organik bileşikler le ilgili 5 soru

Konu 'Biyoloji 9. Sınıf' bölümünde pelin14 tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. pelin14

    pelin14 Üye

    Katılım:
    1 Mart 2009
    Mesajlar:
    20
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0

    5 tane soru yazarmısınız yarına acill
  2. pelin14

    pelin14 Üye

    Katılım:
    1 Mart 2009
    Mesajlar:
    20
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    cevaplarıyla birlikte
  3. masum_gulus

    masum_gulus Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2008
    Mesajlar:
    618
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    0
    GEÇMİŞ YILLARDA ÇIKMIŞ ÖSS SORULARI


    ÖSS 1995 -82 1)”Bir bitkiye işaretli karbondioksit verilip izlendiğindeişaretli karbon önce yapraktaki glikoz ve nişastada daha sonrada gövdenin bir hücresindeki bir enzim molekülünün yapısında bulunmuştur.’’
    Buna göreişaretli karbondioksit bitki tarafından alınıpglikoz sentezlendikten sonraişaretli karbonun enzim yapısına girebilmesini sağlayan
    1-aminoasit yapımı
    2-nişasta sindirimi
    3-protein yapımı
    4-nişasta yapımı
    olaylarıaşağıdakilerin hangisinde verilen sıraya göre gerçekleşmiştir?
    a) 4-3-1-2 b) 4-2-1-3 c) 3-4-2-1 d) 2-4-3-1 e) 2-1-3-4
    cevap: B
    İşaretli CO2 ‘den glikoz sentezlendikten sonra ;
    1-Glikoz nişasta haline getirilerek depolanır.
    2-Nişasta halindeki glikozun kullanılması için nişasta sindirilir.
    3-Glikoz parçalanarak aminoasityapımında kullanılır.
    4-Aminoasitlerden proteinler sentezlenir.

    • ÖSS 1996 -81 2) 1-İnorganik elementlerden organik molekül sentezleyebilme
    • 2-Kendine özgü molekülleri sentezleyebilme
    3- Yapılarındaki karmaşık organik molekülleri temel organik yapıtaşlarına ayırabilme
    Yukarıdakilerden hangileri ototrof ve heteterof canlıların ortak özelliklerindendir?
    a) yalnız 1 b)yalnız 2 c)yalnız 3 d) 1 ve 2 e)2 ve 3
    cevap: E
    İnorganik maddelerden organik madde sentezleme ototroflara ait bir özelliktir.Kendine özgü molekül sentezleme ve yapılarındaki organik molekülleri yapıtaşlarına ayırma iki grup canlıda da görülebilir.

    ÖSS 1998 –80 3)Karbon atomları işaretlenmiş glikoz molekülü verilen bir kobayın dokuları bu işlemden 24 saat sonra incelendiğinde dokulardaaşağıdakilerden hangisinin ağır karbon taşıması beklenmez?
    a)temel amino asitlerin b)gliserolün c)glikojenin d)yağ asitlerinin e)karbon dioksitin
    cevap:A
    Hayvanlar ototrof organizmalar değildir.Dışarıdan organik besin almak zorundadırlar.Ancak aldıkları bazı organikbesinleridiğer birçok organik moleküle dönüştürebilirler.Bu yöntemle gliserolyağ asitleriglikojen sentezini başarırlar.CO2 zaten her organik madde çeşidinin solunum ürünüdür.Hayvanlar ve insanlar 20 çeşit amino asitin
    hepsini sentezleyemezler.Sentezlenemey en ve hazır alınmasıgerekenlerine “temel(esansiyel)amino asitler” denir.
    Sonuç olarakbir kobay glikozu kullanarak temel amino asit üretemez.
    ÖSS 1998 -77 5)Ototrof bir organizmada glikozdan proteinyağ ve polisakkarit sentezlenirken
    “ 1)klorofil
    2)Enzimler
    3)ATP
    4)madensel tuz “ moleküllerinden hangileri harcanır?
    a) 1 ve 2 b) 2 ve 3 c )3 ve 4 d)1 2 ve 3 e) 2 3 ve 4
    cevap: C
    Enzimlerreaksiyonlarda katalizör olarak kullanırlarancak harcanmaz ve tüketilmezler.Bu sayede defalarca kullanılabilirler.Aynı şekildeklorofil molekülü de ışığı soğrurur ve elektronlarını ortama verir.Daha sonra elektronları geri aldığı içinyapısında bir eksilme ve tükenme olmaz.ATP birçok reaksiyonda kullanılarak ADP’ye dönüşür.Bunun için harcanmış sayılır.Glikozun yapısında azot bulunmadığındanaminoasit ve protein sentezi için nitrat tuzlarının tüketilmesi gerekir.


