Kpss gelişim öğrenme

Konu 'Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113

    GELİŞİM ÖĞRENME GENEL TARAMA

    1. Vücudun veya organın bir durumdan başka bir duruma geçmesinde görülen bir dizi değişiklik aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

    A. Olgunlaşma
    B. Hazırbulunuşluk
    C. Büyüme
    D. Gelişme
    E. Gelişim

    2. Aşağıdakilerden hangisi hazırbulunuşluk kavramının içinde yer almaz?

    A. Olgunlaşma
    B. Öğrendiklerimiz
    C. Geçmiş yaşantılarımız
    D. Tutumlarımız
    E. Gelişimimiz

    3. Çocukların altı veya yedi yaşında ilköğretime kayıt edilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile diğerlerine göre daha çok ilgilidir?

    A. Hazırbulunuşluk
    B. Gelişim dönemi
    C. Öğrenme
    D. Büyüme
    E. Gelişim ödevi

    4. Bireyin gelişim döneminde normal gelişim süreci içinde göstermesi gereken davranışlar için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?

    A. Gelişimsel özellikler
    B. Gelişim dönemi
    C. Gelişim özellikleri
    D. Gelişim görevi
    E. Olgunlaşma özellikleri

    5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A. Gelişme döllenme ile başlar
    B. Gelişmede genellikle zihinsel değişim önemlidir
    C. Gelişmede kültürel özelikler vardır
    D. Gelişmede sürekli ileriye dönük değişim vardır
    E. Gelişmede olgunlaşma ve öğrenme etkilidir


    6. İki yaşında bir çocuğun bisiklet sürmeyi öğrenememesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

    A. Öğrenme
    B. Gelişme
    C. Gelişim
    D. Olgunlaşma
    E. Büyüme

    7. Aynı yaşta iki çocuktan birisi diğerine göre konuşmada daha başarılıdır. Bu durum aşağıdaki ilkelerden hangisi ile açıklanır?

    A. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır
    B. Gelişim dönemler halinde gerçekleşir
    C. Gelişimde bir sıra vardır
    D. Gelişimde kritik dönemler vardır
    E. Gelişimde nöbetleşe bir durum vardır

    8. Gelişim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

    A. Gelişimde zaman diğerlerine göre daha önemlidir
    B. Gelişimde kalıtsal faktörler ağırlıktadır
    C. Gelişimde olgunlaşmanın etkisi fazladır
    D. Gelişim daha çok çevresel faktörlerin ürünüdür
    E. Gelişim üzerinde belli oranlarda bir etkiden söz etmek mümkün değildir

    9. İlköğretim birinci sınıfta, öğretmenin uzun süreli izinli olmasından dolayı ilkokuma yazmayı öğrenemeyen bir çocuğun sonradan çok zorlanması gelişimin ilkelerinden hangisi ile ilgilidir?

    A. Gelişim genelden özele doğrudur
    B. Gelişimde kritik dönemler vardır
    C. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır
    D. Gelişim bir bütündür
    E. Gelişim nöbetleşe devam eder

    10. Normal özelliklere sahip iki yaşında bir çocuğun ilköğretim birinci sınıfa başladığında okuma yazmayı öğrenmede zorlanması aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?
    A. Öğrenme
    B. Hazırbulunuşluk
    C. Olgunlaşma
    D. Gelişim
    E. Gelişme




    Cevaplar :

    1) C

    2) E

    3) A

    4) D

    5) B

    6) D

    7) A

    8) E

    9) B

    10) C







  2. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113


    11. Bir yaşındaki bir çocuğun kendisine atılan bir topu yakalayabilmek için tüm vücudunu kullanırken iki yaşına geldiğinde sadece ellerini kullanmaya başlaması gelişimin hangi ilkesi ilgilidir?

    A. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır
    B. Gelişim içten dışa doğrudur
    C. Gelişimde kritik dönemler vardır
    D. Gelişimde nöbetleşe ilkesi vardır
    E. Gelişim genelden özele doğrudur

    12. İki yaşındaki çocuğu için bir anne “benim çocuk çok iyi yürüyordu ama şimdi ikide bir düşüyor, ama bu günlerde çok konuşmaya başladı” şikayette bulunur. Bu durum gelişimin hangi ilkesi ile ilgilidir?

    A. Gelişim genelden özele doğrudur
    B. Gelişimde kritik dönemler vardır
    C. Gelişi nöbetleşe gerçekleşir
    D. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır
    E. Gelişim bir bütündür

    13. İlköğretim okulunda görev yapan bir sınıf öğretmeninin fen bilgisi dersinde sadece fen bilgisi konularında üzerinde durarak öğrencilere bilgi kazandırmaya çalışması gelişimin hangi ilkesinin kullanılmadığını gösterir?

    A. Gelişim bir bütündür
    B. Gelişimde dönemler vardır
    C. Gelişim genelden özele doğrudur
    D. Gelişimde kritik dönemler vardır
    E. Gelişimde kültürel etkiler vardır

    14.Bireyin doğumla getirdiklerinin çevre ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan nitelik aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Gelişim
    B. Hazırbulunuşluk
    C. Öğrenme
    D. Olgunlaşma
    E. Büyüme

    15. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A. Büyüme daha çok fizyolojik bir terimdir
    B. Hazırbulunuşluk daha çok fizyolojik bir terimdir
    C. Olgunlaşma daha çok biyolojik bir terimdir
    D. Gelişme daha çok psikolojik bir terimdir
    E. Olgunlaşma daha çok soyaçekimi bağlıdır

    16. Gelişimde önemli bir etkiye sahip bezlerden troid bezi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A. Az salgılanması yetişkinlerde zihin dalgınlığı oluşturur
    B. Az salgılanması iskelet gelişimini aksatır
    C. Az salgılanması şişmanlık görülür
    D. Çok çalışması zayıflık oluşturur
    E. Çok çalışması yetişkinlerde sinirlilik oluşturur

    17. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A. Çocuk gelişimi doğumdan sonra başlayan bir süreçtir
    B. Eğitim, bireylerin gelişimine uygun olduğu ölçüde değer kazanır
    C. Gelişim ilkeleri, eğitimcilerin tutumları üzerinde etkilidir
    D. Kalıtım ve çevre zaman etkisini içinde gösterir
    E. Hastalanma küçük yaşlarda çocukların ruh sağlığı üzerinde etkilidir

    18. Gelişimde büyümenin en hızlı olduğu dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Çocukluk dönemi
    B. Bebeklik dönemi
    C. Doğum öncesi dönem
    D. Gençlik dönemi
    E. Ergenlik dönemi

    19. Döllenme ile doğum arasındaki süreyi belirten kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Yumurta
    B. Zigot
    C. Oğulcuk
    D. Fetüs
    E. Ayrımlaşma

    20. Bebeği güçlü uyarıcılardan koruyan refleks aşağıdakilerden hangisidir?

    A. İzleme
    B. Babinski
    C. Moro
    D. Yakalama
    E. Göz kırpma



    11) E

    12) C

    13) A

    14) D

    15) B

    16) B

    17) A

    18) C

    19) D

    20) E








  3. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113


    21. Bebeğin ayak tabanına dokunulduğunda ayağını çekme veya parmaklarını bükme davranışı gösterdiği refleks aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Moro
    B. Göz kırpma
    C. Babinski
    D. Yakalama
    E. İzleme

    22. Yeni doğan bir bebeğin eline dokunulduğunda elinin açılarak dokunan parmağı sıkıca yakalama refleksi aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Landau refleksi
    B. Babinski refleksi
    C. Plantar refleks
    D. Moro refleks
    E. Kavrama refleksi

    23. Aşağıdakilerden hangisi duruşla ilgili bir reflekstir?

    A. Moro refleksi
    B. Landau refleksi
    C. arama refleksi
    D. emme refleksi
    E. Babinski refleksi

    24. Bedensel gelişim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A. Bebeklik dönemlerinde çocukların hareket ve davranışları kontrol edilmelidir
    B. Bebeklik döneminde hızlı bir bedensel gelişim gözlenir
    C. Bireyin ruhsal ve toplumsal varlığı, beden yapısına çevreden aldığı maddi ve manevi etkilerin derecesine göre değişir
    D. Çocuklara yaptırılacak etkinlikler, bedensel gelişim özelliklerine uygun olmalıdır
    E. Okul döneminde bedensel gelişimde yavaşlama görülür

    25. İlköğretim döneminde Öğrenci Kişisel Dosyasında yer alan öğrenci boylarının, kilolarının, hastalıklarının izlenmesi ile ilgili bilgiler daha çok hangi gelişim alanı ile ilgilidir?

