İlk Türkçe aşk şiiri Kasınçıgımın öyü kadgurar men Sevgilimi düşünüp hasret çekiyorum Kadgurdukça Hasret çektikçe, Kaşı körtlem Kaşı güzelim! Kavışıgsayur men Kavuşmak istiyorum. X X X X X X X X X X X X X X Öz amrakımın öyür men Sevgilimi düşünüyorum; Öyü evirür men öldü…/çün Düşünüp taşınıyorum… Öz amrakının öpügseyür men Sevgilimi öpmek istiyorum. Barayın tiser Gideyim desem Baç amrakım Güzel sevgilim Baru yine umaz men Gidemem de… Bagırsakım Canım X X X X X X X X X X X X X X X Kireyin tiser Gireyim desem Kiçigkiyem Küçücüğüm Kirü yime umaz men Giremem de… Kin yıpar yıdlıgım Mis, amber kokulum X X X X X X X X X X X X X X X Küçlüg priştiler Güçlü melekler Küç birzün Güç versin Közi karam bile Gözü karam ile Külüşüpen külüşügin oluralım Gülerek, gülüşerek oturalım X X X X X X X X X X X X X X X Yoruk tenriler Nurlu Tanrılar Yarlıkazun Bağışlasın, Yavaşım birle Yavaşım ile Yakışıpan adrımalım Yakışıp ayrılmayalım Kaynak: Türk Tarih Kurumu Yayınları 7. Dizi- Sa. 45a, Ankara ,1986, ve Reşit rahmeti Arat’ın , Eski Türk Şiiri