Okullarda Kıyafet Serbestliği

Konu 'Milli Eğitim Bakanlığı' bölümünde Moderatör Barış tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Barış

Moderatör Barış Süper Moderatör Yönetici Süper Moderatör

7 Eylül 2011

(OKİSDER) Başkanı Ömer Ortakaya, okullarda kıyafet serbestliğiyle ilgili "En azından özel okullara tanınan yüzde 60'lık imtiyazın devlet okullarına da tanınması veya yönetmeliğin 2 ya da 3 yıl ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kıyafet serbestliği sağlayan yönetmeliğinin etkileri Adana'da, oda başkanları ve okul kıyafeti imalatı yapan ve satan esnaf temsilcileri tarafından tartışıldı.

OKİSDER Başkanı Ömer Ortakaya, Adana Sanayi Odası toplantı salonundaki etkinlikte yaptığı konuşmada, okullarda kıyafet serbestliği uygulamasının kendilerini çok mağdur ettiğini söyledi.

Okul kıyafeti üretimi yapanların bir yıl öncesinden yatırımlarını yaptığını anlatan Ortakaya, şunları kaydetti:

"Aniden alınan karara hazırlıksız yakalanmış durumdayız. Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımızdan bu konuyu tekrar gözden geçirmelerini talep ediyoruz. Bizler en azından özel okullara tanınan yüzde 60'lık imtiyazın devlet okullarına da tanınması veya yönetmeliğin yürürlüğünün 2 yada 3 yıl ertelenmesini talep ediyoruz."

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise okul kıyafeti kumaşlarının yüzde 90'nın, dikiminin ise yüzde 50-55 civarına yakının Adana'da yapıldığını söyledi.

Sürenkök, uygulamayla ilgili şunları kaydetti:

"Bu uygulamayla ilgili tamamen kaldırılsın tarafında da değiliz. Ama hiç olmazsa eldeki stoklar tüketilinceye kadar iki dönem uygulamanın geriye alınması eğer alınmayacaksa da özel okullara sağlanan yüzde 60 referandum şartının resmi okullara da getirilmesi. Ben inanıyorum ki bu uygulama velilere sorulsa şuanda referandum yapılsa büyük bir oy çoğunluğu ile veliler bu uygulamaya 'hayır' diyeceklerdir."

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise özel okullara sağlanan yüzde 60 referandum şartının resmi okullara da getirilmesi önerisinin çok güzel olduğunu ifade etti.

Çalışkan, "Bu yıl haftada bir ya da iki gün serbest bırakılsa, tam serbest olduğunda neler olacağı konusunda fikir edinilir. Ondan sonra referandum yapılsın" diye konuştu.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Nihat Sözütek de hükümetin bu uygulamayla ilgili halk oylaması yapması gerektiğini söyledi.

Adana Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Atilla Menevşe ise, uygulamanın ekonomik yönden incelemesi yapıldığında sektörün büyük bir sıkıntı içerisinde olacağının şüphesiz olduğunu belirterek, "Sektörün temsilcilerinin Adana'da çok olması Adana ekonomisine de problem yaratacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan sektör temsilcilerinin konuşmaları dinlendi.

Bu arada bazı okul kıyafeti üreticileri "Okulda eşitlik bozulmasın",

"Sessiz kalmayın sivil kıyafete hayır", "Okulda güvenlik bozulmasın" gibi ifadelerinin yazıldığı kağıtları salondakilere dağıttı.

Alıntı