    Yukarıda koşma için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) I B) II C) III D) IV E) V





    4) I. Devriye
    II. İlahi
    III. Semai
    IV. Nutuk
    V. Koşma

    Yukarıdakilerden hangileri Tasavvuf (TekkE) edebiyatı nazım biçimleri arasında yer almaz?

    A) III ve V
    B) I ve IV
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) IV ve V


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...




    5) Allah ve din sevgisi işlenir. Duygusallık ön plandadır. Bu şiir türünü Yunus Emre geliştirmiştir. Yunus Emre’nin yazdığı bu tür şiirler günümüzde de söylenmektedir.
    Yukarıda bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kaside B) Şathiye C) Semai D) İlahi E) Nutuk



    6) Aşık tarzı Türk halk edebiyatında, bir kişiyi ya da toplumsal düzeni eleştiren yergi konulu şiirlere ”’ denir. Bunun yanı sıra doğa güzelliklerini ya da kadın, at gibi sevilen varlıkları övmek için söylenen şiirlere ” denir.
    Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

    A) Hicviye-güzelleme
    B) Güzelleme-koçaklama
    C) Taşlama - şarkı
    D) Taşlama-güzelleme
    E) Taşlama-gazel





    7) I. Mani
    II. Hikmet
    III. Ninni
    IV. Tekerleme
    V. Türkü

    Yukarıdakilerden hangisi anonim Türk halk edebiyatı nazım şekillerinden biri değildir?

    A) I B) II C) III D) IV E) V





    8) Çukurova bayramlığın giyerken
    Çıplaklığın üzerinden soyarken
    Şubat ayı kış yelini koğarken
    Cennet demek sana yakışır dağlar

    Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki nazım türlerinden hangisine örnektir?

    A) Koçaklama
    B) Güzelleme
    C) Ağıt
    D) Devriye
    E) Taşlama





    9) Çark bozulmuş dünya ıslah olmuyor
    Ehli fukaranın yüzü gülmüyor
    Aşık Ruhsat dediğini bilmiyor
    Yazı belli değil hat belli değil

    Yukarıdaki dörtlük halk edebiyatının hangi türüne örnek gösterilebilir?

    A) Şathiye
    B) Koçaklama
    C) Ağıt
    D) Taşlama
    E) Güzelleme





    10) Aşağıdakilerden hangisi türküler için söylenemez?

    A) Özel bir ezgisi vardır.
    B) Hece ve aruz ölçüsü ile yazılabilir.
    C) Anonim halk edebiyatı nazım şeklidir.
    D) Aşk, kahramanlık, gurbet konularında yazılabilir.
    E) Bent sayısı 3 ile 6 arasında değişir.





    11) Aşağıdakilerden hangisinde aşık edebiyatı nazım biçimleri birlikte verilmiştir?

    A) mani-koşma-varsağı
    B) koşma-ninni-türkü
    C) türkü-semai-koşma
    D) varsağı-koşma-semai
    E) ilahi-türkü-koşma





    12) Aşağıdakilerden hangisinde tasavvuf (tekkE) edebiyatı nazım şekilleri birlikte verilmiştir?

    A) ilahi-nutuk-ağıt
    B) nefes-koşma-devriye
    C) şathiye-ilahi-devriye
    D) nutuk-destan-na’at
    E) hikmet-mani-nefes





    13) Vay beni eyle beni
    Elekten ele beni
    Alacaksan al artık
    Düşürme dile beni

    Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ağıt B)Koşma C) Varsağı D) Mani E) İlahi





    14) Aşağıdakilerden hangisinde koçaklama şiirleriyle ünlü iki şairimiz bir arada verilmiştir?

    A) Karacaoğlan ‘ Yunus Emre
    B) Yunus Emre ‘ Mevlana
    C) Dadaloğlu ‘ Karacaoğlan
    D) Mevlana ‘ Dadaloğlu
    E) Hacı Bektaş- ı Veli ‘ Dadaloğlu





    15) * Maniler tek dörtlükten oluşur
    * İlk iki dize uyağı doldurmak ya da düşünceye giriş yapmak için söylenir. Temel düşünce son dizededir.
    * Uyak düzeni aaxa’dır.

    Yalnızca bu bilgilerden yola çıkılarak,
    I. Hey birince birince
    II. Bir incecik ter bürür
    III. Kaşık saldım pirince
    IV. Yar kapıdan girince

    dizeleriyle mani oluşturulmak istenirse dizelerin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

    A) II-I-III-IV
    B) IV-III-II-I
    C) I-II-III-IV
    D) I-III-II-IV
    E) III-II-I-IV





    16) Kıldan köprü yaratmışsın
    Gelsin kullar geçsin deyü
    Hele biz şöyle duralım
    Yiğit isen sen geç ey Tanrı

    Yukarıdaki dörtlük Tanrı ile şakalaşır, konuşur gibi söylenmiş bir tekke edebiyatı nazım şeklidir.
    Bu nazım şekline verilen

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İlahi B) Nutuk C) Şathiye D) Nefes E) Devriye




    17) Yunus okur diller ile
    Ol kumru bülbüller ile
    Hakk’ı seven kullar ile
    Çağırayım Mevla’m seni

    Yukarıdaki dörtlüğün

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İlahi B) Şathiye C) Ağıt D) Nefes E) Devriye




    18) Tarikat şeyhlerinin tarikata yeni giren kişileri aydınlatmak için söylediği şiirlere ” denir. Güney Anadolu Türkmenleri arasında Varsak boyunun özel bir ezgiyle söylediği türkülerden gelişmiş nazım şekline ” denir.
    Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

    A) ilahi-varsağı
    B) varsağı-nutuk
    C) nutuk-varsağı
    D) nutuk-ilahi
    E) nutuk-nefes





    19) I.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    II. Konuları
    III.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    IV. Dörtlük sayısı
    V. Anonim olması

    Yukarıdakilerden hangisi koşma ile türkünün benzer özelliklerinden biri olamaz?

    A) V B) IV C) III D) II E) I




    20) I.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    II.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    III.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    IV.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    V.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Yukarıdakilerden hangisi halk edebiyatı

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nden değildir?

    A) III ve IV
    B) II ve IV
    C) II ve III
    D) III ve V
    E) IV ve V



    ...Yanıtlar…
    1) E
    2) B
    3) E
    4) A
    5) D
    6) D
    7) B
    8) B
    9) D
    10) B

    11)
    D
    12) C
    13) D
    14) C
    15) D
    16) C
    17) A
    18) C
    19) A
    20) A

    Mehmet Yurt, Adanalee, abdullah1354 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş