Milli Edebiyat Dönemi

Konu 'Türk Edebiyatı Ders Notları' bölümünde _büjü_ tarafından paylaşıldı.

  1. _büjü_

    _büjü_ Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    23 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    208
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    0

    MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ (1911-1923)
    1911 yılında Selanik’te çıkan “Genç Kalemler” dergisinde

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’in “Yeni Lisan” adlı

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    sinin yayımlanmasıyla başlar.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    hareketi öncelikle bir dil hareketidir. Sade Türkçe’nin bir dava olarak ele alınması ilk kez bu dergide ortaya konulmuştur. “Milli Edebiyat” terimi de ilk defa bu dergide kullanılmıştır.
    Bu dönem sanatçılarının şiir anlayışıyla,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nun şiir anlayışı birbirinden pek farklı değildir. “Şiir vicdani bir keyfiyettir” düşüncesinde olan şairleri bireysel konuları işlerler. Daha sonra 1917 yılında yaptıkları bir toplantıda, hece ölçüsünü kullanma,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    konuşma diliyle yazma noktasında birleşen şairlerin, içerik konusunda her birinin ayrı bir yaklaşımda olduğu gözlenir. Bu dönem sanatçıları

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nı, Doğu edebiyatının, sonrasını ise

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nın taklitçisi olmakla suçlarlar.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    de daha çok bireysel konulara yönelen bu dönem sanatçıları,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    de sosyal meselelere eğilmişler; milliyetçilik düşüncesi, Kurtuluş savaşı gibi konuları ele almışlardır. Konuların İstanbul dışına çıkarılması da bu dönemin belirgin özelliklerindendir. Ayrıca “

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” bu dönem roman ve hikayesinin en önemli temasi olarak dikkat çeker. Bu eserlerde dil günlük konuşma dilidir.
    MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNİN DİL ANLAYIŞI
    1)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    kuralları, Arapça, Farsça ad ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ı bırakılmalıdır.
    2) Yabancı sözcükler, kendi dillerinde dilbilgisi bakımından hangi türden olursa olsun, Türkçede ne olarak kullanılıyorsa, dilbilgisi yönünden o türden sayılmalıdır.
    3) Arapça ve Farsça’dan gelen sözcüklerden, konuşma diline kadar girip yaygınlaşmış olanlar Türkçeleşmiş sayılmalı ve kullanılmalıdır.
    4) İstanbul

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ının

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    konuşma dili esas alınmalıdır.
    5) Terimler bilimle ilgili oldukları için aynen kullanılmalıdır.
    6) Türkiye Türkçesine diğer Türk lehçelerinden sözcük alınmamalıdır.
    MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ SANATÇILARI:
    ÖMER SEYFETTİN (1884-1920): Milli Edebiyat hareketinin önderlerinden olan sanatçı daha çok hikayeleriyle tanınmıştır. “Yeni Lisan” makalesinde ortaya koyduğu görüşlerini,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    inde uygulamaya çalışmış ve başarılı olmuştur. Dilimizin sadeleşmesinde önemli yeri olan

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    larından, tarihteki kahramanlıklardan ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    yaşayışlardan yararlanarak, gücünü çekici anlatımından, olaylardan alan, çoğunlukla beklenmedik sonuçlarla biten hikayeleriyle edebiyatımızda önemli bir yer tutar.
    Hikayeleri: İlk Düşen Ak,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , Gizli Mabet, Asılzadeler, Bahar ve Kelebekler, Beyaz Lale....adı verilen kitaplarda toplanmıştır.
    ZİYA GÖKALP (1876-1924): Şiiri, düşüncelerini halka yaymak için bir araç olarak kabul eden sanatçı, bu türde sanatsal yönden güçlü ürünler vermemiştir. Daha çok Türkçülük düşüncesini sistemleştiren bir düşünür ve sosyolog olarak tanınmıştır. Önceleri, bütün dünya Türklerini bir bayrak altında toplamayı amaçlayan “Turancılık ”görüşüne bağlıyken, sonraları “Türkiye Türkçülüğü” düşüncesine yönelir.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    konuşma diliyle yazı dilinin birleştirilmesi gerektiğine inanan sanatçı

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    inde bunu başarıyla uygular. Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanan

