Rengini Seç Ruh Halini Belirle [ ! ]

Konu 'Bilgi Köşesi' bölümünde S. Moderatör Uğur tarafından paylaşıldı.

1. S. Moderatör Uğur

S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

4 Şubat 2008

[​IMG]

Kişilerin renk tercihlerinin, ruhsal durumları hakkında ipucu verebildiği bildirildi. ''Kırmızıyı sevenler 'arkadaş canlısı', sarıyı sevenler 'entelektüel', turuncuyu sevenler 'cesur ve maceracı', siyahı sevenler 'otoriter', maviyi sevenler ise 'popüler'' kişilik yapısına sahip oluyor. Türkiye Psikiyatri Derneği Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Afif Karakılıç, ışığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak gözde bıraktığı etkiye renk denildiğini belirtti.

Psikolojik etkilerine göre, rengin sıcak ve soğuk olarak sınıflandırıldığını anlatan Karakılıç, sıcak renklerin sarı, kırmızı ve turuncudan oluştuğunu, soğuk renklerin ise mavi, mor ve yeşil olduğunu ifade etti.

Sıcak renklerin, daha çabuk algılanabildikleri ve görsel düzen içinde fark edilebilir olmasından dolayı insanlara daha yakın bir his uyandırdığını ifade eden Karakılıç, soğuk renklerin ise geriye çekilme etkisi gösterdiğini ve uzaklık hissi doğurduğunu vurguladı.

Sıcak renklerin izleyeni uyardığını ve neşelendirdiğini ifade eden Karakılıç, ''Sıcak renk tonları fiziksel gücü, enerjiyi, dinamizmi artırır, metabolizmayı hızlandırır. Fazlası ise heyecan, yorgunluk, şiddet, saldırganlık ve konsantrasyon güçlüğü yaratabilir. Soğuk renkler ise tam tersi etki yapar'' dedi.

2. 2o12

2o12 Moderatör Yönetici Moderatör

30 Ocak 2010
    Tüh ben bütün renkleri seviyorum :D