Islamiyet Öncesi Türk Edebiyatı-Ilk Islami Eserler test 2

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. I. Nibelungen
    II. Kalevela
    III. Şehname
    IV. İgor
    Yukarıda numaralandırılmış doğal destan¬lar aşağıda verilen uluslarla eşleştirilirse hangi ulus dışta kalır?
    A) Rus
    B) Alman
    C) İran
    D) Fransız
    E) Fin







    2. Aşağıdaki sıralamalardan hangisi sadece Türk destanlarını içermektedir?
    A) Şehname – Oğuz Kağan – Şu – Türeyiş
    B) Alp Er Tunga – Türeyiş – Gılgamış – İgor
    C) Ergenekon – Şehname – Bozkurt – İlyada
    D) Göç – Oğuz Kağan – Bozkurt – Şu
    E) Ramayana – Göç – Şu – Alp Er Tunga







    3. Aşağıdakilerden hangisi İslâmiyet’in kabu¬lünden sonra oluşan Türk destanlarından değildir?
    A) El-Manas Destanı
    B) Satuk Buğra Han Destanı
    C) Battal Gazi Destanı
    D) Köroğlu Destanı
    E) Oğuz Kağan Destanı
    4. Düşmanları tarafından mağlup edilen Türkler, yok olma aşamasına gelmişti. Düşmanın elin-den kaçabilen iki aile, yolu izi olmayan bir dağa gelmiş orada dört yüz yıl büyüyüp çoğalmış ve demir dağı eritip buradan çıkmışlar; atalarının düşmanlarını yenip Göktürk devletini kurmuş-lardır. Destanın en önemli özelliği tarihle ben-zerlik göstermesidir. Türklerin demiri işleyen ilk kavim olduğunu anlatması da önemlidir.
    Bu parçada sözü edilen Türk destanı aşa-ğıdakilerden hangisidir?
    A) Oğuz Kağan Destanı
    B) Alp Er Tunga Destanı
    C) Ergenekon Destanı
    D) Şu Destanı
    E) Bozkurt Destanı





    5. Türk edebiyatının ilk yazılı ürünleri olarak aşağıdakilerden hangisi kabul edilmektedir?
    A) Turfan Uygur yazıtları
    B) Yenisey yazıtları
    C) Göktürk yazıtları
    D) Kutadgu Bilig
    E) Bilge Kağan Anıtı





    6. Tarih boyunca Türklerin kullandığı alfabeler aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla veril-miştir?
    A) Göktürk – Uygur – Arap – Latin
    B) Uygur – Göktürk – Arap – Latin
    C) Arap – Uygur – Göktürk – Latin
    D) Uygur – Arap – Göktürk – Latin
    E) Göktürk – Arap – Uygur – Latin
    7. ..., milletin hayatını derinden etkileyen büyük savaşlar, göçler, istilalar sonucunda oluşur. Eğer tarihin karanlık devirlerinde, halk arasında oluşmuş ve sonradan bir şair ya da yazar tara-fından yazıya geçirilmişse ... adını alır. Millet hayatında önemli olan bir olayı bir şair ya da yazar kendisi anlatmışsa buna da ... denir.
    Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdaki-lerden hangisi getirilmelidir?
    A) Masal – gerçek masal – yapay masal
    B) Destan – doğal destan – yapay destan
    C) Masal – yapay masal – gerçek masal
    D) Destan – yapay destan – doğal destan
    E) Anı – objektif anı – sübjektif anı







    8. I. Tonyukuk Anıtı
    II. Kültigin Anıtı
    III. Bilge Kağan Anıtı
    Göktürk yazıtları bu üç anıttan teşekküldür.
    Yukarıda numaralandırılarak verilen anıtla-rın kronolojik sıraya uygun sıralanışı aşa-ğıdakilerden hangisidir?
    A) I - II - III B) III - II - I C) II - I - III
    D) I - III - II E) II - III - I







    9. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisinde bir yanlışlık yapılmıştır?
    A) Şinto – Japonlar
    B) Roland Türküsü – Fransızlar
    C) Gılgamış – İranlılar
    D) Kalevela – Finliler
    E) Mahabarata – Hintliler
    10. Kırgız Türklerinin milli destanı, 500 bin beyte yakındır. Dünyanın en hacimli destanıdır. Kır¬gızların çeşitli aşamalardan geçerek bütünlük kazanmasını anlatır. Dil bakımından zengin bir kaynak olan destan, folklor bakımından da önemlidir. Şamanizm’in derin etkisinde olan destan Sayakbay Karalay tarafından toplana¬rak düzenlenmiştir.
    Bu parçada aşağıdaki destanlardan hangi-sinden söz edilmektedir?
    A) Danişment Gazi Destanı
    B) Köroğlu Destanı
    C) Manas Destanı
    D) Cengiz Destanı
    E) Satuk Buğra Han Destanı





    11. Aşağıdakilerden hangisi Sözlü Türk edebi-yatının ürünlerinden değildir?
    A) Koşuk
    B) Sagu
    C) Destan
    D) Kam
    E) Sav





    12. I. 12. yüzyılda Edip Ahmet tarafından yazıl- mıştır.
    II. Hikmetler, tasavvuf konusunda Halk şiirinin ilk örneklerini oluşturmaktadır.
    III. İlahi aşk konu edilmiştir.
    IV. Canlı ve didaktik bir anlatıma sahiptir.
    V. 7’li ve 12’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
    Divan-ı Hikmet’le ilgili yukarıda numara-lanmış şekilde verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A) I B) II C) III D) IV E) V

    Test 2
    1 D
    2 D
    3 E
    4 C
    5 C
    6 A
    7 B
    8 A
    9 C
    10 C
    11 D
    12 A

Sayfayı Paylaş