ınkılap ç.k sayfa 104

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde kartal47 tarafından paylaşıldı.

1. kartal47

kartal47 Üye

31 Mart 2009

inkılap çalışma kitabı sayfa 104 yapan var mı? çok acil lütfen
  2. HouseOfPain

HouseOfPain Üye

19 Mart 2011
    sayfa 101 cvpları

kişi hak ve ödevleri
    haklar
    yaşama,düşünme ve ifade,özel hayatın gizliliği,kişi dokunulmazlığı,seyehat ve yerleşme
    askerlik yapma,kanunlara uyma

sosyal ve ekonomik hak ve ödevler
    haklar
    konut dokunulmazlığı,öalışma,eğitim, saglık,grev yapma,sendika kurma
    vergi erme,kanunlara uyma

siyasi haklar ve ödevler
    secme ve secilme,dilekçe
    oy kullanma,kanunlara uyma

sayfa 102 cevapları veriyorum:

Madde 17 - Herkes, yasama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir

Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz, rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz

Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz

Madde 20 - Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptirÖzel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz

Adli soruşturma ve kovuşturmanın gerektirdiği istisnalar saklıdır

Kanunun açıkça gösterdiği hallerde, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça; geçikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan merciin emri bulunmadıkça, kimsenin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz
    huzuristan.com dan alıntı yapılmıştır
    Madde 22 - Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptirHaberleşmenin gizliliği esasdır

Kanunun açıkça gösterdiği hallerde, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadikça; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan merciin emri bulunmadıkça; haberleşme engellenemez ve gizliliğe dokunulamaz

İstisnaların uygulanacagı kamu kurum ve kuruluşları kanunda belirtilir

Madde 23 - Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir

Yerleşme hürriyeti, suç işlemesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;

Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir

Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ülkenin ekonomik durumu, vatandaşlık ödevi ada ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir

Vatandaş sınırdışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz

Madde 24- Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir

Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerinde kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır

Madde 27 - Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü arastırma hakkına sahiptir

Yayma hakkı, Anayasanın 1 inci, 2 inci ve 3 üncü maddeleri hükümlerinin değistirilmesini saglamak amaciyla kullanılamaz

Bu madde hükme yabancı yayınların ülkeye girmesi ve dağıtımının kanunla düzenlenmesine engel değildir

Madde 33 - Herkes, önceden izin almaksizin dernek kurma hakkına sahiptir
    Dernek kurabilmek için kanunun gösterdiği bilgi ve belgelerin, kanunda belirtilen yetkili mercie verilmesi yeterlidir Bu bilgi ve belgelerin kanuna aykırılığının tesbiti halinde yetkili merci, derneğin faaliyetinin durdurulması veya kapatılması için mahkemeye başvurur

Hiç kimse bir derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz Dernek kurma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir

Madde 36 - Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak süretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir

Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz

Madde 42 - Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz

Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir

Madde 48 - Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir Özel teşebbüsler kurmak serbesttir

Devlet, özel teşebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır

Madde 49 - Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir

Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır

sayfa 105
    1cevabı:milli mücadele döneminde türk millrtinin yoksullularla mücadele etmiştir
    2cevab:Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele dönemide milli birlik ve beraberliği sağlamak için
    3cevabı:bir ülkede milli birlik ve beraberliğin sağlanamamış olması o ülkede dayanışmanın olmadığına demokrasinin yapılmaması gibi sorunlara yol açar

sayfa 106

Milliyetcilik İlkesi;

Ataturk Ilkeleri arasinda son derece onemli bir ilke olan milliyetcilik, akilcilik, gercekcilik, bariscilik ve cumhuriyetcilik ilkeleriyle butunlesen ve bu ilkelerle celisen yorumlara kapali bir ilkedir
    Slogan;

milliyetçi olmayan bir devlet yok olmaya mahkumdur
    devleti devlet yapan milliyetçiliğidir

Milli Birlik ve Beraberlik;
    “Millî birlik ve beraberlik”, Türk İnkılâbının temel ilkelerinden biridir Milliyetçilikle, millî egemenlikle ve millî bağımsızlıkla çok yakından ilgilidir

Atatürklün toplayıcı ve birleştirici, kaynaştırıcı milliyetçilik anlayışı, millî birlik ve beraberlik olarak ifadesini bulur
    Slogan bulamadım

“Bir yurdun en değerli varlığı, yurttaşlar arasında millî birlik, iyi geçinme ve çalışkanlık duygu ve kabiliyetlerinin olgunluğudur Millet varlığını korumak için bütün yurttaşların canlarını ve her şeylerini derhal ortaya koymaya karar vermiş olmaları, bir milletin en yenilmez silâhı ve korunma vasıtasıdır Bu sebeple, Türk milletinin idaresinde ve korunmasında, millî birlik, millî duygu, millî kültür en yüksekte göz diktiğimiz idealdir”
    atatürk'ün yukarıdaki sözünden yola çıkarak günümüzde milli birlik ve beraberliğin önemini açıklayınız (arkadaslar bu soruyu kendım yazdım cunku yapamadım yapan varsa yardımcı olabılır mı)
    huzuristan.com dan alıntı yapılmıştır
    sayfa 107 cvpları

1soru
    a-1-7-romen rakamıyla bir
    2soru
    d-4-romen rakamıyla iki
    3soru
    b-2-3-6-romen rakamıyla altı
    4soru
    b-2-3-romen rakamıyla altı
    5soru
    2-3-4-6-9-romen rakamıyla iki,dört,altı
    6soru
    c-12-8-romen rakamıyla beş

SAYFA 109
    1. bolum:
    1 = inkılap= kavramların hepsi
    2= din ve vicdan hürriyeti= tekke ve zaviyelerin kapatılması.
    3= çağdaşlık= kılık kıyafet, türk medeni kanunu,tevhid - i tedrisat , tekke ve zaviyeler...
    4= akılcılık ve bilimsellik= tekke ve zaviyelerin kapatılması, tevhid i tedrisat kanunu...

2. bolum:
    eşitlik= kadınların da oy kullanması. evlenme boşanma hakkına sahip olmaları vs.. gibi.
    din ve vicdan özgürlüğü= belki örnek sayılmaz ama dinde zorlama yoktur. herkes istediği dini seçmekte özgürdür.
    çağdaşlık= günümüzde medreseler kapatılıp çağdaş eğitim veren okullar açılmıştor. şapka, kılık kıyafet kanunu vb. kanunlar çıkarılmıştır.
    her alanda aklın ve bilimin üstünlüğü= bilim adamlarının çalışmalarına önem verilmiştir. çağdaşlaşmada akıl ve bilim ön planda tutulmuştur. vs.

sayfa 116
    cumhuriyetçilik=demokrasinin gelmesi
    milliyetçilik=milli birlik ve beraberlik
    halkçılık=üstünlük ortadan kalkmıstır esitlik saglanmıstır
    devletcilik=ekonomik,sosyal ve kültürel degerlerin devlet eli ile yapılması
    laiklik=din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması
    inkılapçılık=çağdaşlaşma

BiR TeşekküR YeTeR :shy:
    esra kayabaşı ve dnsa bunu beğendi.