    A. Ahlak gelişimi
    B. Kişilik gelişimi
    C. Sosyal gelişim
    D. Fiziksel gelişim
    E. Sağlık gelişimi

    26. Büyüme ve gelişme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A. Kızlar ve erkekler farklı büyüme mo****ne sahiptirler
    B. 2-6 yaş arası büyüme bebeklik dönemine göre daha yavaştır
    C. Çocuklar 4 yaşında doğum boyunun iki katına ulaşır
    D. 6-12 yaşlar arasında büyüme yavaş ve sabittir
    E. Hareketli çocuklar daha zayıf bir vücuda sahiptir

    27. Aşağıdaki yaş gruplarından hangisi bedensel gelişimde temel hareketler dönemini gösterir?

    A. 2-7 yaş
    B. 7-14 yaş
    C. 2-4 yaş
    D. 0-2 yaş
    E. 2-6 yaş

    28. I. Bu dönem, gelecekteki hareketlerin önemli bir belirleyicisidir
    II. Bu dönemdeki hareket yeteneklerinin gelişmesi hem çevre hem de olgunlaşma faktörüne bağlıdır
    III. Bu dönemin hareket becerileri; denge, lokomotor ve manipulatif yeteneklerdir

    Yukarıda verilen motor gelişim özellikleri aşağıdaki dönemlerden hangisine aittir?

    A. İkinci çocukluk dönemi
    B. Birinci çocukluk dönemi
    C. Bebeklik dönemi
    D. Okul çağı
    E. Ergenlik çağı

    29. Bireyin ortaya koymuş olduğu davranışlara çevredeki bireylerin vermiş olduğu anlam aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

    A. Çevre
    B. Kişilik
    C. Kültür
    D. Karakter
    E. Uyum

    30. Okulda yapılan bir toplantıda sürekli kendi konuşan ve diğer öğretmenlerin yaptığı konuşmaları reddeden tutum sergileyen bir öğretmen için aşağıdaki durumlardan hangisi doğrudur?

    A. Öğretmenin süperego nitelikleri dengededir
    B. Öğretmenin ego özellikleri baskındır
    C. Öğretmenin süperego özellikleri baskındır
    D. Öğretmenin ego özellikleri dengededir
    E. Öğretmenin id özellikleri baskındır



    20 E
    21 C
    22 E
    23 B
    24 A
    25 D
    26 A
    27 B
    28 C
    29 D
    30 E









  4. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113



    31. Freud’un gelişim teorisine göre anne-baba ve kreşlerde görev yapan uzmanların çocuklara tuvalet eğitimini kazandırmaları gereken dönem aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Gizil
    B. Oral
    C. Fallik
    D. Genital
    E. Anal

    32. Sınıfta öğrencilere öğretmen bir soru sorduğunda parmak kaldırıp kaldırmama konusunda tereddüt gösteren bir öğrenci için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A. Öğrencinin süperego özellikleri baskındır
    B. Öğrencinin ego özellikleri baskındır
    C. Öğrencinin id özellikleri baskındır
    D. Öğrencinin ego özellikleri dengededir
    E. Öğrencinin süperego nitelikleri dengededir

    33. İlköğretim birinci sınıfta elbiseleri ve sırası ile ilgili titiz davranın bir öğrenci Freud’a göre hangi evrede kalmıştır?
    A. Fallik
    B. Oral
    C. Anal
    D. Genital
    E. Gizil

    34. Yaşamaktan zevk almayan, insanları sevmeyen, düşmanlık hisleri taşıyan kişi aşağıdaki dönemlerden hangisinde sorun yaşamıştır?

    A. Anal
    B. Oral
    C. Fallik
    D. Genital
    E. Gizil

    35. Psikologlara göre cinsel eğitimin en etkili şekilde verilebileceği evre aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Genital
    B. Anal
    C. Fallik
    D. Gizil
    E. Oral

    36. İlköğretim okulları yönetmeliğinde teneffüs saatleri üzerinde titizlikle durulması aşağıdaki gelişim alanlarından hangisi ile daha çok ilgilidir?
    A. Bilişsel gelişim
    B. Fiziksel gelişim
    C. Sosyal gelişim
    D. Ahlaki gelişim
    E. Kişilik gelişimi

    37. Topografik kişilik kuramı aşağıdaki kişilerden hangisinindir?

    A. Piaget
    B. Ericson
    C. Adler
    D. Jung
    E. Freud

    38. Aşağıdakilerden hangisi id kavramı açısından yanlış bir ifadedir?

    A. Yaşamın ilerleyen dilimlerinde daha etkilidir
    B. Haz ilkesine göre hareket eder
    C. Kişiliğin ilkel yönünü oluşturur
    D. İsteklerinin anında doyurulması eğilimindedir
    E. Mantık kuralları işlemez

    39. Cinsel gelişimde kız çocukların anne tarafından cezalandırmaktan korktuğu, babaya yakınlaştığı durumu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Kaçma
    B. Oidipus
    C. Süperego
    D. Elektra
    E. Kaçınma

    40. Bir uzman anne-babaya “çocuğun anlamlı seçimler yapmasını sağlamak için alternatifler sunmalarını, davranışlarından dolayı çocuğun cezalandırılmaması ve eleştirilmemesi gerektiğini” tavsiye etmektedir. Bu çocuk kişilik gelişimine göre aşağıdaki dönemlerden hangisindedir?

    A. Güvene karşı güvensizlik
    B. Başarıya karşı aşağılık
    C. Girişimciliğe karşı suçluluk
    D. Kimlik edinmeye karşı kimlik karmaşası
    E. Özerkliğe karşı utangaçlık

    41. Masada yemek yerken annesinin kaşığı tutma şeklini ret ederek kendi bildiği şekilde kaşıkla yemek yemeye devam eden bir çocuk kişilik gelişiminde hangi dönemdedir?

    A. Özerkliğe karşı utangaçlık
    B. Başarıya karşı aşağılık
    C. Güvene karşı güvensizlik
    D. Kimlik edinmeye karşı kimlik karmaşası
    E. Girişimciliğe karşı suçluluk


    31 E
    32 A
    33 C
    34 B
    35 D
    36 B
    37 E
    38 A
    39 D
    40 C
    41 A




  5. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113



    46. Sınıfınızda utangaç ve çekingen bir öğrenci varsa aşağıdakilerden hangisi baskındır?

    A. İd
    B. Ego
    C. Süper ego
    D. Bilinç
    E. Bilinçaltı

    47. Emekli olan bireylerin resim, müzik, edebiyat gibi bir takım işlerle uğraşmış olması kişilik gelişiminde hangi döneme karşılık gelir?

    A. Üretkenliğe karşı durgunluk
    B. Benlik bütünlüğüne karşı umut yitimi
    C. Girişime karşı suçluluk
    D. Özerkliğe karşı utanç
    E. Yakınlaşmaya karşı-yalnız kalma

    48. Bireylerin gelişim dönemi içinde kendini bir özelliğe adama ve bu özelliğe karşı sadakatte bulunma dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Yakınlaşmaya karşı yalnız kalma
    B.Temel güvene karşı güvensizlik
    C. Girişimciliğe karşı suçluluk
    D. Özerkliğe karşı utangaçlık
    E. Kimlik kazanmaya karşı kimlik bunalımı

    49. I. Düşünce sistemindeki değişmeler
    II. Cinsel rollerdeki değişmeler
    III. Meslek seçimine yönelme

    Yukarıda verilen özellikler kişilik gelişiminde hangi dönemde yaşanır?

    A. Temel güvene karşı güvensizlik
    B. Kimlik kazanmaya karşı kimlik bunalımı
    C. Girişimciliğe karşı suçluluk
    D. Özerkliğe karşı utangaçlık
    E. Yakınlaşmaya karşı yalnız kalma

    50. İlköğretim birinci sınıfa devam eden bir öğrencinin yaptığı resim öğretmen tarafından beğenilmemiş ve öğrenci kesinlikle resim yapamayacağını düşünmektedir. Bu durum aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

    A. Sosyalleşme
    B. Kişilik
    C. Karakter
    D. Benlik tasarımı
    E. Bireyselleşme

    51. Okulda derslerden başarısız olan bir öğrencinin okuldaki tüm sosyal kültürel faaliyetlere yönelmesi ve başarısını göstermeye çalışması aşağıdaki savunma mekanizmalarından hangisinin kullanıldığını gösterir?

    A. Yüceltme
    B. Neden bulma
    C. Yansıtma
    D. Telafi
    E. Özdeşleşme

    52. Çocukluk döneminde saldırgan ve yıkıcı davranış gösteren bir kişinin yetişkinlikte asker veya polis olmak istemesi aşağıdaki savunma mekanizmalarından hangisi ile açıklanır?

    A. Yüceltme
    B. Neden bulma
    C. Yansıtma
    D. Telafi
    E. Özdeşleşme

    53. Küçük yaşlarda çocuk yuvalarına verilen çocukların genellikle saldırgan, yıkıcı ve kaçma davranışı göstermelerinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Özerklik
    B. Üretkenlik
    C. Kimlik kazanımı
    D. Girişimcilik
    E. Güvensizlik

    54. Kişilik gelişiminde cinsel dürtülerden çok bireylerin amaçları üzerinde duran bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Freud
    B. Adler
    C. Jung
    D. Erickson
    E. Sheldon

    55. Aşağıdakilerden hangisi Freun’un kişilik gelişimine yöneltilen eleştirilerden birisi değildir?

    A. Freud’un deneysel yöntemler uygulamamış olması
    B. Freud’un farklı kültürlerde araştırmasını sürdürmüş olması
    C. Freud’un cinselliğe aşırı vurgu yapmış olması
    D. Freud’un daha çok nörotik kişiler üzerinde gözlem yapmış olması
    E. Freun’un bireylere ait her durumu açıklamış olması

    56. Genellikle yorgun ve aç oldukları zamanlarda çocukların öfke ve inat nöbetlerinin görüldüğü dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Anaokulu dönemi
    B. Bebeklik dönemi
    C. Okul dönemi
    D. Ergenlik dönemi
    E. Yetişkinlik dönemi

    57. Sürekli bir oyunda grubundan öbür oyun grubuna geçişlerin, oyunların genellikle organize edilmemiş bir oyun olduğu ve öğretmenlerin özellikle oyuna katılmayan çocuklar üzerine yoğunlaştıkları dönem aşağıdaki dönemlerden hangisidir?

    A. Okul dönemi
    B. Bebeklik dönemi
    C. Anaokulu dönemi
    D. Ergenlik dönemi
    E. Yetişkinlik dönemi

    58. İlköğretim ikinci kademede aşağıdakilerden hangisi oyun grubuna alınmazlar?

    A. Oyun kurallarına uyum sağlayan öğrenciler
    B. Öğretmen gözdesi öğrenciler
    C. Yeni oyunlar üretebilen öğrenciler
    D. Kendi cinsinden olan öğrencilerle oyun oynayabilen öğrenciler
    E. Karşı cins öğrencilerle oyun oynayabilen öğrenciler

    59. I. Çözülemeyen korkular
    II. Kaygı ve endişeler
    III. Aşağılık duygusu
    IV. Aile içi huzursuzluk

    Yukarıda verilen durumlar aşağıdaki davranış bozukluklarından hangisinin artmasına neden olur?

    A. Çalma
    B. Alt ıslatma
    C. Yalan söyleme
    D. Saldırganlık
    E. Tırnak yeme

    60. Organik nedenlerin yanında anne-babanın sert cezası, ihmali ve aşırı yorgunluk nedeniyle ortaya çıkan davranış bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Saldırganlık
    B. Tırnak yeme
    C. Yalan söyleme
    D. Alt ıslatma
    E. Çalma



    42 D
    43 B
    44 E
    45 C
    46 C
    47 A
    48 E
    49 B
    50 D
    51 D
    52 A
    53 E
    54 C
    55 B
    56 A
    57 C
    58 B
    59 E
    60 D















  6. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113
    61. Çocuğun en etkili ve kolay öğrenmesini, hoş vakit geçirmesini ve dünyayı keşfetmesini sağlayan etkinlik aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Serbest zaman
    B. Oyun
    C. Hoş vakit
    D. Oyuncak
    E. Eğlence

    62. Mantıklı düşünme, sayı, zaman, mekan, boyut, hacim ve uzaklık kavramlarının yerleşmeye başladığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Soyut işlemler dönemi
    B. İşlem öncesi dönem
    C. Somut işlemler dönemi
    D. Duyusal motor dönem
    E. Sezgisel dönem

    63. Genellikle çocukların ilköğretimin ilk yıllarında ve ergenlik döneminde gösterdikleri kişilik özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A. İçedönüklük
    B. Dışa dönüklük
    C. Benmerkezcilik
    D. İnatçılık
    E. Özgecilik

    64. İlköğretim döneminde öğrencilerin kalem, silgi veya diğer araçlarını arkadaşları ile paylaşmaya başlaması toplumsal açıdan çok önemlidir. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

    A. İtaatcilik
    B. Benmerkezcilik
    C. Kıskançlık
    D. Paylaşımcılık
    E. Özgecilik

    65. İlköğretim okullarında yürütülen küme/grup çalışmaları ve eğitsel kol faaliyetleri öğrencilerin en çok aşağıdaki gelişim alanlarından hangisinde etkilidir?
    A. Bedensel gelişim
    B. Zihinsel gelişim
    C. Sosyal gelişim
    D. Motor gelişim
    E. Beceri gelişimi

    66. 2-4 yaş arasındaki bir çocuk ailede ya da okulöncesi eğitim kurumunda çok sayıda soru sorar. Bu dönemde çocuğun soru sormadaki hangi amacı sosyal gelişimini destekleyici sorudur?

    A. Çevresindeki gerçek çevre ile ilgili sorular
    B. Davranışlarına yönelik dikkat çekici sorular
    C. Çevresindeki nesnelere yönelik merak içerikli sorular
    D. Çevresindeki kişi ve nesneleri öğrenme ile ilgili sorular
    E. Bedensel özelliklerini tanımaya yönelik sorular

    67. Öğrencilerin kendi cinsinden kişilerle oyun oynamaya yöneldikleri, kızların erkekleri daha çok kaba olarak nitelendirdikleri dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    A. İlköğretim birinci kademe
    B. İlköğretim ikinci kademe
    C. Ortaöğretim
    D. okulöncesi eğitim
    E. Yüksek öğretim

    68. Aşağıdakilerden hangisi en az sevilen kişinin toplumsal özelliklerinden birisidir?
    A. Sorumluluklarını yerine getiren
    B. Arkadaşları ile severek işbirliği yapan
    C. Arkadaşlarına yardım eden
    D. Başkalarına karşı davranışlarında nazik olan
    E. Sık sık özür dileyen
    69. Gelişim süreci içinde hızlı bir fiziksel, bilişsel ve psikolojik gelişimin yaşandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Ergenlik dönemi
    B. İlkokul dönemi
    C. Çocukluk dönemi
    D. Ön ergenlik dönemi
    E. Bebeklik dönemi

    70. Bebeklikten yetişkinliğe kadar bireyin çevresini, dünyayı anlama yollarının daha karmaşık ve etkili hale geldiği süreç aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Kişilik gelişimi
    B. Ahlaki gelişim
    C. Bilişsel gelişim
    D. Bedensel gelişim
    E. Sosyal gelişim


    71. aşağıdakilerden hangisi bilişsel gelişimi etkileyen faktörlerden birisi değildir?
    A. Bireyin çevresine uyum özelliği
    B. Bireyin çevresi ile girişmiş olduğu etkileşimler
    C. Bireyin çevresinden edindiği etkileşimleri düzenleme süreci
    D. Bireyin herhangi bir beceriyi yapabilecek biyolojik yeterliliğe ulaşma düzeyi
    E. Bireyin kazandığı bilgileri yerleştireceği bir çerçeve sahip olması

