MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI ile ilgili sorular

Konu 'Coğrafya 11. Sınıf' bölümünde ~~Özge~~ tarafından paylaşıldı.

  1. ~~Özge~~

    ~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.864
    Beğenileri:
    1.697
    Ödül Puanları:
    36

    Türkiye, dış ülkelere krom cevheri ve krom bileşikleri satan birkaç ülke arasında yer alır.

    Türkiye’de üretilen kromun dış piyasada her zaman alıcı bulması, aşağıdakilerden hangisine bağlanabilir?

    A) Kolay işlenebilir olmasına

    B) Kullanım alanının yaygınlığına

    C) Alıcı ülkelere yakınlığına

    D) Kalitesinin yüksek olmasına

    E) Üretim teknolojisinin gelişmişliğine

    ÖSS-1984 CEVAP B


    --------------------------------------------------------------------------------



    Aşağıdakilerden hangisi üzerinde yer şekillerinin etkisi en azdır?



    A) Tarla tarımı B) Hayvancılık C) Yerleşme tipi D) Madencilik E) Ulaşım

    ÖSS 1989 CEVAP D


    --------------------------------------------------------------------------------





    Yukarıdaki haritada, her biri bir madenin çıkarıldığı yer ile işlendiği yeri birleştirmek için çizilmiş olan beş oktan hangisi yanlıştır?



    A) I B) II C) III D) IV E) V

    ÖSS 1993 CEVAP C


    --------------------------------------------------------------------------------

    Türkiye’de elektrik enerjisinin bir kısmı Soma, Yatağan, Afşin - Elbistan gibi termik santrallerden elde edilmektedir.

    Bu santrallerin kuruluş yerlerinin belirlenmesinde öncelikle aşağıdakilerden hangisi göz önünde tutulmuştur?

    A) Yoğun nüfuslu merkezlere yakınlık

    B) Enerji tüketim merkezlerine yakınlık

    C) Ulaşım kolaylığı

    D) Linyit yataklarına yakınlık

    E) Enerji nakil hatlarına yakınlık

    ÖSS 1994 CEVAP D


    --------------------------------------------------------------------------------

    Türkiye’de 1988 - 1995 yılları arasındaki elektrik enerjisi üretimi ve kayıplar dışındaki net tüketimi aşağıdaki gibidir.



    Bu grafikteki bilgilere dayanarak, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

    A) Sekiz yıl içinde, enerji üretimi % 100’ün üzerinde bir artış göstermiştir.

    B) 1988 yılındaki üretim ve tüketim miktarı arasındaki fark, 1995 yılındaki üretim ve tüketim miktarı arasındaki farktan daha azdır.

    C) 1993 - 1994 yılları arasında tüketimdeki artış, 1992 - 1993 yılları arasındakine göre yavaşlamıştır.

    D) 1988 - 1995 yılları arasında enerji üretimi 40 milyar kilovat saatin (kwh) altına düşmemiştir.

    E) Verilen yıllarda üretilen enerji miktarı tüketilenden fazladır.

    ÖSS 1999 CEVAP A


    --------------------------------------------------------------------------------

    Aşağıdaki grafiklerde, dörder bölgesi bulunan ve yüzölçümleri birbirine yakın olan beş ülkenin bölgelerine göre elektrik enerjisi tüketimleri gösterilmiştir.



    Ülkelerde tüketilen elektrik enerjisinin büyük bir kısmının endüstride kullanıldığı kabul edilecek olursa, yukarıda grafikleri verilen ülkelerin hangisinde endüstri kuruluşları bölgeler arasında diğerlerinden daha dengeli dağılmıştır?

    A) l. B) ll. C) lll. D) lV. E) V.

    ÖSS 1999 CEVAP C


    --------------------------------------------------------------------------------

    Aşağıdaki enerji kaynaklarının hangisiyle çalışan santraller, kullandığı enerji kaynağından uzak bir yere kurulamaz?



    A) Petrol B) Akarsu C) Kömür D) Doğal gaz E) Uranyum

    ÖSS 2001 CEVAP B


    --------------------------------------------------------------------------------

    Türkiye’nin dış satımında önemli yeri olan bor mineralleri ve kromun sürekli dış pazara sahip olmasında,

    I. taşınmalarının kolay olması,

    II. endüstride başka madenlerle birlikte kullanılmaları,

    III. kullanım alanlarının fazla olması,

    IV. kalitelerinin yüksek olması

    durumlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?



