..!!!!!İnkıLaP tArihİ déRs kİTabı 5.ÜniTé!!!!!...

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde <<nzl>> tarafından paylaşıldı.

  1. <<nzl>>

    <<nzl>> Üye

    Katılım:
    25 Mart 2011
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0

    5. Ünite Atatürkçülük
    A. Aşağıdaki ifadeleri dikkatle okuyunuz. İfade doğru ise cümlenin başına (D) yanlış ise (Y) harfi koyunuz.

    ( …D.. ) 1. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması laikliğin aklın ve bilimin üstünlüğü esaslarıyla ilgilidir.
    ( …D.. ) 2. 1937 yılında anayasa Türk devletinin laik olduğu ile ilgili bir cümle eklenmiş
    ( …Y.. ) 3. Atatürk’ün insanlıkla ilgili düşünceleri sadece Türk milletini ilgilendirir.
    ( …D.. ) 4. Ülkemizde devletçilik ilkesinin benimsenmesinde 1929 krizinin etkisi olmuştur.

    B. Yönergeler doğrultusunda aşağıdaki eşleştirmeleri yapınız.

    1. Aşağıda halkçılık ilkesiyle ilgili bazı kavramlar verilmiştir. Bu kavramlar ile örnek olayları eşleştiriniz.

    Milli egemenlik hukuk mektebinin açılması

    Eşitlik Saltanatın kaldırılması

    Adalet Medeni kanunun kabulü

    Demokratik hat Kadınların seçme ve seçilme hakkı elde etmesi

    Soyadı kanunun kabulü


    2. Aşağıdaki boşluklara milli birlik ve beraberliği sağlamaya yönelik faaliyetleri yazınız.

    Milli birlik ve beraberlik
    Vatan anlayışı
    Vatan bölünmezliği
    Devlet bölünmezliği
    Devlet ve millet bölünmezliği

    3. Aşağıda A sütununda milli güç unsurları, B sütununda milli güç unsurları ile ilgili açıklamalar yer almaktadır. Her bir milli güç unsurunun solundaki boşluğa, o unsurla ilgili açıklamanın önündeki harfi yazınız. B sütunundaki her bir cevap, bir kez ya da daha çok kullanılabileceği gibi hiç kullanılmayabilir de.

    A
    …D.. Siyasi güç
    …B.. Askeri güç
    …C.. Ekonomik güç
    …A.. Sosyokültürel güç

    B
    A. ülkede yaşayan halkın milli birlik ve beraberlik içerisinde yaşaması
    B. ülkenin dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı hazırlıklı olması
    C. ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının en verimli şekilde kullanması
    D. demokrasi ve insan haklarına bağlı bir yönetimin bulunması
    E. Halkın eğitimli ve bilinçli olması

    4.Aşağıda verilen kavram haritasına Atatürk ilkelerini ve bu ilkeler ile ilgili inkılaplardan üç örneği yazınız.


    ATATÜRKÇÜLÜK
    Cumhuriyetçilik saltanatın kaldırılması çok partili hayat anayasanın kabulü
    Milliyetçilik
    İnkılapçılık
    Laiklik
    Devletçilik


    5) Atatürkçülük ile Atatürk ilkelerinin amaçları arasındaki ortak yönler nelerdir?

    6) Atatürk ilkelerinin ya da hangileri modern okullarda okumanızda ve bilimsel bilgiler öğrenmenizde etkili olmuştur?

    7) Atatürk ilkeleri ve bunlara dayanılarak gerçekleştirilen inkılaplara Türkiye’de ne gibi değişme ve gelişmeler yaşanmıştır?

    C. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını yazınız.

    1. Atatürk’ün aşağıdaki hangi sözü daha çok hangi ilke ile ilişkilendirilebilir?

    “ Herhalde devletin, siyasal ve fikri konularda olduğu gibi bazı ekonomik işlerde de düzenleyiciliğini ilke olarak kabul etmek uygun görülmelidir”

    A. Halkçılık
    B. Devletçilik
    C. Cumhuriyetçilik
    D. Milliyetçilik
    CEVAP: B

    2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde cumhuriyetçilik ilkesiyle çelişen bir durum bulunmaktadır?

    A. İdareciler belirli bir aileden gelmemektedir
    B. Kişilerin yararı toplumun yararının önündedir
    C. Yöneticiler halka hesap vermek durumundadır
    D. Yöneticiler seçimle belirlenmektedir.
    CEVAP:B
    3. Aşağıdaki seçeneklerin hangisi vatandaş olarak yerine getirmemiz gereken sorumluklarımızdan değildir?

    A. Kazancımız oranında vergi vermek
    B. Anayasa ve kanunlara bağlı olmak
    C. Şikayetlerimizi dilekçe ile yapmak
    D. Seçimlerle oy kullanmak
    CEVAP:C
    4. Aşağıdaki seçeneklerin hangisi laiklik ilkesinin eşitlik esası doğrultusunda gerçekleştirilen inkılaptır?

    A. Cumhuriyetin ilanı
    B. Halifeliğin kaldırılması
    C. Saltanatın kaldırılması
    D. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi
    CEVAP: D
    5. Atatürk’ün düşünce sisteminin oluşmasında aşağıdaki düşünürlerden hangisinin etkisi olmamıştır?

    A. Tevfik Fikret
    B. Voltarie ( volter )
    C. Sait Halim Paşa
    D. Ziya Gökalp
    CEVAP:C
    6. Aşağıdakilerden hangisi inkılapçılığın amaçlarından birisi değildir?

    A. Var olan mevcut kurumları zorla değiştirmek
    B. Yeni kurumların yanında eski kurumların devamını sağlamak
    C. Türk milletini çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak
    D. Toplumun sürekli olarak gelişmesini sağlamak
    CEVAP:A
    7. Aşağıdakilerden hangisi milli birlik ve beraberliğin amaçları arasında değildir?

    A. Devleti oluşturan unsurları ortak amaçlar etrafında birleştirmek
    B. Milletçe karşılıklı sevgi ve saygı içinde yaşamak
    C. Milletçe bir arada yaşamak
    D. Milleti oluşturan unsurlardan birisine ayrıcalık tanımak
    CEVAP: D
    8. Türk milletinin kuruluşunda etkili olduğu görülen doğal ve tarihi gerçekler şunlardır;

    a. siyasi varlıkta birlik
    b. dil birliği
    c. yurt birliği
    d. tarihi yakınlık
    e. ahlaki yakınlık
    Atatürk’ün yukarıdaki ifadesine göre Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A. Birleştiricidir
    B. Kaynaştırıcıdır
    C. Yayılmacıdır
    D. Köklüdür

    CEVAP:C
    ..!!!ß!R TéSéKKÜR yeteR!!!..

    :D..TESEKKÜR ET BUTONUNNA BASMAN YETERli..:)
    €ßRuqur~ bunu beğendi.
  2. ceyda rabia

    ceyda rabia Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2010
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bunamı tesekkur edelım coğu soruyu ypmamıssın atlamıssın hep !
  3. <<nzl>>

    <<nzl>> Üye

    Katılım:
    25 Mart 2011
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    bunamı tesekkur edelım coğu soruyu ypmamıssın atlamıssın hep !
    Genişletmek için tıkla...
    çok biliyosan sen yaz tatlım..:dil2:

Sayfayı Paylaş