Kamu sağlığı nedir ?

Konu 'Sosyal Bilgiler 7. Sınıf' bölümünde selamlar_küra tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. selamlar_küra

selamlar_küra Üye

4 Ekim 2008

lütfen acil lazım
    Son düzenleyen: Moderatör: 29 Ağustos 2009
  2. фуля

фуля Forumdan Uzaklaştırıldı

2 Kasım 2007
    Kamu sağlığı, Roma Antlaşması’na Maastricht Antlaşması ile eklenen Madde 129’da ele alınmaktadır. Söz konu madde, Topluluk faaliyetlerinin uyuşturucu bağımlılığı dahil olmak üzere hastalıkların, sebepleri ve yayılma yollarını bulmaya yönelik araştırmaların teşvik edilmesi vasıtasıyla engellenmesi, sağlık konusunda bilgi ve eğitimin artırılmasını konu almaktadır. Amsterdam Antlaşması, tüm Topluluk politikaları ve eylemlerinin tanımı ve uygulanmasında insan sağlığının korunmasının göz önünde bulundurulması yoluyla, söz konusu madde kapsamında yer alan hedeflerin güçlendirilmesini öngörmektedir.

Madde 129 kapsamında yer alan hedeflerin hayata geçirilebilmesi, üye ülkelerin bu alandaki faaliyetlerini tamamlayıcı Topluluk düzeyinde bazı önlemler gerektirebilir. Ancak yetki ikamesi (subsidiarité) ilkesine bağlı olarak, bu alanda öncelikle üye ülkeler arasında işbirliğinin desteklenmesine yönelik önlemlerin alınması esastır.

Kamu sağlığına ilişkin kurumsal düzenlemeler çerçevesinde ise Konsey, ortak karar yöntemi temelinde teşvik önlemleri kabul eder, ancak tavsiye kararları Komisyon önerisi üzerine nitelikli çoğunlukla alınır. Amsterdam Antlaşması ortak karar yöntemi kapsamında yer alan eylemlerin kapsamını, yüksek kalite standartları, hayvan ve bitki sağlığı ile insan kaynaklı organlar ve maddelerin (substances of human origin) güvenliğine yönelik tedbirleri içerecek biçimde genişletmektedir.
  3. fatos_184

fatos_184 Üye

5 Ekim 2008
    Kamu sağlığı, Roma Antlaşması’na Maastricht Antlaşması ile eklenen Madde 129’da ele alınmaktadır. Yeni numaralandırma uyarınca ATA Madde 152 çerçevesinde ele alınan kamu sağlığı konusunda, Topluluk faaliyetlerinin uyuşturucu bağımlılığı dahil olmak üzere hastalıkların, sebepleri ve yayılma yollarını bulmaya yönelik araştırmaların teşvik edilmesi vasıtasıyla engellenmesi, sağlık konusunda bilgi ve eğitimin artırılması öngörülmektedir . Amsterdam Antlaşması, tüm Topluluk politikaları ve eylemlerinin tanımı ve uygulanmasında insan sağlığının korunmasının göz önünde bulundurulması yoluyla, söz konusu madde kapsamında yer alan hedeflerin güçlendirilmesini öngörmektedir.

Madde 152 kapsamında yer alan hedeflerin hayata geçirilebilmesi, üye ülkelerin bu alandaki faaliyetlerini tamamlayıcı Topluluk düzeyinde bazı önlemler gerektirebilir. Ancak, ikincillik ( yetki ikamesi-subsidiarité) ilkesine bağlı olarak, bu alanda öncelikle üye ülkeler arasında işbirliğinin desteklenmesine yönelik önlemlerin alınması esastır.

Kurucu Antlaşmalar tarafından öngörülen genel hedeflerin uygulanması için muhtelif programlar geliştirilmiştir. Bu doğrultuda 2003-2008 yılları arasında Kamu Sağlığına ilişkin Topluluk Eylem Programı 23 Eylül 2002 tarihinde kabul edilmiş, ve aynı konuları kapsayan İkinci Kamu Sağlığı eylem Programının 23 Ekim 2007 tarihinde kabul edilmesi ile yürürlükten kalkmıştır. 2008-2013 yılları arasında ve toplam 321 Milyon AVRO’luk bir bütçe ile uygulanacak olan bu ikinci programın amaçları arasında vatandaşların sağlık güvenliğinin artırmak, sağlığa ilişkin eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, ve (çocuk sağlığı ve ender hastalıklar dahil olmak üzere) kamunun sağlık bilgisini yaymak yer almaktadır.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.