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    (Turan adlı şiiri hariç), konu olarak daha çok eski Türk tarihine, İslameyiet önçesi dönemlere yönelir. Ayyrıca yurt, millet, ahlak, din ve uygarlık gibi konuları da eğitici bir yaklaşımla ele alır.
    Eserleri:
    Şiir: Kızıl Elma, Altın Işık, Yeni Hayat
    Nesir: “Türkçülüğün Esasları”, “Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak”; “Türk Medeniyeti Tarihi”, “Malta Mektupları”.
    REFİK HALİT KARAY (1888-1965): Milli Edebiyat ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nin en ünlü öykü ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ndandır. Önce

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    na 1917’den sonra ise Milli Edebiyata katılır. Kurtuluş Savaşı’na karşı yazılarından dolayı tutklanacağı zaman Halep’e kaçar. Çıkarılan bir af üzerine 1938’de Türkiye’ye döner. Anadolu gerçeğinin ilk olarak

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    'ın “Memleket Hikayeleri” adlı yapıtıyla edebiyata girdiği kabul ediler. Güçlü bir gözlemci olan yazar, betimlemelerinde de nesneldir. Realist bir anlayışa sahip olan yazarın sade bir dili ve yalın bir anlatımı vardır. Mizah ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    onun yapıtlarının ayrılmaz unsurlarıdır.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    dan başka, anı,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , fıkra ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    türlerinde de eserler vermiştir.
    Eserleri:
    Öykü:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Roman: Sürgün , Hilgün, Bugünün Saraylısı, İstanbul’un bir Yüzü......
    Kirpinin dedikleri (Mizah yazıları).
    HALİDE EDİP ADIVAR (1884-1964): Daha çok İngilizi edebiyatındaki

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    dın etkilenen sanatçının eserlerini üç grupta inceleyebiliriz.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    sine eğildi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ı (Seviye Talip, Raik’in Annesi,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ), Kurtuluş Savaşı’nı anlattığı romanları (

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ), toplumsal konuları ele aldığı töre romanları (

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , Tatarcık, Sonsuz Panayır....)
    Dilbilgisi kurallarına ve anlatıma pek özen göstermeyen sanatçinin diğer önemli eserleri şunlardır:
    Yeni Turan, Kalp Ağrısı, Zeyno’nun Oğlu (Roman)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    (

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    )
    Harap mabetler, Dağü Çıkan Kurt, Kubbede Kalan Hoş Sada (Hikaye)
    Ayrıca santçının birçok araştırma yazısı ve çevirisi vardır.
    REŞAT NURİ GÜNTEKİN (1889-1956): Realist bir analyışa sahip olan yazar Milli

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    müfettişliği görevi ile Anadolu’yu dolaşmış, buradaki yaşamı gözlemlemiş, bu gözlemlerini yalın bir dil ve anlatımla eserlerinde dile getirmiştir.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , romanlarında yoğun bir Anadolu atmosferi vardır. Bu atmosfer içinde yurt ve toplam gerçeklerini, töreden kaynaklanan doğru ya da yanlış inanışları ele alır. Bu konular, öykülerinde, mizah unsuruyla da berleştirilerek verilir. Yazar, ilk ününü, duygulsal bir aşkı dile getirdiği ve birçok yönleriyle Anodul’yu anlattığı “

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” romanıyla sağlamıştır. Sanatçının önemli eserleri şunlardır:
    Roman: Çalıkuşu,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , Kan Davası...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    : Tanrı Misafiri,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , Olağan İşler...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ı: Hançer, Hülleci, Tanrı Dağı Ziyafeti...
    MEHMET FUAT KÖPRÜLÜ (1890-1966):

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    araştırmalarını sistemleştiren ve edebiyat tarihçişi olarak ün kazanan sanatçının eserleri de bu yoldadır. Bugün bilinen birçok şair

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    'nün arıştırmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır.
    Eserleri:
    Türk

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ı Tarihi,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Antolojisi, Türk Saz Şairleri Antolojisi.
    YAKUP KARDİ KARAOSMANOGLU (1889-1974):

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , romanlarında kusursuz bir anlatım ve sağlam tekniği ile dikkat çeken sanatçı, tarihi ve sosyal olaylardan her birini bir romanına konu edinerek,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    yle

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Türkiyesi arasındaki dönem ve kuşakların geçirdikleri sosyal değişiklik ve bunalımları yaşayış ve görüş ayrılıklarını işlemiş: düşünce ve teze dayalı özlü yapıtlar vermiştir. Eserlerini ve içereklerini şöyle inceleyebiliriz:
    “Hep o

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” da Abdülaziz döneminin yaşamı,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ”de II. Abdülhamit’in baskılı yönetimiyle savaşmak için Fransa’ya kaçan Jön Türkler,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ”ta Tanzimat’tan I. Dünya Savaşı’na kadar yetişen üç kaşaktaki görüş ayrılığı,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” nde Meşrutiyet devrinindeki Bektaşi tekkelerinin durumu,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” de mütareke döneminde, işgal altındaki İstanbul’da ortaya çıkan ahlaki çöküntü,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ”da Kurtuluş Savaşı yıllanrındaki bir Anadolu köyü,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” da yeni başkentin üç dönemi,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    I, II” de Cumhuriyet döneminin 1952’ye kadarki durumunu bir bir ele almıştır.
    Diğer eserleri:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    : Zoraki Diplomat, Politikada 45 yıl,Vatan Yolunda, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları....
    Monografi:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , Atatürk
    Mensur şiirleri: Erenlerin Bağından, Okun Ucundan

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    i: Bir Serencam, Rahmet, Milli Savaş Hikayeleri

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    eserleri: Nirvana, Veda, Sağanak, Mağara
    Önemli

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    i: İzmir’den Bursa’ya, Ergenekon, Kadınlık ve Kadınlarımız....

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    (1884-1958): Milli Edebiyat hareketini

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    i ve konferanslarıyla destekleyen

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    in, esasen , kendine özgü Milli Edebiyat’ınkinden farklı bir anlayışı vardır. İstanbul şairi olarak tanınır. Omanlı İmparatorluğunun geçmişteki parlak günlerine büyük bir özlem duyar. Başlıca konuları: İstanbul, tarih, yurt

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    si, aşk, ölüm ve sonsuzluktur.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nin özünü kakalama çabası içinde olan sanatçı, eski şiirin ölçü, uyak ve ahenk unsurunu ön planda tutmuştur. Onun eserlerinde malzeme eski,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ise yenidir. Örneğin, Divan Edebiyatında

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ı terrennüm eden

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    biçimiyle kahramanlık

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    i ve Istanbul’a duyduğu sevgiyi dile getiren şiirler yazmıştır.
    Şiir kitapları: kendi Gök Kubbemiz, Eski Şiirin Rüzgarıyla,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,
    Nesir Kitapları: Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasi ve Edebi Portreler, Siyasi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , Edebiyat Dair.

    HECENİN BEŞ ŞAİRİ (BEŞ HECECİLER)

    Bu

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    19117de Selanik’te “Genç Kalemler”le başlayan

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nın ilklerine bağlı olarak,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    mizin özelliklerinden, yerli kaynaklarımızdan yararlanarak, şiirimizin

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    dan heceye geçişinde önemli rol aynamışlardır.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    inde Anadolu manzaralarını ve Anadolu yaşayışını coşkulu bir dille işlemişlerdir. Hece ölçüsünün genellikle 11’li ve 14’lü kalıbını kullanmışlardır. Daha sonraları, yeni biçimler arayarak oldukça uzun şiirler de yazmışlardır. Eserlerindeki dil ise konuşma dilidir. Bu şarirlerimiz şunlardır:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    BomçikireLLi ve Neqat1ve_ bunu beğendi.
  2. _büjü_

    _büjü_ Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    23 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    208
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    0
    1.Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri “Beş Hececiler” grubunda yer alır?

    A) Orhan Veli Kanık – Ahmet Kutsi Tecer

    B) Yusuf Ziya Ortaç – Faruk Nafiz Çamlıbel

    C) Ahmet Muhip Dıranas – Yahya Kemal Beyatlı

    D) Melih Cevdet Anday – Fazıl Hüsnü Dağlarca

    E) Enis Behiç Koryürek – Cemal Süreya



    2. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat dönemi edebiyatının özelliklerinden biri değildir?

    A) Eserlerde, hayata dönük memleket sorunları dile

    getirilmiştir.

    B) Hece vezni asıl vezin olarak kabul edilmiştir.

    C) Hikaye ve romanlarda ilk kez İstanbul dışına çıkılır.

    D) Türk tarihine ve milli kaynaklara yönelme görülür.

    E) Şiirde sembolizmin, romanda romantizmin etkisinde

    kalmışlardır.



    3. Milli Edebiyat akımı 1911 yılında Ömer Seyfettin ve

    I II

    Ali Canip’in çıkardıkları “Yeni Mecmua” dergisi ile

    III IV

    başlar.Bu edebiyat, yazı diliyle konuşma dilinin



    birleştirilmesini, dilde sa****ği, Türk tarihine ve milli

    V

    kaynaklara yönelmeyi amaçlar.



    Yukarıdaki parçada numaralandırılmış yerlerden hangisinde bilgi yanlışlığı yapılmıştır?



    A) I B) II C) III D) IV E) V



    4. Aşağıdakilerden hangisi Beş Hececiler topluluğunun özelliklerinden biri değildir?



    A) Şiirlerinde Anadolu gerçeklerini işlediler.

    B) Cumhuriyet Edebiyatı’nda görülen ilk edebi harekettir.

    C) Ulusal coşkuyla birlikte romantizme yönelmişlerdir.

    D) “Sanat, sanat içindir.” anlayışına bağlı kaldılar.

    E) Halk edebiyatı nazım biçimlerini de kullandılar.



    5. Aşağıdaki yazarlardan hangisi Milli Edebiyat Dönemi yazarlarımızdan biri değildir?

    A) Reşat Nuri Güntekin

    B) Yakup Kadri Karaosmanoğlu

    C) Refik Hait Karay

    D) Tevfik Fikret

    E) Halide Edip Adıvar



    6. Aşağıdaki eserlerden hangisi Ziya Gökalp’e aittir?

    A) Türkçülüğün Esasları

    B) Bir Serencam

    C) Aziz İstanbul

    D) Şık

    E) Ankara



    7. Beş Hececiler’in en tanınmış şairidir. İlk şiirlerinde Yahya Kemal’in etkileri görülür; bu yüzden ilk şiirleri aruzladır. Ancak gerçek ününü heceyle yazdığı şiirlerle kazandı. Şiirlerinde genellikle Memleket, aşk ve düşünce temalarını işledi. Gönülden Gönüle, Çoban Çeşmesi eserlerinden sadece birkaçıdır.

    Yukarıda tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Necip Fazıl Kısakürek

    B) Yusuf Ziya Ortaç

    C) Faruk Nafiz Çamlıbel

    D) Enis Behiç Koryürek

    E) Yahya Kemal Beyatlı



    8. Aşağıdaki eserlerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?

    A) Türk Sazı

    B) Vurun *****ye

    C) Yaban

    D) Çalıkuşu

    E) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu



    9. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat döneminin genel özellikleri arasında yer almaz?

    A) Eserlerde ağırlıklı olarak ülke sorunları işlenmiş ve

    bu sorunlara çözümler üretilmiştir.

    B) Eserlerde kahramanların tahlilleri ve çevre

    tasvirleri gerçekçidir.

    C) Sanatçılar bilinçli olarak Anadolu’ya açılmıştır.

    D) Vezinsiz, kafiyesiz şiirler yazılmıştır.

    E) Sanatçılar, eserlerinde yalın bir dil kullanmışlardır.



    10. Milli Edebiyat’ın önde gelen kişilerindendir. 1911’de Selanik’te çıkan Genç Kalemler dergisinde yazılar yazdı. Türkçülük akımını bir sisteme bağlayıp topluma mal etti.Edebiyatımızın gelişmesi için halka, milli kültür kaynaklarına gidilmesi ve konuşma diliyle yazı dilinin birleştirilmesini savundu. “Türkçülüğün Esasları” , “Altın Işık” en tanınmış eserlerindendir.

    Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ömer Seyfettin

    B) Ziya Gökalp

    C) Ali Canip Yöntem

    D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu

    E) Reşat Nuri Güntekin



    11. Şiir, yazmaya Servet-i Fünun döneminde başlamıştır. Milliyetçi, halkçı bir anlayışın şiirini sade bir dil ve hece ölçüsüyle ortaya koymuştur. Şiirlerinde toplumsal konuları ele almıştır. “Türk şairi”, “milli şair” diye anılmıştır. “Türk Sazı,” “Ey Türk Uyan,” “Tan Sesleri” tanınmış eserlerindendir.

    Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tevfik Fikret

    B) Ziya Gökalp

    C) Mehmet Emin Yurdakul

    D) Ömer Seyfettin

    E) Ziya Gökalp



    12. … Milli Edebiyat dönemi yazarlarındandır.Güzel, akıcı, yalın bir dili ,her yaştan insanın rahatlıkla okuyabileceği bir üslubu vardır. Hikayelerini gözlemci bir anlayışla anlatmıştır. Önceleri Servet-i Fünun dergisinde sonra Tercüman-ı Hakikat gazetesinde çalışır. Öykü, tiyatro , anı, fıkra ve mizahi yazı tarzında eserler vermiştir. “Memleket Hikayeleri” ve “Gurbet Hikayeleri” yazarın tanınmasını sağlamıştır.

    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) Mehmet Rauf

    B) Refik Halit Karay

    C) Faruk Nafiz Çamlıbel

    D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu

    E) Mehmet Emin Yurdakul



    13. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat dönemi sanatçılarından biridir?



    A) Ali Canip Yöntem

    B) Orhan Veli Kanık

    C) Namık Kemal

    D) Cenap Şahabettin

    E) Melih Cevdet Anday



    14. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat döneminin genel özellikleri arasında yer almaz?

    A) Dil ,halkın konuştuğu yalın bir dildir.

    B) İstanbul Türkçesi esas alınmalıdır.

    C) Şiirde aruz ölçüsü kullanılmalıdır.

    D) Milli kaynaklara yönelilmeli ve yurt sorunları

    işlenmelidir.

    E) Halk edebiyatı geleneği temel alınmalıdır.



    15. Aşağıdakilerden hangisi Milli Edebiyat döneminde çıkarılmış bir dergi değildir?

    A) Genç Kalemler

    B) Türk Derneği

    C) Türk Yurdu

    D) Türk Ocağı

    E) Mavi



    16. Aşağıdakilerden hangisinde verilen eser, karşısındaki yazara ait değildir?



    A) Sodom ve Gomore – Yakup Kadri Karaosmanoğlu

    B) Ateşten Gömlek - Halide Edip Adıvar

    C) İstanbul’un İçyüzü – Refik Halit Karay

    D) Yeşil Gece – Ömer Seyfettin

    E) Dudaktan Kalbe – Reşat Nuri Güntekin



    17. Aşağıdaki romanlardan hangisi Kurtuluş Savaşı dönemini anlatmaktadır?

    A) Yaban

    B) Akşam Güneşi

    C) Eylül

    D) İntibah

    E) Mai ve Siyah



    18. Ahmet Celal, yedek subay olarak katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda bir kolunu kaybeder. İngilizler, İstanbul’u işgal edince emir eri Mehmet Ali’nin Porsuk çayı kıyısındaki köyüne gidip yerleşir. Köylü, Ahmet Celal’e bir düşman gözüyle bakmaktadır.Birinci İnönü Savaşının kazanılması köylüler için hiçbir şey ifade etmemektedir. Ahmet Celal, köylülerin bu bilinçsizliği karşısında kendini sorgular ve yıllarca ilgisiz bırakılan bu köylüleri suçlamaktan, eleştirmekten vazgeçer; çünkü anlamıştır ki asıl suçlu köylüler değil onunla ilgilenmeyen Türk aydınıdır.

    Aşağıdakilerden hangisinde bu paragrafta bahsedilen roman ve bu romanın yazarı bir arada verilmiştir?

    A) Türk’ün Ateşle İmtihanı – Halide Edip Adıvar

    B) Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin

    C) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa

    D) Memleket Hikayeleri – Refik Halit Karay

    E) Yaban – Yakup Kadri Karaosmanoğlu



    CEVAP ANAHTARI: 1. B 2. E 3. D 4. D 5. D

    6. A 7. C 8. A 9. D 10. B 11. C 12. B 13. A

    14. C 15. E 16. D 17. A
    Neqat1ve_ bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş