Paragraf bilgisi ile ilgili test lazım

Konu 'Dil ve Anlatım 9. Sınıf' bölümünde Tuknac tarafından paylaşıldı.

  1. Tuknac

    Tuknac Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2011
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0

    Selam arkadaşlar,
    Benim paragraf bilgisi konusundan açıklık,yalınlık,duruluk,özlülük,doğallık,akıcılık,kalıcılık,özgünlük,sürükleyicilik,etkileyicilik,ulusallık,evrensellik,içtenlik,tek düzelik,tutarlılık,çeşitlilik konularından testlere ihtiyacım var her birinden birer tane olsa yeter.Cevaplarınıda verirseniz...,
    şimdiden teşekkürler...;)
  2. Moderatör Sevgi

    Moderatör Sevgi Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    630
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Selam arkadaşlar,
    Benim paragraf bilgisi konusundan açıklık,yalınlık,duruluk,özlülük,doğallık,akıcılık,kalıcılık,özgünlük,sürükleyicilik,etkileyicilik,ulusallık,evrensellik,içtenlik,tek düzelik,tutarlılık,çeşitlilik konularından testlere ihtiyacım var her birinden birer tane olsa yeter.Cevaplarınıda verirseniz...,
    şimdiden teşekkürler...;)
    Genişletmek için tıkla...
    1. Yazarın anlatımındaki yalınlığın en güzel örneklerini öykülerinde buluruz. Yansıttığı kişi, toplum ve doğa gerçeklerini bu yalınlıkla etkileyici kılar. Kuşkusuz bunda kullandığı dilin önemli bir payı olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Yarattığı çağrışımlar, anlatımındaki yalınlık ve etkileyicilik onu özgün kılar.
    Bu parçada sözü edilen yazarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Eserlerinde anlattığı kişileri, toplumu ve doğayı, anlatımındaki yalınlık, etkileyici hale getirir.
    B) Anlatımındaki yalınlığın en güzel örneği öykülerinde görülür.
    C) Eserlerinde yansıttığı her şeyin etkileyici olmasında kullandığı dilin önemli bir etkisi vardır.
    D) Yazar eserlerinde kendinden hareketle toplumu ve doğayı ele almaktadır.
    E) Eserlerinde oluşturduğu çağrışımlar ve anlatımının etkileyiciliği yazarı farklı kılar.
    2. Onun öyküsünü özgün kılan yanlardan biri hatta en önemlisi öykü kurgusundaki uygulamalarıdır. Dili kullanımındaki yetkinliği; yalın, samimi, şiirsel bir anlatımla bunu pekiştirmesi özgünlüğünün bir başka yanı olarak nitelendirilmelidir. Kısa ve yalın cümleler kurar. Uzun uzun, ayrıntılarıyla anlatmaz anlatacağını. Sezdirir, çağrıştırır, bir kesit sunar. Bağlantıyı okura kurdurur.
    Yukarıdaki parçada anlatılan yazarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
    A) Öykü kurgusundaki uygulamalarının onun öyküsünü özgün kıldığına
    B) Öykülerinde olayları ayrıntısına inmeden kısa ve yalın cümleler kurarak anlattığına
    C) Öyküdeki olayların ayrıntılarını okuyucunun sezmesini istediğine
    D) Dili kullanmadaki ustalığını içten ve şiirsel bir anlatımla pekiştirdiğine
    E) Öykülerinde kullandığı dilin herkesin anlayabileceği nitelikte olmadığına
    3. Alman dilinin gelenekçi söyleyiş kurallarının dışına çıkan Nietzsche, yazılarını bir şiir uyumu içinde yazar, aklından geçeni yazıya dökerken dil bilgisi kurallarını bir yana iter; aforizmalar şeklinde yazdığı eserlerinin büyük kısmı imalarla, düşüncelerine dair ipuçları ile doludur. Olumlu başladığı bir cümleyi ya da paragrafı olumsuz bitirir ya da olumsuz başlar, olumlu bitirir. Alaycı, iğneleyici bir anlatımı vardır.
    Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
    A) Yazar dil bilgisi kurallarına uymamıştır.
    B) Yazılarında şiir uyumu görülmektedir.
    C) Gelenekçi söyleyiş kurallarının dışına çıkmıştır.
    D) Yazılarının gidişatında istikrarlı davranmıştır.
    E) Anlatımında kendi düşüncelerini de vurgulamıştır.

