KPSS İnkılap Tarihi Çalışma Soruları

Konu 'Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113

    1. Balkan Savaslari sonunda, Bulgaristan ve Yunanistan’da kalan Türk azinliklarin sahip olacaklari
    haklari belirleyen antlasmalar, asagidakilerin hangisinde bir arada verilmistir?
    A) Bükres ve Atina Antlasmalari
    B) Londra ve Edirne Antlasmalari
    C) Istanbul ve Atina Antlasmalari
    D) Belgrat ve Bükres Antlasmalari
    E) Edirne ve Istanbul Antlasmalari

    2. Mustafa Kemal’de, Türk milletini bir araya getirip mücadele etme ve devlet yapisini yenileme
    düsüncesini gerçeklestirme azminin gelismesinde, asagidakilerden hangisinin etkisi en azdir?
    A) Balkan Savaslari
    B) II. Mesrutiyetin ilani
    C) 31 Mart Vak’asi
    D) l. Dünya Savasi
    E) Trablusgarp Savasi

    3. Asagidakilerden hangisi, l. Dünya Savasi sonunda yapilan antlasmalarin ortak özelliklerinden biri
    degildir?
    A) Bazi devletlerin sinirlarini degistirmeleri
    B) Yeni devletlerin kurulmasini saglamalari
    C) Ekonomik yükümlülükler içermeleri
    D) Yeni siyasal rejimler öngörmeleri
    E) Askeri sinirlamalar getirmeleri

    4. l. Dünya Savasi sonunda, asagidaki devletlerin hangisinde rejim degi***ligi olmustur?
    A) Almanya
    B) Ingiltere
    C) Fransa
    D) Japonya
    E) Isveç

    5. Mondros Ateskes Antlasmasindan sonra, Osmanli hükümetinin süregelen isgaller karsisinda yetersiz
    kalmasi Türk milletinin tepkilerine yol açmistir. Asagidakilerden hangisi, bu tepkilerden biridir?
    A) Takrir-i Sükun Kanunu’nun kabul edilmesi
    B) Kuva-i Milliye’nin olusmasi
    C) Hiyanet-i Vataniye Kanunu’nun kabul edilmesi
    D) Istiklal Mahkemelerinin kurulmasi
    E) Tekâlif-i Milliye Emirleri’nin uygulanmasi

    6. Kurtulus Savasi’mizin amaci, gerekçesi ve yöntemi ilk defa asagidakilerin hangisinde ele alinmistir?
    A) Misak-i Milli’de
    B) Ilk TBMM’de
    C) Erzurum Kongresi’nde
    D) Sivas Kongresi’nde
    E) Amasya Genelgesi’nde

    7. Erzurum Kongresi’nin asagidaki kararlarindan hangisi, Misak-i Milli’de de yer almistir?
    A) Manda ve himaye fikrinin reddedilmesi
    B) Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasi
    C) Milli sinirlar içindeki vatan topraklarinin bölünmez bir bütün oldugu
    D) Geçici bir hükümetin kurulmasi
    E) Padisah ve halifelige karsi çikilmasi

    8. Kurtulus Savasi’nin ilk yillarinda;
    I. Istanbul Anlasma devletlerince resmen isgal edildi.
    II. Temsil Kurulu Ankara’ya geldi.
    III. Son Osmanli Mebuslar Meclisi toplandi.
    1. Yukaridaki olaylarin kronolojik sirasi hangi seçenekte verilmistir?
    A) l, II, III
    B) II, III, l
    C) III, l, II
    D) III, II, l
    E) l, III, II

    9. Kuva-i Milliye, isgallere karsi mahalli cepheler kurulmasi sonucunda olusturulmustur. Asagidakilerin
    hangisiyle, bu cepheler arasinda kumanda birligi saglanmasina baslanmistir?
    A) Erzurum Kongresi’yle
    B) Balikesir Kongresi’yle
    C) Edirne Kongresi’yle
    D) Sivas Kongresi’yle
    E) Alasehir Kongresi’yle

