Mat2 soru deposu.

Konu 'Matematik 12. Sınıf' bölümünde kitapkurdu tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. kitapkurdu

    kitapkurdu İnsanlar kıyıcıydılar, kitaplara kaçtım. Özel Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2008
    Mesajlar:
    4.283
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    113

    1.) P(x+1)=x²+ kx+4
    polinomu veriliyor.
    P(x+2) pol.nun çarpanlarından biri x ise k? {Cevap: -5}

    2.) P(x) =xüzeri(2-a) +2.xüzeri(a-2) +2
    eşitliğini sağlayan P(x) bir pol. ise,
    I. Sabit bir pol.dur.
    II. Sabit terimi 5 tir.
    III. Kat sayılarının top. 5
    hangileri doğru? {Cevap: I,II,III}

    3.) P(x)=(x²-1)² + x³
    Q(x)=x³+x²+1
    pol. veriliyor.
    P(2x).Q(x²) pol.nun derecesi? {cvp:10}

    4.) P(x) pol.nun x²-5 ile bölümünden kalan 3x+1 dir
    Buna göre, P²(x) pol.nun x²-5 ile bölümünden kalan? {Cvp: 6x+46}
  2. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    Çarpanlarından biri x ise x=0 dır.
    Yani p(0+2) = 0

    p(x+1) = x² + kx + 4 polinomunda x = 1 dersek
    p(2) = 1 + k + 4 = 0
    k = -5
    kitapkurdu bunu beğendi.
  3. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    polinom olma şartı x in katsayısının 0 veya 0 dan büyük tam sayı olmasıydı.

    2-a >eşit 0
    a-2 >eşit 0 olduğuna göre a sadece 2 olabilir.
    Yani ;

    p(x) = xüssü0 + 2.xüssü0 +2 = 5
    Bu durumda p(x) sabit polinomdur ve her değer için 5 olur.
    kitapkurdu bunu beğendi.
  4. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    d[p(x)] = (x²)² den 4 tür.
    * p(2x) olmasının bir önemi yok çünkü ; (2x²)² yine 4 olur.

    d[Q(x)] = 3 ise p[Q(x²)] = 6 dır.

    Çarpmada dereceleri topluyorduk.
    4 + 6 = 10
    kitapkurdu bunu beğendi.
  5. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    Polinomun karesi dediği için kalanın da karesi alınır.
    (3x+1)² = 9x² + 6x + 1

    Bunu bakkal bölmesi ile x² - 5 e bölersen kalan sonucu verir.
    kitapkurdu bunu beğendi.
  6. kitapkurdu

    kitapkurdu İnsanlar kıyıcıydılar, kitaplara kaçtım. Özel Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2008
    Mesajlar:
    4.283
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    113
    Meleğim çok teşekkür ederim
    :eek:


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
  7. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113
    Ne demek meleğim :)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    x+y = 6 dan y yi çekelim.
    y = 6-x

    x/6-x + 6-x/x = 5/2
    İşlemi yaparsak ;
    4x² - 24x + 72 = -5x² + 30x gelir.
    x²-6x+8 = 0
    x = 2
    x = 4

    Yerine yazmaya gerek duymadan D diyebiliriz.
    kitapkurdu bunu beğendi.
  8. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    Kenarları x olan kareler kesiliyormuş.
    Ortadaki karenin bir kenarı 2 - 2x olur.

    Hacim taban alanı x yükseklik olduğuna göre (2-2x)².x = 4x³ - 8x² + 4x
    kitapkurdu bunu beğendi.
  9. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    Birinci denklemin bir kökü 4 diğerine x diyelim.
    İkinci denklemin bir kökü 6 , diğer kökler eşit olduğuna göre II. kökü x olur

    Kökler toplamı -b/a olduğuna göre
    4 + x = -a
    6 + x = -c

    İkinci eşitliği 2 + (4+x) = -c şeklinde yazalım.
    4+x = -a olduğuna göre

    2-a = -c

    a-c = 2
    kitapkurdu bunu beğendi.
  10. Lethe

    Lethe Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2010
    Mesajlar:
    8.551
    Beğenileri:
    8.201
    Ödül Puanları:
    113

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    p(x) .p(2) = x+7 imiş.
    x = 2 için
    p²(2) = 9
    p(2) = 3 olur ( pozitif dediği için)

    x = -1 için
    p(-1) . 3 = 6
    p(-1) = 2
    kitapkurdu bunu beğendi.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş