Memeli hayvanlar

Konu 'Fen Bilgisi 5. Sınıf' bölümünde mavişmüge tarafından paylaşıldı.

1. mavişmüge

mavişmüge Üye

21 Şubat 2009

arkadaşlar memeli hayvanlarla ilgili yazılar resimler istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
  2. ~~Özge~~

~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

19 Nisan 2008
  3. ~~Özge~~

~~Özge~~ Özel Üye Özel Üye

19 Nisan 2008
    Omurgalılar şubesinin en evrimleşmiş sınıfı. Memeliler, 4.000 kadar türü içinde toplayan çok değişik bir hayvanlar sınıfıdır. Boyları 5 sanitmetreden küçük olan kır farelerinden, 30 metreyi aşan balinalara kadar değişik boyda hayvanları içine alır. Hemen dünyanın her tarafında değişik türlerine rastlamak mümkündür. Balina, mors gibi bazıları denizde, yarasa gibi bazıları havada yaşarlar; fakat asıl büyük çoğunluğu kara hayvanlarını meydana getirilir.

Bütün memeliler, değişik büyüklükte ve şekilde olmalarına rağmen, vücut yapıları birbirine benzer. Memelilerin başlıca özelikleri şunlardır : 1 - Yavrular doğumla meydana gelirler ve büyük bir bölümü analar tarafından beslenir. 2 - Doğumdan sonra yavru *****n meme bezinden salgılanan besinle (süt) beslenmek suretiyle gelişir, 3 - Vücutları az ya da çok tüylüdür, 4 - Beyinleri en çok gelişime uğramış hayvanlarıdır, 6 - İki sıra halinde dişleri ve etli dudakları bulunur. 7 - Kan dolaşım sistemleri çok gelişmiştir ve sıcak kanlıdırlar.

Çevrelerine uyabilen hayvanlar arasında en çok başarı kazanmış hayvanlardır. Vücut yapılarındaki değişikliğin çok oluşu bu uyumdan ileri gelmektedir. Ayaklar, dişler, vücut örtüsü, bu uyumun en güzel örneklerini meydana getirir; Denizde yüzen, balinaların ayakları yüzgeç biçimindedir; yarasalarda ön üyeler, kanat biçimini almıştır; at, öküz, geyik gibi hayvanların ayakları sert topraklarda yürümeğe, koşmağa elverişli şekildedir; köpek, tilki gibi hayvanlarda ayaklar, avlarını yakalayabilecek özelik taşır; kangurularda arka üyeler, sıçramaya uygun bir biçim almıştır; insan ve maymunlarda ön üyeler, cisimleri tutabilecek bir biçim almıştır. Dişler de, besin durumları ile ilgili olarak değişik biçimler almışlardır. Vücut örtüleri de yaşanan ortama uygun bir biçim almıştır. Sıcak bölgelerde yaşayan memelilerde deri, çok seyrek tüylerle kaplı olduğu halde, soğuk bölgelerde yaşayan memelilerde deri, çok sık ve uzun tüylerle kaplıdır; kirpilerde ok gibi sert ve sivri kıllar bulunur.

Öbür hayvanların sınıflamaları gibi, memeliler sınıfı da takımlara bölünür. Takımlar da familyalara ve cinslere, türlere ayrılır.

Memeliler, on takım olarak sınıflandırılırlar