İnci Enginün

Konu 'Yazarlar' bölümünde мoʀαoʀ tarafından paylaşıldı.

1. мoʀαoʀ

мoʀαoʀ Üye

28 Ekim 2008

İnci Enginün
    [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]

06 Ağustos 1940 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokulu Uzunköprü, Çorum ve Ankara'da, orta ve liseyi TED Ankara Koleji (1959)'de okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur (1963). Bitirdiği fakülteye aynı yıl asistan olarak girdi. 1968'de doktor, 1974'te doçent, 1984'de profesör oldu. 1984 yılında Marmara Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi'ne geçti. Burada çeşitli mevkilerde görev aldı.
    1997'de emekliye ayrılana kadar üniversitedeki öğretim üyeliğinin yanı sıra, bölüm başkanlığı, senato, yönetim kurulu üyeliklerinde dekan yardımcılığı, dekanlık, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü müdürlüğü gibi idarî görevlerde bulundu. Bu iki üniversiteden başka Columbia University, New York, USA 1979-1980, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı (1982-1984), Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi 1986, Uludağ Üniversitesi 1996-1998 de ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi (1996'dan beri) ve Marmara Üniversite'nde lisansüstü dersler vermektedir.
    ARIT Türk Amerikan İlmî Araştırmalar Derneği , Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu asli üyesi, İlesam, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türk Kültürünü Araştırma Derneği üyesi olan İnci Enginün, 1988-1993 arası Unesco Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.
    Makaleleri Hisar, Türk Kültürü, Tarih, Millî Kültür, Hareket, Türkiyat Mecmuası gibi dergilerde yayımlanmıştır. İngilizce'den çeviri makale ve kitapları da vardır. 1981'de Devrin Yazarlarının Kalemiyle Millî Mücadele ve Gazi Mustafa Kemal adlı kitabıyla Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü'nü aldı; 1992'de Mukayeseli Edebiyat , 2000 yılında Araştırmalar ve Belgeler adlı eserleriyle de TYB tarafından tenkid dalında iki kez Yılın Yazarı seçilmiştir. 1997 yılında yakın dostları, öğrencileri ve çalışma arkadaşlarının kaleme aldığı İnci Enginün'e Armağan adlı kitap kendisine armağan olarak yayınlanmıştır.

Yayınevimiz tarafından yayımlanan eserleri:
    Mukayeseli Edebiyat (1992),
    Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları (1983),
    Araştırmalar ve Belgeler (2000),
    Bir Sığınak Olarak Kitap ve Edebiyat (2001),
    Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı (2001),
    Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat'tan Cumhuriyet'e (2006)
    Yayıma Hazırladıkları: Mehmet Kaplan / Hayatı ve Eserleri (Zeynep Kerman ile birlikte, 2000), Cenap Şahabettin / Evrak-ı Leyâl (G. Barlas ile birlikte, 2001), Abdülhak Hâmid Tarhan, Ahmet Haşim (Zeynep Kerman ile birlikte) ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın (Zeynep Kerman ile birlikte) eserleri.

Diğer eserleri:
    H. Edip, Y. Kadri, F. Rıfkı, M. Asım: İzmir'den Bursa'ya (1974),