    72. Aşağıdakilerden hangisi bilişsel gelişimde uyma sürecini ifade eder?

    A. Çocuğun karşılaştığı tüm yuvarlak cisimlere top demesi
    B. Çocuğun çevresindeki erkekler için baba kelimesini kullanması
    C. Çocuğun tüm giysilere pembe demesi
    D. Çocuğa verilen cisimler içinden yuvarlak olanı seçmesi
    E. Çocuğun en güzel kalemin kendisinin kalemi olduğunu söylemesi

    73. Öğretmenin, sınıfta öğrencilerin sahip olduğu bilgileri kontrol ettikten sonra yeni bir konuya geçiş yapıp dersin sonunda öğrencilerin yeni konu ile ilgili bilgilerini tamamlamalarını sağlaması aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

    A. Şema
    B. Özümseme
    C. Dengeleme
    D. Uyumsama
    E. Deneyim

    74. Bilişsel gelişim ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

    A. Bilişsel gelişim bireyin çevresini tanıma sürecidir
    B. Bilişsel gelişim bir büyüme sürecidir
    C. Bilişsel gelişim bir dengeleme sürecidir
    D. Bilişsel gelişim olgunlaşma sürecidir
    E. Bilişsel gelişim şemalardaki değişim ve gelişmedir

    75. çocukların refleksif davranışlardan amaçlı davranışlara geçtiği ve çevresindeki eşyalar göz çevresinden çıkartıldığında aramaya başladığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?


    A. Duyusal motor dönem
    B. Somut işlemler dönemi
    C. Soyut işlemler dönemi
    D. Sembolik dönem
    E. İşlem öncesi dönem

    76. Annesi Ayla’nın elinden pembe ayısını alıp arkasına saklar ve yemeğini yemesini ister. Ayla ise ısrarla bağırarak ağlamaya ve annesinin ayıcığı koyduğu yere bakmaya çalışır. Ayla bilişsel gelişimde aşağıdaki dönemlerden hangisinde bulunmaktadır?

    A. Somut işlemler dönemi
    B. Soyut işlemler dönemi
    C. Sembolik dönem
    D. Duyusal motor dönem
    E. İşlem öncesi dönem

    77. Bir eğitim kurumunda öğretmen çocuklara bir kutu geometrik şekil verir ve pembe renkli yuvarlak şekilleri sepete koymalarını ister. Çocuklar ise pembe renkli tüm geometrik şekilleri sepete doldurmuştur. Bu çocuklar aşağıdaki dönemlerden hangisinde bulunmaktadır?

    A. Sembolik dönem
    B. Sezgisel dönem
    C. Somut işlemler dönemi
    D. Soyut işlemler dönemi
    E. Duyusal motor dönem

    78. Bir eğitim kurumunda öğretmen çocukları izlerken; ellerindeki bebek ve çubukları öğretmenmiş gibi onlarla konuştuklarını, hareketler yaptıklarını gözlemlemiştir. Öğretmenin izlediği çocuklar aşağıdaki dönemlerden hangisinde bulunmaktadırlar?

    A. Sezgisel dönem
    B. Somut işlemler dönemi
    C. Soyut işlemler dönemi
    D. Duyusal motor dönem
    E. Sembolik dönem

    79. İlkokul ikinci sınıfa devam eden bir öğrenci toplumu ve çıkarma işlemini bildiği halde toplama işleminde verilmeyen bir terimi bulamamaktadır. Bu çocuk aşağıdaki dönemlerden hangisinde bulunduğu söylenebilir?

    A. Sembolik dönem
    B. Somut işlemler dönemi
    C. Sezgisel dönem
    D. Soyut işlemler dönemi
    E. Duyusal motor dönem

    80. Sınıftaki öğrencilerin soylarını kendi boyuna göre karşılaştırıp hangi öğrencinin kimden uzun veya kısa olduğunu açıklayabilen bir öğrenci aşağıdaki dönemlerden hangisindedir?

    A. Sembolik dönem
    B. Somut işlemler dönemi
    C. Sezgisel dönem
    D. Soyut işlemler dönemi
    E. Duyusal motor dönem

    81. İlköğretim birinci sınıfta görev yapan bir öğretmen aşağıdaki etkinliklerden hangisini aşağıdaki etkinliklerden hangisini yapmaması gerekir?

    A. Varlıkların birbirlerine göre konumlarını belirlemeye yönelik etkinlikler
    B. Varlıkların özellikleri ile ilgili etkinlikler
    C. Varlıkların biçimleri ile ilgili etkinlikler
    D. Varlıkların sayıları ile ilgili etkinlikler
    E. Varlıkların büyüklükleri ile ilgili etkinlikler

    82. Zeka ile ilgili aşağıdaki tanımlardan hangisi en kapsamlıdır?

    A. Zeka, bir ögeler bileşkesidir
    B. Zeka problemi hissetme yetisidir
    C. Zeka ölçülebilen şeydir
    D. Zeka, uyma davranışıdır
    E. Zeka, değişen ortamlara uyum yetisidir

    83. Bruner’a göre çocuk nesne ve eşyaları tanıdıkça çevresini kontrol etme ve yönlendirme özelliği kazanır. Bu görüş aşağıdaki ilkelerden hangisine girer?

    A. Bilişsel gelişim, uyarıcılardan bağımsız hale gelmedir.
    B. Bilişsel gelişim, bireyin kendini başkalarına tanıtabilmesidir
    C. Bilişsel gelişim, depolama sisteminin gelişmesine bağlıdır
    D. Bilişsel gelişim, başkalarını yaptıklarını açıklayabilmedir
    E. Bilişsel gelişim, sistemli bir öğrenci-öğretici etkileşimidir

    84. Eğitim-öğretim hizmetlerinin yürütülmesi sırasında bireyselliği her öğrencinin neler yapabileceğine kendinin karar vermesi olarak açıklayan aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Bruner
    B. Vygotsky
    C. Erickson
    D. Piaget
    E. Gagne

    85. Bilişsel gelişim süreci sırasında tersine dönüştürme zihinsel olarak süreci durdurma ve orijinale dönüştürme yeteneğine işaret eder. Bu işlemin bireye birçok yarar sağlar. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine de kapsar?

    A. Bireyin iki yönlü düşünebilmesi
    B. Bireyin düzenlemelerdeki korunumu tersine çevirebilmesi
    C. Bireyin problemin çözümünde farklı yollar araştırabilmesi
    D. Bireyin zihinsel birikimlerini test edebilmesi
    E. Bireyin işlemleri tersine çevirebilmesi

    86. Aşağıdakilerden hangisi Piaget’nin geliştirmiş olduğu bilişsel gelişim kur***** göre bilişsel gelişim ilkelerinden değildir?

    A. Çocukların zihinsel gelişimleri belli dönemlere doğrudur
    B. Bireyler zihinsel gelişimde sabit sıradan geçmeyebilir
    C. Zihinsel gelişim sabit sırada meydana gelir
    D. Dönemlerden herkes farklı zamanlardan geçebilir
    E. Çocukların yetişkinlerden farklı zihin yapıları vardır

    87. Piaget’ye göre bilişsel gelişim dört dönem halinde gerçekleşmekte ve her dönemde kazanılması gereken belli özellikler bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi 7-11 yaş arasında kazanılması gereken davranışlardan birisidir?

    A. Soyut problemleri çözebilme
    B. Nesnenin sürekliliğini kavrayabilme
    C. Değer sistemi oluşturabilme
    D. tek yönlü sınıflama yapabilme
    E. Somut yollarla soyut problemleri çözebilme

    88. Aşağıdakilerden hangisi Wigotsky’ye göre bilişsel gelişimde etkili değildir?

    A. Çocuğun içinde yaşadığı çevre
    B. Çocuğun sahip olduğu psikolojik süreçler
    C. Çocuk-kültür arasındaki etkileşim
    D. Çocuğun çevresindeki sosyal yaşantılar
    E. Çocuğun çevresinde meydana gelen sosyal süreçler

    89. Sınıfta öğretmenin sormuş olduğu bir matematik problemini farklı üç yolla çözüm getirebilen bir öğrenci aşağıdaki dönemlerden hangisindedir?

    A. Sezgisel işlemler dönemi
    B. Sembolik dönem
    C. Somut işlemler dönemi
    D. Soyut işlemler dönem
    E. Duyusal motor dönem

    90. Aşağıdaki işlemlerden hangisi Piaget’nin geliştirdiği bilişsel gelişim teorisine uygun değildir?

    A. Öğretmenin sınavda programın öğrencilerden beklediği değişimleri esas alması
    B. Öğretmenin ders planını hazırlarken gelişim ilkelerini göz önünde bulundurması
    C. Öğretmenin öğrenci öğrenmesini sağlamak için sınıf içi etkinliğe önem vermesi
    D. Öğretmenin sınıfı dışarıdaki gerçek yaşamla uyum içinde organize etmesi
    E. Öğretmenin yöntem ve materyalleri seçerken öğrenci biliş yapılarına dikkat etmesi

    91. Öğretmen sınıfa bir soru sorar ve öğrenciler cevabı tamamladıktan sonra bir öğrencinin tahtada problemi arkadaşlarına açıklamasını ister. Bu öğretmen aşağıdaki ilkelerden hangisini kullanmaktadır?

    A. Bilişsel gelişim, yaptıklarını ve yapacaklarını artan kelimelerle anlatabilmektir
    B. Bilişsel gelişim, etkili bir öğretmen-öğrenci etkileşimini gerektirir
    C. Bilişsel gelişim, bilgiyi işleme sürecinin gelişimine bağlıdır
    D. Bilişsel gelişim, bilgiyi depolama sürecinin gelişmesine bağlıdır
    E. Bilişsel gelişim, tepkilerin uyarıcılardan bağımsız hale gelmesidir


    92. Bir öğrenci sınıfta iki bilinmeyenli denklemin çözüm yolunu öğrendiği halde evde çalışırken kitapta karşılaştığı iki bilinmeyenli bir problemi çözmede başarılı olamamaktadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

    A. Kuluçka etkileri
    B. İşlevsel takılma
    C. Zihinsel kurgu
    D. Sunuş
    E. Farkı azaltma

    93. Öğretmenin sınıfa sorduğu bir soruyu öğrenciler cevaplamak için parmak kaldırır ancak bir öğrenci öğretmenden iki dakikalık süre ister ve cevabı bulur. Bu öğrencinin problem çözmede kullandığı teknik aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Zihinsel kurgu
    B. Kuluçka etkileri
    C. İşlevsel takılma
    D. Sunuş
    E. Farkı azaltma

    94. Bir öğrencinin kendisine sorulan bir soruda öncelikle verilen ve istenen nitelikleri inceleyerek diğer kısımları göz ardı etmesi problem çözme tekniklerinden hangisini kullandığını gösterir?

    A. Zihinsel kurgu
    B. İşlevsel takılma
    C. Sunuş
    D. Kuluçka etkileri
    E. Farkı azaltma

    95. Bir kilo pamuk mu ağırdır, bir kilo demir mi ağırdır? Sorusuna bir kilo pamuk cevabını veren bir öğrenci aşağıdaki dönemlerden hangisindedir?

    A. Somut işlemler dönemi
    B. Soyut işlemler dönemi
    C. Duyusal motor dönem
    D. Eylemsel dönem
    E. İşlem öncesi dönem

    96. Bruner’ın bilişsel gelişim teorisine göre 20 yaşında araba kullanmayı öğrenmeye çalışan bir kişi için hangi dönem özelliklerininin kullanılması gerekir?

    A. Sembolik dönem
    B. İmgesel dönem
    C. Sezgisel dönem
    D. Eylemsel dönem
    E. Duyusal motor dönem

    97. Aşağıdaki meslek alanlarının hangisinde imgesel süreçler daha baskındır?

    A. Ressamlar
    B. Doktorlar
    C. Cerrahlar
    D. Sporcular
    E. Müzisyenler

    98. Dil öğrenmeyi; çocuk babasını gördüğünde baaa der, babası ise baba dedi der ve gülümser, sonra yine baa der bebek ve babası aferin diyerek kucağına alır çocuk böylece dili öğrenir şeklinde açıklayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Sosyal öğrenme yaklaşımı
    B. Bilişsel yaklaşım
    C. Pskolinguistik yaklaşım
    D. Doğuştancı yaklaşım
    E. Davranışçı yaklaşım

    99. Zihinsel engelli bir çocuğun sınıfta öğretmenin söylediklerinden bir anlam çıkarabilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?

    A. Sezgisel yapı
    B. Yüzeysel yapı
    C. Derin yapı
    D. Sözel yapı
    E. Görsel yapı

    100. İlköğretim birinci sınıfta öğrencilerin okuma-yazma öğreniminde önce cümlelerin yazılışlarını ezberlemiş olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A. Sözel yapı
    B. Sezgisel yapı
    C. Derin yapı
    D. Yüzeysel yapı
    E. Görsel yapı

    101. Piaget’ye göre çocuklar 0-2 yaş arasında dili nasıl öğrenir?
    A. İşitme duyusu ile öğrenir
    B. Dili kullanarak öğrenir
    C. Tüm duyularını kullanarak öğrenir
    D. Görme duyusu ile öğrenir
    E. Fark ederek öğrenir

  7. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113



    102. Bir süreye kadar dil ve bilişin farklı çizgilerde bağımsız olarak geliştiğini, çocukların konuşma gelişiminde zeka öncesi dönem, düşünce gelişiminde dil öncesi dönemin bulunduğunu ve dili üst düşünce süreçlerini kullanmayı sağlayan araç olarak savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Thorndike
    B. Piaget
    C. Bruner
    D. Chomsky
    E. Vigotsky

    103. Öğretmen sınıfa girdiğinizde sürekli arkadaşlarını şikayet eden yaramazlık yapanları tahtaya yazarak cezalandırılmaları isteyen bir öğrenci Piaget’ye göre ahlaki gelişimde hangi dönemde kalmıştır?

    A. Dışsal kurallara bağlılık
    B. İç denetim dönemi
    C. İçsel kurallara bağlılık
    D. Geleneksel dönem
    E. Toplumsal dönem

    104. Ahlak gelişiminde üç dönem altı aşama bulunmaktadır. Bireyler her aşamada değişik özellikler göstermektedir. Aşağıdakilerden hangisi kanun ve düzen eğilimi aşamasında görülebilecek özelliklerden birisi değildir?

    A. Kanunlara uymak önemlidir
    B. Düzene uymak önemlidir
    C. Doğru davranış otoriteye uymadır
    D. Ne kadar alırsa o kadar verir eğilimi
    E. Doğru davranış sosyal düzene uyma davranışıdır

    105. İlköğretim 3. sınıftaki Özgür arkadaşından boya kalemini ister. Arkadaşı da sen de bana silgini vermemiştin onun için kalem veremem cevabını verir. Kohlberg’e göre Özgür’ün arkadaşı ahlaki gelişimin hangi döneminde bulunmaktadır?