    10. Ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi;
    I. Misak-i Milli’yi ilke edindi
    II. Bazi vergileri artirdi
    III. Istiklal Marsi’ni kabul etti.
    Yukaridakilerden hangileri, TBMM’nin “ulusalci” bir nitelik gösterdigine kanit olabilir?
    A) l ve III
    B) Yalniz l
    C) l, II ve III
    D) II ve III
    E) Yalniz II

    11. Ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi, kendisinin üstünde bir güç tanimamakla asagidakilerden hangisin
    yok saymistir?
    A) Kuva-i Milliye’yi
    B) Osmanli yönetimini
    C) Anlasma devletlerini
    D) Azinlik haklarini
    E) Temsilciler Heyetini

    12. Ilk TBMM Hükümeti’nin üyeleri, asagidakilerin hangisi arasindan seçilmistir?
    A) Meclis disindaki yetenekli kisiler
    B) Kurtulus Savasini yürüten komutanlar
    C) Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri
    D) Meclis baskanliginin belirledigi kisiler
    E) Osmanli Mebuslar Meclisi üyeleri

    13. TBMM’nin ilk yillarinda, Hiyanet-i Vataniye Kanunu çikarilarak Istiklal Mahkemeleri kurulmustur. Bu
    önlem, düzenli ordularin kurulmasi disinda öncelikle asagidakilerden hangisine yöneliktir?
    A) Ayaklanmalarin önlenmesine
    B) Yeni bir anayasanin hazirlanmasina
    C) Cumhuriyetin kurulmasina
    D) Saltanatin kaldirilmasina
    E) Halifeligin kaldirilmasina

    14. Bati ülkeleri, Kurtulus Savasimiz boyunca getirdikleri baris önerileriyle, asagidakilerden hangisini
    gerçeklestirmek istemislerdir?
    A) Osmanlilarin himaye altina alinmasini
    B) Yunanlilarin toprak kazanmasini
    C) Osmanli devletinin siyasi varligini sürdürmesini
    D) Türk - Yunan dostlugunun saglanmasini
    E) Sevr Antlasmasi’nin kabul edilmesini

    15. Osmanli Mebuslar Meclisi, dagilmadan önce Misak-i Milli kararlarini kabul ederek Türk yurdunun
    parçalanmasina razi olmadigini göstermistir. Bu duruma ragmen padisah, Sevr Antlasmasi’ni kabul
    etmekle asagidakilerden hangisine ters düsmüstür?
    A) Monar*** anlayisa
    B) Itilâf devletlerinin görüsüne
    C) Azinlik çikarlarina
    D) Çogunlugun görüsüne
    E) Mondros Ateskesi hükümlerine

    16. Bogazlarin, uluslararasi bir komisyona verilerek bütün devletlerin gemilerine açik tutulmasi hükmü,
    asagidakilerin hangisinde yer almistir?
    A) Montrö Bogazlar Sözlesmesinde
    B) Ankara Antlasmasi’nda
    C) Sevr Antlasmasi’nda
    D) Moskova Antlasmasi’nda
    E) Mudanya Ateskes Antlasmasi’nda

    17. TBMM Hükümeti, Osmanli yönetiminin asagidaki uygulamalarindan hangisine karsi çikmamistir?
    A) Itilâf devletleriyle isbirligi yapmasina
    B) Damat Ferit Pasa’yi görevinden almasina
    C) Sevr Antlasmasi’ni imzalamasina
    D) Anadolu’da, Kuva-i Inzibatiye’yi kullanmasina
    E) Lozan görüsmelerine katilmak istemesine

    18. Asagidakilerden hangisi, ilk TBMM’nin aldigi kararlardan biri degildir?
    A) Tesvik-i Sanayi Kanunu’nun kabul edilmesi
    B) Ulusal hükümetin kurulmasi
    C) Hiyanet-i Vataniye Kanunu’nun kabulü
    D) Istiklal Marsi’nin kabul edilmesi
    E) Yeni bir anayasa yapilmasi

