MİLLİ EDEBİYAT

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. "Paris Dönüşü sanat felsefesi, resim alanındaki inceleme ve araştırmalarıyla tanındı. Deneme yazarı, eleştirici olarak edebiyatla ilişkisini sürdürdü. Edebiyat konuşmaları, Edebiyat Üzerine, Günlerin Götürdüğü, Estetik Doktrinler gibi önemli eserler verdi."
    Yukarıda sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Suut Kemal Yetkin
    B) Peyami Safa
    C) Nurullah Ataç
    D) Ahmet Hamdi Tanpınar
    E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu


    2. Aşağıdaki dizelerden hangisi, tümüyle Nurullah Ataç'ın eserlerinden oluşmuştur?
    A) Günlerin Getirdiği - Karalama Defteri - Biz İnsanlar
    B) Sözden söze - Ararken - Yeşeren Otlar
    C) Günce - Okuruma Mektuplar - Miras
    D) Söz Arasında - Diyelim - Karalama Defteri
    E) Sözden Söze - Söyleyişler - Huzur


    3. "Edebiyata şiirle başlar. Şiirleri Servet - i Fünun çizgisindedir. 'İhtiyarın Tenezzühü' adlı ilk öyküsü Sabah gazetesinde yayımlanır. Ünlenmesi 'Genç Kalemler'le olur. İlk sayısındaki 'Yeni Lisan' yazısı bu akımın bildirgesi sayılır. Ulusal edebiyat akımının en başarılı öykü örneklerini vermiştir."
    Yukarıda sözü edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ömer Seyfettin B) Mehmet Emin Yurdakul
    C) Ziya Gökalp D) Ali Canip Yöntem
    E) Ahmet Haşim


    4. "Edebiyata şiirle girdi. Gazete ve dergilerde öznel yanı ağır basan fıkra, deneme, söyleşi, eleştiriler yazdı. Edebiyatın akılcı temele oturmasına; yapmacıktan, özentiden kurtulmasına, dilin özleşmesine çalıştı. Çevirileriyle Batı düşüncesinin kavranmasına yardımcı oldu."
    Yukarıda sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Peyami Safa B) Suut Kemal Yetkin
    C) Nurullah Ataç D) Cevdet Kudret Solok
    E) E) Yahya Kemal


    5. Aşağıdaki eleştirmelerden hangisi doğru değildir?
    A) Orhan Seyfi Orhun: Akbaba, Papağan, Resimli Dünya
    B) Halit Fahri Ozansoy: Baykuş, Hayalet, Edebiyatçılar Geçiyor
    C) Faruk Nafiz Çamlıbel: Suda Halkalar, Akın, Özyurt
    D) Enis Behiç Koryürek: Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Göç, Portreler
    E) Yusuf Ziya Ortaç: Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Yanardağ, Bir Selvi Gölgesi



    6. Yakup Kadri Karaosmanoğlu için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) 'Nirvana' adlı tek perdelik oyunuyla edebiyata girdiği
    B) Bir ara eski Yunan, Latin kaynaklarından esinlendiği
    C) Natüralizmin yönlendirdiği gerçekçi bir anlayışla toplumu konu edindiği
    D) Toplumun çeşitli dönemlerini çelişkileriyle verdiği
    E) Dilinin yalın olduğu, yabancı sözcükler kullanmadığı



    7. Yahya Kemal için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Fransız yazar ve düşünürlerin etkisiyle yeni bir tarih görüşü geliştirdiği
    B) Bir ara Yunan edebiyatından etkilenerek Neo - hellenist denemeler yaptığı
    C) Sonradan ulusal tarihe döndüğü
    D) Neo - klasisizmin etkisiyle divan biçimleri kullandığı
    E) Şiirde biçimden çok özü önemsediği



    8. Aşağıdaki sanatçılardan hangisinin sanat anlayışı diğerlerinden farklıdır?
    A) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
    B) Reşat Nuri Güntekin
    C) Memduh Şevket Esendal
    D) Yahya Kemal
    E) Ömer Seyfettin



    9. Aşağıdakilerden hangisi 'Beş Hececiler'in özelliklerinden biri değildir?
    A) Halkın konuştuğu dille yazarlar.
    B) Hece ölçüsünü kullanırlar.
    C) Dörtlük nazım birimleriyle yazarlar.
    D) Ulusal nazım biçimlerinden yararlanırlar.
    E) Sosyal, toplumsal gerçekleri yansıtırken nesneldirler.


    10. 'Beş Hececiler' için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Yurtseverlik, kahramanlık konularına öncelik verirler.
    B) Şiirleri duygulu, coşkuludur.
    C) Toplumsal gerçekçiliği, bilinç, birikim yetersizliği nedeniyle sulandırırlar.
    D) Milli Edebiyatın kimi ilkelerine karşıdırlar.
    E) Duygusallıkları derinliksiz, yalınkattır.



    11. Aşağıdaki eserlerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır?
    A) Dinle Neyden
    B) Çoban Çeşmesi
    C) Han Duvarı
    D) Yıldız Yağmuru
    E) Bir Ömür Böyle Geçti



    12. "Tanin'deki yazılarıyla tanındı. Atatürkçü düşünceleri savundu. İktidara karşı etkin bir muhalefet yaptı. 1960'tan sonra görüşleriyle çelişen düşünceler savundu. Anı, gezi, söyleşi, deneme türlerinde başarılı eserler verdi. İnce, etkili anlatımı, yalın dil anlayışıyla etkileyici oldu."
    Yukarıda sözü edilen yazarımız aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Reşat Nuri Güntekin
    B) Falih Rıfkı Atay
    C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
    D) Mehmet Fuat Köprülü
    E) Refik Halit Karay


    13. "Magazin öykülerinde 'Server Bedi' takma adını kullanır. Kültür Haftası, Türk Düşüncesi gibi dergileri çıkaran yazar, gizemcidir. Olaydan çok ruh çözümlemelerine eğilir. Toplumun kişideki yıkıcı etkilerini gözler; bunalımlı insanların dünyalarını açmaya çalışır. Hikmetli arayışlarla gizemli dünyalara uzanır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nda yaşamından bir kesit verir."
    Yukarıda sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nurullah Ataç B) Ahmet Rasim
    C) Ahmet Hamdi Tanpınar D) Peyami Safa
    E) Refik Halit Karay



    14. Aşağıdakilerden hangisi Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın eserlirinden biri değildir?
    A) Havaya Çizilen Dünya
    B) Çocuk ve Allah
    C) Asu
    D) Sonrası
    E) Yedi Memetler



    15. "Yurdunu kuran, koruyan, yaşatan insanları işler. Yalın bir anlatımla, gözlemlerinden yararlanarak toplum insanını, onların sorunlarını verir. Özgün bir öykücülüğün öncüsüdür. Toplumsal gerçekçiliği konularından, işlediği insanlardan, dil anlayışından kaynaklanır. Bunun önemli kanıtlarından biri de 'Ayaşlı ve Kiracıları'dır."
    Yukarıda sözü edilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Cahit Külebi
    B) Peyami Safa
    C) Sait Faik
    D) Memduh Şevket Esendal
    E) Ahmet Rasim


    16. Aşağıdakilerden hangisi Cahit Külebi'nin bir eseri değildir?
    A) Adamın Biri B) Süt
    C) Çocuk ve Allah D) Yeşeren Otlar
    E) Atatürk Kurtuluş Savaşında



    17. Aşağıdakilerden hangisi Behçet Necatigil'in eserlerinden biri değildir?
    A) Kapalı Çarşı B) Köşebaşı
    C) Çevre D) Evler
    F) E) Karaler Aklar


    18. Aşağıdakilerden hangisi Mehmet Akif Ersoy'un bir özelliği değildir?
    A) Şiirlerinde konuşmalar dışında dili ağırdır.
    B) Anlatımı yalındır.
    C) Konuları öyküleyici bir anlatım, gerçekçi bir anlayışla verir.
    D) Şiirlerinde öğretici yan ağır basar.
    E) Epik - lirik türde şiiri yoktur.


    19. "Anadolu insanının çıkmazlarını, doğayla ilişkilerini, duygusal serücenini kimseden, hiçbir akımdan etkilenmeden verdi. Yalın bir dil, duru söyleyişle Anadolu şiirlerini yazdı. Çocuk dünyasına girdi. Çoşkulu, iç seslerden yarım uyaktan, halk söyleyişinden yararlanarak zengin bir ahenge ulaştı."
    Yukarıda sözü edilen şair, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Fazıl Hüsnü Dağlarca
    B) Faruk Nafiz Çamlıbel
    C) Cahit Külebi
    D) Behçet Necatigil
    E) Ahmet Hamdi Tanpınar


    20. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Yeni'nin özelliklerinden biri değildir?
    A) Birinci Yeni'ye tepki olarak doğar, gerçek üstü, bir simgeci bir yol tutturur.
    B) 'Ben'in yöresinde döner, insanı merkez alır.
    C) 'Ben'in gizli yaşamından önemli haberler getirir.
    D) Tezlerden, somut kavramlardan yararlanırlar.
    E) Onlara göre mutluluk yoktur, en azından şimdilik yoktur.



    21. Aşağıdaki dizilerden hangisi tümüyle Oktay Rıfat'ın eserlerinden oluşmuştur?
    A) Vazgeçemediğim - Güzelleme - Yaşayıp Ölmek
    B) Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler - Perçemli Sokak - Telgrafhane
    C) Teknenin Ölümü - Yenisi - Sözcükler
    D) Yaşayıp Ölmek - Güzelleme - Karşı
    E) Perçemli Sokak - Yaşayıp Ölmek - Güzelleme



    22. Garip Akımı'na dönük aşağıdaki yargılardan hangisinin doğru olduğu söylenemez?
    A) Eskiye tepkidir.
    B) Eskinin yaşam biçimini, felsefe ve düşünceyi şiirden kovmak isterler.
    C) Fizikötesi konuları yadsır, alaya alırlar.
    D) Din ve tarihle ilgileri yoktur.
    E) Soyut tasarımlar, ruhsal doyum önerirler


    23. Garip Akımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemeğz?
    A) Söylev havasında şiirler üretirler.
    B) Şiirsel deyişleri, konuşma dilinin doğallığında bulurlar.
    C) Gündelik yaşama, sıradan insanlara yönelirler.
    D) Günübirlik, önemsiz konuları şiirleştirirler.
    E) Şiirin kafa işi olduğunu kabullenerek, algılanabilir bir dünya sunarlar.


    24. "Halk Şairleri Bayramlarıyla folklora yöneldi. Halk şiirleri geleneğine bağlıdır. Günlük yaşamı yurt görüntülerini konu almış, ülke insanının yazgısını belirleyen koşulları tarih, coğrafyaya bağlayarak vermiştir. Edebiyata dramatik oyunlar kazandırmıştır. Şiirler, Köşebaşı, Koçyiğit, Köroğlu gibi eserler vermiştir."
    Yukarıda sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ahmet Hamdi Tanpınar
    B) Ahmet Kudsi Tecer
    C) Behçet Necatigil
    D) Cahit Sıtkı Tarancı
    E) Fazıl Hüsnü Dağlarca


    25. "Hece'nin Beş Şairi'nden en çok tanınanıdır. İlkin aşk şiirleri yazar, sonraları Anadolu gerçeğini yansıtan romantik şiirler verir. Kayseri'ye gidişini anlattığı 'Han Duvarları' bu anlayışla verilmiş şiirlerin en ünlüsüdür."
    Yukarıda sözü edilen şair, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yusuf Ziya Ortaç
    B) Orhan Seyfi Orhon
    C) Faruk Nafiz Çamlıbel
    D) Halit Fahri Ozansoy
    E) Enis Behiç Koryürek


    26. Halide Edip Adıvar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) İlk romanlarında kadınsı duyarlıkları, bireysel duyguları işler.
    B) Sonraları kurtuluş Savaşı'ndan etkilenerek toplumsal konulara yönelir.
    C) Vatan sevgisi, Kurtuluş tutkusu öncelik verdiği konular olur.
    D) Ruhsal çözümlemeleri, sevgi yüceltmesiyle döneminde belirginleşir.
    G) E) Dili yazı dili kurallarına uygun ve özenlidir.


    27. 'Beş Hececiler' için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Yurtseverlik, kahramanlık konularına ilgisizdirler.
    B) Anadolu anlatımları yersiz, gerçek dışıdır.
    C) Doğayı, ülke görüntüleri olarak sunarlar.
    D) Betimledikleri görüntüler duygusal, düşseldir.
    E) Halk edebiyatı araştırmalarında yararlanmayı bur araştırmalara katılmayı düşünürler.



    28. Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın şiiri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Biçimce, özce sağlam şiirler ürettiği
    B) Her konuda yazdığı, her biçimi denediği
    C) Birçok kez yılın sanatçısı seçildiği
    D) Tüm insanlığın ortak yazgısı, bireyi çeşitlendirerek verdiği
    E) Kişisel sorunlarına, toplumsal sorunlardan öncelik verdiği



    29. "Fecr - i Ati'ye katılır. Şiirlerinin büyük bir bölümü Servet - i Fünun'da yayımlanır. Sonraları kendine özgü, bağımsız bir yol izler. Bireysel, kendi anlattığı şiirleri arayış, kendini bulma, olgunlaşma gibi evrelerden geçer. İlk aşamada Servet - i Fünun etkisindedir. Hayal - gerçek çatışması, bireysel mutluluklar, acıyla dolu geçen çocukluk dönemi görülür bu şiirlerde. Gerçeği, öznel bir tutumla verir. Empresyonizmin, sembolizsmin etkisindedir."
    Yukarıda kendinden söz edilen sanatçı, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tevfik Fikret
    B) Cenap Şahabettin
    C) Ahmet Haşim
    D) Mehmet Akif Ersoy
    E) Yahya Kemal



    30. Aşağıdaki dizelerden hangisi, tümüyle Orhan Veli'nin şiirlerinden oluşmuştur?
    A) Yaşayıp Ölmek - Güzelleme - Garip
    B) Garip - Vazgeçemediğim - Destan Gibi
    C) Yenisi - Rahatı Kaçan Ağa - Karşı
    D) Yenisi - Garip - Göçebe Denizin Üstünde
    E) Karşı - Destan Gibi - Aşağı Yukarı

    MİLLİ EDEBİYAT Cevap Anahtarı
    1. A
    2. D
    3. A
    4. C
    5. D
    6. E
    7. E
    8. C
    9. E
    10. D
    11. D
    12. B
    13. D
    14. D
    15. D
    16. C
    17. B
    18. E
    19. A
    20. D
    21. E
    22. E
    23. A
    24. B
    25. C
    26. E
    27. A
    28. E
    29. C
    30. B

Sayfayı Paylaş