    ÖSS 1990 – 69 7)Radyoaktif madde ile izleme yönteminden yararlanarakbir bakteri içindeki bakteriyofajın doğrudan doğruya DNA’sını işaretleyipizlemek için aşağıdaki bileşiklerden hangisi işaretlenmiş olarak kullanılabilir?
    a)Glikoz b)Amino asit c)Fosfat d)Riboz e)Urasil

    cevap:C
    Bu olay için DNA’nın yapısında bulunan bir bileşiğin işaretlenmesi gerekir.Verilenlerden sadece fosfat DNA’nın yapısında bulunan bir bileşiktir.Diğerleri DNA’nın yapısında bulunmaz.

    ÖSS 1991 –67 8)Aşağıdakilerden hangisihücredeki bir protein molekülünün kalıtsal yapısının yeni döllere taşınmasını sağlar?
    a)tRNA’ların nükleotid dizisi
    b)Enzimlerin işlev sırası
    c)Proteinin amino asit dizisi
    d)İlgili lokustaki nüklotid dizisi
    e)rRNA’ların nükleotid dizisi

    cevap:d
    Proteinin kalısal yapısının yeni döllere taşınması DNA ile sağlanır.Buna göre iligili lokustaki(DNA bölgesi) nükleotid dizisi kalıtsal bilginin aktarılmasını sağlayacaktır.Buna gen denir.

    ÖSS 1992- 69 9)Ağır azot taşıyan besinler içeren bir ortamda yetiştirilerek DNA’sı işaretlenen (1.grup)bakteriler DNA’sı normal olan aynı türden (2.grup)bakteriler ile birlikte normal besi ort***** konmuştur.Bir süre sonra2.gruptaki bazı bakterilerin DNA’larında da işaretli nükleotitlerin bulunduğu saptanmıştır.
    Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    a) 2.gruptaki bakterilerin 1.gruptakilerdendaha fazla besin alması
    b) 2.gruptaki bakterilerin ani bir kalıtsal değişikliğe uğraması
    c) 1. ve 2.gruptaki bakteriler arasında eşeyli çoğalmanın gerçekleşmesi
    d) 2.gruptaki bakterilerin normal besi ortamında daha hızlı üremesi
    e) 2.gruptaki bakteri DNA’larının kendi kendini eşlemesi

    cevap:C
    1.grupta bulunan bakterilerin işaretli olan DNA’ları bir şekilde 2.grup bakteriye aktarılmıştır.Bu olayın olabilmesiiki bakteri arasında eşeyli üremenin olması yani konjugasyonla açıklanabilir.

    ÖSS 1994- 69 10)Canlıların tümünde; “ I.Enzim kullanabilme
    II.Mitokondriye sahip olma
    III.Nükleotidlere sahip olma “ özelliklerinden hangileri bulunur?
    a)yalnız 1 b)yalnız 2 c)yalnız 3 d) 1 ve 2 e) 1 ve 3

    cevap:E
    Canlıların tamamı enzim kullanabilme özelliğine sahiptirler.Yine canlılık özelliği olarak bütün canlılar nükleotidlerden yapılmış nükleik asitlere sahiptirler.Mitokondriye sahip olma sadece ökaryotik hücrelere ait bir özelliktir.

