1.Etkinlik içre : içinde,arasında yaman : netilik olarak üstünlüğü olan, zahmet : sıkıntı,güçlük yorgunluk alp : yiğit,kahraman altın kuşak : Han sahiplerine ve ün almış kişilere verilen kemer. 2.etkinlik I.cümlede : Olumsuzluk ifade II.cümlede : Olumlu ifade Örnek, I.Cümlede - Ne gelen var,ne giden. II.Cümlede Ne insanlar ne hayvanlar geçti göçtü,bu dünyadan. 3.Etkinlik Gergedan: Ormanda yaşar idi,çok büyük bir gergedan. Canavar : Öyle bir canavar ki işte böyle çok yaman! Aman vermek : Vermedi hiçbir defa insaoğluna aman! Avlamak : Ormanda avlanarak,bir geyiği avladı. 3.Etkinlik 2.Bölüm Kalkanına baş vurmak - Can evinden vurulmak 4.etkinlik Metnin Konusu; Oğuz'un köylüleri rahatsız eden bir gergedanı öldürmesi Metnin ana fikri; Yaşam döngüsü Metnin yardımcı fikirleri; Cesaretli olup dertleri çözmeyi iş bellersek,sonuca ulaşırız. Kendimiz için değil,herkes için bir işi yapmalıyız. 5 ve 6 diğer mesajda
5.etkinlik Nesneldir,çünkü gerçektir,kanıtlanabilir. Nesneldir,üzgünlüğü kanıtlanabilir. Nesnel,kanıtlanabilir. Öznel,herkese göre değişebilir. Nesnel,kanıtlanabilir. *SONUNCUSU ÇOK ÖNEMLİ DİKKAT!* Dedi: Gergedan artık kendisini yok bile! Özneldir , çünkü demesi kanıtlanabilir fakat cümle bakımından yapacakları kanıtlanamaz. Alıntı tamamen alınıp koyulduğu için özneldir,çünkü gergedan öldürülmemiştir,bir tahmindir. 6.etkinlik Kurallı cümle diyor,yüklem sonda olmalı! a) Hepimiz seni çok özledik. b) Şiirler eski günlerdeki gibidir. c) İki karayağız atın birden çektiği fayton köşebaşından göründü. ç) Bir damla yağmur düşmez,toprak kavrulur. d) Yağız atlar kişnedi,meşin sakladı. e) Kalktı,kahvaltısını etti,üstünü giyindi ve çıktı. 2.BÖLÜM İki yüklemi olan cümeleler ; " ç,d,e " İşaretini kullandım. Virgül [ , ] 7.etkinlik bir sonraki mesajda
ey Türk gençliği! kim bilebilir ki şuan ne yaptığınızı... annen mi babanmı... sanmıyorum neyi ne zaman yapacağmızı kimi annesini kimi sevgilsini düşünüyor... belkide boş boş bakınıyor etrafına.... ama ancak neyi nezaman yapabileceğimiz götürür bbizi geleceğe.... hani M.Kemal Paşa der ya ; ''Ey Türk Gençliği'' evet aynen şimdi Ey Türk Gençliği siz nereye gidiyorusunuz böyle .!?? cevaplarınızı bekliyorum!!