mecaz anlam test

Konu 'Türkçe 8. Sınıf' bölümünde mc_emo_girl tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. mc_emo_girl

    mc_emo_girl Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0

    1- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A)Sende bu işe girişecek yürek yok.
    B)Annem, çama
    şırları kurusun diye dışarı serdi.
    C)Boşşünceli insanlardan hoşlanmam.
    D)Sonunda kardeşimde okumayı söktü.

    2- ”Göz” kelimesi a
    şağıdaki cümlelerden hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
    A)Onun gözü pek iyi görmez.
    B)Sen göz doktoruna gitmelisin.
    C)Â
    şık Veysel’in gözleri küçük yaşta kör oldu.
    D)Hakan artı
    k babasının gözüne girmişti.

    3- Düşmek” sözcüğü hangi cümlede gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Artık dedem elden ayaktan düştü.
    B) Yolum düştü köyünüze, uğrayayım dedim.
    C) Top oynarken fena düşmüş.
    D) Düşenin dostu olmaz.

    4- Aşağıdakilerden hangisinde “kanat” sözcüğü gerçek anlamında kullanılmıştır?

    A ) Kanadı kırık kuş merhamet ister.
    B ) Pencerenin kanadı elinde kaldı.
    C) Rüzgâr uçağın kanatlarını yalıyordu.
    D) Rüzgâr kanatlı, yay bacaklı yağız kısrak...

    5-- “Koymak” sözcüğü hangi cümlede “etkilemek, dokunmak” anlamında kullanılmıştır?

    A) Bu oda da aradığıkoydunsa bul.
    B) Öğ
    retmenim elini omzuma koydu.
    C) Söylediğim sözler ona çok koymuş.
    D) İçeriye kimseyi koymuyorlar.

    6-“ Ağı
    r” kelimesi aşağıdaki cümlelerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

    A) Onların taşıdığı bu yük oldukça ağırdı.
    B) Çocuk iyice ağırlaştı, kucakta taşınmıyor artık.
    C) Araba çok ağır gidiyor.
    D) Bu ağır kanepe yerinden kalkmaz vallahi.

    7- “Dikmek” kelimesi aşağıdaki cümlelerden hangisinde “bekletmek” anlamında kullanılmıştır?

    A) Geçen yıl arsaya diktiğimiz fidanlar büyüdü.
    B) Kasabaya çok güzel bir anı
    t dikildi.
    C) Bunu çok güzel dikmişler.
    D)Beni sokağın ortasında dikip durma kardeşim.

    I Onun bu pişkinliğine bir anlam veremedik.
    II Ç
    unluk sağlanamadığı için toplantı ertelendi.
    III Cesaretinin rılmasına sen sebep oldun.
    IV Çevre temizliğ
    ine önem vermek gerekir.

    8-Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler gerçek anlamı dışında (mecaz anlamıyla) kullanılmıştır?

    A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve IV. D) III. ve IV.

    9- A
    şağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Az sonra beyaz bir at üstünde gelin göründü.
    B) Çocuğ
    u uyutmak için odaya götürdü.
    C) Bu bo
    ş sözleri dinlemekten bıkmıştı.
    D) Akrabalarıgörmek,onlarla konuşmak istiyordu.
    10- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “kırmak” kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Masanın üzerindeki bardak kırıldı.
    B) Soner kırsın odunları.
    C) Sözlerimle senin kalbini kırdım.
    D) Ayhan kolunu kırmış.

    11- “Sönük” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?

    A) Bu yı
    l yapılan film festivali sönük geçti.
    B) Arabanın sönük lastiğini şişiremediler.
    C) Sınıfın en sönük öğrencisiydi.
    D) Sanatçı, sönük geçen konserini yarıda bıraktı.

    12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “mecaz” anlamda kullanılmıştır?

    A) Bacalardan çıkan duman kirliliğe neden oluyor.
    B) Pencerenin
    rık camını değiştirmeye gelmiş.
    C) Çakmağa gaz doldurmak için dışarı çıktı.
    D) Elbette onun ayağına gitmek istemiyorum.

     
    13- A
    şağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi “temel anlamda” kullanılmıştır?

    A) Mavi kuş kanatlarıçırparak uzaklaştı.
    B) Sizinle bütün bağlarımı koparıyorum.
    C) Bana karşı hep açık olmanızı istedim.
    D) Bu işte başı yine siz mi çektiniz?

