islamiyet öncesi türk edebiyatı testi

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde Moderatör Gül tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    973
    Ödül Puanları:
    0

    1. Aşağıdaki destanlardan hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ne aittir?

    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D) Timur Destanı
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...




    2. Aşağıdakilerden hangisi sözlü

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nın özellikleri arasında yer almaz?

    A) Ürünler anonimdir.
    B) Dil, yabancı etkilerden uzaktır.
    C) Genellikle yarım kafiye kullanılır.
    D) **çü, hece ölçüsüdür.
    E) Bütün güzelliğine değil, parça güzelliğine önem verilir.




    3. Aşağıdakilerden hangisi, “ağıt” ın İslamiyet öncesi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ndaki karşılığıdır?

    A) Sav B) Koşuk C) Sagu D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    E) Mersiye



    S4. Aşağıdakilerden hangisi Türk destanlarından biri değildir?

    A) Kaybolmuş Cennet
    B) Alp Er Tunga
    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    5. Aşağıdakilerden hangisi Tasavvufi Türk Halk Edebiyatı”nın özelliklerinden biri değildir?

    A)
    Sadece

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    kullanılır.
    B) Konu olarak ilahi aşk işlenir.
    C) Nazım birimi genellikle dörtlüktür.
    D) Dil halkın anlayabileceği tarzdadır.
    E) Bazı tekkelerde şiirler, musiki eşliğinde söylenmiştir.




    6. Alp Er Tunga öldi mü
    Issız ajun kaldı mı
    Ödlek öcün aldı mı
    İmdi yürek yırtılır

    Yukarıdaki dörtlük, sözlü dönem ürünlerinin hangisinden alınmış olabilir?

    A) Sagu B) Sav C) Destan D) Koşuk E) Koşma



    7.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Arapçadan geri kalır bir dil olmadığını hatta Türkçenin Arapçadan üstün bir dil olduğunu savunmuş ve Türkçeyi Araplara öğretmek amacıyla bu eseri yazmıştır.”
    Bu parçada bahsedilen sanatçı ve onun eseri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) Ali Şir Nevai ” Muhakemetü”l ” Lügateyn
    B) Yusuf Has Hacip ” Kutadgu Bilig
    C) Ahmet Yesevi ” Divanı Hikmet
    D) Kaşgarlı Mahmut ” Divanı Lügati”t Türk
    E) Edip Ahmet Yükneki ” Atebetü”l Hakayık




    8. “

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ne ait ilk yazılı belgelerimizdir. Devleti yönetenlerin ağzından yazılmıştır.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    “nin ikinci dönemini aydınlatır.”
    Bu parçada özellikleri verilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Muhakemetü”l ” Lügateyn
    B) Atebetü”l Hakayık
    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D) Atebetü”l Hakayık
    E) Divanı Hikmet




    9. Aşağıdaki yargılardan hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?

    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , destan geleneğinden halk öykücülüğüne geçişin ilk izlerini taşır.
    B) Manas Destanı Kırgızlara aittir.
    C) Türkü, mani, koşma, destan anonim ürünlerdir.
    D) Halk edebiyatında nazım birimi dörtlüktür.
    E) Divan şiirinde bireysel konulara daha çok yer verilir.




    10. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    “ne ait bir özellik değildir?

    A) Hikayeler, yarı destanımsı bir özellik taşır.
    B) On iki hikayeden oluşur.
    C) Olağanüstü kişilere ve olaylara yer verilir.
    D) Genelde Oğuz Türkmenlerinin iç ve dış savaşlarını anlatır.
    E) Bu hikayelerin tamamı nazımla yazılmıştır.




    11. Aşağıdakilerden hangisi Divan şiirinin belirleyici özelliklerinden biri değildir?

    A) **çü olarak aruz ölçüsü kullanılmıştır.
    B) Dil, halkın anlayabileceği tarzdadır.
    C) Kalıplaşmış sözler (mazmunlar) çokça kullanılır.
    D) Parça güzelliğine önem verilir.
    E) Gazel, kaside, mesnevi en çok kullanılan nazım biçimidir.




    12. Aşağıdakilerden hangisinde doğal destanlar bir arada verilmiştir?

    A) Gılgamış ” Kalevala ” İlahi Komedya
    B) İliada ve Odysseia - Manas ” Üç Şehitler Destanı
    C) Çılgın Orlando ” Mahabarata ” Cid
    D) Şehname ” Şinto ” Gılgamış
    E) Aeneis ” Ramayana ” Ergenekon




    13. Aşağıdakilerden hangisinde Aşık edebiyatı ürünleri bir arada verilmiştir?

    A) Koşma -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    B) Ninni -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    - gazel
    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D) Tercibi bent -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    - mani
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...




    14. Aşağıdaki destanlardan hangisi Kırgızlara aittir?

    A) Şu Destanı
    B) Manas Destanı
    C) Şehname
    D) Göç Destanı
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...




    15. “Sagu” nun Divan edebiyatındaki karşılığı aşağıda - kilerden hangisidir?

    A)Sagu B)Mesnevi C)Gazel D)Mersiye E)Murabba




    16. Aşağıdaki beyitlerden hangisi bir gazelin ilk beyti olabilir?

    A) Fuzuli buldu genc-i afiyet meyhane küncinde
    Mübarek mülkdür ol mülk viran olmasın ya Rab

    B) Dimen kim adli yok ya zulmü çok her hal ile olsa
    Gönül tahtına andan gayrı sultan olmasın ya Rab

    C) Benim tek hiç kim zar u perişan olmasın ya Rab
    Esir-i derd-i aşk u dağ-ı hicran olmasın ya Rab

    D) Demadem cevrlerdir çektiğim bi-rahm bütlerden
    Bu kafirler esiri bir müselman olmasın ya Rab

    E) Görüp endişe-i katlimde ol mahı budur derdim
    Ki bu endişeden ol meh peşiman olmasın ya Rab




    17. 1069 yılında Yusuf Has Hacip tarafından doğu Türkçesiyle yazılmıştır.Eserde öğütler semboller aracılığıyla verilmiştir. Eser, didaktik bir eserdir.
    Bu parçada özellikleri verilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kutadgu Bilig
    B) Divanı Lügati”t Türk
    C) Divanı Hikmet
    D) Atebetü”l Hakayık
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...





    18. Aşağıdakilerden hangisi sözlü edebiyat dönemi ürünlerinden değildir.

    A) Destan B) Sav C) Sagu D) Koşuk E) Mesnevi


    ...Yanıtlar…
    1) E
    2) E
    3) C
    4) A
    5) A
    6) A
    7) D
    8) C
    9) C
    10) E
    11) B
    12) D
    13) C
    14) B
    15) D
    16) C
    17) A
    18) E
    namecan, a_y_t_ü_l ve Red bunu beğendi.
  2. namecan

    namecan Üye

    Katılım:
    17 Kasım 2009
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    4
    Çok Kolay Bunlar Sağol.!

Sayfayı Paylaş