    A. Ceza ve itaat eğilimi
    B. Araçsal ilişki eğilimi
    C. Kanun ve düzen eğilimi
    D. Evrensel ahlaki ilkeler dönemi
    E. Sosyal sözleşme eğilimi

    106. İlköğretim dönemindeki öğretmenlerin öğrencilerin ahlaki gelişimini desteklemek için yapabilecekleri en etkili çalışma aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Öğretmenin dersin kurallarını sınıfta okuması ve tekrar ettirmesi
    B. Öğretmenin sınıfta öğrencilerin uyması gereken sınıf kurallarını okuması
    C. Öğretmenin örnek insanları sınıfa getirmesi
    D. Öğretmenlerin gerçek veya yapay durumlar oluşturarak öğrencilerle tartışma yapması
    E. Öğretmenin öğrencilere sorumluluklarını okuması ve açıklattırması

    107. Ahlak gelişiminde, ceza ve itaat eğilimi aşamasında iyi davranış başkalarına yardım ve mutlu etme iken bir süre sonra eğitim-öğretim aldığı halde bireyler kişisel düşünmeye başlamaktadırlar. Öğretmen davranışları açısından bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Öğretmenin eğitim-öğretim faaliyetleri sırasında bireysel etkinlik ve çalışmalara ağırlık vermiş olması
    B. Öğretmenin ahlak kurallarının birlikte yaşamanın gerekliliği olduğunu öğrencilerine kazandırmış olması
    C. Öğretmenin, ahlak kurallarının toplumsal bütünlüğü ifade ettiğini öğrencilerine kazandırmış olması
    D. Öğretmenin eğitimi, ahlak kurallarının insanların iyiliği için oluşturulmuş olduğu anlayışına göre düzenlemesi.
    E. Öğretmenin derslerinde grup etkinliklerine yer vermiş olması

    108. Bir kontrol sırasında amirinin bulunmadığı bir sırada rüşvet alma davranışı gösteren bir memurun içinde bulunduğu ahlaki gelişim dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Ceza ve itaat eğilimi
    B. Kanun ve düzen eğilimi
    C. Sosyal düzene uyma eğilimi
    D. Saf çıkarcı eğilim
    E. Sosyal sözleşme eğilimi


    109. Rüşvet alma, hırsızlık yapma gibi davranışları gösteren kişilere karşı toplumu oluşturan diğer bireylerin onaylamaması ve cezalandırılmalarını istemeleri ahlaki gelişim açısından hangi döneme karşılık gelir?
    A. Ceza ve itaat eğilimi
    B. Kanun ve düzen eğilimi
    C. Sosyal düzene uyma eğilimi
    D. Saf çıkarcı eğilim
    E. Sosyal sözleşme eğilimi

    110. Freud’a göre fallik dönemde çocuğun cinsellikle ilgili farkındalığı artar ve çok soru sorar. Anne-baba bu sorulara karşı sert bir tavır alırsa çocukta hangi kişilik özelliği temeli atılmış olur?

    A. Suçluluk
    B. Kimlik karmaşası
    C. Utanç ve kuşku
    D. Temel güvensizlik
    E. Durgunluk

    111. Öğretmenlerin ünitelendirilmiş yıllık planlardan günlük olarak yürüteceği dersler için hedefler belirleyip derslerini oluşturması programlı öğretim mo****nin hangi özelliğinin kullanıldığını gösterir?

    A. Anında düzeltme
    B. Açık tepki
    C. Anında dönüt
    D. Kendi hızıyla ilerleme
    E. Küçük adımlar

    112. Bilgisayarda hazırlanmış fen bilgisi dersini CD den izleyen bir öğrencinin alıştırmalarla ilgili işaretlemeleri yapması programlı öğretimin hangi özelliğinin kullanıldığını gösterir?

    A. Anında dönüt
    B. Küçük adımlar
    C. Açık tepki
    D. Kendi hızıyla ilerleme
    E. Anında düzeltme

    113. Bir dershane “öğrencilere seviye tespit sınavı uygulayarak öğrencilerin bildiği konuları atlayarak ihtiyaçları olan konudan başlamalarını sağlamaktadır” Bu dershane programlı öğretimin aşağıdaki uygulamalarından hangisini kullanmaktadır?

    A. Doğrusal programlama
    B. Sarmal programlama
    C. Zincir programlama
    D. Paralel programlama
    E. Düzenli programlama


    114. İlköğretim birinci kademede bir sınıf öğretmeninin bir ünite için belirlediği iş günü Carroll ‘un Okulda Öğrenme mo****nin hangi ögesini kullandığını gösterir?

    A. Öğretimin niteliği
    B. Öğretimden yararlanma yeteneği
    C. Sebat
    D. Fırsat
    E. Yetenek

    115. Bir derste motivasyon öğrenme açısından çok önemlidir. Çünkü motivasyon öğrencinin derse isteyerek katılımını sağlamaktadır. Bu durum Carroll ‘un Okulda Öğrenme Mo****nin üçüncü ögesini oluşturmaktadır. Bu öge aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Öğretimden yararlanma yeteneği
    B. Sebat
    C. Yetenek
    D. Fırsat
    E. Öğretimin niteliği

    116. Carroll’un Okulda Öğrenme Mo****nin dördüncü öğesi Fırsat ile ilgili aşağıdaki uygulamalardan hangisi doğrudur?

    A. Öğrencinin derse katılımını sağlamaya yönelik etkinlikte bulunma
    B. Öğrencinin önceden belirlenen süre içinde öğrenmesini sağlama
    C. Öğrencinin en iyi öğrenmeyi sağlaması için gerekli süreyi belirleme
    D. Öğrencinin sınıfta söz hakkı istemesini kullanma
    E. Öğrencinin dersin konularını öğrenebilmesi için sahip olduğu performansı belirleme

    117. Aşağıdakilerden hangisi Tam öğrenme Mo****nin öğretim hizmetinin niteliği bölümünde yer almaz?

    A. Öğrenci davranışlarının sonuçları hakkında bilgi verme
    B. Öğrencilerin öğrenmesi için görsel ip uçları kullanma
    C. Öğrencinin öğrenmesi için etkinlikler düzenleme
    D. Öğrencilerin verdiği doğru tepkileri pekiştirme
    E. Öğrencilerin dersin sonundaki öğrenme hızını belirleme
    118. Okulöncesi eğitim almış bir öğrenci ile okulöncesi eğitim almamış bir öğrenci arasındaki akademik öğrenmedeki fark tam öğrenme mo****nin aşağıdaki öğelerinden hangisi ile açıklanabilir?

    A. Psikomotor giriş davranışları
    B. Duyuşsal giriş davranışları
    C. Bilişsel giriş davranışları
    D. Sosyal giriş davranışları
    E. Beceri davranışları

    119. Bir anne sınava hazırlanan çocuğu için test kitabı alması gerekmekte ama çok beğendiği bir montun konfeksiyoncuya geldiğini görür. Bu annenin yaşayacağı çatışma türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Yanaşma-yanaşma
    B. Kaçınma-kaçınma
    C. Yanaşma-kaçınma
    D. Kaçma-kaçınma
    E. Kaçınma-yanaşma

    120. Sınavlarda başarısız olan bir öğrencinin “öğretmen ne kadar ince ayrıntı var onu soruyor” şeklinde açıklamada bulunur. Bu öğrencinin savunma mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Ödünleme
    B. Bastırma
    C. Hayal kurma
    D. Mantığa bürünme
    E. Yansıtma

    121. Öğretmenlerin sınıf içinde öğrencilerle birlikte yaptığı etkinlikler, araç-gereç, kullandığı yöntem teknik aşağıdaki kavramlardan hangisine yöneliktir?

    A. Kasıt
    B. Yaşantı
    C. İstendik
    D. Program
    E. Teknik

    122. İlköğretim altıncı sınıfa kayıt olan bir öğrenci sınıf arkadaşlarının resim öğretmenin çok katı ve zor bir öğretmen olduğunu konuştuklarını duyar. Resim dersine hazırlıksız gelmemesine ve güzel resim yapmak için çok çaba göstermesine rağmen bir türlü başarılı olamamaktadır. Öğrencinin başarılı olamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Öğrenmeye motive olma
    B. Genel uyarılmışlık düzeyi
    C. Türe özgü hazır olma
    D. Beceri gösterememe
    E. Resim dersini sevmeme










  8. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113



    123. Canlının doğuştan getirdiği, karmaşık ve türünün tüm bireylerinde görülen davranış aşağıdakilerden hangisidir?

    A. İçgüdü
    B. Refleks
    C. Tepki
    D. Edim
    E. Davranım

    124. Nasreddin Hoca kızını suya gönderirken önce bir tokat atarmış. Hocanın bu davranışı klasik koşullamada aşağıdaki ilkelerinden hangisine bir örnektir?

    A. Genelleme
    B. Bitişiklik
    C. Geriye koşullama
    D. Ayırt etme
    E. Habercilik

    125. Öğretmen sınıfta ders anlatırken içeriye giren öğrenciyi dışarı çık ve kapıyı vur sonra içeri gir der. Öğrenci daha sonra sınıfa girerken kapı vurma davranışında artma meydana gelir. Öğrencinin bu davranışı klasik koşullamanın hangi ilkesine bir örnektir?