    4. Yazarımız betimlemelerin canlılığı ve etkileyiciliğiyle dikkat çekmekteydi. Bu etkiyi sağlayan, yazarın betimleme cümlelerinde eksik ya da fazla herhangi bir sözcüğün bulunmamasıydı. Kazara dizgide bir sözcük atlanmış olsa eksiklik anında fark edilirdi. Ya da fazlada bir bağlaç yer alsaydı, betimlenen varlığın özelliğinde bir değişiklik, farklılık sezilirdi. Zaman zaman da rastlardık bu tür aksamalara. Bu nedenle bu yazarımızın öykülerini dergimizde yayımlamadan önce titizlikle okur, dizgicimizi özellikle uyarır, kimi zaman da dizgi sırasında başında durur, yazdıklarını kontrol ederdim.
    Parçada sözü edilen yazarın anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yalınlık B)Açıklık C) Duruluk D) Özlülük
    E) Özgünlük

    5. Bu dönem yazarları, Fransız edebiyatından yaptıkları çeviri ve uyarlamalarla tanınır. Çünkü Batı’ya açılan Osmanlı Devleti, Avrupa’ya öğrenciler gönderir. Bu öğrenciler, yeni metin türlerini tanır; bu türlerde yazılmış eserleri dilimize aktarırlar. Kendi eserlerini yazabilmeleri için en az bir kuşaklık zamanın geçmesi gerekecektir. Yani bu dönem yazarların kendilerine özgü eserler verememesi doğal sayılmalıdır.
    Metinde sözü edilen yazarlarda bulunmayan anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Açıklık B) Doğallık C) Özgünlük D) Yalınlık
    E) Duruluk

    6. Rivayete göre Yunus Emre ile Mevlana görüşürler. Mevlana, Yunus Emre’ye Mesnevi’yi okur. Mesnevi’yi sonuna kadar dinleyen Yunus, “İyi söylemişsin de çok uzun olmuş.”der. Mevlana: “Sen olsaydın nasıl söylerdin?” deyince, Yunus şöyle der: “Ete kemiğe büründüm/ Yunus diye göründüm.”
    Yunus Emre’nin söylemi anlatım ilkelerinden hangisiyle ilgilidir?
    A) Açıklık B) Duruluk C) Yalınlık
    D) Özlülük E) Sağlamlık

    7. ….. Gerektiği yerde gerektiği kadar sözcük… Metinde anlam, tanımlamalarla, çağrıştırmalarla, örneklemelerle değil, tek başına kullanılan sözcüklerle ortaya konuyor. Her tutum, her davranış, her oldu, her nesne ayrıntılara inilmeden onu en iyi anlatan sözcükle veriliyor.
    Bu parçanın başına düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
    A) Yazılarının sözcük örgüsü büyük bir değişkenlik gösteriyor.
    B) Değişik anlatım biçimleri kullanmaktan kaçınıyor.
    C) Yazılarında en az sözcükle en çok şeyi anlatma ilkesine bağlı kalıyor.
    D) Sözcükleri, temel anlamları kadar yan anlamlarıyla da kullanmaya çalışıyor.
    E) Söylediklerinin kolay anlaşılır olmasını istemiyor.

    8. Bu yazarın sözlerinde bir eğretilik var. Sanki, hiçbir söz kendisine ait değil. Duygularını, düşüncelerini yapmacıksız anlatamıyor, bu nedenle de okuyucuyu sarmıyor anlattıkları. Yazar, kendi cümleleriyle yazmayı küçümsüyor olsa gerek. Oysa, iyi bir anlatımda aranan en önemli özelliklerden biri de içten geldiği gibi, içte doğduğu gibi aktarma değil midir?" diyen bir eleştirmenin sözünü ettiği yazarın anlatımında bulduğu eksiklik nedir?
    A) etkililik
    B) yalınlık
    C) yoğunluk
    D) açıklık
    E) doğallık

    9. Şiirin çapraşık ve kat kat atkılarla dokunması, anlamın yok edilmesine yönelik değildir. Bu, nesnenin çok yönlülüğünü tek kumaş üzerinde toplayabilmek için yapılmış olabilir. Şair, anlamı ve imgeleri basamak sözcükler arasına çok iyi serpiştirdiği için, şiir bize çok karanlık ya da kapalıymış gibi gelebilir.
    Parçada sözü edilen özellik, aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılabilir?
    A) bütünlük
    B) etkililik
    C) yoğunluk
    D) yalınlık
    E) akıcılık

    10. Şiirlerim her sözcükte ille de şiir olduklarını bildirmezler. Hiçbir yorumu gerektirmezler. Ne bilmecedir, ne de tuzak. Sırları kolay çözülse bile güzellikleri kalır. Başka şiirleri çağrıştırmazlar. Sözcüklerin yerindeliği, dizelerin arılık ve kısalığı, bitmeyen bir söyleşi gibi sürüp gitmesini sağlar onların.
    Bu parçada şair, şiirleriyle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden söz etmemiştir?
    A) açıklığından
    B) duruluğundan
    C) özgünlüğünden
    D) akıcılığından
    E) yoğunluğundan

    11. Ömer Seyfettin'in öykülerindeki olaylar doğadaki olaylardan daha seçkin ve özeldir. Kendini göstermek istemediği halde hemen sezilir. İnsana: Bu, "Ömer Seyfettin'in kaleminden çıkmıştır." dedirtir. İşte onun sanatı!..
    Bu parçaya göre, Ömer Seyfettin'in ağır basan niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) yaratıcılık
    B) etkileyicilik
    C) çok yönlülük
    D) olağanüstülük
    E) özgünlük

    12. Yazarın bu son yapıtı, buzdağı gibi; asıl önemi, göründüğünden daha derinde olmasında yatıyor. Beklenmedik bir anda çarpıyor insanı, insanın düşüncesini tuzla buz ediyor.
    Bu parçada sözü edilen yapıtta, aşağıdaki niteliklerden hangisi olmayabilir?