    19. 1921 Anayasasi ile “Güçler Birligi” sisteminin kabul edilmesinin temel amaci asagidakilerden
    hangisidir?
    A) Siyasal partilerin kurulmasini kolaylastirmak
    B) Meclisi, milletin tek temsilcisi haline getirmek
    C) Ekonomik alanda kalkinmayi hizlandirmak
    D) Mustafa Kemal’in meclis baskani seçilmesini kolaylastirmak
    E) Padisahla TBMM’nin yetkilerini dengede tutmak

    20. Kurtulus Savasi’nin 1920-1921 yillarina rastlayan en ***intili günlerinde, TBMM Hükümeti’nin gelirleri
    savas giderlerini karsilamiyordu. Asagidakilerin hangisiyle, bu durumun giderilmesine çalisilmistir?
    A) Asker sayisinin azaltilmasi
    B) Planli ekonomiye geçilmesi
    C) Kapitülasyonlarin kaldirilmasi
    D) Hiyanet-i Vataniye Kanunu’nun çikarilmasi
    E) Tekâlif-i Milliye Emirlerinin çikarilmasi

    21. Fransa ile yapilan Ankara Antlasmasi’yla Hatay’da özel bir yönetim kurulmasi, asagidakilerden
    hangisine aykiri bir uygulama görünümündedir?
    A) Misak-i Milli’ye
    B) Amasya Görüsmeleri’ne
    C) Kars ve Gümrü Antlasmalari’na
    D) Amasya Genelgesi’ne
    E) Londra Konferansi kararlarina

    22. l. Birinci Inönü Savasi II. Sakarya Meydan Savasi III. Baskomutan Meydan Savasi
    Asagidakilerden hangisi, bu savaslarin bir sonucu degildir?
    A) Moskova Antlasmasi
    B) Lozan Baris Antlasmasi
    C) Gümrü Antlasmasi
    D) Kars Antlasmasi
    E) Mudanya Ateskes Antlasmasi

    23. Asagidakilerden hangisinin imzalanmasi, TBMM Hükümeti’nin taninmasi ve siyasi yönden
    güçlenmesi ile ilgili olarak Fransa’nin Ingiltere’yle görüs ayriligina düsmesine neden olmustur?
    A) Gümrü Antlasmasi
    B) Ankara Antlasmasi
    C) Moskova Antlasmasi
    D) Kars Antlasmasi
    E) Mudanya Ateskes Antlasmasi

    24. TBMM Hükümeti ile Sovyet Rusya arasinda yapilan Moskova Antlasmasi’nda, “Osmanli devletiyle
    Çarlik Rusya arasinda imzalanmis olan antlasmalar geçersizdir” hükmü yer almistir. Antlasmada bu
    hükmün yer almasi, asagidakilerden hangisi dogrultusunda bir gelismedir?
    A) Brest-Litowsk Antlasmasi
    B) Atina Antlasmasi
    C) Istanbul Antlasmasi
    D) Usi Antlasmasi
    E) Bükres Antlasmasi

    25. Mudanya Ateskes Antlasmasinin; “Istanbul ve Bogazlar, TBMM Hükümeti’nin idaresine
    birakilacaktir.” hükmü, Osmanli devletinin ne olacagini göstermektedir?
    A) TBMM Hükümeti’ne bagimli kalacagini
    B) Küçük bir devlet olarak kalacagini
    C) Anlasma devletlerine bagimli kalacagini
    D) Hukuken sona erecegini
    E) TBMM Hükümeti’yle birlikte hareket edecegini

    26. Itilâf devletlerinin Lozan Baris Konferansi’na, Istanbul hükümetini çagirmalari karsisinda TBMM
    Hükümeti’nin aldigi önlem asagidakilerden hangisidir?
    A) Cumhuriyet yönetimini kurma
    B) Saltanati kaldirma
    C) Lozan görüsmelerini yarida kesme
    D) Halifeligi kaldirma
    E) Vahdettin’! vatan haini ilan etme