    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) III ve IV

    ÖSS 2003 CEVAP E


    --------------------------------------------------------------------------------

    Aşağıdaki grafik, 1991 - 1999 yılları arasında Türkiye’de elektrik enerjisi üretimi içinde termik ve hidroelektrik enerji üretimlerinin paylarını göstermektedir.



    Bu grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

    A) Termik enerji üretimi ile hidroelektrik enerji üretimi arasında 1991 yılındaki fark, 1999 yılındakinden azdır.

    B) Termik enerji üretimi ile hidroelektrik enerji üretimi arasındaki farkın en fazla olduğu yıl 1997’dir.

    C) Verilen yıllarda, termik enerji üretimindeki artış hidroelektrik enerji üretimindeki artıştan fazladır.

    D) Hidroelektrik enerji üretiminde en fazla artış, 1991 - 1993 yılları arasında olmuştur.

    E) 1993 yılından sonra hidroelektrik enerji üretiminin toplam enerji üretimindeki payı giderek azalmıştır.

    ÖSS 2003 CEVAP B


    --------------------------------------------------------------------------------

    I. Petrol

    II. Linyit

    III. Su gücü

    IV. Doğal gaz

    Türkiye’de yukarıdaki enerji kaynaklarının hangilerinden elde edilen elektriğin diğerlerinden daha ekonomik olması beklenir?

    A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

    ÖSS 2004 CEVAP C


    --------------------------------------------------------------------------------

    Türkiye’de bazı yerleşim merkezlerinin büyümesinde o yörede çıkartılan yer altı zenginliklerinin payı büyüktür.

    Buna göre aşağıdaki merkezlerden hangisinin büyümesinde bu payın katkısı daha azdır?



    A) Zonguldak B) İskenderun C) Seydişehir D) Soma E ) Batman

    KPSS 2006 CEVAP B


    --------------------------------------------------------------------------------

    Türkiye’de elektrik enerjisi üretiminde aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisinin kullanımının artması, üretim maliyetinin artmasına yol açar?



    A) Güneş B) Akarsu C) Rüzgâr D) Petrol E) Sıcak su

    KPSS 2006 CEVAP D


    --------------------------------------------------------------------------------

    Aşağıdaki grafik beş maden cevherinin 1994 yılında Türkiye’deki üretim ve tüketim miktarlarını göstermektedir.



    Yalnızca grafikteki bilgilere dayanarak, hangi madenlerin dış alımına gereksinim duyulduğu söylenebilir?

    A) I ve II B) I ve V C) II ve III D) II ve IV E) III ve V

    KPSS 2006 CEVAP A


    --------------------------------------------------------------------------------

    Türkiye’nin çeşit ve rezerv bakımından en zengin yer altı kaynaklarına sahip coğrafi bölümü aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Yukarı Fırat Bölümü B) Konya Bölümü C) Ergene Bölümü D) Adana Bölümü

    E) Orta Karadeniz Bölümü

    KPSS 2007 CEVAP A


    --------------------------------------------------------------------------------

    I. Petrol

    II. Jeotermal

    III. Taş kömürü

    IV. Akarsu

    V. Güneş

    Türkiye’de yukarıdaki kaynakların hangilerinden sağlanan enerji miktarı iklim koşullarına bağlı olarak değişir?



    A) I ve II B) II ve III C) II ve IV D) III ve V E) IV ve V

    KPSS 2007 CEVAP E


    --------------------------------------------------------------------------------



    Haritada numaralarla gösterilen yerlerin hangilerinde termik santral vardır?

    A) I ve II B) I ve IV C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

    KPSS 2007 CEVAP B


    ALINTIDIR
    Son düzenleyen: Moderatör: 9 Şubat 2009
    11-sos-c bunu beğendi.
  2. kurt-46@46

    kurt-46@46 Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ula uşagım bu hangi ödevdur_?
  3. ~~Özge~~

    ~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.864
    Beğenileri:
    1.697
    Ödül Puanları:
    36
    öss de çıkmış maden ve enerji kaynaklar ile ilgili sorular
  4. clever

    clever Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    9 Kasım 2008
    Mesajlar:
    241
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    cografya dersi ile ilgili sorular cok güzel paylasım için saol
  5. ~~Özge~~

    ~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.864
    Beğenileri:
    1.697
    Ödül Puanları:
    36
    teşekkür butonuna basmanız yeterli;)rica ederim:p
  6. gececi02

    gececi02 Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    98
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    0
    konu alıntıdır... :D belirt istersen onu da ;)
  7. ~~Özge~~

    ~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.864
    Beğenileri:
    1.697
    Ödül Puanları:
    36
  8. gececi02

    gececi02 Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    98
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    0

Sayfayı Paylaş