Bir kimyasal tepkimeyi denkleştirirken atom nasıl sıralanmalıdır, yani atom sayısı büyük olan önce küçük olan sonra mı yazılmalıdır, yoksa tam tersi mi olmalıdır ? Örneğin : H2S04 + 2NaOH ----------> Na2SO4 +? tepkimesini denkleştirirken şu şekilde sağlama yapılıyordu : sıralama nasıl olmaldır ? H ve O varsa en sona bırakılıyordu, onun haricinde S ve Na elementleri var bunların hangilerini ilk önce yazıp denkleştirmeye o elementten başlamalıyız ? Atom sayısı küçük olan S den mi Atom sayısı büyük olan Na dan mı ?
Bunları ilk defa senden duydum sırası tabii ki de önemli değildir Çünkü aynı şeydir tepkime aynı olduğu müddetçe ha önce HCl i yazmışsın, ha NaOH i yazmışsın fark eden bir şey olmaz.. Denkleştirirken önce hidrojen ve karbon atomlarından başlarsan senin için kolaylık sağlayacaktır. özellikle yanma tepkimelerinde Çok soru çözerek bunları aşabilirsin..(denklem denkleştirme)
teşekkürler, sırasının farketmediğini öğretmenimiz de söylemişti ama soru çözerken sırasının önemli olduğunun farkına vardım. Gerçi bulduğum elemente yakın olanları şıkta bulup işretliyorum ama ezber oluyo :S o nedenle sorma gereği duymuştum; ama çok teşekkür ederim yardımlarınızdan dolayı