    A. Bitişiklik
    B. Ayırt etme
    C. Habercilik
    D. Genelleme
    E. İleriye koşulama

    126. Bir öğrenci okulda iki dersten sınav olmuş ve sınavlardan zayıf almıştır. Öğrenci bu sonuçları aldıktan sonra derslere gelirken hazırlıksız gelmeye ve sınavlardan çok erken çıkmaya başlamıştır. Öğrencinin bu davranışı aşağıdakilerden hangisine örnektir?
    A. Öğrenilmiş gölgeleme
    B. Öğrenilmiş alışkanlıklar
    C. Öğrenilmiş ayırt etme
    D. Öğrenilmiş genelleme
    E. Öğrenilmiş çaresizlik

    127. İki öğrenci arasında “Müzik öğretmeni çok iyi bir müzikçi ama yüzü çok asık, bir türlü sevemedim” şeklinde bir konuşma geçtiği duyulur. Öğrencilerin bu konuşması aşağıdakilerden hangisine örnektir.

    A. Genelleme
    B. Öğrenilmiş çaresizlik
    C. Gölgeleme
    D. Ayırt etme
    E. Genelleme

    128. İlköğretim birinci sınıfta yazıyı zamanında bitiremeyen öğrenciye ev ödevi olarak fiş cümlesini beş kez yazmasını ister. Öğrenci üçüncü sınıfa geldiğinde bile yazmayı hiç sevmemektedir. Öğrencinin bu davranışı aşağıdakilerden hangisine örnektir?

    A. Genelleme
    B. Öğrenilmiş çaresizlik
    C. Gölgeleme
    D. Ayırt etme
    E. Genelleme

    129. Eğitim alanına, eğitimin nesnel bir bilim dalı olarak görülmesinin ve sistematik duyarsızlaştırma uygulamasının öncüsü, çevre düzenlemeleri ile öğrencilerde istenen davranış değişikliğinin gerçekleştirilebileceğini ileri süren bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Guthrie
    B. Watson
    C. Pavlov
    D. Thorndike
    E. Skinner

    130. İlköğretim okulu birinci sınıfa kayıt olan bir öğrenci okuldan korktuğu için bir hafta süresince ilk gün annesi tüm gün okulda bekler, sonraki iki gün okula bırakır ve okuldan alır, sonraki iki gün ise sadece okula bırakır. Bir hafta sonra öğrenci oynayarak okula gitmeye başlar. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

    A. Sistematik duyarsızlaştırma
    B. Bıktırma yöntemi
    C. Eşik yöntemi
    D. Zıt tepki yöntemi
    E. Benzer tepki yöntemi








  9. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113


    131. Watson’un öğrenmeyi açıklamada kullandığı kural aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Yakınlık
    B. Bağlaşım
    C. Bitişiklik
    D. En son ve en sık ilkesi
    E. En son ve tek

    132. Öğrencilerin öğrenmelerini en iyi biçimde gerçekleştirmek için öğretmenin öğrencilere yaptığı düzenlik etkinlikler tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

    A. Öğretim
    B. Öğrenim
    C. Öğrenme
    D. Eğitim
    E. İstendik

    133. Öğrenmeyi etkileyen önemli iç ögelerden birisi de güdülenmedir. Aşağıdakilerden hangisi öğretmenin güdülenme ile ilgili yapması gereken etkinliktir?

    A. Öğrencinin dersin hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için rehberlik etmek
    B. Öğrencilerin eksikliklerinin farkına varmalarını ve bu konuda hedef belirlemelerine rehberlik etmek
    C. Öğrencinin yetersizliklerinin neler olduğunun farkına varmasında rehberlik etmektir
    D. Öğrencinin kendini gerçekleştirmesi konusunda rehberlik etmektir
    E. Öğrencinin bulunduğu ders konusuna uyum sağlamasına yardımcı olmak

    134. aşağıdakilerden hangisi güdülenmeyi gösterir?

    A. Dürtü-güdü-ihtiyaç-güdülenme-öğrenme-hedef
    B. İhtiyaç-güdü-güdülenme-dürtü-öğrenme-hedef
    C. İhtiyaç-dürtü-güdü-güdülenme-öğrenme-hedef
    D. Güdü-güdülenme-dürtü-ihtiyaç-öğrenme-hedef
    E. Hedef-dürtü-güdü-güdülenme-öğrenme-ihtiyaç

    135. İlköğretim birinci sınıfta öğretmen öğrencilerin işitmelerini kontrol eder ve işitme sorunu olan öğrencileri ön sıralara oturtur. Öğretmenin yaptığı bu uygulama öğrenmeyi etkileyen aşağıdaki faktörlerden hangisini kullandığını gösterir?

    A. Genel uyarılmışlık hali
    B. Olgunlaşma
    C. Dikkat
    D. Duyu organları
    E. Yoksunluk

    136. Milli Eğitim Bakanlığının özellikle kırsal kesimde okulöncesi eğitim kurumlarının yaygınlaştırılması ile ilgili aldığı karar ve uygulamalar öğrenmeyi etkileyen hangi faktörle ilgilidir?

    A. Konu ve yöntem
    B. Olgunlaşma
    C. Zekâ
    D. Psikolojik ortam
    E. Yoksunluk

    137. Bir çiçeğin güneşin geldiği yöne doğru eğilerek verdiği tepki aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

    A. Etki
    B. Animizm
    C. Karsizm
    D. Eğilim
    E. Tropizm

    138. Aşağıdakilerden hangisi davranışçı öğrenmenin bilişsel öğrenme kuramlarından ayrılan özelliklerinden birisi değildir?

    A. Davranışı bütün olarak ele almaları
    B. Davranışın gözlenebilir yanları ile ilgilenmeleri
    C. Davranışı uyarıcı tepki arasındaki bağ ile açıklamaları
    D. Öğrenmede çevrenin etkisi üzerinde durmaları
    E. Öğrenmede objektifliği ön planda tutmaları

    139. Sosyal bililer dersine özet çıkararak çalışan bir öğrenci matematik dersine de


    özet çıkararak çalışır ve başarılı olamaz. Öğrenci daha sonra matematik dersine çalışırken farklı bir yöntem kullanır. Öğrencinin bu davranışı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

    A. Bitişiklik
    B. Genelleme
    C. Ayırt etme
    D. Pekiştirme
    E. Ceza

    140. Öğrenmeyi “bir davranışı parçacığının kendi doğurduğu sonuçlara bağlı olarak değişikliğe uğraması” şeklinde açıklayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Operant öğrenme
    B. Klasik şartlanma
    C. Kendiğilinden öğrenme
    D. Tepkisel öğrenme
    E. Seziş yolu ile öğrenme

    141. Organizmanın kendiliğinden ortaya koyduğu davranışlar için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılmaktadır?

    A. Tepkisel uyarıcı
    B. Operant uyarıcı
    C. Tepkisel davranış
    D. Operant davranış
    E. Tepkisel koşullu uyarıcı

    142. Tepkisel davranış ile operant davranış arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Operant davranışta ödüllendirme vardır
    B. Operant davranışın ilk nedeninin organizmanın içinde olması
    C. Operant davranışta daha önce yapılan aynı davranış üzerindeki etkiler önemlidir
    D. Operant şartlanmada uyarıcının kolayca gözlenebilir olması
    E. Operant davranışta pekiştirmenin gösterilen davranıştan bağımsız olması

    143. Özellikle yeni öğrenmelerde ve becerilerin hatasız bir şekilde yapılması durumunda kullanılması gereken en etkili pekiştireç aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Sosyal pekiştireç
    B. Aralıklı pekiştireç
    C. Oranlı pekiştireç
    D. Zamanlı pekiştireç
    E. Sürekli pekiştireç


    144. Merkezi bir sınava hazırlanan öğrencinin öğrenme ve problem çözme davranışındaki gelişmeyi sağlamak için kullanılması gereken en etkili pekiştireç aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Sabit zaman aralıklı pekiştireç
    B. Değişken zaman aralıklı pekiştireç
    C. Değişken oran aralıklı pekiştireç
    D. Sabit oran aralıklı pekiştireç
    E. Oran aralıklı pekiştireç

    145. Kalabalık sınıflar ve bireysel farklılıkları esas alınarak öğretimin bireyselleştirilmesini esas alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Bilgisayar destekli öğretim
    B. Bireyselleştirilmiş öğretim
    C. Programlı öğretim
    D. Konulaştırılmış öğretim
    E. Sınırlandırılmış öğretim

    146. Üç yaşındaki bir çocuk elindeki kasetçaların düğmelerine rasgele basar ve düğmenin birisine bastığında ses gelir. Sonraki zamanlarda ses gelen düğmeyi daha çabuk bulu. Çocuğun bu davranışı aşağıdaki kuramlarından hangisi ile açıklanır?