     
     
     
     
     
     
     
    14- “Acı
    ” sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?

    A) Kazayı haber alınca derin bir acı hissetti.
    B) Yaptığım yemek biraz acı olmuştu.
    C) Yıllarca acılar içinde yaşadı.
    D) Kendine acılar çocuğu diyordu.
     
    15-“Sevin” sözcüğ
    ü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kazağını aldığın zaman sevin...” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
    A)Posta kutusundan mektubu alır almaz sevindi.
    B)Büyüklerinizi sayın, küçüklerinizi sevin.
    C)Küçük bir çocuk görürseniz, sevin.
    D)Öncelikle insanları
    oldukları gibi sevin

    16-“Açlık” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Açlık ne yedirtmez, tokluk ne dedirtmez?
    B) Sıcak bir yuvanın açlığını duymayan var mı?
    C)Afrika’da milyonlarca insan açlıkla mücadele ediyor.
    D) Açlıktan neredeyse ölecektim, iyi ki geldiniz.

    17 “Gitmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Bu yol nereye gider biliyor musunuz?
    B) Yol ver dağ
    lar ben sılaya gideyim.
    C) Bu işin sonu nereye gider?
    D) İzmir’e yarın babam da gidiyor.

    18-- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

    A)cak bölgelerin insanları yazın yaylaya göçer.
    B) Kapıyı açıp beni görünce rengi uçtu.
    C) Bana karşı soğuk davranırdı hep.
    D) Lafı ağzında dolaştırma,çabuk söyle.

    19-“Temiz” sözcüğ
    ü aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?

    A) Doktor temiz havayı tavsiye etmişti.
    B) Temiz çamaşırlarını kirlilerle karıştırma.
    C) Yüreğinin temizliği sevilmesini sağlıyordu.
    D) Öğrenciler temiz sınıfı çabucak kirlettiler.

     
     
     
     
     
     
     
     
    20- “Dalmak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
    A) Bursa’yı arkada bırakıp ovalara daldık.
    B)Gazeteye öyle dalmış ki, geldiğimizi fark etmedi.
    C) Çocuklar hep birlikte havuza daldılar.
    D) Uçak, beyaz bulut kümelerine dalıp kayboldu.
    21- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır?

    A) Bu kentte çevre temizliğine önem veriliyor.
    B)
    cak bir yaz günü yola çıktık.
    C) Türkçe, dillerin en köklülerindendir.
    D) Dü
    şürüp rdığı vazoyu onarıyor.

    22- “Isınmak” sözcüğü hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Hava ısınınca doğa canlandı.
    B) Yeni gelen öğrenci sınıfa çabuk ısındı.
    C) Soba yanınca oda hemen ısındı.
    D) Biraz çalışınca arabanın motoru ısındı.

    23- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
    A) Terliyken soğuk bir şey içme.
    B) Bu sokağın çeşmelerinden soğuk sular akardı.
    C)Önerilerimizi soğuk karşılayacağını sanmıyorum.
    D) Soğuk sütten yoğurt yapılmaz.

    24- “Doldurmak” kelimesi hangi, cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Arkadaşımı benim hakkımda doldurmuş.
    B) Yemeğin kokusu odayı doldurmuş.
    C) Çocuk altı yaşını doldurdu.
    D) Annem bardaklara çay doldurdu.
  2. dj_pelin

    dj_pelin Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    23 Mart 2010
    Mesajlar:
    1.587
    Beğenileri:
    2.733
    Ödül Puanları:
    113
    Cevaplarınımı İstiyorsun ?
  3. mc_emo_girl

    mc_emo_girl Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    yoo sadece ekledim
  4. mc_emo_girl

    mc_emo_girl Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    ama cevapları bende yok olsa ii olur
  5. dj_pelin

    dj_pelin Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    23 Mart 2010
    Mesajlar:
    1.587
    Beğenileri:
    2.733
    Ödül Puanları:
    113
    Tamam Bekle Bakayım Veriyorum :D
  6. Dreamer*

    Dreamer* Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    2.550
    Beğenileri:
    1.971
    Ödül Puanları:
    0
    1.) B
    2.) D
    3.) C
    4.) A
    5.) C
    6.) C
    7.) D
    8.) C
    9.) C
    1o.) C
    11.) B
    12.) D
    13.) A
    14.) B
    15.) A
    16.) B
    17.) C
    18.) A
    19.) C
    21.) C
    22.) B
    23.) C
    mc_emo_girl bunu beğendi.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş