Örnek Sınav SoruLarı..

Konu 'Biyoloji 12. Sınıf' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113





    1- Aşağıda verilen özelliklerin hangisi eşeysiz üremeye ait olamaz?



    A) Bölünerek üremede genellikle kısa sürede yeni döller oluşur

    B) Genelde bölünerek çoğalmada birey sayısı geometrik dizi şeklinde artar

    C) Temeli mitoz bölünmeye dayanır

    D) Sporların uygun şartlarda açılarak yeni canlıları oluşturması bu üremenin bir çeşididir

    E) Gamet büyüklük ve şekilleri benzer ise bu çeşit eşeysiz üremeye izogami denir





    2) Çiçekli bitkilerin üreme olayları sırasında;

    I-Tozlaşma

    II-Mayoz bölünme

    III-Embriyonun oluşması

    IV-Polen tüpünün oluşması

    V-Tohum kabuğunun olgunlaşması şeklinde olaylar gerçekleşir.



    Tohum oluşumu sırasında yukarıdakilerden hangisi üçüncü sırada yer alır?



    A) I B) II C) III D) IV E) V





    3) Metagenez üremede (hayat evresi) gözlenen bitki türlerinde diploit (2n) evre gelişmiş ve monoploit (n) evreye göre uzamışsa aşağıda verilen kısımlardan hangisi yaşadığı ortamda sürekli görülebilir?



    A) Gamet oluşturan bölüm

    B) Zigot

    C) Spor oluşturan bölüm

    D) Sporlar

    E) Sperm ve yumurtalar





    4) Çiçekli bitkilerde;
    I-Polen tüpünden geçen sperm çekirdekleri tohum taslağının ******i bölgesine ulaşarak döllenmeleri sağlar
    II-Sperm çekirdeğinin polar çekirdekleri döllenmesiyle triploit çekirdek oluşur
    III-Triploit çekirdeğin gelişmesiyle endosperm denilen besi dokusu oluşur
    Şeklindeki açıklamalardan hangileri doğrudur?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II, ve III


    5- Çiçekli bitkilerde, mayozla meydana gelen haploit hücreler, hayvanlarda mayoz sonucu oluşan gametlerden, aşağıdakilerin hangisi bakımından farklıdır?



    A) Hemen döllenmeye katılması

    B) Yedek besince zengin olması

    C) Mitozla çoğalarak bir gelişme evresi geçirmesi

    D) Yaşama süresinin çok kısa olması

    E) Aktif hareketi sağlayan uzantıları bulunması





    6) I-Döllenme

    II-Tozlaşma

    III-Mayoz bölünme

    IV-Zigotun mitoz’a uğraması

    V-Monoploit büyüme evresi

    Çiçekli bitkilerdeki üreme ve gelişme ile iligili yukarıdaki olayların gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru belirtilmiştir?



    A) III-IV-II-I-V B) III-V-II-I-IV C) I-II-III-IV-V D) II-I-IV-V-III E) III-II-V-I-IV





    7) Bitkilerde tam çiçek yapıları ile ilgili olarak hangisi yanlıştır?



    A) Taç yaprakları, dolaylı olarak üreme de görev yaparlar

    B) Başçık kısmındaki keselerde polen oluşturan yapıya ovaryum denir

    C) Dişicik borusu, çiçek tozlarının yumurtalığa ulaşmasını sağlar

    D) Pistil denilen dişi organ içinde bir ya da daha fazla sayıda tohum taslağı bulunur

    E) Çanak yapraklar, çiçeğin en dışında olup, içteki organları korurlar





    8) Soru:İnsanın embriyonik gelişmelerindeki olaylar aşağıdaki canlılardan hangisinin embriyonik gelişmesindeki olaylara daha çok benzerlik gösterir?

    A) Balık B) Yılan C) Timsah D) İpekböceği E) Fare



    9- Dişi memelilerdeki üreme periyodunda;

    I- Menstrüasyon

    II- Folikül Evresi

    III- Korpus Luteum Evresi

    IV- Ovulasyon

    Evrelerin gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?



    A) IV-II-III-I B) II-III-IV-I C) II-IV-III-I D) I-II-III-IV E) III-I-IV-II





    10- Memeli bir canlının embriyosuna ait kalıtsal bir test yapılmak istenildiğinde;



    I- Morula evresinde hücre

    II- Allentoisde toplanan maddeler

    III- Vitellüs kesesinde depolanan maddeler

    IV- Korion zarı

    V- Plasenta

    gibi yapılardan hangisinin kullanılması en uygundur ?



    A) I B) II C) III D) IV E) V





    11- Zigotun gastrula evresine ulaşabilmesi aşağıdaki hangi olayın doğrudan sonucudur ?



    A) Mayoz bölünmenin

    B) Mitoz bölünmenin

    C) Segmentasyonun

    D) Organlaşmanın

    E) Yumurta oluşumunun





    12- I-Esasını mitoz hücre bölünmesinin oluşturması

    II-Kalıtsal varyasyonlarla neden olmaması

    III-Erkek ve dişi gametlerin olmaması

    Yukarıdakilerden hangileri eşeysiz üremede görülen temel özelliklerdendir?



    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III





    13- Bir bitkiye;

    I-Magnezyum

    II-Demir

    III-Azot

    Elementlerinden hangileri eksik verilirse bitki yapraklarında sararma, kuruma ve dökülme gözlernir?