    27. Asagidakilerin hangisinde, Yunanlilarin Dogu Trakya’yi bosaltmasi hükmü yer almistir?
    A) Mudanya Ateskes Antlasmasi
    B) Ankara Antlasmasi
    C) Sevr Baris Antlasmasi
    D) Montrö Antlasmasi
    E) Moskova Antlasmasi

    28. Lozan baris görüsmelerinde, Türkiye’nin isteklerine en çok direnme gösteren devletler, hangi
    seçenekte dogru verilmistir?
    A) Yugoslavya, Fransa, Rusya
    B) Italya, Japonya, Yunanistan
    C) Ingiltere, Fransa, Italya
    D) Ingiltere, Rusya, Romanya
    E) Yunanistan, Romanya, Yugoslavya

    29. Asagidakilerden hangisi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için bir sorun olmamistir?
    A) Türkiye - Irak siniri
    B) Hatay meselesi
    C) Bogazlar meselesi
    D) Kapitülasyonlar
    E) Türk - Yunan iliskileri

    30. Lozan baris görüsmelerine, yalniz Bogazlar rejimini ilgilendiren konularda katilan devletlerden biri,
    asagidakilerden hangisidir?
    A) Sovyet Rusya
    B) Italya
    C) Ingiltere
    D) Fransa
    E) Yunanistan

    31. Savaslarin önemli sebeplerinden birisi de güçlenen bazi devletlerin, zengin bölgeleri ve hammadde
    kaynaklarini ele geçirmeyi amaçlamalaridir. Asagidaki savaslardan hangisi, böyle bir amaca karsi
    tepkinin sonucudur?
    A) Türk Kurtulus Savasi
    B) II. Dünya Savasi
    C) Trablusgarp Savasi
    D) II. Balkan Savasi
    E) l. Dünya Savasi

    32. Kuva-i Milliye hareketi, baslangiçta hangi devletin Anadolu’daki isgallerine karsi bir tepki olarak
    ortaya çikmistir?
    A) Rusya
    B) Italya
    C) Yunanistan
    D) Ingiltere
    E) Fransa

    33. Istanbul Hükümeti’nin Türk milletine olan sorumlulugunu yerine getiremedigi, ilk kez asagidakilerden
    hangisiyle kamuoyuna duyurulmustur?
    A) Amasya Görüsmesi’yle
    B) Erzurum Kongresi kararlariyla
    C) Misak-i Milli kararlariyla
    D) Sivas Kongresi kararlariyla
    E) Amasya Tamimi’yle

    34. l. Dünya Savasi sirasinda yapilan gizli anlasmalarda, Bogazlar ve Dogu Anadolu bölgesinin
    Rusya’ya verilmesi kararlastirilmisken, Mondros Ateskes Antlasmasi’nda böyle bir hüküm yer
    almamistir. Bu durumun nedeni, asagidakilerden hangisidir?
    A) Ingiltere ve Fransa’nin, Rusya’dan çok Italya’nin dostluguna önem vermesi
    B) Rusya’nin, l. Dünya Savasi’ndan çekilmesi
    C) Türklerin Mus ve Bitlis’i Ruslar’dan geri almasi
    D) Rusya’da iç kari***liklarin devam etmesi
    E) Türklerin Çanakkale cephesinde basarili olmalari

    35. Istanbul Hükümeti’nin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni tanimasi ve Istanbul’da
    Mebuslar Meclisi’nin toplanmasi, asagidakilerden hangisiyle saglanmistir?
    A) Erzurum Kongresi
    B) Amasya Genelgesi
    C) Alasehir Kongresi
    D) Amasya Görüsmesi
    E) Sivas Kongresi

    36. Bir ülkede demokrasinin gerçeklestirilmesi, öncelikle asagidakilerden hangisine baglidir?
    A) Laiklik ve devletçilige
    B) Bagimsizlik ve milli egemenlige
    C) Halkçilik ve medeniyetçilige
    D) Bilimsellik ve milliyetçilige
    E) Cumhuriyetçilik ve inkilapçiliga

    37. Türkiye’de;
    I. TBMM’nin kurulmasi
    II. Saltanatin kaldirilmasi
    III. Çok partili sisteme geçilmesi
    IV. Kadinlara siyasal haklar taninmasi
    gibi demokratiklesmeye yönelik gelismelerin kronolojik sirasi, asagidakilerden hangisidir?
    A) l, II, IV, III
    B) l, IV, II, III
    C) l, II, III, IV
    D) l, IV, III, II
    E) l, III, II, IV

    38. “Türkiye Cumhuriyeti seyhler, dervisler, müritler memleketi olamaz.” Atatürk’ün bu sözleri, öncelikle
    asagidakilerden hangisinin gerçeklestirilmesinde etkili olmustur?
    A) Kadinlara siyasal haklar taninmasi
    B) Milli ekonominin kurulmasi
    C) Tekke ve türbelerin kapatilmasi
    D) Takvim, saat ve ölçülerin degistirilmesi
    E) Sapka giyilmesi hakkinda yasa çikarilmasi

    39. Asagidakilerden hangisi, Türkiye’de laik anlayisinin yerlesme-sindeki asamalardan biridir?
    A) Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesi
    B) Maarif Teskilat-i Hakkinda Kanun’un kabul edilmesi
    C) Soyadi Kanunu’nun kabul edilmesi
    D) Uluslararasi ölçü birimlerinin kabul edilmesi
    E) Tesvik-i Sanayi Kanunu’nun kabul edilmesi

    40. Türkiye’de;
    I. Tekke ve türbelerin kapatilmasi
    II. Sapka Kanunu’nun kabul edilmesi
    III. Asar vergisinin kaldirilmasi
    IV. Agirlik ve ölçü birimlerinin degistirilmesi
    V. Miladi takvimin kabul edilmesi
    Gelismelerinden hangileri, uluslararasi ticari iliskilerde kolaylik saglamistir?
    A) IV ve V
    B) l ve IV
    C) III ve V
    D) II ve V
    E) II ve IV

    41. 1925-1930 yillari arasinda, TBMM’ de sadece Cumhuriyet Halk Firka-sfmn milletvekilleri vardi. Bu
    durum, Türkiye’de asagidakilerden hangisini zorlastirmistir?
    A) Seçimlerin yenilenmesini
    B) Hükümetin kurulmasini
    C) Hükümetin denetlenmesini
    D) inkilaplarin yapilmasini
    E) Cumhurbaskaninin seçilmesini

    42. Kabotaj Kanunu’nda, “Türk karasularinda gemi isletme hakkinin sadece Türk vatandaslarina ait
    oldugu” hükmünün yer almasi, Türkiye’de asagidakilerden hangisinin kaldirilmasinin bir uzantisidir?
    A) Halifeligin
    B) Asar vergisinin
    C) Saltanatin
    D) Kapitülasyonlarin
    E) Mecelle’nin

    43. Türkiye’de, 1924′te Halifeligin kaldirilmasi ve ögretimin birlestirilmesi; 1925′te ise kilik - kiyafette
    degi***lik ile türbelerin kapatilmasina iliskin yasalar mecliste kabul edilmistir. Bu durum,
    asagidakilerden hangisinin bir göstergesidir?
    A) Yönetimde yeni arayislara gidildiginin
    B) Devletçilik ilkesinin yaygin bir sekilde uygulandiginin
    C) Sosyal sorunlarin ortadan kalktiginin
    D) Siyasal bagimsizligin tamamlanmak istendiginin
    E) Hizli bir çagdaslasmaya gidildiginin

