Samsun'da bir ilk gerçekleşti

Konu 'Arşiv' bölümünde P!NqUeEn <3 <3 tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. P!NqUeEn <3 <3

P!NqUeEn <3 <3 Üye

29 Mart 2010

Karadeniz Bölgesi’nin ilk kıyı ve deniz inceleme merkezi, Samsun’da açıldı.
    Karadeniz’in tekrar nefes alabilmesi için Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) işbirliği hayata geçirilen merkezde, çevre odaklı eğitimler ile seminerler düzenlenip deniz kirliliği ve su kalitesi laboratuar ölçümleriyle gözlenecek.
    Liman içi Sevgi Kafe sahil alanında yapılan merkezin açılışına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı gerçekleştirdi. Açılışın ardından Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi dalgıçları ile Sahil Güvenlik ekipleri, denizde temizlik yaptı. Temizlik çerçevesinde denizden poşetten bira, kola ve pet kutularına varıncaya kadar birçok çöp çıkarıldı.
    Açılış töreninde konuşan TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Karadeniz’in 17 ülkede 160 milyon insanın katkısıyla adeta ölüme mahkum edildiğini söyledi. Bu haliyle Karadeniz’in Marmara ve Ege denizleri için de ciddi bir kirlilik kaynağı haline geldiğini ifade eden Yaramancı, denizlerin alarm verdiği, balıkların yok olduğu ve Karadeniz’in ölmekte olduğu uyarısında bulundu. Karadeniz’in suni teneffüse değil, acil müdahaleye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Yaramancı, “Karadeniz’de 26 balığın nesli tükendi. Marmara’da 143 balık yok oldu. Ege ve Akdeniz’deki balık varlığı da hızla azalıyor. Denizlerimiz yüzde 80 oranında karadan ve insan eliyle kirletiliyor. Karadeniz’in en büyük kirlenme sebebi Tuna, Dinyeper, Dinyester, Kızılırmak ve Yeşilırmak’taki sanayi atıkları ve tarımda kullanılan böcek ilacı, gübre ve diğer giderlerin atıklarıdır. Yılda sadece 570 milyon ton evsel atık nehirler aracılığıyla Karadeniz’e taşınıyor. Birçok Karadeniz ülkesinde plajların kapatılmasının nedeni, kanalizasyonlar aracılığıyla yayılan tehlikedir." dedi.
    Denizlerin içler acısı durumda olduğunu vurgulayan Tezcan Yaramancı, "Sanayide kullanılan suyun yüzde 81’i; organize sanayi bölgelerinde yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor. Turistik işletmelerin çoğunun arıtma tesisi bulunmuyor, olan da çalıştırmıyor. Belediyelerin yüzde 86’sının arıtma tesisi yok. 804 belediyenin kanalizasyon şebekesi yok. Bin 257 kıyı belediyesinin sadece 124’ünde arıtma tesisi bulunuyor. Bin 133 kıyı belediyesi kirli sularını arıtmadan denize boşaltıyor. Kıyı belediyelerin yüzde 32’sinin ise kanalizasyon şebekesi dahi yok. Bu nedenle Samsun’a kurduğumuz inceleme merkezimiz, deniz kirliliğinin gözlemi açısından çok önemli bir işlev yerine getirecek." ifadelerini kullandı.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.