İnkılap 135-136-137 ! :/

Konu 'Türkçe 8. Sınıf' bölümünde d_e_f_a tarafından paylaşıldı.

  1. d_e_f_a

    d_e_f_a Üye

    Katılım:
    25 Mart 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0

    Selam arkadaşlarrrr :D
    135-136-137. sayfalardaki test sorularını yaptıysanız acilll lazm :D

    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLERRR :) :)
    G_A_M_Z_E_12 bunu beğendi.
  2. G_A_M_Z_E_12

    G_A_M_Z_E_12 Üye

    Katılım:
    28 Mart 2011
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    4.I. Sütunda Cumhuriyet Döneminde kurulmuş bazı kurumlar, II. sütunda ise bu kurumların görevleri verilmiştir. Her bir kurumun solundaki boşluğa o kuruma ait görevlerin önündeki harfi yazınız. II. sütundaki her bir görev, bir kez kullanılabilir ya da hiç kullanılmayabilir.

    I.kurumlar
    (a,b,c)1. Hıfzıssıhha enstitüsü
    (c )2. Kızılay
    (e )3.Verem Savaş Dispanseri
    II. görevleri
    A.Aşı ve serum üretmek
    B.Nüfus planlaması yapmak
    C.Doğal afetlerde halka yardım etmek
    D.Sağlık işlerini düzenlemek
    E.Hastalıkların yayılmasına engel olmak

    B. Aşağıdaki soruların cevaplarını işaretleyiniz.

    1)TBMM, aldığı kararla 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldırmıştır.
    A.Padişahın yetkilerini sınırlandırmak
    B.Millet egemenliğini sağlamak
    C.İstanbul hükümetini desteklemek
    D.Padişahlık ve halifeliğin tek kişide toplanmasını engellemek
    CEVAP: A

    2)Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Lozan barış anlaşmasıyla sağladığı kazanımlardan biri değildir?
    A.Tam bağımsızlık
    B.Uluslararası alanda hukuki eşitlik
    C.Ulus devlet niteliği kazanmak
    D.Boğazlar üzerinde tam egemenlik
    CEVAP: D


    3. I. İstanbul’a yakın oluşu
    II. Anadolu’nun ortasında güvenli bir bölgede bulunması
    III. Gelişmiş bir kent olması
    IV. Askeri starateji açısından önemli bir mevkide olması
    V. Ulaşım yollarının bağlantı noktasında olması

    Yukarıdaki özelliklerden hangileri Ankara’nın başkent seçilmesinde etkili olmuştur?

    A. I-II-III B. II-III-IV C. II-IV-V D .III-IV-V
    CEVAP: C

    4)Aşağıdakilerden hangisi çok partili hayata geçişin gerekçelerinden biri olamaz?
    A.insanların düşüncelerini özgür olarak söyleyebilmeleri
    B.Mecliste hükümetin denetlene bilmesi
    C.Halkın görüşlerinin mecliste temsil edilebilmesi
    D.Yürütme yetkisinin siyasal partilerce eşit paylaşılması.
    Cevap: D

    5) I.Değişmez hukuk kuralları belirlendi.
    II. Modern hukuk kurallarının uygulaması sağlandı.
    III. Çağdaş ve laik bir hukuk sistemi oluşturuldu.
    IV. Hukukta ikilik ortadan kaldırıldı.
    Yukarıdakilerden hangisinde hukuk alanında yapılan inkılapların sonuçları doğru olarak verilmiştir.
    A.I-II-III B.I-II-IV C.II-III-IV D.I-II-IV
    CEVAP: C

    6) I.Şeyh Sait II. İzmir suikastı III. Kubilay olayı
    Aşağıda verilenlerden hangisi yukarıdaki üç olayın ortak özelliği arasında yer almaz?
    A.Olayların yurt dışı ile aygunhoca.com bağlantısı olması
    B.Cumhuriyete ve inkılâplara karşı olması
    C.Olaylardan sonra gerekli tedbirlerin alınması
    D.Halkın olaylara büyük tepki göstermesi
    CEVAP: A

