İnkılap Sayfa 134 ...

Konu 'Türkçe 8. Sınıf' bölümünde G_A_M_Z_E_12 tarafından paylaşıldı.

1. G_A_M_Z_E_12

G_A_M_Z_E_12 Üye

28 Mart 2011

Arkadaşlar inkılap ders kitabı ünite değerlendirme sayfa 134 sayfadaki 2. sorunun D bölümünü yapan varsa acil atsn !! :eek::eek::eek:
  2. d_e_f_a

d_e_f_a Üye

25 Mart 2011
    A.Halifeliğin kaldırılması Halifeliğin birleştirici bir fonksiyonu olması gerekirken bu durum tarihte pratik olarak başarılamamıştır. Çoğu zaman birkaç yerde birden hilafet görülmüştü. Örneğin, Osmanlı'nın hilafetini bazı devletler tanımamış kendi halifeliklerini ilan etmişlerdir.
    Tüm bu sebeplere ilave olarak halifeliğin sembolik bir makam ya da bir dini liderlik makamı olması gerekirken devlet karşısında siyasi bir güç olmaya başlaması, Türkiye cumhuriyeti açısından ileride doğabilecek büyük sorunların habercisi niteliğindeydi.

B.Tevhit-i tedrisat kanunu ile eğitim birliği bir sistem olarak benimsenmiş bulunmaktadır. Yeni Türkiye'nin kültür hayatında çok önemli bir aşamayı başarıya ulaştıran Tevhid-i Tedrisat Kanunu, aslında büyük bir kültür hamlesidir. Eğitimin birleştirilmesi ile, özellikle 19. yüzyıl sonlarından beri Türkiye eğitiminde görülen medrese ve okul (mektep) diye devam eden ikililiğe son verilmiştir. "Tevhid-i Tedrisat Kanunu" ile öğretim ve eğitim birliği sağlanarak milli kültür birliğine yönelmek istenmiştir. Öğretim ve eğitime milli ve laik bir karakter veren Tevhid-i Tedrisat Kanunu, milli gelişme tarihinde daima büyük yer tutacak bir inkılabın da adı olmuştur.

C.Diyanet işleri bakanlığının kurulması: Osmanlı Devleti'nde din işleri Meşihat Makamlığı'nca Şeyhülislam eliyle yürütülürdü. 1920 yılında Ankara'da kurulan Meclis Hükümetinde Meşihat, "Şer'iye ve Evkaf Vekâleti" adıyla "Bakanlık" olarak yer almış, 1924 'e kadar da bu statü aynen devam etmiştir.

Din hizmetlerinin politikanın dışında ve üstünde tutulması gerçeğinden hareketle 3 Mart 1924 tarihinde Şer'iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerine, 429 sayılı Kanunla, Başvekâlet bütçesine dahil ve Başvekâlete bağlı Diyanet İşleri Reisliği, bugünkü adıyla Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.
    Kadar bende buldum ama D yi bulamadm bi trlü .s
    G_A_M_Z_E_12 bunu beğendi.
  3. G_A_M_Z_E_12

G_A_M_Z_E_12 Üye