LİSE 1 edebiyat testi

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.753
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    36

    SORU.1)Aşağıdakilerin hangisinde ölüm temasını işleyen şiir türleri bir arada verilmiştir?

    A) Ağıt, ilahi, nefes
    B) Mersiye, ağıt, sagu
    C) Ağıt, kaside, terkib-i bend
    D) Mersiye,- nutuk, devriye
    E) Sagu, şathiye, münacaat





    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.2)Aşağıdakilerden hangisi mesnevinin özelliği değildir?


    A) Arapların divan edebiyatına kattığı bir nazım şeklidir.
    B) Aruz ölçüsünün kısa kalıplarıyla yazılır.
    C) Beyit sayısı sınırsızdır.
    D) Her beyit kendi arasında kafiyelidir.
    E) Beş mesnevisi olan şairler "sahibü'l Hamse" olarak anılır.




    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.3)Aşağıdakilerin hangisinde divan edebiyatı ürünleri bir arada verilmiştir?

    A) Mersiye- şathiye- varsağı
    B) Gazel-murabba-koşma
    C) Tuyuğ- rubai-müstezat
    D) Semai-ilahi-kaside
    E) Hicviye-murabba-türkü


    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.4)
    Rüzgar esmez, konuşur
    Uçurtmalar uçun, çamaşırlar kuruyun
    Mesut olun, yaşayın
    Ana, baba, evlat, torun
    Bu dörtlükte yapılan sanat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Telmih B) Tenasüp C)Teşbih D) Tevriye E) Teşhis

    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.5)

    " Elde avuçta yok şimdi bir karış
    Gel sen de artık bu kervana karış"
    Bu dizelerde yapılan sanat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cinas B) Telmih C) Hüsn-i Talil D) İstiare E) Mecaz-ı Mürsel




    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.6)
    "Önünde yürüdü kırk topluk göbek
    Kollarda bir dal parçası
    Öyle bir kafa ki
    Sanırsınız Ramazan topu
    Bu şiirdeki edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tariz B) Kinaye C) Mübalağa D) Mecaz-ı Mürsel E) Cinas


    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.7) "Işıkla dolar kalbimin en karanlık köşeleri"
    Dizesindeki edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Teşbih
    B) Kinaye
    C) Cinas
    D) Tezat
    E) Mecaz-ı Mürsel



    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.8)Aşağıdakilerden hangisinde doğal (sözlü) destanlar doğru olarak verilmiştir?

    A) Alp Er Tunga- Gılgamış- Oğuz Kağan- Şu
    B) Oğuz - Göç- Kurtarılmış Kudüs- Şu
    C) Şehname- Üç Şehitler- Kalevela - Türeyiş
    D) Ergonekon - Odiesse- Kaybolmuş Cennet- Oğuz
    E) Ramayana- Gılgamış- Kalevela- Atatürk Kurtuluş Savaşında


    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.9)
    Alp Er Tunga öldü mü
    Issız acun kaldı mu
    Ödlek öçin aldı mu
    Emdi yürek yırtılır
    Bu parçanın nazım biçimi ve dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sözlü edebiyat- Sagu
    B) Yazılı edebiyat - Sav
    C) Halk edebiyatı - Varsağı
    D) Halk edebiyatı . Ağıt
    E)Divan edebiyatı - Mersiye


    --------------------------------------------------------------------------------

    SORU.10)
    1- Nazım birimi dörtlüktür.
    2 -Dil halkın kullandığı dil ve Türkçe'dir
    3 -Hece ölçüsü kullanılmıştır
    4 -Halkın ortak malıdır
    5 -En çok aşk, ölüm, doğa sevgisi, yiğitlik, ayrılık, toplumsal sorunlar ele alınır

    Yukarıda sözü edilen edebiyat dönemimiz aşağıdakilerden hangisidir*

    A) Tekke Edebiyatı
    B) Aşık Edebiyatı
    C) Milli Edebiyatı
    D) Fecr-i Ati Edebiyatı
    E)Anonim Halk Edebiyatı

    Soru no 1: Sorunun cevabı
    Doğru cevap b


    Soru no 2: Sorunun cevabı
    Doğru cevap a


    Soru no 3: Sorunun cevabı
    Doğru cevap b

    Soru no 4:Sorunun cevabı
    Doğru cevap e

    Soru no 5: Sorunun cevabı
    Doğru cevap a


    Soru no 6: Sorunun cevabı
    Doğru cevap c


    Soru no 7: Sorunun cevabı
    Doğru cevap d


    Soru no 8: Sorunun cevabı
    Doğru cevap b


    Soru no 9: Sorunun cevabı
    Doğru cevap d


    Soru no 10: Sorunun cevabı
    Doğru cevap b
    Mehmet Yurt bunu beğendi.
  2. esra__

    esra__ Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    3. sorunun cevabı yanlış!!!
  3. esra__

    esra__ Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    8.sorunun cevabıda yanlış !!! kurtarılmış kudüs yapay destandır.
  4. esra__

    esra__ Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    9-a 10- e olucak sorular iyi hoşta cevaplar yanlış!!!
  5. !..GncFB.ip3q..!

    !..GncFB.ip3q..! Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesajlar:
    539
    Beğenileri:
    73
    Ödül Puanları:
    16
    birkaç soru da sanırım yanlışlık var yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum bilmiyorum
  6. ebru!!

    ebru!! Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2008
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    ewt ya bende daha yeni görüyorum yanlışlıklık olmuşş
  7. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.753
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    36

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    bende buradan almıştım onlar yanlış yapmış ben sadece kopyala yapıştır yaptım
  8. cagla_1994

    cagla_1994 Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2008
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    Karamelek verdigin adres çok işime yaradı teşekkürler
  9. selim23

    selim23 Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    soruların bazıları yanlış

Sayfayı Paylaş