    44. Türkiye’de;
    i. Tanik olmada kadin ve erkegin esit olmasi,
    ii. Miras islemlerinin yeniden düzenlenmesi
    iii. Kadinlarin seçme ve seçilme hakkini saglayan ortamin olusmasi
    gibi gelismeler, asagidakilerden hangisinin sonuçlari arasindadir?
    A) Sapka Kanunu’nun
    B) Takrir-i Sükun Kanunu’nun
    C) Türk Medeni Kanunu’nun
    D) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun
    E) Kabotaj Kanunu’nun

    45. Asagidaki devletlerden hangisinin izledigi dis politikanin güvensizlik yaratmasi, 1934′te Balkan
    Antanti’nin kurulmasinin nedenlerinden biri olmustur?
    A) Yunanistan
    B) Türkiye
    C) Italya
    D) Yugoslavya
    E) Romanya

    46. Türkiye Cumhuriyeti Devleti; 1932′ de Milletler Cemiyeti’ne, 1934′te Balkan Antanti’na ve 1937′de
    Sadabat Pakti’na üye olmustur. Bu bilgilere dayanarak,
    I. Türkiye’nin dis ülkeler arasinda sayginligi artmistir.
    II. Türkiye, dis güvenligini saglamada çok zorlanmistir.
    III. Türkiye dünya barisina katkida bulunmustur.
    IV. Türkiye’de iç güvenligi tehdit e-den sorunlar vardir.
    Yargilarindan hangisine ulasilabilir?
    A) II ve III
    B) l ve II
    C) l ve III
    D) III ve IV
    E) II ve IV

    47. Halkçilik, asagidaki Atatürk ilkelerinden hangilerinin dogal bir sonucudur?
    A) Devletçilik ve Laiklik
    B) Inkilapçilik ve Laiklik
    C) Devletçilik ve Inkilapçilik
    D) Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik
    E) Laiklik ve Milliyetçilik

    48. 1934 yilinda çikarilan bir kanunla, toplumsal siniflari ve ayricaliklari belirten unvanlarin kaldirilmasi,
    asagidaki ilkelerden hangisiyle dogrudan iliskilidir?
    A) Halkçilik
    B) Milliyetçilik
    C) Cumhuriyetçilik
    D) Devletçilik
    E) Laiklik

    49. Bir devletin dayandigi ilkelerin ve toplumun yasam düzeyinin hizla ve köklü olarak degismesine
    inkilap denir. Buna göre, asagidakilerden hangisinin bir inkilap niteliginde oldugu söylenemez?
    A) Arap harfleri yerine latin harflerinin kabulü
    B) Meclis hükümeti sistemi yerine kabine sistemine geçilmesi
    C) Mecelle yerine Medeni Kanun’un kabul edilmesi
    D) Fes ve benzeri basliklarin yasaklanarak sapka giyilmesi
    E) Osmanli saltanati yerine ulusal egemenlige dayali bir devletin kurulmasi

    50. Cumhuriyetin ilanindan sonra yapilan asagidaki degi***liklerden hangisinin toplumsal hayattaki
    uygulamalarda, ayni konuda var olan farkliliklari ortadan kaldirma amacina yönelik oldugu
    söylenemez?
    A) Tek dereceli seçim sistemine geçilmesi
    B) Ser’i mahkemelerin kaldirilmasi
    C) Medreselerin kapatilmasi
    D) Miladi takvimin kabul edilmesi
    E) **çülerde metrik sisteme geçilmesi

  2. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113
    KPSS İnkılap Tarihi Çalışma SorularıCEVAP ANAHTAR

    1. C 11. B 21. A 31. A 41. C
    2. B 12. C 22. C 32. C 42. D
    3. D 13. A 23. B 33. E 43. E
    4. A 14. E 24. A 34. B 44. C
    5. B 15. D 25. D 35. D 45. C
    6. E 16. C 26. B 36. B 46. C
    7. C 17. B 27. A 37. A 47. D
    8. B 18. A 28. C 38. C 48. A
    9. D 19. B 29. D 39. B 49. B
    10. A 20. E 30. A 40. A 50. A

Sayfayı Paylaş