OMÜ'de Madde Bağımlılığı Paneli

Konu 'Güncel Haberler' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

1. Moderatör Güleda

Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

10 Ocak 2009

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), 'Madde Bağımlılığı' konulu panel düzenlendi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen 'Madde Bağımlılığı' konulu panelde konuşan Prof. Dr. Yıldız Pekşen, "Madde bağımlılığı eskimeyen, sürekli tartışılabilir bir konu. İçişleri Bakanımız artık ülkemizin uyuşturucu adına trafik bölge olmaktan çıktığını söyledi. Bu beni çok sevindirdi" dedi. Panele ilginin az olması ise dikkat çekti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (OMÜSEM) tarafından düzenlenen 'Madde Bağımlılığı' başlıklı panel, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon’da yapıldı.

Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız Pekşen, Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Kesim, Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rifat Şahin ve 4. Sınıf Emniyet Müdürü Güven Karaman’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Ancak katılımcı sayısının 30'u aşmadığı görüldü.

Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız Pekşen, yöptığı konuşmada şunları söyledi:

"Madde bağımlılığı eskimeyen, sürekli tartışılabilir bir konu. İç işleri bakanımız artık ülkemizin uyuşturucu adına trafik bölge olmaktan çıktığını söyledi. Bu beni çok sevindirdi. Ülkemiz uyuşturucu ve madde adına bütün ülkeler arasında önemli bir yere sahip yani madde trafiğinde çok önemli bir kavşak görevi görüyor. Bu da madde kullanımını etkileyen en büyük faktör oluyor. Madde bağımlılığı deyince karşımıza zehirlenme, tolerans, yoksunluk, maddenin zararlı kullanımı ve bağımlılık gibi beş ayrı kavram çıkıyor. Bağımlılık, beyinle madde arasında bir etkileşim oluşması ve bunun sonucunda bazı etkiler göstermesidir. Bu etkiyi elde etmek için istek doğuyor, madde alınamadığında da yoksunluk doğuyor. Yoksunluk, maddenin alımının azaltılması ya da alınmaması durumunda ortaya çıkıyor. Bu duruma madde bağımlılığı diyoruz. Aynı etkiyi alabilmek için giderek dozun artırılması gerekiyor, bu duruma ise tolerans deniyor. Madde bağımlılığı sonucunda ruhsal sorunlar ortaya çıkıyor. Kişinin madde bağımlılığını maddeyi almak için gösterdiği belirtiler belirliyor."

Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Kesim, 'İlaçların Kötüye Kullanımı ve Madde Bağımlılığı' başlıklı sunumunda, şunları söyledi:

"İlacın tıbbi endikasyon olmaksızın kullanılması bağımlılık başlığı altındadır. Yanlış kullanım, maddenin uygun olmayan dozlarla yanlış yollarla ve yanlış süreyle kullanılmasıdır. Kötüye kullanılan ilaçlar, halk arasında uyuşturucu dediğimiz narkotik ilaçlardır. Maddelerin bir kısmı uyuşturucunun yanı sıra uyarıcıdır ve yine bağımlılık yapmaktadır. Bağımlılık, maddeyle beyin arasında oluşan etkileşimden doğan biyolojik bir olaydır. Çay, kahve veya sigara gibi hafif bağımlılıklar, psişik bağımlılıklardır. Tolerans her madde için gelişmez ama özellikle beyni etkileyen maddelerin alımında gelişiyor. İnsanlar birçok şeye bağımlı olabiliyorlar. Uzun süre madde alımında beyinde buna bağlı bir denge gelişiyor ve kişi maddesiz kalamıyor. Madde alımı kesildiği takdirde yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor ve denge bozuluyor."

Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rifat Şahin de "Bağımlılığın, 'Belki kullanırım', 'Bir kereden bir şey olmaz', 'Bir daha asla', 'Ben bağımlı olmam, istersem bırakırım' gibi evreleri var. Bu her daim başa dönen bir kısırdöngü şeklindedir. Bağımlılık süreci maddenin kullanıldığı ortamlara girmekle başlıyor. Bir kez denedikten sonra bir daha kullanmayacağını düşünen kişiler, tekrar deneme isteğiyle madde alımına devam ediyor. Bırakabileceğini düşünen kişiler maddeye duyulan isteğin giderek artması ve engellenemez hale gelmesiyle maddeye bağımlı hale geliyorlar" diye konuştu.