    A. Deneme yanılma yolu ile öğrenme
    B. Sezme yolu ile öğrenme
    C. Kavrama yolu ile öğrenme
    D. Bilişsel öğrenme
    E. Sosyal öğrenme

    147. I. Organizma güdülenmiş olmalı
    II. Organizma engellenmemiş olmalı
    III. Hedef için organizma çok sayıda davranış göstermeli
    IV. Hedefe ulaşmada işe yaramayan davranışlar atılmalı

    Yukarıda verilen aşamalar aşağıdaki öğrenme yaklaşımlarından hangisine aittir?

    A. Sosyal öğrenme
    B. Sezme yolu ile öğrenme
    C. Kavrama yolu ile öğrenme
    D. Bilişsel öğrenme
    E. Deneme yanılma yolu ile öğrenme








  10. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113




    148. Sınıfta gürültü yapmakta olan öğrencilere susun diye bağırır, öğrenciler o anda susar ve bir süre sessizlik olur. Bu durum Hull’un öğrenme ile ilgili hangi önermesinin kullanıldığını gösterir?
    A. Duyusal uyarıcıların etkileşimi
    B. Dışsal uyarıcı ve uyarıcı kalıntısı
    C. Öğrenilmiş davranışlar
    D. Bitişiklik ve dürtü azalması
    E. Uyarıcı genellemesi

    149. Öğretmeni sınıfta ele aldığı konu ile ilgili çok sayıda tanım, örnek, alıştırma, tekrar vb etkinlikte bulunması Hull’un öğrenme önermelerinden hangisi ile ilgilidir?

    A. Bitişiklik ve dürtü azalması
    B. Dışsal uyarıcı ve uyarıcı kalıntısı
    C. Öğrenilmiş davranışlar
    D. Duyusal uyarıcıların etkileşimi
    E. Uyarıcı genellemesi

    150. Tarih dersinde öğretmen tahtaya olay ve olayların geçtiği tarihleri yazar ve öğrencilerle birlikte tekrar eder. Sonraki derste öğretmen tarihi söylediğinde öğrenciler olayın ismini söylemeye başlar. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

    A. Ani kavrama yolu ile öğrenme
    B. Deneme yanılma yolu ile öğrenme
    C. Sosyal öğrenme
    D. Çağrışım yolu ile öğrenme
    E. Gizil öğrenme

    151. Matematik dersini sevmeyen bir öğrenci ile ilgili öğretmen, öğrenci matematik defterini ve kitabını getirdiğinde, sonra tahtadaki problemi defterine yazdığında, daha sonra ise verdiği problemi çözdüğünde davranışları ödüllendirir. Öğretmenin bu davranışı aşağıdaki yöntemlerden hangisi ile açıklanır?

    A. Biçimlendirme
    B. Zıt tepki
    C. Eşik yöntemi
    D. Sistematik duyarsızlaştırma
    E. Yönlendirme

    152. aşağıdakilerden hangisi öğretme makinelerinin yararlarından birisi değildir?

    A. Öğrencinin doğru cevabı buluncaya kadar yönlendirir
    B. Öğrenciyi sürekli aktif tutar
    C. Öğrencinin bir önceki öğrenme materyalini tam olarak öğrenmesini sağlar
    D. Öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyine uygun materyal sunar
    E. Öğrencinin içinde bulunduğu grup hızıyla ilerlemesini sağlar

    153. Anasınıfında öğretmen öğrencileri bir müddet izler ve robot oyuncaklarla oyuna çok zaman ayırdıklarını tespit eder. Daha sonra öğrencilerin oyun isteklerini yerine getirmeden önce anlatmakta olduğu hikayeyi dinlemelerini ve anlatmalarını ister. Öğretmen aşağıdaki pekiştireç türlerinden hangisini kullanmaktadır.

    A. Sürekli pekiştireç
    B. Koşullu anlaşma
    C. Premack
    D. aralıklı pekiştireç
    E. Gecikmeli pekiştireç

    154. Türkçe dersinde öğretmen dakikada 80 kelime okuyan öğrenciye bir kalem, daha sonra ise 95 kelime okuyan öğrenciye bir defter verir. Bu öğretmen aşağıdaki pekiştireçlerden hangisini kullanmaktadır?

    A. Değişken zaman aralıklı pekiştireç
    B. Değişken oranlı aralıklı pekiştireç
    C. Sabit saman aralıklı pekiştireç
    D. Sabit oran aralıklı pekiştireç
    E. Koşullu pekiştireç

    155. Ceza ve pekiştireçlerin kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir dizi ilkeler bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu ilkeler arasında yer almaz?

    A. Pekiştiriciler öğretmen beklenti ve uygulamalarına göre olmalı
    B. Pekiştirici öğrenciden beklenen davranışın muhteva ve özelliğine uygun olmalı
    C. Pekiştiricileri kullanırken yaşa dikkat edilmeli
    D. Pekiştiricileri kullanmada öğrenci beklentileri önemlidir
    E. Pekiştireç davranışı izlemeli

    156. Gözlem yolu ile öğrenmede davranış üzerinde etkili olan durumlardan birisi de öz yeterlik durumudur. Aşağıdaki öğretmen davranışlarından hangisi öz yeterlik kavr***** ters düşer?

    A. Öğrenci yaşantılarını kontrol etme
    B. Öğrenci hazırbulunuşluk seviyesini belirleme
    C. Öğrencilerin önceki yaşantılarının tam olduğunu kabul etme
    D. Öğrencilerin seviyelerinin altında olan konuyu genişletme yaklaşımı
    E. Öğrencilerin seviyelerinin üstünde olan konuyu geriye alma yaklaşımı


    157. Bilişsel öğrenme kuramında gerek öğrenme gerekse öğrenileni hatırlamada algılamanın önemli bir yeri vardır. Algının ise örgütleme ile ilgili bir takım yasaları bulunmaktadır. Bir öğretmenin tarih dersinde Atatürk ilkelerinden söz ederken kurtuluş savaşı ve cephelerde Atatürk’ün göstermiş olduğu kahramanlıklardan söz etmesi algının hangi ilkesini ihmal ettiğini gösterir?

    A. Şekil-zemin ilişkisi
    B. Yakınlık ilkesi
    C. Tamamlama
    D. Devamlılık
    E. Basitlik

    158. Bilgiyi işleme kuramında üç tür bellekten söz edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi kısa süreli belleğin özellikleri arasında yer almaz?

    A. Bilgi alanını genişletmek için gruplama yapılır
    B. Bilgiyi uzun süre saklayamaz
    C. Bilgi kapasitesi oldukça sınırlıdır.
    D. İşleyen bellektir
    E. Bilgiyi saklama süresi uzundur

    159. Sınıfınızda matematik dersinde çözdüğünüz ve öğrencilerinizin başarılı olduğu bir problem üzerinde biraz değişiklik yapıp sınavda sorduğunuzda öğrencilerin başarısız olmasında aşağıdaki durumlardan hangisi etkili olmuştur?

    A. Anlamlı kodlama
    B. Örgütlü kayıt
    C. Anlamlı tekrar
    D. Koruyucu tekrar
    E. Tek yönlü kayıt

    160. Aşağıdakilerden hangisi Vygotsky’ye göre bilişsel gelişimde etkili değildir?

    A. Çocuğun içinde bulunduğu sosyal yaşantılar
    B. Çocuktaki psikolojik süreçler
    C. Çocuk-kültür arasındaki etkileşim
    D. Çocuğun içinde yaşadığı makro çevre çevre
    E. Sosyal süreçler







Sayfayı Paylaş