    ÖSS 1995-77 11)Canlılarda görülen; “I.DNA’sını eşleyerek kendine benzer yeni organizmalar meydan getirme
    II.Aldığı besini kendine özgü moleküller haline getirme
    III.Hücredeki büyük organik molekülleri basit moleküllere ayrıştırma”
    Olaylarından hangileri hem çok hücreli organizmaların her bir hücresinde hem de bir hücreli organizmalarda gerçekleşir?
    a)yalnız 1 b)yalnız 2 c)1 ve 2 d)2 ve 3 e)1-2-3
    cevap:d

    Tek hücreli canlılar DNA’larını eşleyerek çoğalabilirlerçok hücrelilerde ise çoğalma işini belirli hücreler üstlenmiştir.(Üreme hücreleri)Bütün hücreler aldıkları besini kendilerine özgü hale getirebildikleri gibi büyük organik molekülleri basit moleküllere ayrıştırabilirler.Sinir dokusukan dokusu ve bitkilerin değişmez dokuları belirli bir gelişmeden sonra özelliklerini kaybederler.

    ÖSS 1995 – 79 12)Aşağıdakilerden hangisi DNA’nın kendini doğru olarak eşlendiğine karar verebilmek için yeterli kanıt sağlar?
    a) nükleotitlerin yapısı b) organik bazların dizilişi c) deoksiribozların yapısı
    d) zayıf bağların yapısı e) fosfatbağlarının dizilişi
    cevap:B
    DNA’nın kendini doğru olarak eşlemesi uygun bazların karşılıklı olarak dizilmesiyle sağlanır.

    ÖSS 1995-80 13)Doğal ortamdaki bir bitkinin stomalarında:
    I . Gece boyunca
    II . Güneş ışınlarının şiddetinin fotosentez için en uygun olduğu süre içinde
    III . Solunum ürünü ve fotosentede kullanılan madde miktarlarının birbirine denk olduğu zaman aralığında
    IV . Bitkinin çok miktarda terleme yaptığı süre içinde
    pH ölçümleri yapılmıştır.
    Bu durumların hangilerinde ölçülen pH asit özelliğinde olur?
    a) yalnız 1 b) yalnız 2 c) 1 ve 3 d) 2 ve 4 e)3 ve 4

    cevap:A
    **çülen pH’in asit özelliğinde olması için ortamda CO2’nin artması gerekir.Bunun içinde solunumun fotosentezden hızlı olması lazımdır.Gece boyunca solunum yapan bitki bol miktarda CO2 üreteceği için asitlik artar ve pH düşer.Diğer durumların hiçbirinde ortamda CO2 birikimi olmaz.

    ÖSS 1996-80 14)Hücrede DNA’nın kendini eşleyebilmesi içinCHONP elementlerinin de kullanıldığı
    “ I . Deoksiribozların sentezlenmesi
    II. Organik bazların sentezlenmesi
    III. nükleotitlerin sentezlenmesi
    IV. Fosfatların nükleotitleri bağlaması
    V . Nükleotitlerin hidrojen köprüsüyle üç boyutlu yapıyı kazanması” gibi bazı olaylar gerçekleşir.
    Bunlardan azotun kullanıldığı ilk :):):):)bolik olay ve DNA’nın işlerlik kazandığı olay aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?
    a ) 1 ve 4 b) 2 ve 3 c) 2 ve 5 d) 3 ve 4 e) 3 ve 5

    cevap:C
    DNA replikasyonunda N (azot) nükleotitlerdeki bazların yapısında bulunduğu için kullanılmış olur.Buna göre azotun ilk kullanıldığı yer azotlu organik bazların sentezidir.DNA’nın işlerlik kazanabilmesi için sarmal yapıda olması gerekir.Dolayısıyla replikasyonda en son olay nükleotitlerin hidrojen köprüsüyle birbirine bağlanarak DNA’nın üç boyutlu yapısının oluşturulmasıdır.
    OLA BİLİRMİ
    onuri534 ve ayse sena bunu beğendi.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş