Not tutmak

Konu 'Psikolojik Danışma - Rehberlik' bölümünde AnatHemA tarafından paylaşıldı.

1. AnatHemA

5 Kasım 2009

Öğrencinin hem okul derslerinde hem de sınavlara hazırlıkta başarıya ulaşması bir dizi etkinliği sağlıklı olarak uygulamasına bağlıdır. Başarıya giden yolda yapılması gereken etkinliklerin başında dinleme ve dinlenenlerin yazılması yani not tutma gelir.

Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda, insanın öğrendiklerinin %70ini bir saat içinde, %80ini de bir gün içinde unuttuğunu ortaya koydular. Uzmanlar, okunanın %20sini, Okunup sonra dinlenenin %40ının, okunup dinlendikten sonra yazılanın da %60ının hatırda kaldığını tespit etmişlerdir.Ünlü İngiliz edebiyatçısı Shakspeare dinlememek ve not almamak hastalığı yüzünden başım dertte.derken bu gerçeğe parmak basmıştır.

Not tutma öğrencinin derse dikkatini çeker. Dikkat öğrencinin derse aktif katılımı demektir. Böylece unutmaya karşı da bir tedbir alınmış olur. Ayrıca iyi bir not tutma eylemi için iyi bir dinleyici olmak gerektiğinden not tutma sayesinde öğrenme verimli hale gelir.

Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre bilinçli bir dinleme gerçekte 30 saniye kadar sürer. 1-2 saniyelik aralıklarla bu süreç sürekli işler. Önemli olan bu boşluklara takılmadan dikkati canlı tutmaktır. Dikkat canlı olduğu sürece öğrenme verimli olur. Çünkü dikkatin canlı olduğu süreyi de not tutarak geçirmek gerekir.

İyi bir dinleyici olmak için ön sıralarda oturmak tercih edilebilir, dersi aksatmamak gerekir, duyular tam kullanılmalıdır. Gözler öğretmende, kulaklar anlatılanlarda, eller anlatılanı yazmada, beyin dinleneni süzgeçten geçirerek yazma eylemini koordine etmede kullanırsa öğrenme etkili ve de verimli bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır.
    Not tutmak ders takibi bilginin sürekliliğinden dolayı çok önemlidir. Bir zincirin iş görebilmesi için bütün halkalarının tam olması gerekir. Bir tanesi bile eksik olsa zincir iş görmez. Bilgiler birbirine bağlıdır. Birinin bilinmesi diğerinin bilinmesine, birinin öğrenilmesi diğerinin öğrenilmiş olmasını gerektirir. Not tutmanın verimli olması bütün dersleri mümkün olduğunca takibe bağlıdır.

Not tutmayıp da başkalarını tuttuğu notları kullanmak verimli olmaz. Çünkü not tutma özel bir eylemdir ve her birey kendi anlayacağı tarzda bu eylemi gerçekleştirir. Kişinin tuttuğu notlardan en verimli şekilde sadece kendisi yararlanır. Kaçırılan bir dersin notunu başkasından almak da sonuç almak bakımından etkisizdir. Bilgilerin kopuk kopuk olmaması için not bizzat öğrencinin kendisi tarafından tutulmalı bunun içinde ders takibinde ısrar edilmelidir.
  2. Hera.

Hera. Kuşlara takılıp gidiyor aklım. Yönetici Moderatör

11 Kasım 2008
    Yer:
    Eskişehir.
    Sınıf arkadaşım Alican'a bunu okutmak lazım :D Sağolsun hem not tutmaz hemde benim notlarımı kurcalar :D
  3. AnatHemA

5 Kasım 2009
    Alican'ı da buraya üye yapalım.. ya da üyeyse okuması için ön ayak olabilirsin :p neyse çok konuştum. :)
  4. Hera.

Hera. Kuşlara takılıp gidiyor aklım. Yönetici Moderatör

11 Kasım 2008