Panorama Müzesi

Konu 'Gezi, Tanıtma ve Turizm' bölümünde Gamze** tarafından paylaşıldı.

1. Gamze**

Panorama Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi olarak bilinen İstanbul-Topkapı'da bulunan bu müze, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbulu fethedişinin, bir odada top sesleri, Mehter Takımının ve Osmanlı atlarının kişnemesinin efekt olarak verildiği ponaramik bir müzedir.

31 Ocak 2009 tarihinde açılan müzenin tasarımı ve projelendirmesi 2003'te, uygulama çalışmaları ise 2005 yılında başlamıştır. Müze 2008 yılında 5 milyon dolarlık bir maliyetle[1] tamamlanmıştır ve aynı zamanda Türkiyenin ilk ponaramik müzesi olma özelliğine sahiptir. Müzenin fikir sahibi ve projenin koordinatörü ressam Haşim Vatandaş'tır.

Müzenin panoramik resim çalışmalarına 8 sanatçı tarafından 2005 yılında başlanmış 2008 yılında bitirilmiştir. Panoramik olan bu resimde 10.000 figür çizimi yer almaktadır. Resimin surlarındaki yıkılmış kısımlar ve bu bölgelerin büyüklükleri, İstanbul'un ilk belediye başkanı Hızır Bey'e, surların tamiri ile ilgili sunulan rapora göre çizilmiştir.

ponaramik resim 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine çizilmiştir. Yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan resim 2350 m2, resim ile ziyaretçi platformu arasındaki 3 boyutlu objelerin bulunduğu platform 650 m2dir ve ziyaretçiyi her yönden II. Mehmed'in binlerce askerinin tekbir sesleri ve Mehter Marşı kuşatmaktadır.[2] Ayrıca resimde 100 yılı aşkın süre hiç eskimeden kalabilen pigment mürekkep kullanılmıştır.

İzleyici, müzedeki bu platforma çıktığında 10 saniye kadar sürecek bir şok yaşayabilir. Müzedeki panoramik resme ilk defa bakan kişi, optik alışkanlıkları nedeniyle eserin gerçek boyutlarını kavrayamayacaktır. Bu durum, resmin boyutlarını kavramayı sağlayacak referanslar, başlangıç ve bitiş gibi dayanak noktalarının bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Müze, ziyaretçiye, kapalı bir mekâna girildiği halde, tekrar 3 boyutlu bir dış mekâna çıkılmış duygusunu yaşatmaktadır.

Müze, kuşatmanın geçtiği Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında bulunmaktadır. Müze çevresinde Kostantinopolis'e ilk Türk askerinin girdiği Topkapı Surları'nı ve Silivrikapı'daki surları görebilirsiniz.
  2. Gamze**

25 Mart 2010
    Resimler kendi çekimimdir :)

[​IMG]