    A) düşündürücülük
    B) derinlik
    C) yoğunluk
    D) nesnellik
    E) etkileyicilik

    13. Bu köşedeki yazıları okuyup bitirdiğinizde, "Yazar ne demek istiyor?" diye, sormadan edemiyor insan. Oysa, bu tür yazılarda aranan ilk özellik, böyle bir soruyu sordurmamak olmalıdır. Okuyucu, bulanık ifadelerle yorulmamalı, anlatılmak isteneni kolayca kavramalıdır." diyen bir eleştirmenin sözünü ettiği yazılarda bulduğu eksiklik nedir?
    A) akıcılık
    B) sadelik
    C) açıklık
    D) özgünlük
    E) doğallık

    14. Melih Cevdet'in "Kolları Bağlı Odysseus" şiiri beni heyecanlandırdı, düşündürdü; ama rahat etmedim, edemedim bu şiirle. Etseydim belki o kadar çok okumazdım. Dizeleri, görüntüleri, istedikçe anımsardım. Oysa, bu şiirde bazı dizeler her okunuşta başka bir anlam kazanıyor. Her okuyuşumda ilk kez okumuş gibi oluyorum onları.
    Bu sözleri söyleyen okur, sözünü ettiği şiirin özellikle hangi niteliğini vurgulamaktadır?
    A) akıcılık
    B) etkileyicilik
    C) yoğunluk
    D) doğallık
    E) içtenlik

    15. Edebiyat kültürünün ve edebiyat zevkinin en şaşmaz ölçütü, "edebiyatsızlık" tır. "Edebiyat" tan kaçınmak, "edebiyat" yapmamak; çıplak sözün sırrına ermiş bulunmak. İşte gerçek edebiyatın ana koşulu.
    Yazarın gerçek edebiyatın ana koşulu saydığı özellik, aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılabilir?
    A) bütünlük
    B) açıklık
    C) etkililik
    D) akıcılık
    E) yalınlık

    16. Hoşlandığım bir kitap oldu mu ondan söz ederim. Ayrıca, başkalarına da onu iletmek isterim. Bunu yaparken bir iletiye bağlanmadığım gibi, yargılarımın kesin ve şaşmaz olduğunu da ileri sürmem.
    Kendisinden böyle söz eden bir eleştirmenin en belirgin niteliği, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) nesnellik
    B) yüzeysellik
    C) öznellik
    D) tutarlılık
    E) doğallık

    17 Kimi şiirle tek bir yolculuğa çıkabilirsiniz, çıkabilirseniz eğer. Oysa, bu ozanın şiiri bir tek sözcükle bile okuru binlerce yolculuğa çıkartabiliyor. Kullandığı sözcükler, bizim sözcüklerimiz, ama o, onları kendi sesiyle söylemiş, kişiliğinin damgasını vurmuş sözcüklere.
    Parçada sözü edilen ozanın şiirlerindeki en belirgin özellikler, aşağıdakilerin hangisidir?
    A) doğallık - özgünlük
    B) yalınlık - doğallık
    C) yoğunluk - özgünlük
    D) doğallık - yalınlık
    E) akıcılık – duruluk

    18 Bu yazarımız süslü, duygu yüklü bir anlatımdan kaçınıyor. Ayrıca yazılarını, uzun ve yöntemli incelemelerle derinleştirmemesi, anlatımının daha rahat izlenmesini ve daha kolay anlaşılmasını sağlıyor; ama bu tutumu, yazdıklarının "keten helvası" gibi tatlı yenen, fakat yiyeni çoğunlukla doyurmayan bir niteliğe bürünmesine de yol açıyor." diyen bir eleştirmenin sözünü ettiği yazılarda bulduğu eksiklik nedir?
    A) yalınlık B) yoğunluk C) açıklık D)Etkililik A)akıcılık

    CEVAP ANAHTARI
    1-D
    2-E
    3-D
    4-C
    5-C
    6-D
    7-C
    8-E
    9-C
    10-E
    11-E
    12-D
    13-C
    14-C
    15-E
    16-C
    17-C
    18-B

    Ben bunları bulabildim umarım işine yarar.Emeğe saygı lütfen.:shy:
    Tuknac bunu beğendi.
  • Tuknac

    Tuknac Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2011
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    bunları bende bulmuştum yine de sağolasın.Teşekkürler
  • Sayfayı Paylaş