Hukuk sekreterliği

Konu 'Büro Yönetimi ve Sekreterlik' bölümünde Hilal-34 tarafından paylaşıldı.

1. Hilal-34

Hilal-34 Üye

21 Mayıs 2012

Hukuk Sekreteri Mesleği ve Özellikleri
    Adliye teşkilatı, barolar, avukatlık büroları, hukuk müşavirlikleri gibi kurum ve kuruluşların yazılarını yazan, kayıtlarını tutan kişidir.

GÖREVLER
    - Telefon, faks, elektronik posta gibi araçlarla iletişimi sağlar, randevuları düzenler,
    - İşyerine gelen iş sahiplerini (müvekkilleri) ve ziyaretçileri kabul eder ve görüşmek istenilen kişi ile (avukat, savcı, hukuk müşaviri gibi) görüşmesini sağlar,
    - Avukatlık bürosunda çalışıyorsa (davacı kişi avukatına vekaletname verdikten sonra) konu üzerinde avukatın hazırladığı yazıyı (dilekçeyi) usulüne uygun olarak daktilo eder ve adliyeye götürür,
    - Adliyeden davalar ile ilgili gelen her tür yazıyı ilgili dosyaya takar,
    - Duruşma günlerini izleme defterine kaydeder,
    - Makbuzları hazırlar ve imzalattırır,
    - Baronun kendisine verdiği kart (bir çeşit yetki belgesi) ile adliyeden veya icra dairesinden dava ile ilgili evrak kopyasını alır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
    - Defter, kağıt, kalem, dosya, klasör vb. kırtasiye malzemeleri ile makbuz gibi bazı basılı kağıtlar,
    - Telefon, faks, daktilo, bilgisayar vb. büro araçları ve malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
    Hukuk sekreteri olmak isteyenlerin;
    - Bellekleri güçlü,
    - Ayrıntıya dikkat edebilen,
    - Biteviye iş yapmaktan sıkılmayan,
    - Sabırlı, sorumluluk sahibi, sır saklayabilen,
    - Düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen
    kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
    Hukuk sekreterleri büroda çalışırlar. Ortam genellikle kalabalık ve gürültülüdür. Sekreter zaman zaman adliye sarayına veya başka bazı bürolara gitmek için kent içinde ve kent dışına seyahat etmek durumunda kalabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
    Adliye teşkilatında, avukatlık bürosunda, baroda, hukuk müşavirliği veya özel işletmelerin hukuk servisi ya da icra takip servislerinde çalışırlar.
    Ayrıca hukuk öğrenimi yapan öğrenciler de beceri eğitimini bu tür hukuk bürolarında yaptıklarından, staj sırasında genel büro işleri kaps***** giren görevleri de zaten yerine getirmektedirler. Ancak mesleki eğitim veren lise dengi meslek liselerinin yaygınlaşması durumunda daha iyi tanınması bu mesleğe olan talebi artırabilecektir.

MESLEK: Hukuk sekreteri, Büro memuru, Daktilograf, Zabıt katibi, Tıp sekreteri, Yönetici sekreteri, Ön büro elemanı.

Bölümüm hakkında bilgi vermek istedim tercih edecek arkadaşların bilgi sahibi olabilmesi için. ;)