    7)I.Türk dil kurumun açılması
    II. Türk tarih kurumunun kurulması
    III. Türk tarihinin ana hatları adlı kitabı
    IV. Tarih ve dil kurultayının düzenlemesi
    Cumhuriyet döneminde yapılan, yukarıda verilen çalışmaların ortak amacı nedir?
    A.Türk dili ve tarihinin köklerini araştırmak
    B.Türk dilinin diğer dillerden etkilenmediğini savunmak
    C.Türk ırkının en üstün ırk olduğunu savunmak
    D.Anadolu da yaşayan medeniyetleri araştırmak
    CEVAP: A

    8)I.Üniversite reformu
    II. tekke ve zaviyelerin kapatılması
    III. Tevhidi tedrisat kanunu
    IV. hukuk mektebinin açılması
    Yukarıdaki inkılâplar, Atatürk ün hangi kişilik özelliğiyle daha yakından ilişkilidir?
    A.İleri görüşlülüğü
    B.Liderliği
    C.Cesareti
    D.Akıcılığı
    CEVAP:D

    9)1933 yılında gerçekleştirilen üniversite reformuna zemin hazırlayan malche raporunda yer alan önerilerin bazıları şunlardır:
    *Öğretim üyelerinin bilimsel seviyeleri yükseltilmesi
    *Bilimsel araştırmalara ağırlık vermeli
    *üniversitelere öğrenci alımında sınav yapılmalı
    Bu önerilerine göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A)Üniversiteye girişte seçici davrandığı
    B)Yeniliklere açık bir yükseköğretim hedeflendiği
    C)Öğretim üyelerinin ülke içinden seçildiği
    D)Bilimsel gelişmelerin takip edildiği
    CEVAP.C

    C.Aşağıdaki soruların cevaplarını yazınız.
    1)Aşağıdaki uygulamaların temel amacı nedir? Bu uygulamaların bu uygulamalarla tarımda nasıl bir değişim gözlenmiştir?
    *Çiftçilere kredi verilmiştir.
    *Aşar vergisi kaldırılmıştır.
    *Köylülere toprak mülkiyeti hakkı tanınmıştır.
    *Çiftçilere arazi dağıtımı yapılmıştır.
    *Çiftçilere, tohum, ilaç, gübre ve tarım aletleri yardımı yapılmıştır.

    2)Cumhuriyetin ilanı, Türkiye de demokratik rejimin kurulmasına nasıl katkıda bulunmuştur?
    3)Atatürk ün …”yüksek bir insan cemiyeti olan aygunhoca.com Türk cemiyeti olan Türk illetinin, tarihi bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.”sözünden hareketle sanat alanındaki çalışmalara örnekler veriniz
    4)”Biz her açıdan medeni insan olmalıyız… Fikrimiz, zihniyetimiz tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır.”(Mustafa Kemal Atatürk)sözünün anl***** şapka inkılâbıyla birlikte düşünerek yazınız.
    5)Nutuk un yazılış amaçlarını nelerdir? Bu amaçların geçerliliğini günümüzden örneklerle açıklayınız.
    6)Demokrasi rejiminde neden birden çok partiye gereksinim duyulmaktadır? Düşüncelerinizi yazınız.
    7)”…bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesi ve medenileşmesine bilimsel olarak yoktur.”(21mart 1923)
    a)yukarıdaki sözle ilgili olabilecek yenilikleri yazınız.
    b)Atatürk ün bu sözüyle toplumsal alanda neler amaçlandığını yazınız.
  3. d_e_f_a

    d_e_f_a Üye

    Katılım:
    25 Mart 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Ayyy Çokk saoll cnm :D :D Hep sen yetişiyosn :DSEVDM SENİ :D <3
    G_A_M_Z_E_12 bunu beğendi.
  4. G_A_M_Z_E_12

    G_A_M_Z_E_12 Üye

    Katılım:
    28 Mart 2011
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Önemsizz :D

    BENDE SENİİİİİİİİ ! :D <3

Sayfayı Paylaş