    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III





    14- Fotosentezde;

    I-Glikoz sentezi

    II-ATP sentezi

    III-Oksijen gazının oluşması

    IV-Karbondioksitin kullanılması

    Olaylarından kloroplastların granasında ve stromasında gerçekleşenleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?



    Granada Gerçekleşen Stromada gerçekleşen

    A) I II,III ve IV

    B) II ve III I ve IV

    C) III I,II ve IV

    D) I ve III II ve IV

    E) IV I,II ve III





    15- Bir olayı birden fazla faktör etkiliyorsa olayın hızı sınırlayıcı faktöre bağlı olarak değişim gösterir.

    Aşağıdakilerden hangisi fotosentez hızını doğrudan sınırlayan bir faktör değildir?



    A) Karbondioksit miktarı

    B) Işık şiddeti

    C) Yaprağın anatomik özellikleri

    D) Mitokondri miktarı

    E) Su miktarı





    16-Bulunduğu toprağın demir ve magnezyum tuzları eksik olan bir bitkide öncelikle aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşmediği için büyüme durur?



    A) Glikoz

    B) Klorofil sentezi

    C) Replikasyon

    D) Nişastanın hidrolizi

    E) Protein sentezi





    17- Bir bitkiye işaretlenmiş karbondioksit verilip izlendiğinde, bir süre sonra işaretli karbon yapraktaki bir enzim molekülünün yapısında bulunmuştur.

    Buna göre, işaretli karbonun enzim molekülünün yapısına girmesini sağlayan;

    I-Amino asit

    II-Glikojen

    III-Protein molekülleri aşağıdakilerin hangisinde verilen sıraya göre meydana gelmiştir?



    A) I-II-III B) II-III-I C) III-I-II D) II-I-III E) III-II-I



    18) Kloroplastlarda granaların yüzeyi genişleten lamelli yapısı aşağıdakilerden hangisini arttıran bir özelliktir?



    A) Fotosentez enzimlerinin aktivitesini

    B) Işığı soğurmayı

    C) Klorofil sentezini

    D) Solunumu

    E) Karbondioksiti bağlamayı





    19- Hayvan hücresi stoplazmasındaki glikojen gibi kloroplast stromasında karbonhidrat birikiminin nişasta şeklinde olması;



    I-Stroma osmotik basınç artışının önlenmesi

    II-Yedek besin olarak stoklanması

    III-Karbonhidrat depolarının korunması durumlarından hangilerini sağlamaya yöneliktir?



    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III





    20- Sularda yaşayan bazı hayvanların vücutlarında fotosentez yapan bir hücreli su yosunları bulunur.

    Su yosunları aşağıdakilerden hangisini sağlaması bakımından bu hayvanlar için önemlidir?



    A) Kuraklığa karşı dayanıklı olmalarını

    B)Oksijeni az olan sularda da yaşayabilmelerini

    C)Organik maddeleri inorganik maddelere dönüştürebilmelerini

    D) Havanın serbest azotundan yararlanabilmelerini

    E) Osmotik dengede olmalarını





    21-Yeşil bitkilerde fotosentez sonucu oluşan karbonhidratlar aşağıdaki amaçlardan hangisi için kullanılmaz?



    A) Enerji üretme

    B) Hücre çeperinin yapısını oluşturma

    C) Amino asitleri sentezleme

    D) Oksijen üretme

    E) Nükleik asitlerin yapısına katılan şekerleri oluşturma







    22- Aşağıdaki moleküllerden hangisinde fermantasyon tepkimelerinde ATP sentezlenebilmesi için hiç ATP harcanmaz?



    A) Maltoz B) Glikoz C) Fruktoz fosfat D) Fruktoz 1 –6difosfat E)Pürivik asit



    23- Oksijensiz solunum sırasında aşağıdakilerden hangisi her zaman gerçekleşmez?

    A) ATP harcanması

    B) ATP üretilmesi

    C) CO2 nin açığa çıkması

    D) Pürivik asidin oluşması

    E) NAD’ nin indirgenmesi







    24-İçinde glikoz çözeltisi bulunan kapalı bir kaba, bira mayası özütü konulunca fermantasyon olduğu anlaşılıyor.

    Deney boyunca kap içinde, aşağıdakilerden hangisi giderek azalır?



    A) Enzim B) Su C) Glikoz D) Sıcaklık E) CO2





    25- I-Glikojen

    II-Yağ

    III-Glikoz

    IV-Laktik asit

    Koşmakta olan bir atletin, bir süre yeterli oksijen alamayan çizgili kas hücrelerinde yukarıdaki moleküllerden hangilerinin yıkımı gerçekleşmez?



    A) Yalnız IV B) I ve II C) II ve IV



    D)I, III ve IV E) I, II, III ve IV






  2. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113
    Yanıtlar:


    1-E,

    2-D,

    3-C,

    4-E,

    5-C,

    6-E,

    7-B,

    8-E,

    9-C,

    10-C,

    11-C,

    12-E,

    13-E,

    14-B,

    15-D,

    16-B,

    17-D,

    18-B,

    19-E,

    20-B,

    21-D,

    22-D,

    23-C,

    24-C,

    25-A
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş